Tijd voor het winterdekbed

winter dekbed

Al een paar nachten hebben ik liggen rillen van de kou.Het zomergedeelte van ons dekbed is niet meer voldoende bij het bed opmaken.

Dekbed uit twee stukken

Ons tweepersoonsdekbed bestaat uit 2 delen die je met drukknoopjes aan elkaar kunt maken. Een winter- en een zomerdeel. Dat leek me toen erg handig. Vooral omdat ik dacht dat ik ze dan in de wasmachine kon doen. Het zomergedeelte kan inderdaad gewassen worden, maar het wintergedeelte krijg ik niet de wasmachine gepropt! En geloof me, ik heb het geprobeerd. Ik heb het zelfs bij mijn moeder geprobeerd die een grotere wasmachine heeft. Maar ook daar paste hij niet in. Een dekbed wassen kan echt lastig zijn.

Hoe fris je een dekbed op?

Dus nu zit ik met een winterdekbed dat ik eigenlijk niet zo fris vind. Daarom heb ik het gisteren buiten gehangen. Maar het liefst zou ik het toch wassen. Op 60 graden zodat alle mogelijke huismijt het loodje legt. Gewoon, voor het frisse.

Daarom mijn vraag: heeft iemand tips om een winterdekbed schoon te maken? Of wordt een dekbed ook echt wel schoon van buiten hangen?

Similar Posts

36 Comments

 1. Ik was het dekbed in het bad! Ons dekbed heeft een vulling van wol, dus dat gebeurd in koud water (hoe warmer het water, hoe sneller de wol vervilt) met een scheutje fijnwasmiddel.

  Even laten staan, beetje eroverheen lopen op blote voeten (voorzichtig-teveel beweging in water zorgt ook voor vervilting) en dan uitspoelen en iver 2-3 tuinstoelen in de (ahum) zon te drogen hangen.

  Wel een klus, dus ik doe het niet te vaak…

  1. Wol vervilt niet door heet water. Spoel met water dat dezelfde temp. heeft. Steeds kouder totdat allezeep er uit is. Als je met eucalan wast hoef je NIET te spoelen.

 2. Inmiddels hebben we lits jumeaux, en alle dekbedden passen in de wasmachine (om de beurt uiteraard). Toen we nog tweepersoonsdekbedden hadden, brachten we die in de zomer naar de stomerij. Er waren inde zomer vaak aanbiedingen voor beddengoed. In de praktijd slaap ik trouwens driekwart jaar onder he winterdekbed en mijn man driekwart jaar onder het zomerdekbed. Wat dat betreft is lits jumeaux ook heel handig, al vind ik het nog steeds minder gezellig.

  1. Mijn lijken twee aparte dekbedden ook erg handig. Bij het opmaken en omdat je ze waarschijnlijk wel in de wasmachine kunt doen! Maar mijn man wil er niet aan, en zoals je al zegt: het is wel minder gezellig.

 3. Dat is het prettige als je allemaal 1 persoons dekbedden hebt, ik ben ook net begonnen met de zomerdekbedden te wassen, heb verleden week net op tijd gewisseld!
  Ik heb wel een 7 kg wasmachine en was ze per stuk.

 4. Flink uitkloppen en in de mist buitenhangen en dan in het herfstzonnetje. Dan moet je het weer wel mee hebben. Eventueel in een kledingzak in de diepvries leggen, als die groot genoeg is en er is plaats in, kan ook. Maar echt schoon kan alleen bij de stomerij als je het zelf niet kunt wassen. Dat is helaas duur en je stikt de moord van de lucht die er dan aan blijft hangen.
  Zelf heb ik ook seizoenen dekbedden, maar dan wel twee keer een eenpersoons, is zo makkelijk in de wasmachine en daarbij ben ik warmbloedig en hij een koukleum, dus ligt hij zomers onder het dikke deel en in de winter onder het dubbele dek, terwijl ik keurig in de zomer het zomerdeel en winters het winterdeel heb.

 5. Ja maar hoe krijg je dat droog met dit weer?

  Mijn wasmachine heeft een trommel van 6 kilo,zou hij daar inpassen?

  Anders misschien laten stomen voor 20 euro?

  1. Inmiddels ligt het dekbed in bad… Het duurde eeuwen voordat ik water in het bad zag, omdat het dekbed eerst alle water opzoog. Nu ligt het lekker te weken. Maar ik maak me inderdaad wel een beetje zorgen over hoe ik het weer uit het bad krijg en op de waslijn. Het is denk ik heel zwaar.

   Maar goed dat zie ik straks dan wel weer!

