Ik ben een reislijder

reislijerNee, ik heb geen domme spelfout gemaakt in het woord reisleider. Deze post gaat daadwerkelijk over het fenomeen reislijder. Een reislijder is iemand die het liefst thuis blijft. Op vakantie gaan boezemt hem of haar alleen maar angst en weerzin in.

Dictatuur van het geluk: onder het juk van psychologische correctheid

Ik kwam het woord reislijder tegen in het boek Dictatuur van het geluk: onder het juk van psychologische correctheid van psycholoog Jeffrey Wijnberg.

Hij schrijft daarin onder andere fascinerende dingen over het verschijnsel ‘op vakantie gaan’.

Mijn favoriete stukje:

‘Nee, reizen mag dan avontuurlijk heten, het roept ook gelijk de vraag op of het gewone leven dan niet goed genoeg is. En voor wie reisangst heeft, is dat nu juist de kern van de zaak: hij houdt van zijn vertrouwde omgeving, vindt het prettig om verstaanbaar te zijn in de moerstaal en ervaart houvast en veiligheid in zijn dagelijkse rituelen. Door op reis te gaan wordt het vertrouwde ritme van herhaling ruw verstoord.

Het grootste probleem van de reislijder is zijn schaamte voor het gegeven dat hij zo uit de toon valt. Maar ik zeg: het zijn juist de reisfanaten die ontspoord zijn geraakt.’

Feest van herkenning

Ik vind bovenstaand stukje herkenbaar. Want ook ik houd erg van mijn vertrouwde omgeving en het normale dagelijkse ritme. Dat biedt me voldoende uitdaging; en ik heb dan ook geen behoefte aan bungeejumpen of parachute springen en zwemmen met dolfijnen.

Het dagelijks bestaan met vijf kinderen voorziet mij ruim voldoende in adrenaline en verrassingen.

Maar ook ik voel me soms uit de toon vallen, omdat het toch de norm is dat op vakantie gaan Leuk is. En dat ik mijn man en kinderen misschien zelfs wel tekort doe, door niet op vakantie te gaan. Aargh.

Praktische informatie

Ben je nieuwsgierig naar Jeffrey Wijnbergs boek? Het is voor 16,95 te koop bij bol.com.

jeffrey wijnberg

Twijfel jij wel eens aan jezelf? Waar worstel jij wel eens mee omdat je niet lijkt te voldoen aan de norm?

40 Comments

 1. Wilma
  • Liesbeth
  • Wilma
  • Wilma
 2. VeggieMo
  • VeggieMo
 3. Vita mientje
 4. Thea
 5. Pakketje
 6. ingrid

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh