SRV man: hij is er nog!

srv-man

Toen we nog in de stad woonden hadden we de buurtsuper. Hier op het platteland rijdt elke woensdagmiddag ‘de winkel op wielen,’ zoals mijn zoontje hem noemt, het erf bij de buren op.

Deze rijdende winkel is wat vroeger de SRV man was. Mijn jongste zoon zit vaak al reikhalzend te kijken of hij er aan komt. Want hij vindt de winkel op wielen erg leuk. Zelfs al is alles er relatief duurder.

SRV

SRV staat voor Samen Rationeel Verkopen en werd opgericht in 1966. In de jaren zeventig waren er zo’n 4.000 rijdende winkels! Nu zijn dat er nog maar zo’n 300. De formule van de SRV werd in 1995 opgeheven en overgenomen door Springer en Partners. Maar iedereen kent de rijdende winkel nog als de SRV-man.

Hoewel het even leek alsof de SRV man compleet zou verdwijnen, is de positie van de SRV man inmiddels gestabiliseerd.

Redenen om gebruik te maken van de SRV-man

 • De vergrijzing: ouderen die slecht ter been zijn en niet meer naar een supermarkt kunnen rijden, kunnen nog wel naar de rijdende winkel wandelen. Zeker als die op hun eigen erf of het erf van hun buurman stopt.
 • De SRV-bus heeft een sociale functie. Je kunt tegenwoordig boodschappen ook vrij makkelijk bestellen via internet en laten bezorgen. Maar veel ouderen vinden een bezoekje van de SRV-man ook wel eventjes gezellig!
 • Steeds meer dorpen verliezen hun buurtsuper. De rijdende winkel is een redelijk alternatief.
 • Voor vergeten boodschappen. In de stad vroeg ik dan één van de kinderen om eventjes naar de buurtsuper te rennen, maar dat kan hier op het platteland niet. Veel mensen gebruiken de rijdende winkel voor vergeten boodschappen.
 • De SRV-man die bij mijn buurvrouw voorrijdt biedt ook verse maaltijden. Een handige service voor ouderen die niet meer goed kunnen koken.

Zelf ga ik eigenlijk nooit naar de SRV-man omdat ik het te duur vindt. Maar hier in de omgeving maken diverse ouderen graag gebruik van zijn diensten. En als ze zelf de bus niet in kunnen komen, dan brengt hij hun boodschappen gewoon eventjes binnen. Ik vind dat altijd erg gezellig en hartverwarmend klinken! En als het niet zo duur was, zou ik er ook wel meer boodschappen willen doen.

Meer weten?

Fleur Wiersma maakt een sfeervolle fotoreeks van de rijdende winkel.

Hier onder een kijkje in zo’n rijdende winkel!

Praktische informatie

Wil je weten of er bij jou in de buurt een SRV-man actief is? Op de website uw-kruidenier.nl kun je je postcode intypen en zo zoeken!

Wat zijn jouw ervaringen met de SRV-man?

Similar Posts

24 Comments

 1. Dit zou veel meer terug moeten komen, ook al is het duurder, de functie is ook groter dan men beseft. Ik weet nog dat er bij mijn oma op het dorp elke week de melkboer kwam en de bakker, ieder apart op andere dagen zelfs. Mijn oma stond al klaar, want ze waren ook nog eens stipt op tijd, hahaha

  I miss those days, maar gelukkig zijn er nog foto’s van, hoe ik sta te wachten met een grote tas op…. en dan is ie er ook. GEweldig!

  X

 2. Bijzonder dat het nog bestaat! Ik kan het mij wel van vroeger herinneren. Alleen als mijn moeder iets vergeten was, gingen we er even in kijken. Geweldig vond ik dat. Maar ook toen was het al duurder dan de gewone winkel. Helaas woon ik niet op het platteland.

 3. Toen ik een jaar of vijftien geleden in een andere woonplaats woonde, kwam de SRV-wagen geregeld langs en kocht ik er dikwijls iets. Veelal zuivel en wat groente. Ineens werd hij opgedoekt. Niet geheel onbegrijpelijk, want van een paar klanten in een wijk kun je niet bestaan.
  Nu woon ik in een durp met ruim 2000 inwoners, waar nog een Spar is, die volgens mij redelijk loopt. Mede door de vele ouderen die er winkelen. Deze zaak is duurder dan de 4 supermarkten op 3 à 5 km afstand (heel goed te fietsen dus), maar toch ga ik er zo’n drie keer per week naartoe en haal er zuivel, soms fruit en groenten uit de reclame, warme broodjes, diepvriesproducten, verse bloemen en nog wat andere kleinigheden. Ik let wel goed op de reclames.
  Ik vind dat deze winkel behouden moet blijven voor het dorp, al was het maar omdat er tevens een postkantoortje in zit, dus héél gemakkelijk met al m’n Marktplaats-gedoe en je er ook contant geld kunt opnemen. We hebben nu nog wel een pinautomaat elders in het dorp, maar die zal waarschijnlijk binnenkort verdwijnen.

