Herinner jij je Boek en Plaat nog? En ECI?

boek en plaat

Toen ik op een rijtje zette welke eReader abonnementen ik nou precies heb gehad, moest ik ineens denken aan Boek en Plaat! Later heette dat ECI.

Boek en Plaat was een boekenclub waar je voordelig boeken kon kopen. Zeker als je net lid werd, kreeg je maar liefst 4 boeken voor een tientje! En de boeken waren er goedkoper dan in de gewone boekhandel.

Boek en Plaat

Mijn moeder was lid van Boek en Plaat. Elk kwartaal viel de Boek en Plaat catalogus in de brievenbus, met daarin boeken die je kon bestellen. Als kind vond ik het heerlijk om in de catalogus te bladeren. Als je geen boek koos, kreeg ik je automatisch de zogenoemde Kroonkeuze of het Kroonboek toegestuurd. Het was dus wel zaak om zelf een keuze te maken. Ik geloof tenminste niet dat mijn moeder de Kroonkeuze ooit wilde.

In de herfstvakantie gingen mijn ouders soms met ons naar Arnhem waar een stenen versie van Boek en Plaat te vinden was. Dat was extra leuk, want dan kon je de boeken ter plekke inkijken!

Reclame Boek en Plaat

Wat is er met Boek en Plaat gebeurd?

In een artikel in de Volkskrant uit 2011 lees ik dat Boek en Plaat opging in ECI. In 2010 werd ECI op zijn beurt opgekocht door Duitse uitgever Bertelsmann AG. Voortaan hoefde je geen lid meer te zijn van Boek en plaat om er te kunnen kopen en het verplichte 'kwartaalboek' verdween. Dat werd ook geen succes en ECI werd in 2018 Bookspot.

Maar als ik nu naar bookspot.nl ga dan kom ik op de site van de Bruna uit

Wat een roemloos einde....

Leestip

Snoep van vroeger

Herinner jij je Boek en Plaat?

Similar Posts

19 Comments

  1. Ja, toen wij pas getrouwd waren, waren wij lid van ECI. En idd zorgden we ervoor op tijd te bestellen, want je wilde wel je eigen keus maken. En de winkel was volgens mij in Amsterdam. Gingen we weleens heen.

  2. Ik ben nooit lid geworden,omdat je verplicht was te kopen. Ik schafte liever af en toe een boek aan,wat ik heel mooi vond. Trouwens de bieb was ook goedkoop toen.

  3. Mijn man werkte voor de ECI toen ik hem leerde kennen. Het is inmiddels failliet, BOL.com was toen al een spin-off van ECI. Ik dacht dat hij langs de deuren ging maar hij doet ICT 😆 nog steeds maar dus niet meer bij ECI.

  4. Ja, ik was ook lid. En vergat dan een boek te kopen en kreeg het kroonboek. Maar dat kon je dan wel ruilen. Dat deed ik dan in die winkel in Arnhem trouwens 🙂

  5. Ja ook ik was lid van ECI. Vergaat vaak een boek te kopen en kreeg dan dat kroonboek toegestuurd. Wat ik dan gelukkig wel kon ruilen. In de ECI winkel in Arnhem !

  6. Mijn ouders waren lid van ECI en zodra ik op kamers ging, werd ik lid van Boek en Plaat. Heb de hele serie van Anton Wachter van Vestdijk bij elkaar gekocht toen. Was ik toch mooi 2 jaar onder de pannen.

  7. Ben er in juli 1978 lid van geworden en lid gebleven tot het in december 2023 is opgeheven. Ik vind het echt jammer dat het niet meer bestaat.

  8. Was ik compleet vergeten. Mijn moeder was er een tijdje (paar jaar) lid van. Naast boeken werden er ook platen besteld, aangezien we toen onze eerste koffer-pickup hadden. Platen waren ook nogal flut ('alle 13 goed') muv een setje franstalige die toen erg in waren. Als ik van lezen zou houden, dan zou ik de hele dag in de bieb gaan zitten en/of rondneuzen bij kringloopwinkels.

  9. Ach ja, die goeie ouwe tijd! Die catalogus vond ik net als jij prachtig om te bekijken! Ik ben vele jaren geleden eens lid van de ECI geweest. Toen heb ik een heel mooi dik tuinboek heel goedkoop kunnen aanschaffen; ik heb het nog steeds en lees er ook nog in. En daarna eraan denken om het op tijd weer op te zeggen, moest 3 maanden voordat het abonnementsjaar afgelopen was, anders werd het automatisch nog een jaar verlengd. En moest je weer 4 boeken kopen...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.