Spullen lenen en uitlenen

taartvorm
Mijn favoriete scène. Bekijk hier onder het filmpje!

Spullen lénen in plaats van kopen is een mooie manier om je kosten laag te houden. En je huis opgeruimd.

En het past ook heel goed bij een eenvoudiger leven. Of als je net Marie Kondo hebt gelezen!

Liever niet kopen als je het maar zelden nodig hebt

Mijn man en ik zijn bijvoorbeeld geen van tweeën handig. Dat betekent dat we slecht voorzien zijn van goede gereedschappen. Dus als er dan eens een keer een klusje moet worden gedaan, hebben we de benodigde spullen niet. Maar omdat het maar zo weinig voorkomt willen we zo’n stuk gereedschap eigenlijk ook niet kópen.

In zo’n geval biedt de deeleconomie uitkomst. Op bijvoorbeeld de site Peerby. Daar type je in wat je nodig hebt, en je krijgt een overzicht van mensen die dat te leen aanbieden!

Biker Arie zoekt een bakvorm : )

Dat deed stoere Biker Arie uit onderstaand filmpje doet dat ook. En dat levert kostelijke beelden op. Kijk maar:

Mijn favoriete scène

Mijn favoriete scène uit het filmpje is de mevrouw in het blauw. Ze kijkt compleet langs de stoere Arie heen omdat ze niet verwacht dat hij degene is die de taartvorm wil hebben!

Is spullen lenen niet linke soep?

Zelf vind ik spullen lenen best een beetje eng.

Niet vanwege de mensen die me iets lenen, maar omdat ik bang ben dat ik het per ongeluk beschadig.

Of erger nog: kapot maak. Ik ben namelijk niet zo handig.  Maar bij Centraal Beheer, de verzekeringsmaatschappijd die verantwoordelijk is voor het leuke filmpje, verzekeren ze spullen die je van iemand leent gewoon mee. Ik moet zeggen dat ik dit een geruststellend idee vind.

Zo kun je veilig lenen.

Meer informatie vind je hier.

Leen jij wel eens spullen van iemand? En hoe ervaar je dat?

Similar Posts

29 Comments

 1. Het enige wat ik leen zijn boeken van de bieb waar ik sinds kort lid van ben. Verder leen ik eigenlijk nooit iets en leen ik ook niets uit. Wel een slim idee zo’n site. Spullen lenen bespaart niet alleen ruimte, maar ook geld.

   1. Omdat ik graag meer wil lezen. Ik heb een hele boekenkast vol met ongelezen boeken, maar ik kon mijzelf er nooit “toe zetten” om te lezen. Dat terwijl ik lezen ontzettend leuk vind om te doen. Toen bedacht ik me: als ik lid word van de bieb moet ik het boek voor een bepaalde datum weer ingeleverd (en dus het liefst gelezen) weer inleveren. Het is voor mij een soort stok achter de deur. Nu heb ik in 1 maand “al” 2 boeken gelezen, wat voor mij heel veel is als ik het vergelijk met de afgelopen jaren.

 2. Ik leen weleens een fietsenrek van de buurman omdat die van ons niet op de trekhaak past.
  En de buurman kwam gisteren een barbecuetang terugbrengen, doe hij had geleend.
  Zo help je elkaar toch?

 3. Nee aan lenen en uitlenen heb ik zo’n hekel. Ik heb wel eens iets uitgeleend maar dan kreeg ik het kapot of niet terug. Ik leen niks meer van mensen en leen ook niks meer uit. De buurman van ons leent altijd wat hier zelfs ‘toiletpapier’of een tekentang, navigatie, föhn noem maar op en mijn man zegt altijd ja totdat zijn motorzaag kapot was! En dan denk ik eigen schuld. Als je iets nodig hebt moet je het zelf maar kopen.

 4. Handig zo’n site! Net als die verzekering trouwens, dan weet je in elk geval dat die kosten gedekt zijn.

  Wij lenen om dezelfde reden regelmatig spullen, vaak van mijn ouders of de buren. Zij helpen ons ook graag trouwens, laatst stonden we in het donker te klooien met de nieuwe trampoline en toen reikte de buurvrouw ons hun zaklamp aan. Zo lief! En ze zei later nog tegen me: ‘Wij hadden al die spullen ook niet op jullie leeftijd, schroom niet en vraag gewoon.’ Lief mens!