 6. Ik heb nog steeds het zomerdekbed op ons bed en over mijn kant liggen twee zelfgebreide blokkendekentjes.
  Ik was de dekbedden nooit uit, maar heb ze overdag altijd helemaal open liggen. Daar houdt huismijt niet van. Net als van onverwarmde slaapkamers en onze slaapkamer wordt zelden verwarmd. Alleen als het heel hard vriest zetten we de verwarming daar in de avond even aan.

 7. Als je vlakbij een stad woont, dan kun je naar een wasserette gaan.
  Dat kost ongeveer 5 euro , inclusief drogen, tenminste bij degene waar ik dit altijd doe in Amsterdam.
  Wasprogramma duurt ruim een half uur.
  Drogen duurt ook ongeveer een half uur.
  Groetjes Petra

  1. Dat zou de perfecte, goedkope, oplossing zijn. Helaas heb je hier in de achterhoek geloof ik helemaal geen wasserettes. Anders zou ik dit zeker doen. Een goede tip!

 8. Je dekbed nooit wassen, ik hoor dat vaker en die mensen slapen er al 10 jaar onder, ik moet er niet aan denken eerlijk gezegd, brrrrrr.
  Als ik ze niet zelf zou kunnen wassen bracht ik ze naar de stomerij en kocht vaker een nieuw fris dekbed.

 9. Goeiemorgen, ik krijg mijn dubbel donsdeken wel in mijn wasmachine maar heb problemen met
  de drukknopen die loskomen (na een nacht of twee) zodat de ene meer deken krijgt maar ook meer bobbels dan de andere….
  Misschien zijn we te druk in bed? ;) (grapje natuurlijk)
  Kan je het misschien één keer naar de stomerij brengen of bij iemand die een grotere wastrommel heeft?
  De eerste keer was het hier ook wat moeilijker ….de volgende keren ging het beter omdat het misschien
  wat dunner werd van het wassen?
  liefs

  1. bij ons dekbed gaan de drukknopen van de twee delen ook regelmatig open. Ik heb het probleem opgelost door tussen de drukknopen zoel op het ene als op het andere deel dekbed een strook velcro te naaien (prikkertjes langs het ene dekbed, zachte kant op het andere dekbed) Aangezien er daardoor minder tractie op de drukknopen zit, lossen die veel minder vlug of zonder de drukkniopen

 10. Drogen doe ik ze trouwens in de droger met 5/6 tennisballen erbij, ze komen er daarna als nieuw uit!
  Tussen de wasbeurten door, in het voor en najaar lucht ik ze ook iedere week met verschonen enleg ze ook altijd open hoor.

 11. ik hang het winterdekbed in de lente een paar dagen over een (ouderwets) linnenrek te luchten, onder de kapschuur, lekker in de zon en daarna in een box.
  In de herfst doe ik om het winterdekbed een hoes (met rits ipv instopstrook ) en die komt boven het zomerdekbed (in zelfde dekbedhoes, maar met instopstrook)

 12. Ik krijg ze wel in de wasmachine maar vraag niet hoe, en mijn wasmachine krijgt er kuren door (bij het drogen, het is een combi) dus liever niet. Alleen wat moet je als je kat het bed heeft ondergekotst? Kan het moeilijk niet wassen en onder de douche is hier ook geen optie. Soms heb ik echt de neiging weer op eenpersoonsdekbedden over te gaan.

  1. Beestjes niet op je slaapkamer laten komen. Lijkt mij zo en zo niet echt fris een kat in/bij het bed. Maar ieder zijn keus. Wel lastig, inderdaad want je gaat er niet weer onder slapen.

  2. Ik kan niet eens slapen als ik mijn katten buiten de slaapkamer zou sluiten.
   Heb een extra groot bed waarvan ik een klein randje mag gebruiken en die twee monstertjes de rest in beslag nemen ;-)

 13. Ik krijg ze gelukkig allebei wel in mijn wasmachine. Krijg je ‘m er nu ook niet in, nu ‘ie nat is? Dat zou nog weleens kunnen schelen. Dan kun je het dekbed gewoon centrifugeren, dat scheelt heel veel water.
  En misschien past het dekbed daarna wel in de droger? En als het dekbed niet in de machine past: ik zou het bad leeg laten lopen, en er dan eerst een tijd overheen lopen zoals iemand anders al beschreef in een reactie. Dan kun je denk ik best veel water er al uit lopen.
  Succes er mee :-)

  1. Dat had ik inderdaad ook bedacht! Nat was hij inderdaad kleiner. Dus ik heb geduwd en gepropt, maar ik kreeg hem er toch niet in. Wel was hij van al dat duwen al behoorlijk uitgewrongen! Hij hangt nu te druipen aan de waslijn.

