Somebody somewhere: 'Een parel van een serie over niks'

somebody somewhere

De HBO serie Somebody somewhere is een bijzondere mengeling van rustgevende beelden met zachtjes wuivend gras in de staat Kansas en amper een verhaal. Maar het is een hele fijne serie  om te kijken. De VPRO omschrijft hem als 'een parel van een serie over niks'.

Volgens Wikipedia is het een comedy drama.

Waar gaat Somebody somewhere over?

Somebody somewhere gaat over veertiger Sam. Sams leven is niet wat je noemt een maatschappelijk succes. Ze heeft een baan waar ze geen klap aan vindt, geen relatie, een slechte relatie met haar zus en ze voelt zich eenzaam. Die eenzaamheid zie je heel treffend in een zwembadscène.

Sam is daar baantjes aan het trekken, en ziet aan het eind van één van haar baantjes drie vrouwen al watertrappelend gezellig kletsen. Maar Sam doet niets om haar leven te veranderen. Ze suddert zo'n beetje door het leven. Bepalend voor Sam is het verlies van haar zusje Holly aan kanker.

Dan ontmoet ze echter op haar werk Joel, die zich Sam herinnert van high school. Sam kan zich hem niet herinneren, maar nu ontwikkelt zich een vriendschap tussen hen die veel van Sams eenzaamheid wegneemt. Door hem gaat ze weer zingen en ontmoet ze nieuwe mensen.

Somebody somewhere gaat over kleine dingen

Er is niet echt een verhaal in Somebody somewhere. De serie gaat simpelweg over kleine alledaagse dingen, zoals relaties, koffie halen, vriendschap, familie en je een weg zoeken in het leven. Alle aspecten van het leven komen voorbij, en daar zitten ook dramatische dingen bij. Zoals rouw en alcoholisme. Maar in deze serie voelt het niet dramatisch.

Erg grof soms

Sam is behoorlijk grofgebekt en schunnig. Daar houd ik niet van, en soms had dat van mij ook wel een heleboel minder gemogen. Maar als ik dan weer aan de plaatjes van wuivende grasvelden in deze serie denk, dan vind ik hem toch mooi.

Trailer Somebody somewhere

Hieronder de trailer van het eerste seizoen.

Mijn conclusie

Ik sluit me graag aan bij de omschrijving van deze serie in de VPRO gids:

'Somebody Somewhere is een parel van een serie over niks, en daarom over alles. Over dingen die zo alledaags zijn en bij het leven horen, dat ze universeel worden.'

Op IMDb krijgt de serie een 8,1 en daar sluit ik me graag bij aan. Ik kan Somebody somewhere van harte aanraden als je houdt van een eenvoudige en rustige serie over mens zijn. Maar als je van veel actie houdt, zul je deze serie waarschijnlijk saai vinden omdat er weinig gebeurt.

Somebody somewhere kijken

Je kunt deze serie kijken op HBO Max. Er zijn twee seizoenen van 7 afleveringen die ongeveer 30 minuten duren. Er is een derde seizoen in de maak.

Kijktips

Living met Bill Nighy

Schitt's Creek

Similar Posts

6 Comments

  1. Ik vrees dat deze niet door de ballotagecommissie komt. We hebben de serie Reacher bekeken. Heel veel mooie acties, maar een belabberd einde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.