 5. Ik ben zelf niet zo fan van lenen.. Ik vind het zo’n gedoe en koop dingen liever zelf. Uitlenen vind ik minder erg, maar ik kan er dan weer niet zo goed tegen als dezelfde mensen steeds spullen komen lenen en dan zeggen dat ze geen zin hebben om er zelf geld aan uit te geven..

  1. Dat is ook niet zo heel handig om te zeggen als je iets bij iemand komt lenen: ‘Ik heb geen zin om er zelf geld aan uit te geven!’

   Ik kan me wel voorstellen dat je dat niet prettig vindt. Zeker niet als het steeds dezelfde mensen zijn.

 6. Wij huren soms speciale gereedschappen bij de bouwmarkt. Verder zitten we best goed in dat spul want manlief hier klust soms wel. En veel heelft hij gekregen op verjaardagen.
  Waar we eerst woonden leenden we vaker spullen uit. Al vond ik het vervelend dat het altijd dezelfde mensen zijn van wie je je spullen terug moet vragen en geleende boeken krijg je vaak niet terug.
  Ik vraag niet snel om iets te lenen, ik vind het fijner om mezelf te kunnen redden. Ik vraag wel makkelijk om advies.

  1. Wat een lief filmpje :-)
   Al zal ik niet snel spullen uitlenen aan onbekenden. En met spullen uitlenen vind ik het fijn dat het twee richtingsverkeer is. Als het me zou gebeuren zoals MetMirjam zou ik aan die mensen niet meer uitlenen. Al lijkt het me lastig hoe daar diplomatiek mee om te gaan. Dat zal aan mijn bui liggen :-)

 7. Ik ben niet zo van het (uit) lenen. Misschien dat we bij verjaardagen eens vragen of mensen hun eigen tuinstoelen meenemen of dat ik mijn moeder vraag om wat extra servies voor die dag. Verder hebben we alles zelf. En zo niet: dan huren we het wel.

  Goed gereedschap leen ik in principe niet uit, simpelweg omdat veel mensen niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Voor de rest maakt het me niet zo uit.

  Een taartvorm zou ik trouwens ook niet zomaar uitlenen…
  Jij wel?

 8. Errug leuke video!
  Wat ik al vaker gedacht heb, is dat we eigenlijk allang in een soort ‘deeleconomie’ (of, misschien beter gezegd ‘huurecononmie’) leven. Wanneer we deelnemen aan initiatieven als Marktplaats en kringloopwinkels, is dat wat we in feite doen, maar dan niet één op één. Zo komt het vaak voor dat ik iets koop bij de kringloop, wat ik na verloop van tijd gewoon terugbreng als ik erop uitgekeken ben, of wanneer ik het niet meer nodig blijk te hebben. Ik heb er dan wel een bedrag(je) voor neergeteld, maar ik zie dat als zou ik betaald hebben voor het tijdelijk gebruik ervan.

 9. Ik ben best makkelijk in uitlenen, en wat apparaten en tuinspullen betreft hebben wij die als woonvereniging (zie voor uitleg http://www.lvcw.nl ) gezamenlijk, net als de wasmachines.
  Ik merk dat het wel nuttig is dat ik in een gemeenschap ben opgegroeid,ik vind het niet zo vanzelfsprekend om elk apparaat zelf te bezitten. Voor de was betaal je gewoon per wasbeurt, dat maakt je meteen bewust hoe vaak je iets in de was gooit. Verder ben ikzelf dol op oude apparaten zonder stekker, dus de heggenschaar in plaats van de elektrische heggenschaar. Die oude materialen kan je slijpen, repareren en bij goed onderhoud bijna eeuwig gebruiken.

 10. Lenen, ik ben er toch niet zo’n fan van. Zeker om de reden die je noemt, bang om te beschadigen. Maar ik ben dan ook bang dat ik het beschadigd terug krijg, of helemaal niet meer.