  1. Ik snap helemaal dat je hoopt dat die Spar blijft! Dat heb ik ook met de plaatselijke Attent in het dorp 4 kilometer verderop. Zo’n buurtsuper heeft toch een belangrijke functie.

 4. In de 50-60er jaren woonde ik in winkelstraatje (midden in Amsterdam) waar alle dagelijkse winkels zaten, en toch kwamen er nog een aantal ook aan de deur.

  Nu in Zeeland komt er een eieren-kaas-noten-boter-melk auto elke week, meestal koop ik wel wat, ook omdat ik de service fijn vind en graag die mensen ook een eerlijke boterham gun. Wel duurder ja, dat heb ik er dan best voor over.

  1. Wat bijzonder dat de winkels nog langs de deur kwamen ook, ook al zaten er een boel in de straat. Goede service.

   Sympathiek dat je koop bij de eieren-kaas-noten-boter-melk auto : )

 5. De ouderen geven meer geld uit aan boodschappen. Het is hun sociale uitje. Zoveel gaan ze niet meer uit.

  Die maaltijden is heel goed.

  Thuisafgehaald.nl is in mijn buurt begonnen met maaltijden voor ouderen door thuiskoks. Kostprijs plus een vergoeding. Goed initiatief.

  25 jaar terug zag ik wel eens een aardappelenhandel langs rijden. Die zie ik niet mee. Alleen de ijsboer rijdt langs. Helaas hoor ik die bel alleen als ik buiten ben, dankzij de geisoleerde woningen.

  1. Dat is wel balen van die ijsboer zeg! Ook voor de ijsboer trouwens… Eigenljk zou de beste man dan een vast tijdstip moeten hebben of zo, zodat je weet wanneer je moet opletten dat hij komt.

 6. Helaas niet bij ons. :) Wel een goed idee, voor mij alleen dubbel. Ik zou het nodig kunnen hebben maar tegelijk veel duurder uit zijn en dat kan ik me ook niet veroorloven.

   1. Ja, ik moet zeggen het is alweer even geleden maar toen ik meer last had van m’n gezondheid bestelde ik vaak 1x per maal bij de AH en dan gelijk voor 200 euro, ik hoefde dan alleen nog af en toe wat vers brood e.d. te halen en dat scheelde enorm. Ook was ik niet duurder uit zoals veel mensen denken wat je kunt je bestelling zo vaak aanpassen als je wilt en je hebt veel meer overzicht over wat je uitgeeft en misschien toch niet nodig hebt. Ik vind het wel fijn, maar ik probeer zolang het redelijk gaat niet te bestellen, al is dit meer omdat naar de supermarkt een gewenning moet zijn en ik er weer veel moeite mee had na al die maanden online bestellen.

 7. Ik vind zo’n rijdende winkel zoveel charme hebben. Maar daarnaast is het inderdaad echt heel fijn voor bijvoorbeeld oude mensen zoals jij al aangeeft. In het dorpje in Frankrijk waar we woonden had je dat dus niet en de supermarkt was op 15 km en alleen per auto te bereiken. Heel vervelend voor de oudjes die niet zelf meer konden rijden. Zo’n busje zou daar echt wel succes hebbeñ!

  1. Jeetje, 15 kilometer naar de eerst volgende supermarkt is echt best ver! Hoe doen de oude mensen dat in dat dorpje in Frankrijk? Of wordt het daar aan huis bezorgd?

 8. Bij mijn schoonouders in de buurt rijdt hij altijd op vrijdagavond en dan eten wij daar vaak, dus ik wist dat ze nog bestonden! De enige keren dat wij vroeger bij de SRV-man kwamen was op vakantie. Dan kwam hij het bungalowpark op rijden en gingen we daar wel eens wat kopen. Superleuk vond ik dat, zo’n mini-winkel :) Nu ik dit zo schrijf bedenk ik me dat het ook wel eens leuk kan zijn om met mijn kinderen iets te kopen bij de SRV-man als we de toeter weer horen bij opa en oma. Gewoon voor de leuk, net als de ijscoman die af en toe langs komt.

 9. Haha. Een kleine 30 jaar geleden was mijn man ook SRV man. Onze oudste dochter is dus van de melkboer. Met de komst van de supermarkten kwam er de klad in.
  Was heel hard werken en konden er amper nog van rondkomen.
  Een opluchting toen de boel verkocht was.

  1. Fijn dat jullie het goed hebben kunnen verkopen Anja. Dat lijkt me een hele zorg als je zo hard moet werken, en toch nauwelijks kunt rondkomen. Ik vraag me af hoe dat nu is voor ‘srv mannen’. Het lijkt me ook nu nog niet makkelijk financieel.

 10. Mijn lieve oude (inmiddels overleden) tante maakte daar weleens gebruik van. Ik vond het altijd super als klein meisje, heel anders dan we gewend waren. Ik vond het altijd heel speciaal (vooral omdat ik dan wat lekkers uit mocht zoeken)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.