Liksteen: er is van gesnoept!

liksteen

Als ik ons hondje Trixie tussen de middag uitlaat, zie ik in het bos altijd een zogenoemde liksteen staan.

Zo’n liksteen ziet er uit als een witte baksteen op een paal.

Liksteen voor hertjes

Maar van mijn buurvrouw weet ik dat zo’n liksteen als lekkernij voor de hertjes is bedoeld!

Hoewel ik nog nooit een hertje heb zien staan snoepen, meen ik toch te zien dat er veel aan gelikt is. H

ij is een stuk kleiner geworden sinds ik een foto maakte in april 2021.

Similar Posts

10 Comments

  1. Ik ben opgegroeid op het platteland, tweede helft jaren ’40 en ook toen al hing er in bijna ieder weiland een liksteen voor het vee. De liksteen bevatte een aantal zouten en mineralen die de koeien in de zomermaanden niet uit het voer, (het gras) konden betrekken. Ja, ook in de tijd van de kruidenrijke weilanden was aanvulling an mineralen een noodzaak om een gezonde veestapel te houden. En voor de ‘moderne mens’ die hygiëne hoog in het vaandel heeft staan: wij kinderen likten ook wel eens aan zo’n liksteen en hebben er nooit allerlei enge ziekten aan overgehouden.
    Als de koeien ‘s winters op stal stonden werden ze ook bijgevoerd op het gebied van mineralen. Vaak door middel van veekoeken, maar soms ook heel gericht.

  2. Ik heb er meer van gehoord een Liksteen voor hertjes.
    Boeren in het land hebben ook wel likstenen voor het vee en daar wordt door wild ook gebruik van gemaakt, toch een aanvulling op hun voeding. Hans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.