 14. ik heb vorig jaar een stoomreiniger aan geschaft en ik kan je niet vertellen hoe blij ik daarmee ben , want niet alleen heb ik binnen no time mijn vloeren schoon en droog, ik gebruik hem ook voor het ontdooien van de vriezer , het schoonmaken van de koelkast, ramen zemen , sanitair ontkalken , bank en gordijnen stomen en last bu not least ook voor het stomen van onze matrassen en dekbedden , want het is een fluitje van een cent en alles is gelijk weer droog een bruikbaar, als ik geweten had hoe handig zon apparaat was had ik hem jaren geleden al aangeschaft , het is natuurlijk een behoorlijk uitgave aangezien ik wel gelijk een goede heb aangeschaft,maar ik denk dat ik hem allang heb terugverdiend , je hebt geen schoonmaakmiddelen meer nodig en afgezien van het op stoom krijgen gebruikt hij waarschijnlijk minder dan wanneer je telkens op nieuw een emmer met warm water moet vullen, je gebruikt minder water en ik denk dat als je uitrekent wat het wassen van je dekbedden en aan stroom kost zeker omdat het drogen ook niet eenvoudig is dat het stukken goedkoper is .

  1. ik heb een karcher stoomreiniger gekocht bij een bouwmarkt, ze zijn er in verschillende prijsklasses

 15. Hier past alles in de wasmachine ook die van 240/220 in 5kg wasmachine. Zijn allen na dag drogen ook weer droog :)

  Zomer en winter doen wij niet aan een dekbed is voldoende dus zomer wordt hij vaak niet gebruikt.

 16. Hier past het ook niet in de wasmachine, maar heb hem dan buiten te hangen. Wij hebben ook een dubbele, maar winters heb ik om de ene een dekbedhoes die ik dan boven op de andere leg, zo hoef ik die knoopjes niet vast te maken en als het te warm is kan je de bovenste weer terugslaan.

  1. Bedankt voor de tip Marian. Ik heb meteen even gekeken. Ons formaat zou 25 euro kosten. Dat is in ieder geval goedkoper dan een dekbed. Na alle gedoe met het bad en het drogen, vind ik het dit jaar wel goed. Maar volgend jaar ga ik dit denk ik wel doen!

 17. Ik hoop nog steeds een heel goedkoop wit list juneaux hoes te vinden. Vanwege mijn eczeem gebruik ik nl vette zalf en hierdoor zien de randen er goor uit. Manlief en ik weten natuurlijk waar het van komt, maar echt allerliefst zou ik er gewoon altijd een extra hoes omheen hebben. Onderste randen van mijn overtrekken zijn vaak helemaal los dus die veroorzaakt de rand, volgend jaar gaat het dekbed in bad, dit jaar had ik er geen zin in met mijn dikke buik.

 18. Neemmeens contact op met de Waskuip in Doetinchem, Mozartlaan. Ze wassen dekbedden en ik heb er goede ervaringen mee.

  Groet Marian

 19. Mijn tweepersoons dekbedden passen gewoon in m’n wasmachine en ik heb een kleine bovenlader.
  Ooit had ik een prachtige set met vulling van wol van schotse hooglanders en zijde.
  Tot ik er een keertje eentje waste en vergat de temperatuur omlaag te zetten
  Er kwam een babydekbedje uit.
  Op dat moment had ik geen geld voor een dure nieuwe set dus slaap ik al weer jaren onder een eenvoudige set met polyester vulling.
  maar eigenlijk vind ik die aan elkaar klikbare dubbele sets helemaal niet zo handig.
  Meestal leg ik swinters 1 of 2 dekens over mij dekbed heen.
  Kun je makkelijker een laagje verwijderen als je het snachts toch te warm krijgt.
  Als er wat nieuws moet komen ga ik denk ik wel voor katoen.

 20. Inmiddels ligt het winterdekbed op ons bed. Hij werd redelijk snel droog buiten. De zon scheen dus dat hielp. Het laatste stukje drogen heb ik in de droger gedaan.

  Dus nu lig ik vannacht weer lekker warm!

  1. Ik kan mijn (lits jumeaux) donzen dekbed gelukkig in de wasmachine krijgen (8 kilo!) en was dan met een speciaal donswasmiddel. Daarna op de lijn laten drogen, en af en toe omschudden. Het drogen duurt wel 2-3 dagen maar tussendoor steeds een uurtje in droger 2-3 keer.
   Tegen de huismijt gooi ik alle dekbedden af en toe een uurtje in de droger, op de heetste stand. Het dekbed is dan dus zelf droog voor de goede orde. Volgens mij kunnen die beestjes daar niet tegen.
   Het matras regelmatig keren, en de stoomreiniger is een goed idee.
   Huismijt houdt niet van frisse lucht, dus ik gooi overdag alle bedden open, ramen open en nooit de verwarming aan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.