Lidl tandpasta voor gevoelige tanden versus Sensodyne

Lidl tandpasta voor gevoelige tanden

Weet je nog dat ik in februari schreef over het advies van mijn mondhygiëniste over Lidl tandpasta voor gevoelige tanden?

Zij vertelde dat ze veel betere ervaringen had met de Lidl tandpasta voor gevoelige tanden, dan met de dure Sensodyne. Dankzij Dentalux Sensitive Plus kan ze weer ijsjes eten! Dus het eerste wat ik deed toen ik het pand verliet, was naar de Lidl gaan en daar Dentalux Sensitive Plus kopen. Inmiddels is het half maart, en afgelopen vrijdag heb ik toch weer Sensodyne gekocht....

Lidl tandpasta voor gevoelige tanden

Begrijp me niet verkeerd, ik ben nog steeds een groot voorstander van Dentalux Sensitive Plus! Voor de prijs van 69 cent zou het geweldig zijn als het net zo goed werkte als Sensodyne, of zelfs beter, zoals bij mijn mondhygiëniste. Het punt is alleen dat deze tandpasta voor gevoelige tanden bij mij minder goed werkt dan Sensodyne.

De laatste weken had ik namelijk regelmatig last van pijnlijke en gevoelige tanden. Dat kan natuurlijk aan het onstuimige weer liggen, maar ik kreeg het gevoel dat ik met Sensodyne beter af ben. Vandaar dat ik nu toch weer de dure tandpasta voor gevoelige tanden gebruik. Maar laten we eens proberen om mijn ervaring wat wetenschappelijker te onderbouwen door te kijken naar de ingrediënten van deze twee tandpasta's.

Wat is de werkzame stof van Sensodyne?

Sensodyne gebruikt 3 stoffen om te helpen tegen gevoelige tanden:

 • Potassium nitrate: kalmeert zenuwen van je tanden
 • Stannous fluoride: legt beschermend laagje om gevoelige plekken van je tanden
 • NovaMin: legt ook beschermend laagje om gevoelige plekken.

Ingrediënten Sensodyne en Dentalux

Hieronder de ingrediënten van de Sensodyne en Dentalux Sensitive Plus, op een rijtje: Lidl tandpasta voor gevoelige tanden Tsja... Ik was superslecht in scheikunde dus deze ingrediënten zeggen mij niet zo veel. Hoogstens kan ik constateren dat de Lidl tandpasta voor gevoelige tanden meer ingrediënten bevat dan Sensodyne. Verder kan ik Potassium nitrate, dat dus helpt tegen gevoelige tanden, niet terugvinden bij Sensodyne tenzij het PEG-8 is.

Echt wetenschappelijk onderzoek!

Gelukkig is er heus wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Sensodyne tandpasta. In dit onderzoek werden 3 tandpasta's voor gevoelige tanden vergeleken:

 • Colgate Sensitive Pro-Relief Toothpaste (also marketed as elmex Sensitive Professional); 2)
 • Sensodyne Rapid Relief Toothpaste
 • Crest Cavity Protection Toothpaste

Die laatste ken ik niet, maar de eerste twee zijn hier ook te koop. De verrassende conclusie is dat, na twee, vier en acht weken gebruik, de Colgate Sensitive Pro-Relief tandpasta veel beter helpt tegen gevoelige tanden dan Sensodyne.

tandpasta voor gevoelige tanden
2,29 bij de Online Drogisterij

Dus drie keer raden welke tandpasta ik ga kopen als mijn Sensodyne op is! Colgate Sensitive Pro-relief is ook nog eens de helft goedkoper dan de Sensodyne. Je koopt al een tube voor 2,09 bij de Online Drogisterij.

Mijn conclusie over Lidl tandpasta voor gevoelige tanden versus dure Sensodyne

Ik was zeer gemotiveerd om de Lidl tandpasta voor gevoelige tanden veel beter te vinden dan Sensodyne. Ga maar na: 1 tube Sensodyne Repair & Protect Deep Repair kost 5,99 bij Kruidvat terwijl je maar 69 cent betaalt voor Dentalux Sensitive Plus van de Lidl! Aargh, van het prijsverschil wil ik spontaan Dentalux Sensitive Plus nog een tweede kans geven!

Maar helaas, mijn conclusie is dat Sensodyne Rapid Relief bij mij beter helpt tegen gevoelige tanden dan Dentalux Sensitive Plus.

Ik wilde dat het anders was. Wel fijn is dat de Sensodyne een veel frissere pepermuntsmaak heeft dan Dentalux Sensitive Plus.

Je kunt dus ook nog Colgate Sensitive tandpasta voor gevoelige tanden proberen. Dat ga ik ook doen : )

Update augustus 2022

Ik ben toch teruggegaan naar Sensodyne. Dat hielp voor mijn gevoel toch beter.

Lees ook mijn posts: Bang voor de tandarts? en Tip tegen tandplak en tandsteen.

Similar Posts

14 Comments

 1. Ik gebruik al sinds jaar en dag Paradontax alhoewel die niet meer zo lekker is sinds de laatste verandering van de pasta.

 2. Een klein beetje sensodyne vind ik perfect. Heb ook eigenlijk nooit last van mijn tanden.

  Love As Always
  Dimario

 3. Zou het ook niet per persoon verschillend zijn wat het beste werkt? Volgens mij heeft iedereen ook een ander gebit en bijvoorbeeld (lekker smerig) een andere samenstelling van het slijm in je mond, dus eigenlijk zou dat toch best logisch zijn? Ik ben benieuwd wat jij van weer een andere versie gaat vinden.

 4. Ik denk dat het inderdaad per persoon verschilt. Mijn verkering heeft altijd van die whitening tandpasta. Ik heb gewone tandpasta. Soms pak ik zijn tandpasta wel eens maar daar krijg ik echt last van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.