 11. Aan wildvreemden zou ik zeker niets uitlenen want je hebt geen zekerheid of je het uitgeleende nog terugkrijgt en in welke staat het zal zijn als je het terugkrijgt. Ik ontleen zelf ook niets van anderen uit schrik dat ik het zou breken of beschadigen. Het enige wat ik zelf ontleen, zijn boeken van de bieb en daar draag ik heel goed zorg voor zodat ik ze terug kan inleveren in de staat waarin ik ze ontving.
  Aan mijn kinderen leen ik wel regelmatig gerief uit en uit ervaring weet ik dat wat ik hen ‘leende’ niet meer terugzien…… Zoonlief heeft een jaar of twee geleden onze vouwladder, tuinhark, schop en ruifel komen ‘lenen’ om in zijn tuin te werken. Zijn tuintje is nog steeds niet in orde en wij hebben ons tuingereedschap nog steeds niet terug. Wij hebben dan maar voor onszelf een nieuwe vouwladder en nieuw tuingereedschap aangeschaft omdat we het zelf nodig hadden. Hij nam een aantal jaar geleden eens twee dekbedden met dekbedovertrekken, onderlakens en kussenslopen mee omdat hij logés had. Logés heeft hij niet meer maar het geleende linnen hebben we nog steeds niet terug. We hebben het nu wel niet nodig maar als de kinderen van onze dochter komen logeren, moeten ze hun eigen dekbed meebrengen.
  Ik vind het niet leuk dat, als ik aan onze zoon iets uitleen, ik dat gegarandeerd niet meer terugzie. Ik denk dat het vooral nonchalance is van zijn kant…..

 12. Zelf leen ik zelden iets. Maar van ons wordt wel geleend. Mijn man is handig en heeft veel gereedschap en bijvoorbeeld ook grote ladders. Dorpsgenoten weten dit en vragen best vaak of ze iets mogen gebruiken.
  Een buurvrouw , hoogbejaard, komt regelmatig rijst, suiker of peterselie te kort. Dus ja, wij lenen uit. En als we bv. veel bonen of tomaten in de moestuin hebben dan delen we ook uit. Het is gewoon leuk om mensen een plezier te doen. Maar persoonlijke spullen zoals boeken,leen ik niet meer uit. Stomvervelend als je na een tijd moet vragen of het boek al uitgelezen is.

 13. Lenen doet wenen. Helaas gaat dit altijd op voor de uitlener. Spullen uitlenen staat dan bij de meesten, die net als mij niet goed nee kunnen zeggen, op ergernisfactor nummer 1.

  De meeste uitleners zijn mensen die net als ik hebben moeten sparen om door de jaren heen een ruim arsenaal aan goed gereedschap aan te kunnen schaffen. Omdat ze er zelf voor hebben moeten werken zijn ze er erg zuinig op.
  Leners echter gaan al dan niet bewust respectloos met andermans spullen om. Meestal hebben ze twee linkerhanden wat dan de oorzaak is dat je zeker met electrisch- of met een met benzinemotor aangedreven stuk gereedschap, voor 99% de garantie hebt dat het kapot terug komt. Het geijkte antwoord van de lener is dan: “dat was al kapot.” Of zoals mijn caravan, die hier volgens de drammende lener hier toch maar ongebruikt stond, die een schadepostje van ruim 3000 gulden opleverde. Zijn excuus was: “had je hem maar niet aan mij moeten uitlenen.”
  Ik ben inmiddels 63 jaar oud en ben voor de derde keer allemaal nieuw gereedschap aan het aanschaffen omdat leners het allemaal gemold hebben of niet terug brachten. Zelfs eenvoudig handgereedschap zoals houtbeitels kunnen de meesten niet mee omgaan. Ook die krijg je terug met stukken eruit. Kijk, dit was allemaal niet nodig geweest als ik op jonge leeftijd NEE had durven te zeggen. Dan had ik nu nog kunnen genieten van mijn eerste gereedschap.
  Vorig jaar kocht ik aanhanger nummer drie. Nieuw, met hoge opstaande randen zoals tuinders die ook gebruiken. Die gebruik ik twee maal per jaar om snoeiafval naar het stort te brengen. Ritje nummer drie was een buurtbewoner die hardnekkig bleef aandringen. Bij terugkomst gaf hij gelijk aan dat het kapotte neuswiel “al was”. Mijn kosten 60 Euro. De verkoper van de aanhangwagen lachtte van oor tot oor. Hij herinnerde mij aan zijn advies bij de aankoop. “Ik had je toch gezegd, het langste plezier heb je ervan als je hem nooit uitleent.” Helaas is dat de bittere waarheid.

