Kun jij dit? De Asian squat!

Screen Shot 2018 04 19 at 11.35.48

Ik zat met mijn jongste dochter een Kdrama te kijken. Descendants of the sun om precies te zijn.

‘Kijk een Asian squat!’ constateerde mijn dochter ineens, en wees naar één van de acteurs.

Asian squat

Een Asian squat blijkt gehurkt zitten te zijn, met beide voeten plát op de grond. Ik besloot onmiddellijk om dat ook eens even te doen, want ik ben wat je noemt een actieve tv-kijker!

Maar het bleek nog helemaal niet eenvoudig! Sterker nog, eigenlijk lukte het me helemaal niet.

asian squat

Close-up van mijn falen bij de Asian squat:

asian squat

Asian Squat: beter, maar nog steeds de hielen niet helemaal op de grond… Bovendien moest ik helemaal voorover hangen om niet om te vallen. Zo zag het er niet uit in het Kdrama!

bba454ed 3775 4ab3 a0dc f3082ce1e005

En het eindresultaat is dit:

asian squat
Tsja….

Asian squat: waarom zou je het willen?

 • De Asian squat is goed voor je lichaam. Als je de Asian squat doet gebruik je meteen een heleboel spieren, waaronder je buik- bil en enkelspieren!
 • De Asian squat schijnt ook te helpen bij rugklachten. Als je het goed doet, dan kantelt je bekken, waardoor gespannen spieren in de onderrug worden gerekt. Doordat je hele lichaam soepeler wordt van de Asian squat verbetert je houding als je gewoon rondloopt of staat.
 • En last but not least, de Asian squat bevordert de stoelgang.
 • Het lijkt me gewoon leuk om te kunnen!

Typisch Westers dat we de Asian squat niet kunnen

Het schijnt weer typisch iets voor ons Westerlingen te zijn dat we deze hurkzit niet kunnen. We groeien er niet mee op, en zitten teveel op hoge stoelen. Aziaten koken in de Asian squat, spelen spelletjes, houden pauze of wachten op de trein. Voor hen is het een relaxte houding.

Is de Asian squat aan te leren?

Er is ook goed nieuws gelukkig. Als je maar genoeg oefent kun je de Asian squat ook als Westerling leren.

Maar zolang je deze hurkzit nog niet beheerst, is er voor ons stijve Westerlingen de zogenoemde Squatty Potty. Daarmee kun je op een makkelijke manier op de wc in de Asian squat positie komen, zodat je de voordelen voor de stoelgang alvast binnen hebt.

In onderstaand filmpje legt een maffe prins aan de hand van een eenhoorn uit hoe dat werkt:

En nu over naar jullie: kun jij de Asian squat? Oftewel kun je op je hurken zitten, met je enkels plat op de grond?

Similar Posts

44 Comments

 1. Ja hoor! Die kan ik wel. Voor mij is het inderdaad een fijne houding. Volgens mij is het een houding die alle kinderen kunnen aannemen, maar die je verleert als je ‘m niet blijft doen.

 2. Ow grappig.Ik ben oer-Hollands en was meteen nieuwsgierig of ik dit zou kunnen. Dus geprobeerd…en gelukt, zonder omvallen.
  Het is de houding die ik ook gebruik bij het tuinieren, het onkruid verwijderen.

 3. Onmogelijk met die lange benen van mij. Ik kan wel goed op mijn hurken zitten. En ik kan buikdansen. Iets wat voor westerse vrouwen vaak lastig is. Ik ben wat hypermobiel.

 4. wat grappig. wist niet eens dat dit een nnaam had. maar ik ben er toevallig heel goed in. mijn moeder vond het altijd raar dat ik dat kon

 5. Whaha nee dat gaat mij niet lukken :P Ik doe wel elke week ‘normale’ squats in de sportschool maar ik heb een evenwicht probleem waarbij ik snel naar achter val. Ik zit wel graag op mijn hurken dus misschien ga ik eens oefenen erop :D

 6. Het is mij ook opgevallen dat zij zo zo gemakkelijk zitten. In Afrika zie je het ook trouwens. Ik denk dat onze spieren te kort zijn hier voor en je het van jongsafaan al moet doen om te kunnen

 7. Tip: zet je voeten wat verder uit elkaar. Hierdoor doe je ahw je buik enigszins tussen je bovenbenen.
  Hierdoor lukt het en wordt het veel sneller makkelijker :)
  En zit veel op de vloer in kleermakerszit. Lekker op een laag kussentje op het kleed. Is ook heel erg goed voor je wervelkolom, die je dan moet dragen (ipv hangen op de bank)
  Ik deed een yoga-opleiding :)

 8. Zeker kan ik dat en met het grootste gemak ook nog. Het heeft iets te maken met de lengte van je hamstrings, zegt mijn Pilates lerares. Je kunt het wel oefenen, hoor. Ik heb er wel gemak van als ik ergens tijdens een wandeling even wil rusten maar de grond is te nat of te vies.

 9. Hahha wat grappig ???? Ik had er nog nooit van gehoord. Natuurlijk heb ik het meteen geprobeerd en conclusie : ook ik kan het niet…

 10. Met hakken lukt het me ;-) hahaha niet eerlijk natuurlijk… met yoga moet ik deze houding ook weleens doen en het is inderdaad waar dat hoe vaker je hem doet, hoe makkelijker het gaat. Dus blijven oefenen :)

 11. Ik heb veel Aziatische vrienden en ze hebben me al vaker uitgedaagd om het te proberen. Helaas pindakaas, mij lukt het tot op heden nog altijd niet!

 12. hihih dat filmpje heb ik gezien, maar ik vraag me af of we hierdoor echt beter de asian squad kunnen… ik heb het geprobeerd, en inderdaad hielen van de grond. Oeps!

 13. Grappig ik ken het als de Russian squat!! In Rusland zitten jongeren zo bij elkaar! Zoon en mij lukt het ook niet ! :-)

 14. Totaal geen problemen mee….Ik vermoed dat het komt doordat ik regelmatig “muurzit” en oefeningen doe met een kinébal tussen rug en muur.

 15. Ik ken het niet als Asian squat, ik ken het van mijn vader : zo hurken ze in Indie, en dat houden ze een hele avond vol. Hij kon het en heeft het mij geleerd.
  Ik kan het dus al mijn hele leven. het is een comfortabele manier van zitten

 16. Ik ben zo lenig als een betonplaat en krijg al kramp in mijn kuiten als ik naar je foto kijk, haha. Mijn man kan dit overigens wel, maarja, ik had ook niet anders verwacht van hem als sportdocent, haha.

 17. Haha, dit is inderdaad typisch iets voor Aziaten. Nooit geweten dat ze dit de Azian squad noemen. Én dat het goed is voor je onderrug! Misschien moet ik me er maar tóch eens aan wagen.

 18. Wat actieve tv kijker??? Jij maakt van ons actieve bloglezers… :-)
  Ik zie iedereen al voor me! Leuke blog!

 19. Haha daar had ik het toevallig laatst met mijn zus over. Ik ben hypermobiel dus geen probleem maar dat schijnt dus inderdaad niet heel gebruikelijk te zijn.

 20. Ik kan het in zo’n hurkhouding heel lang uithouden. Ik kan ook in een zogenaamde w-zit zitten, dus tussen mijn onderbenen in.
  Ik ben zestig en hypermobiel. Aziaten schijnen heel vaak hypermobiel te zijn. Handig is dat niet. Helaas betekent hypermobiel zijn ook een grotere kans op osteoporose en op vallen door een gebrekkige stabiliteit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.