Thuiswerken op een keukenstoel: is dat oké?

Thuiswerken op een bureaustoel

Thuiswerken op een keukenstoel.

Ik doe het al zo’n 19 jaar.

Het belang van een goede bureaustoel

Maar sinds de coronacrisis, nu veel mensen verplicht thuiswerken, hoor ik alarmerende berichten om mij heen. Ze gaan over het belang van een goede bureaustoel. Want steeds meer mensen krijgen allerlei klachten door een verkeerde stoel.

Of, jawel, door thuiswerken op een keukenstoel!

‘Fysiotherapeuten zien meer fysieke klachten door thuiswerken ‘kopt de NOS.

Misschien is het de suggestie, maar ineens voel ik een pijntje in mijn linkerschouderblad. En soms doet mijn rechterschouder ook gezellig mee. Prompt vroeg ik me af: ‘Zou dat komen door mijn gewoonte van thuiswerken op een keukenstoel?’

Zou ik anders toch een andere stoel moeten? Een échte bureaustoel? En zo ja, waar moet ik dan op letten?

Thuiswerken op een keukenstoel: wat zeggen Arbo-adviseurs?

Het is in de wet vastgelegd dat werkplekken worden ingericht volgens ‘de ergonomische beginselen’. Met andere woorden je werkplek moet prettig zijn, en niet slecht voor je gezondheid. In de NEN-EN-1335 worden de afmetingen van de bureaustoel gespecificeerd. De afkorting NPR-1813 staat voor Nederlandse Praktijk Richtlijn. Die geeft de criteria waaraan een bureaustoel moet voldoen.

‘Als een stoel voldoet aan NPR 1813, is de stoel geschikt voor 90% van de Nederlandse beroepsbevolking.’ (Bron: F-Academy.nl)

Hieronder zie je de criteria voor verantwoorde bureaustoelen van Euronorm.net

Ergonoom Eddy de Vries over thuiswerken

In onderstaand filmpje legt ergonoom Eddy de Vries heel duidelijk en vlot uit hoe het zit met optimale werkhouding en thuiswerken.

Criteria goede bureaustoel

 1. De zithoogte is verstelbaar van 41 tot 55 cm.
 2. De zitting is vlak en minimaal 40 cm breed en 44 cm diep.
 3. De zitting heeft een verstelbare hellingshoek van -7 tot 3 graden en kun je vastzetten op een hoek van -3 graden.
 4. De zitdiepte is verstelbaar van 38 tot 48 cm.
 5. Voor- en achterzijde van de zitting zijn afgerond.
 6. De rugleuning is minimaal 36 en maximaal 46 cm breed.
 7. De rugleuning is minimaal 37 cm hoog.
 8. Boven- en onderzijde van de rugleuning zijn afgerond.
 9. De lendensteun is in hoogte verstelbaar. Het middelpunt van de steun is verstelbaar tussen 17 en 23 cm boven de zitting.De armleggers zijn minimaal 5 cm breed en 20 cm lang.
 10. De armleggers zijn in hoogte verstelbaar van 20 tot 30 cm.
 11. De afstand tussen de armleggers is instelbaar tussen 36 en 51 cm.
 12. Het onderstel is draaibaar en heeft 5 zwenkwielen.
 13. De afstand tussen de draaias en de vloer is minimaal 2 cm.
 14. De bureaustoel heeft geen scherpe of uitstekende delen en is veilig en stabiel.

Screen Shot 2021 01 07 at 12.40.10

Thuiswerken op mijn keukenstoel

Hierboven zie je mijn kantoortje. Laten we mijn witte keukenstoel eens langs de meetlat leggen…

 • Hij is niet in hoogte verstelbaar. Maar hij is wel netjes 45 cm hoog.
 • De zitting is 39 cm breed
 • Mijn keukenstoel is 41 cm diep
 • Geen verstelbare hellingshoek
 • Boven- en onderzijde rugleuning zijn afgerond
 • Geen lendensteun
 • Geen armleggers
 • Niet draaibaar.
 • Geen scherpe of uitstekende delen.

Tsja, mijn keukenstoel faalt op diverse criteria. Toch zijn er een aantal dingen wel goed aan mijn keukenstoel. En dat is dat mijn boven en onderbenen netjes in een hoek van 90 graden zitten. Ook is er ‘een vuist breedte ruimte’ tussen de zitting van mijn keukenstoel en mijn knieholte. Op de site ergonomiespecialist vind je een handig stappenplan om een bureaustoel precies goed in te stellen. De armleuningen mis ik niet want mijn onderarmen rusten op mijn bureau.