  Sommigen zullen nu zeggen dat ik dan maar niet had moeten uitlenen. Dat klopt. Maar hulpvaardigheid zit nu eenmaal in mijn karakter. En ik ben nou eenmaal niet assertief.
  Als nu iemand vraagt om iets te lenen zoals recentelijk een buurtbewoonster een heggenschaar nodig had, dan krijgt ze die. Maar wel uit het speciaal hiervoor aangeschafte arsenaal goedkoop handgereedschap van de Aldi of de 5 euro bak van de Gamma. Zo’n schaar heb ik zelf ook gaf ze aan een wees naar mijn dure gemotoriseerde Stihl heggenschaar. He, wat jammer nou XXX, maar dat dure gereedschap kan ik niet uitlenen. Dat heb ik nl samen met mijn broers gekocht met de afspraak dat het aan niemand uitgeleend word. Ik weet het, het is niet netjes een leugentje voor eigen bestwil. Maar liever dit dan weer met de brokken blijven zitten. Ik wil deze frustraties gewoon niet meer. Vandaar dus. Wellicht noemt u mijn gedrag egoïstisch. Dat vind ik niet, want zelf zal ik nooit lenen. Ik koop het of huur wat ik nodig heb.

  En de eerste zin van het relaas van de topic starter. ” Spullen lénen in plaats van kopen is een mooie manier om je kosten laag te houden. En je huis opgeruimd.
  Daar heeft ze helemaal gelijk in. Met lenen bespaar je inderdaad heel veel geld mee. Het gaat wel altijd over de ruggen van anderen. En je huis opgeruimd dat klopt ook, want ik heb de hele garage vol met gereedschap staan. Dit soort uitspraken vind ik dan weer egoïstisch.

  Ik kan nog wel even doorgaan hiermee en mijn lijstje afmaken over niet terug gebrachte boeken, LP’s Cd’s en nog vele andere zaken zoals uitgeleend geld dat nooit terug kwam. Maar ik laat het hierbij. Want hoe vaker ik het woord lenen lees of schrijf hoe gefrustreerder ik word.

  En uitleners denk ook aan de juridische gevolgen als u met uw goedheid iets uitleent. Gevaarlijk gereedschap dat u uit leent zoals cirkelzagen, kettingzagen etc. dient een training aan vooraf te gaan, met alle bijbehorende veiligheidseisen. Deze training dient u zelf te geven. Bovendien dient dit soort gereedschappen jaarlijks gekeurd te worden. Iets wat veelal niet gebeurd. Zijn er toevallig wat kleine mankementjes aan het apparaat, dan bent u juridisch gelijk de klos.
  Een uitlener van een niet jaarlijks gekeurd huishoudtrapje met een mankement leverde lichamelijk letsel op voor de gebruiker. Deze stelde de uitlener aansprakelijk voor alle geleden en nog te lijden schade. Na een jarenlange procedure werd de lener in haar gelijk gesteld. Het is maar dat u het weet.

  En leners, denk na voordat je iets leent. Maak geen misbruik van de goedheid van je medemens. Hulp vragen is normaal en doet iedereen graag. Maar laat de kerk in het midden. Maak er geen structurele vanzelfsprekendheid van.

  1. Jeetje dat is echt ontzettend lomp: ‘Had je hem maar niet aan mij moeten uitlenen.’

   Ik kan me voorstellen dat je met zulke slechte ervaringen niet meer graag uitleent.

 14. Grappig om de reacties van die mensen te zien. En wat een leuk initiatief om zo dingen te kunnen delen. Ik leen ook weleens wat uit of leen wel eens iets. Meestal inderdaad een product die je haast nooit gebruikt. Maar dit concept kende ik eigenlijk nog niet. Wel eentje om te onthouden.

  1. Ja hè? Ik vind het echt een leuk concept. Hoewel uit de reacties hierboven staat wel blijkt dat het staat of valt met de correctheid van de leners.

   Als zij dingen kapot terug geven zonder daarvoor de verantwoordelijkheid te nemen knappen de gulle leners behoorlijk af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.