Reacties

Thuisblijfouders salaris ad €72.297,78 per jaar — 32 reacties

 1. Ik vind het vreemd om hier een prijskaartje aan vast te hangen. Mensen die roepen dat thuisblijfmoeders niets doen en niet werken zijn idioten want het moederschap is het moeilijkste, het zwaarste en het belangrijkste beroep ooit.

 2. Tja, als werkende moeder durf ik hier bijna niks over te zeggen, voor je het weet vatten mensen het verkeerd op/voelen ze zich aangevallen of worden ze gewoon boos, etc etc...ik begrijp nooit zo goed waarom, om eerlijk te zijn doet een ieder denk ik dat waarvan hij/zij denkt dat het t beste is en sommige hebben geen keuze etc etc....nee beter zeg ik niks :-)
  Wat vind je van jezelf eigenlijk? ben je een thuisblijfmoeder?? je werkt namelijk wel? ( al die blogs)

  • Het is inderdaad vrij link om uitspraken te doen over dit onderwerp! Want voor je het weet voelt iemand zich aangevallen inderdaad.

   Officieel ben ik denk ik wel een thuisblijfmoeder omdat ik altijd fulltime thuis ben voor de kinderen.

  • Volgens mij is wat men onder thuisblijfmoeder verstaat iemand die onbetaald thuis blijft voor de zorg voor de kinderen. Jij werkt thuis en betaald, dus ben je niet zozeer een thuisblijfmoeder, maar een thuiswerkmoeder. Of; gewoon een werkende moeder die bijna altijd thuis werkt (je gaat immers ook naar collega-meetings, begreep ik uit je blogs).

   Het is een kwestie van definitie en het toont aan dat al die morele discussies over kostwinners, alleenverdieners, tweeverdieners, etc. eigenlijk vooral normatief zijn en niet zoveel om het lijf hebben. Als je situatie plots verandert (doordat je bijv. alleenstaande moeder wordt) zul je de bakens moeten verzetten en heb je niet zoveel aan al die tegeltjeswijsheden.

 3. Het komt op mij altijd vreemd over als, mensen neerbuigend over thuisblijfmoeders praten. Mijn moeder was vroeger ook altijd thuis en als kind vond ik dat heel fijn. Ik heb diep respect voor moeders die in deze hectische prestatie wereld er voor kiezen om fulltime voor hun kinderen te zorgen. Dat zal zeker in financieel opzicht niet altijd een gemakkelijke beslissing zijn geweest.

 4. Dat thuisblijfmoeders ondergewaardeerd worden, dat vind ik ook heel vervelend. O jij hebt tijd zat want je werkt niet, wordt er dan al gauw gezegd. Maar ik vraag me nu wel af; WIE gaat hen dan betalen....?
  Fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

 5. Ik vind het vreemd. Ouderschap is toch helemaal niet in geld uit te drukken. Het is geen baan die om 17:00 uur in de avond stopt. Dat mensen het vergelijken met niets doen gaat daarom bij voorbaat al niet om. De vergelijking baan/ouderschap, nee, ik vat 'm van geen kant.

 6. Het moederschap zou je kunnen zien als een fulltime job, of zeg maar gerust een baan die 24/7 doorgaat. Maar om het uit te drukken in geld vind ik lastig, want ook zonder kinderen vervul je een groot deel van die taken al (schoonmaakster, kok, chauffeur etc.). Ik zelf zou graag willen blijven werken als ik ooit kinderen mag krijgen, maar daarmee oordeel ik niet meteen over de moeders die wel fulltime thuis blijven. Zolang je je er zelf prettig bij voelt, moet je toch doen en laten wat je zelf wil? Live and let live :-)

 7. Dit idee is niet nieuw voor me, ik had er inderdaad al eens een Amerikaans artikel over gelezen. Maar ik vind het wel fijn dat ze dit doen en (h)erkenning willen vragen voor het beroep thuisblijfouder.

 8. Wel jammer dat alleenstaande bijstandsmoeders niet zo'n bedrag krijgen voor al hun zorgen voor hun kinderen en gedwongen worden om buitenshuis papier te prikken, te spitten of knijpers te fabriceren!

 9. Wat zou het handig zijn als iedereen op huwelijkse voorwaarden trouwt en een vergoeding ontvangt voor het thuis werken. Tenzij beiden evenredige hoeveelheid minder gaat werken voor de kinderen.
  Maar als een ouder zich financieel opoffert ten faveure van de carriere van de ander, moet dat schriftelijk worden vastgelegd, bij scheiding werkt dat door.

