Leven op krediet, en nee, ik bedoel geen lening!

 

leven op krediet

Bij leven op krediet denk je misschien aan lening. Maar ik bedoel hier met krediet ‘ruimte’ en geloof in iemand.

Ik geef iemand graag wat krediet

Een tijdje terug vroeg iemand mij om hulp. Die persoon zat met een krappe deadline, en had een computerprobleem. Dus vroeg hij mij om hulp. Omdat hij haast had, en een beetje gestresst was, was hij kort van stof. Heel begrijpelijk, en ik had er niets van gedacht.

Sorry dat ik kortaangebonden was

Maar de volgende ochtend kwam hij even sorry zeggen omdat hij de dag ervoor wat kortaangebonden was. En hier komt het stuk van persoonlijk krediet om de hoek kijken. Ik ken hem. Als hij ergens mee bezig is, heeft hij minder ruimte voor andere dingen. Zo is hij gewoon, en dat geeft niets. Met andere woorden: ik had boos en beledigd kunnen zijn, maar liever geef ik zo iemand een stukje krediet! Iedereen heeft wel eens een slechte dag, of een moment waarop je misschien niet optimaal reageert. Ik vind dat daar ruimte voor moet zijn, zonder dat mensen meteen boos op je worden.

Zelf krijg ik ook graag een stukje krediet : )

Het idee van persoonlijk krediet vind ik prettig. Het geeft een gevoel van ruimte. Je kunt een keer iets fout doen, zonder dat iemand meteen dodelijk beledigd of boos op je wordt. Zeker als je iemand langer kent dan vandaag, verdient zo iemand een stukje krediet op minder fraaie momenten. Aangezien ik ongetwijfeld ook wel eens iets onhandig zeg of doe, hoop dat de mensen die mij kennen mij ook een stukje krediet geven. En denken:

‘Ach dat is Nicole! Ik ken haar, en ze heeft zeker een slechte dag. Geeft niks.’

Ik denk dat als we de mensen om ons heen wat persoonlijk krediet kunnen geven, dat dit voor iedereen prettig!

Wat vind jij van deze invulling van persoonlijk krediet?

Similar Posts

11 Comments

  1. Heel mooi geschreven en ook heel mooi dat je zo met andere mensen om kunt gaan. Overigens snap ik dat je niet boos werd op die ander, maar ik vind het in die ander ook wel weer te prijzen dat hij er nog op terug kwam. Zelf vind ik dat altijd wel prettig en ik probeer dat zelf ook te doen. Als je uitlegt waarom je even een keer kortaf was, kunnen veel mensen dat prima hebben.

  2. Ik vind het een prachtige versie! En ja, persoonlijk krediet op deze manier is soms gewoon hard nodig. Ik weet in ieder geval dat ik soms ook bot over kan komen, zeker als ik geen ‘sociale energie over heb’. Dan vind ik het ook fijn als mensen me even wat ruimte geven, in plaats van meteen boos te worden. Andersom doe ik ook weer hard mijn best om hetzelfde te doen.

  3. Ik had het onlangs nog met mijn dochter, het gevoel te weinig aandacht te hebben gegeven op een voor mij lastig moment. De volgende dag toch maar even gebeld, ze had geen idee wat ik bedoelde, was dus echt mijn eigen gevoel. Inhoudelijk eens met je schrijven.

    OT: ben benieuwd wat er bij deze reactie aan avatar komt te staan. Bij een vorige reactie is mijn kloppertje vervangen door een groen monster.

  4. Nicole, ergens ‘klopt’ er iets niet. Het kloppertjes staat er weer, maar nu is mij naam verdwenen.
    Het valt me ook bij andere reacties op.

  5. Dit is een fijn logje! Ben het er dan ook helemaal mee eens. Mensen hebben bij mij lang ‘krediet’ en op mijn beurt probeer ik dat ook richting anderen. Maar ga je te vaak over mijn grenzen, dan is het klaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.