Andere factoren voor een verantwoorde werkplek en thuiswerken

Afgezien van een goede bureaustoel is ook de manier waarop je zit belangrijk als je gaat thuiswerken. Je kunt nog zo’n goede bureaustoel hebben, als je er niet op de juiste manier op zit, kun je alsnog klachten krijgen. Ook belangrijk is dat je bureaublad minimaal 120 cm breed is, en minstens 80 centimeter diep. De bladhoogte moet tussen de 62 en 85 cm liggen. Mijn bureau, dat eigenlijk een plank van Ikea is, voldoet hier prima aan.

Goede bureaustoel kopen?

Wil je zeker weten dat een bureaustoel van goede kwaliteit is en optimaal thuiswerken? Vraag, of kijk dan of hij voldoet aan de NPR 1813. Of google op ‘bureaustoel NPR-1813’.

Door het filmpje van ergonoom Eddy de Vries heb ik nu het idee dat mijn bureau te laag is, of mijn stoel en daardoor mijn armen te hoog!

Wat voor stoel gebruik jij achter je bureau?

Gebruikte bronnen o.a. Bureaustoel, Ergonomiespecialist, Buro&ZO, Vink Lisse Nederland, BeterZitten, Easy Ergonomics, Inofec, KMS, Eddy de Vries, F-Academy.nl, Euronorm.net, Arboned en Arboportaal

Similar Posts

20 Comments

 1. Het is volgens mij ook heel persoonlijk wat je prettig vindt zitten. Ik heb nu een in hoogte verstelbare stoel bij mijn eettafel (zonder wielen, afgekeurd;)) en als ik achter mijn laptop zit, vind ik het heerlijk om die op de hoogste stand te zetten. Ga ik wat creatiefs doen, zet ik ‘m liever wat lager. Of het allemaal is zoals het hoort, weet ik niet, maar het is wel zoals ik dat prettig vind. Ik ging overigens wel spontaan rechtop zitten bij het lezen van deze blog:).

 2. Ik zit op heerlijke eetkamerstoelen van suede, lekker zacht en goede hoogte voor mij, ik zet eventueel een kussen in mijn rug om die ook goed te ondersteunen. Overigens, een goede bureaustoel, er zijn weer andere ergo therapeuten die zweren bij yogaballen, dan ga je namelijk vanzelf goed zitten zeggen ze dan. maar ja… als je klein bent zoals ik, dan kom ik niet boven de tafel uit, hahaha

  X

 3. Thuiswerken op een keukenstoel, zo heb ik al mijn studiejaren gedaan.
  Later een eigen werkkamer met een goede bureaustoel, mede door rug problemen.
  Maar het kan dus best op een keukenstoel werken, mits je een goede houding hebt en lichamelijk geen klachten hebt of krijgt. Hans

 4. Mijn stoel kan aan alle kanten versteld worden en dat vind ik ook wel prettig. Maar hij staat al jaren op dezelfde stand omdat ik de prettigste houding vind. Maar aangezien ik geen thuiswerk hoef te doen zit ik toch minder achter het bureau dan een thuiswerker.

  Love As Always
  Di mario

 5. Hier in huis heeft iedereen een eigen goedgekeurde bureaustoel, en dat is wel zo prettig. Ofwel een ieder heeft zijn eigen ergonomisch verantwoorde werkplek,

 6. Ik mis wel mijn sta-zit bureau van het werk! Voor mij werkt het thuis het beste om smorgens op een krukje te zitten zodat ik mezelf automatisch meer corrigeer. Smiddags op een stoel. En ik heb eindelijk een fitnessbal besteld, dit gebruikte ik ook regelmatig op mn werk en zit super.

 7. Op m’n werk kregen we nieuwe bureaustoelen. Akelig duur en ik keurde hem op alle punten af. Haalde weer een vergaderstoel en zat met een betere houding en minder klachten te werken. Nu heb ik wel het voordeel dat ik voor die vergaderstoelen een goede lichaamslengte en lichaamsverhouding heb. Maar ik wil geen wielen onder een stoel. Hij moet niet kunnen draaien hooguit glijden. Geen armleuningen en niet inzakken als ik er op ga zitten. Ik haalde meer voordeel uit de goed verstelbare tafel met dun blad. Daar staat bij mij een laptop op, waarbij de afstand tussen toetsenbord en scherm minimaal is. Hoef ik niet steeds met mijn hoofd op en neer omdat ik niet blind typ en vaak vreemde toetsen nodig had voor het programmeren. Nooit ergonomische problemen gehad, ook niet thuis. Heb ook altijd een muis gebruikt. Je moet goed naar je lichaam luisteren en rustig nagaan wat de beste houding is. Zelf heb ik vaak m’n benen onder de stoen en op de grond. Met zo’n 5-poot op wilen heb ik constant ruzie. Beter is het om regelmatig een stukje te lopen en niet uren achter elkaar te zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.