 10. Die € 72.000 zou m.i. evengoed moeten worden toegekend aan tweeverdieners met kinderen en alleenstaande ouders met kinderen. Zij doen het huishouden en de opvoeding van de kinderen er in hun 'vrije' tijd immers nog 'even' bij? Lijkt me, eerlijk gezegd, nog wel even een stukkie zwaarder dan wanneer je thuisblijfouder bent, vooral als je misschien wel anders wilt maar niet anders kunt omdat er anders te weinig inkomen binnenkomt. Oké, misschien moet je daar de bijdrage die zij van de overheid ontvangen voor kinderopvang van aftrekken maar dan nog blijft er een leuk bedrag over.

 11. Ik vind het wel goed dat onbetaald werk als huishouden en kinderen grootbrengen eens in salaris wordt uitgedrukt. Wat ik jammer vind is dat onbetaald werk zo ondergewaardeerd wordt. En ook dat het salaris voor sommige soorten werk zo laag is en voor andere banen buitensporig hoog. Niet eerlijk vind ik. In mijn omgeving zie ik alleen moeders thuisblijven bij de kinderen als hun man flink verdient, de meeste mensen kunnen het zich gewoon niet veroorloven. Laat staan als je een allenstaande moeder bent, dan moet je je helemaal een slag in de rondte werken om alles thuis goed te laten verlopen en ook nog voor genoeg inkomsten te zorgen. Ik vind dus dat inkomsten eerlijker verdeeld zouden moeten worden.

  • Ik ben het met je eens dat het jammer is dat onbetaald werk ondergewaardeerd wordt. Ik heb het idee dat zorgarbeid in het algemeen wat minder gewaardeerd wordt. Zie bijvoorbeeld de salarissen van mensen die in de zorg werken.

   Of dat diverse gemeentes mensen met een bijstandsuitkering in de thuiszorg aan het werk wilden zetten. Net alsof daar geen professionele kennis voor nodig is.Het lijkt me best wrang als je een opleiding hebt gevolgd tot ziekenverzorger, en dat vervolgens eigenlijk wordt gezegd dat iedereen jouw werk wel kan doen. Zonder opleiding.

 12. Het voelt raar om daarvoor salarissen te gaan uitkeren. Moeders zouden zich eigenlijk niks aan moeten trekken van mensen die vinden dat ze 'niks doen' (al begrijp ik heel goed dat je dat wel doet...). Iedereen vindt overal wel iets van. Ik ben geen moeder en ik heb 'gewoon'een baan, maar stel dat ik zou stoppen met werken... Bijvoorbeeld omdat mijn vriend voldoende verdient voor ons allebei en wij het allebei een goed idee vinden dat ik thuis blijf. Dan moet ik dat toch zeker ook gewoon zelf weten! Het lijkt wel of we alles moeten verantwoorden tegenwoordig... Leven en laten leven... Zou het een stuk leuker maken toch!

 13. Iedereen zijn eigen keuze. Iedereen moet het idd zelf weten. Maar als ik betaald kreeg om thuis te blijven en het huishouden te doen (en ondertussen lekker bloggen). Zeg ik ja ;-).

 14. Ik vind het stiekem juist wel leuk dat er een prijskaartje aan gehangen wordt. Ik vind dat er tegenwoordig zo negatief gekeken wordt naar de thuisblijfmoeder, dat dit wel een mooie blikopener is.

 15. Als het dan ook met terug werkende kracht gaat werken zeg ik JA... het is meer moederschap dan alleen maar thuis zitten, beseffen die werkende moeders ook niet, want die betalen andere faciliteiten of brengen kinderen naar opa en oma om vervolgens de opvoeding uit handen te geven, ik denk dat we er juist bij gebaat zijn dat 1 van de ouders gewoon 100% thuis is voor de kinderen, maar dat mag je ook weer niet zeggen, men vraagt zich vaak af waar het fout is gegaan met de jeugd van nu...

  uhhhhh ga eens terug in de tijd waarin vrouwen massaal gingen werken naast moeder zijn? :O of ben ik nu weer te simpel. ;-)

  X

  • Inderdaad simpel en veroordelend. Daar is het mis gegaan.... Wanneer jij zelf zo snel met je ongenuanceerde oordeel klaar staat kun je als opvoedings resultaat geen welgemanierd inlevend kind verwachten dat respect heeft voor opvattingen van anderen. Ol

  • Wie zegt dat ik dit antwoord snel heb geformuleerd en veroordeel, ik weet het niet, maar ik ben al ruim 23 bijna 24 jaar moeder en heb ervoor gekozen om thuis te zijn voor mijn kind omdat... en mijn kind, is welgemanierd, zeer begrijpend met groot respect naar anderen toe, en hun uitingen, wat tijdens de opvoeding al naar voren kwam. Kheb zoveel complimenten gehad onderweg van wildvreemden over mijn dochter, en NOG. Dus dank je wel :D

   Maar goed, mijn observaties na 23 jaar moederen en zien hoe het er in andere gezinnen om mij heen gaat in het NU, met kinderen waar mijn dochter mee op school heeft gezeten, die zie jij niet natuurlijk, ik wel!

   Dus dit heet observatie, zien en weten. Vanuit eigen ervaringen van toen naar het nu.

   X

  • Nou het staat er heel ongenuanceerd en oordelend : werkende moeders beseffen niet dat moederschap meer is dan alleen maar thuis zitten, ze geven de opvoeding uit handen. Uit heel je bericht klinkt ik heb heb het beter gedaan, want ik ben niet gaan werken. Ouders die werken voeden hun kinderen niet op, staat er letterlijk. Ik heb toch altijd gedacht dat opvoeding niet alleen gedurende de werkdag plaats vindt en een kind opvoeden doe je niet alleen, maar samen met familie, vrienden, buren en leraren. Blijkbaar hebben we andere waarnemingen, maar ik veroordeel de keuze van een ander niet. Ik vindt het wel jammer dat de vaders dan geen kans krijgen om bij hun kinderen te zijn, want die zullen dan wel voor de inkomsten moeten werken.

  • Even goed lezen nog een keer, dat 1 van de ouders thuis zou moeten blijven, dus of vader, of moeder.

   En zij die willen werken moeten dat vooral doen, ik zie alleen wat er gebeurd is met de kinderen die dus werkende ouders hadden of nog hebben en nooit thuis waren. En dat had ik er misschien meteen bij moeten zetten, maar over oordelen en aannames gesproken, ben ik wel gewend. Ik ben nu eenmaal een observator en zie de ervaringen om mij heen, hele gezinnen nog wel zogenaamd samen maar de kinderen dus totaal en compleet los geslagen met grote psychische problemen, en zij die een ouder thuis hadden of moeder OF vader, zijn meer dan goed terecht gekomen, dus ik kijk niet alleen naar mijzelf, maar ook om mij heen.

   Doe dat zelf ook maar eens, je hoeft alleen maar het nieuws te volgen zo nu en dan. En zie later vooral als je eigen kinderen groot zijn, ik zeg ook niet dat het overal zo is, maar ik zie het hier dus wel. 95% zeker ontspoort uit dit soort gezinnen.

   X

  • Ik zie hetzelfde gebeuren en nee, ik ben geen moeder (wil geen moeder zijn ook, btw). Kinderen waarvan beide ouders werken worden of aan anderen overgelaten of aan zichzelf. Ik vind opvoeding een taak van de ouders en niet van leraren (die geven les), niet van de buren (ik heb een gruwelijke hekel aan kinderen die hun voetballen tegen onze flat trappen en je nog een grote smoel durven te geven ook, ouders nergens te bekennen) en ook niet van familie. Maar goed, dit soort opmerkingen mogen niet meer in Nederland, want kinderen zijn heilige prinsjes en prinsesjes. Ik zie een hele lading narcisten opgroeien.
   Mijn moeder heeft ook een hele tijd gewerkt en ik moest als zevenjarige alleen naar school, tussen de middag thuis mijn eigen brood smeren, zelf de tijd in de gaten houden en pas laat in de middag kwam mijn moeder weer thuis. Ik was erg eenzaam in die periode.

  • Dank je Nicole, ik weet dat ik hier geen vrienden mee maak, maar het is mijn visie over meerdere jaren en uitkomsten die ik in het nu al zie, en soms zelfs mee sta te praten, ik vind het zo erg. Ook al kunnen de ouders er vaak weinig aan doen, heb ik zelfs geluk gehad om thuis te kunnen blijven in te end, als alleenstaande ouder ook nog, gescheiden en geen vader in het vizier die zijn kind liet zitten.

   Maar goed, ik had het direct al met iets meer uitleg moeten vertellen misschien, ik weet wat men wil, het lijkt wel of men blind is voor wat gebeurd. Ik ben zeker voor het feminisme, dat vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen of kunnen en mogen kiezen, laat dat voorop staan, maar ik heb door de jaren heen ook gemerkt. Dat ik dus aangekeken werd omdat ik thuis zat uit vrije wil, mijn keuze als vrouw, omdat ik het zo zelf wilde, niet gedwongen zoals mijn oma. maar het huis van mijn opa en oma was wel mijn meest veilig thuis haven ooit omdat zij er gewoon altijd waren, en dan inderdaad op die ouderwetse wijze, en juist mijn oma was mijn voorbeeld, mijn eigen moeder ook wel, echt wel, die pas later echt is gaan werken toen ik al wat ouder was.

   Dat was mijn plan dus ook, als mijn kind eraan toe is, ga ik gewoon werken, maar ja... huidige tijd... cv die zegt, al 24 jaar thuis ondertussen, waar ik vanaf haar 16de jaar al probeer aan de bak te komen, lukt niet echt. Elk kind is anders, en dat wordt nog weleens vergeten, hoe wij met onze kinderen omgaan is de absolute basis voor later.

   X

  • Morgaine en Monique,

   Jullie uitspraken komen op mij heel vervelend en generaliserend over. Je zult maar een alleenstaande ouder zijn die zijn/haar kinderen vanwege zijn/haar baan deels wel uit handen móet geven omdat het alternatief een nabestaanden- of bijstandsuitkering is! Het lijkt me voor zo'n ouder beslist niet fijn om dit soort meningen c.q. oordelen te moeten lezen terwijl deze ouder zelf zijn/haar stinkende best doet om de kinderen een veilig thuis te geven.

   Jammer dat jullie in je omgeving blijkbaar veel voorbeelden zien waarin kinderen van buitenshuis werkende ouders ontsporen. Is het misschien ook niet een kwestie van wat je graag WILT zien? Dat je graag je gelijk bevestigd ziet en de gezinnen waarin het gewoon goed gaat niet opmerkt?

   In mijn omgeving zie ik het juist heel vaak wél goed gaan, zie ik kinderen die lekker in hun vel zitten, zich keurig weten te gedragen, het goed doen op school, respect hebben voor andere mensen en hun weg in het leven prima weten te vinden. Ik zie ook weleens heel slechtgemanierde kinderen of kinderen die ontsporen. Dat zijn soms kinderen van werkende ouders en soms kinderen van ouders van wie er altijd eentje thuis is.

   Zelf ben ik opgegroeid met twee werkende ouders en ik heb daar niets aan overgehouden. Áls ik al psychische problemen heb of nog ga krijgen, hebben die niets met m'n opvoeding te maken. Mijn ouders hebben hun opvoedkundige taken altijd heel serieus genomen en mijn thuis was een warm nest. Ik heb me nooit eenzaam gevoeld, was wel al vrij vroeg zelfstandig. Nee, niet al op 7-jarige leeftijd, zoals Monique schrijft. Dat lijkt me ook zeker niet wenselijk. Ik vind het triest dat jij dat hebt meegemaakt, Monique. Zo zou het niet moeten zijn, zo heb ik het zelf niet ervaren en zo zie ik het gelukkig ook niet om me heen.

  • Beste Polly,
   Het is zeker niet mijn bedoeling geweest om andere lezeressen te kwetsen. Het spijt mij oprecht als ik je met mijn reactie gekwetst heb.
   Ik ken veel verhalen van mijn buurman die leraar op een basisschool is. Die moet echt regelmatig op zijn tong bijten en zijn mond houden, want anders heeft hij schuimbekkende ouders in zijn klas want hun prinsje/prinsesje doet nooit iets verkeerd. En hij heeft ook dagen dat hij kinderen moet opvoeden, en dan geen tijd heeft om les te geven.
   Alleenstaande ouders hebben helaas weinig tot geen keuze en dat vind ik heel erg.

  • Ik vind het moedig dat je dit durft te schrijven Morgaine. Het is namelijk inderdaad geen populaire zienswijze. De politiek correctie visie is op dit moment dat kinderen gebaat zijn bij twee buitenshuis werkende ouders en kinderopvang.

   Bedankt voor het delen van jouw idee hier over!

 16. Ik heb de afgelopen 2 jaar natuurlijk "thuis gezeten" en ik kan alleen voor mezelf spreken natuurlijk, maar om eerlijk te zijn: ik vind het niet nodig om er een salaris aan te hangen. Who cares of anderen vinden dat je een labbekak bent, dat je te weinig doet etc. Kijk allemaal gewoon lekker naar jezelf ;)

  Ik heb geen waardering nodig van mensen buiten mijn eigen gezin voor wat ik wel of niet in huis of buitenshuis doe. Dat gaat niemand anders wat aan. Dus mij doet het niks dat er nu iemand is die er opeens een prijskaartje aan hangt.

 17. Er zijn altijd meningsverschillen hierover. Iedere moeder maakt een keus wat het beste bij hun past natuurlijk. Als moeder vind ik werken of thuis blijven moet je zelf weten. Thuiswerk moeder wordt betaald of niet? Ik zie het niet echt gebeuren, wie moet dat dan betalen, de vader? Het kind? Een organisatie? Overheid? Al doen ze dat in sommige landen wel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder