Reacties

Kringloopwinkel en schaamte — 46 reacties

 1. Ik denk dat mensen vroeger ook bij de kringloop kochten. Of dingen werden onderhands verkocht.
  Er is natuurlijk niets mis met kringloop, zelf hebben we er ook spullen van.
  Ik vertelde dat er ook bij, maar mijn familie wees mij erop dat je dat er niet bij hoeft te vertellen. Als je het bij de H.ema koopt zeg je dat toch ook niet? En bij een heel duur merk zeg je dat ook niet. Mijn broer vroeg zelfs of we ons extra hip voelden als we dat erbij zeiden.
  Ik had daar nooit zo over nagedacht, maar vind wel dat ze een punt hebben. Tegenwoordig laat ik dus gewoon het huis zien, zonder mijn kringloop verhalen.

 2. Ja, vroeger schaamde men zich en spande men zich tot het uiterste in om nieuw te kopen en daar een leven lang mee te doen. Mijn schoonmoeder en een oudere vriendin zeggen altijd dat niemand hoeft te weten dat ik een nieuwe outfit tweedehands heb gekocht. Lief bedoeld, maar ik ben juist trots. Het is een wereld van verschil in beleving ;) Ik moet er altijd om grinniken en vind het leuk die verschrikte reactie te krijgen en zeg het met opzet erbij om een beetje te plagen. Gelukkig kunnen ze het hebben.
  Hier ook een tweedehands interieur ;) Maar dat hebben we voornamelijk van familie gekregen. En daar zijn ze dan juist blij mee, dat we alles aannemen en echt jarenlang tevreden mee zijn. Beetje dubbel. Wel grappig ;)

 3. Meneer Williams heeft een vriend die bezit een aantal kringloopwinkels.
  We hebben de prachtigste dingen in huis, waaronder een heel apart groot paarse kleed (zou ik zelf nooit hebben gekocht voor 750 euro nieuw) en is nog zo goed als nieuw.
  De omloopsnelheid waarmee de mensen het tegenwoordig weggooien is enorm. Daar heb ik mij al jaren aan gestoord.
  Ik ben dol op kringlopen, vlooienmarkten e.d!

 4. Ik vind kringlopen heerlijk. Maar zeker voor de oudere generatie was het belangrijk dat je niet met armoe te koop liep. En veel mensen zien kringlopen toch als een vorm van armoe. Ik kijk ook vaak bij de kringloop omdat ik dan goedkoper uit kan zijn.
  Verder ben ik het eens met spaarmoeder en Zena's opmerking over gekregen dingen ook weer. Grappig, idd.

 5. Ik zeg het ook steeds als ik iets tweedehands gekocht heb, inderdaad soms vragende gezichten. Als ze niet wisten waar het vandaan komt, zouden de mensen het prachtig vinden, en nu??? twijfelachtige reacties....toch blijf ik het erbij zeggen,om mensen ergens van bewust te maken.Ik ben juist blij als ik iets moois voor weinig geld heb gescoord.

 6. Onlangs heb ik een prachtige salontafel voor 10 euro gekocht en 4 prachtige stoelen voor 25 euro! Daar ben ik zo trots op!
  En ik kocht onlangs een prachtige rok voor 3,50 euro. Bleek het van het merk NoaNoa te zijn.
  Ik vind het altijd zo ontroerend als je bij hele oude mensen over de vloer komt die alle meubelstukken, gordijnen, vloerbedekking nog hebben van na hun trouwen. Met zoveel trots spreken ze over al die hebbedingen alsof het juwelen zijn. Dat doet me zo goed. Ze kochten alles nieuw en na 60 jaar huwelijk koesteren ze het nog. Prachtig!

 7. Bij mijn ouders zag ik dat mijn moeder graag tweedehands wilde kopen en mijn vader vond dat een 'armoedig' idee.
  Het was blijkbaar een kwestie van wennen. Nu kopen ze de prachtigste dingen op Marktplaats.

  Ik koop al jaren graag tweedehands en ben blij met 'krijgertjes'.

  Groetjes, VeggieMo

 8. Vind het altijd leuk om iets leuks voor heel weinig te kopen maar dan niet uit de winkel. Dat wil ik er dan altijd bij vertellen maar word dan ook soms een beetje vreemd aangekeken :D

 9. ik kom eiegenlijk te weinig naar mijn zin in de kringloop winkel. Iederen in mijn omgeving weet dat het een tik is van mij te vertellen waar ik iets koop en hoeveel ik er voor heb betaald. Als ik iets nieuws heb zegt de familie al oo laat me raden 5 eurie. In het begin vond men het gek maar nu ziet men ook wel dat het voordelen geeft. Vooral als ik een zelfde meubelstuk voor de helft op de kop tik en het er ook nog eens goed uitziet. Hier niet alle meubel 2ehands wel zou ik nog een antiek theekastje willen en een dekenkist en een melkkan dat soort dingen.

 10. Wij kop[en ook vrijwel alles tweedehands. Dat is beter voor het milieu en je portomonee. En iedereen in onze omgeving weet dat wel. En als ze dat neit leuk vinden. Om met mijn oudste zoon te spreken (boeieeeeee!)

 11. Ik heb zelf de grootste lol in kringloopwinkels.
  Ik vertel het ook altijd trots als ik een koopje heb gevonden.
  Mijn ouders zijn hetzelfde en gaan ook graag naar rommelmarkten.
  Maar mijn schoonouders vinden het raar, je gaat toch niet andermans 'troep' kopen. eet dus niet of het een generatie ding is.

  Groetjes Yvonne

 12. Ken ook mensen die multimiljonair zijn en trots vertellen dat ze spul bij de kringloop
  halen en net zo trots hoe snel ze spullen weggooien(niet naar kringloop brengen).Dat vindt ik zo zielig.
  Durf ze er alleen niet op aan te spreken. Zijn wel vrienden en er komt weleens wat spul deze kant op.Moeilijk

 13. Mijn motto is eerst kijken of je het tweedehands kunt vinden,rennen naar de winkel kan altijd nog. Zelfs onze bruynzeel keuken hebben wij voor 225 euro op marktplaats gekocht.

  En wat de kringloop betreft....dat noem ik altijd mijn therapie. Ik fiets er regelmatig heen. Heerlijk om even rond te dwalen tussen al die spullen, ik krijg er echt energie van. Mijn ouders heb ik door mijn enthousiaste verhalen aangestoken, zij gaan nu ook regelmatig.
  En met 1 van mijn vriendinnen ga ik 2 keer per jaar op kringlooptocht. Heerlijk een dag alle kringlopen in de buurt af. Wij hebben dan zo'n schik samen.

  Groetjes Isabelle

 14. ik kom regelmatig in de kringloop winkel en zeker voor babyspullen heb ik veel op marktplaats gekocht. Maar meubels koop ik liever nieuw. Gewoon omdat ik dat hygienischer vind. En ik hou niet van de geur die in de kringloopwinkels hangt, zo'n duffe lucht. Als je iets opknapt raak je die geur wel kwijt, maar ik vind het gewoon viezig.. Moet er niet aan denken wat er allemaal op bv een bank gebeurd is op het vorige adres. Ik zoek er naar nog goed uitziende kinderboeken en soms wat kleine dingen om te freubelen. Of schaatsen en sleetjess nu..

 15. Mijn moeder heeft er associaties bij van de oorlog, en tekorten. Tenzij het uit de familiekring komt (dan is het elkaar wat leuks toesteken).
  Ik vind kringlopen ook deels therapie. Zie je daar zoveel plastic staan, dat je niet meer taalt naar B.lokker/A.ction/H.ema en dergelijke ketens, met hun seizoensgebonden troepjes. En maak je het weer gezellig met wat je al hebt, misschien hooguit een kaarsje kopen.

 16. Pas geleden is een tante van mij overleden en heel veel spullen zijn naar de kringloopwinkel gegaan, ik heb gelukkig nog een aantal spullen kunnen redden waaronder haar naaispullen, ze was coupeuse, en laatst was ik er achter gekomen dat de portomonnee van mij kapot was, en tot mijn grote verbazing, zat er een nieuwe portomonneer tussen de spulletjes, heerlijk recylen dus!! Doe mij maar liever spul van de kringloopwinkels, vind het leuker om 1 ding te vinden tegenover die massaproductie als in de xenos, action etc

 17. De kringloop en marktplaats zijn zo'n beetje de eerste winkels waar ik ga kijken als ik iets nodig heb. Lekker makkelijk, het is goedkoop en je hebt niet veel keus. Fiets nodig? Er staan er 2 dus het is of de een of de ander. En niet meer hoeven kiezen uit 50 modellen met allemaal hun voor en nadelen.
  Ook leuk, dat gevoel van een schat vinden. Alsof het product er speciaal voor jou ligt, dat je daar nou net tegenaan loopt. Heerlijk!
  Gisteren een uitzending op youtube van Catharine Keyl gekeken, nog uit het guldentijdperk dus zeker 10 jaar oud. Het ging vooral over vrekken maar de reacties van het publiek over kringloopaankopen en 2e hands kleding waren echt nog vorige eeuws. Gelukkig is de gedachtengang bij veel mensen aan het veranderen.

 18. Ik ben een mid-twintiger en van een andere generatie als de meeste volgers op je blog, denk ik.
  Ik merk onder leeftijdsgenoten die ook kids hebben, dat Marktplaats en de kringloop zo gek nog niet zijn. Er lijkt niet veel schaamte te zijn. Het komt ter sprake als het ter sprake komt. Er wordt niet speciaal naar gevraagd. Vroeger kreeg ik als kind ook vaak speelgoed en kleding van oudere nichtjes. Ik vond dat altijd een feest, zo'n vuilniszak vol met spullen uitpakken.

  Persoonlijk schaam ik me er niet voor en ik kijk graag in de kringloop of op MP rond. Heerlijk, wat een schatten je daar kunt vinden en dan voor zo weinig geld. Dat geeft een kick!

 19. Ik ben er trots op als ik iets leuks voor weinig geld heb gekocht. Ik hou van Kringloopwinkels. Je treft er leuke dingen aan voor weinig geld. Mensen doen steeds vaker hun spullen weg. Een ander heeft er dan weer plezier van. Niks mis mee.

  Liefs Frederique

 20. Ik ben 70 jaar en ben mijn hele leven opgevoed met zuinig aan doen.
  Het is een levenswijze geworden.
  Toen wij trouwden(heeel lang geleden)hebben wij mooie designmeubelen gekocht oa.de beroemde slaapbank van Martin Visser.
  Wij hebben nog nooit nieuwe meubelen gekocht alleen staat er nu een knalblauwe aangepaste stoel voor mij.
  Ik kijk nog steeds graag in de kringloopwinkel en als ik wat scoor....ben ik helemaal gelukkig maar ik vertel het niet meer aan iedereen.daar word ik soms zo moe van.
  Iedereen op zijne wijs en....ik volg graag je blog.
  Groet,Anneke*

 21. Kom graag bij de kringloop, maar koop er maar weinig,
  Koop wel veel op marktplaats, huisinrichting voor een groot deel van marktplaats.
  meubels daar zijn echt veel mooier.
  We hebben 2 kinderen, 20 ers
  De oudste zal nooit iets gebruikts kopen, alles altijd nieuw.
  De jongste koopt juist heel veel 2e hands
  Zelfde opvoeding, totaal andere instelling.-

 22. In kringloopwinkels en op rommelmarkten kom ik echt nooit door de bedompte, viezige sfeer die ik daar ervaar. Ik vind het, hoewel ik enorm voorstander ben van circulaire economie, ook echt niet fijn om door oude spullen te zoeken. Mijn man wel!
  Wel koop ik graag op Marktplaats en eigenlijk alle kleding voor het hele gezin koop ik tweedehands via Vinted. Ik breng wel spullen naar de Kringloop overigens :-)

 23. Koop regelmatig allerlei spulletjes bij de kringloop en als er dingen zijn die ik niet meer mooi vind of overbodig zijn gaan ze ook weer terug naar de kringloop. Ik had een collega die mij vertelde dat ze dat erg onhygienish vond 2e hands spullen. O ja , zei ik je gaat dus ook nooit uit eten of naar een hotel, naar de bioscoop of met het openbaar vervoer? Wat dat er mee te maken had vroeg ze enigzins gepikeerd. Nou was mijn antwoord denk je dat ze daar voor elke gebruiker nieuwe spullen neerzetten? Toen viel het kwartje en ze zei goh nog nooit over nagedacht eigenlijk. Ik word van grof vuil vondsten nog blijer dan van de kringloop vondsten. Zo vond ik mijn tuinstoeltjes langs de weg, een cementkuip die mijn vijvertje werd. Een bloembak met rek die op mijn achterplaatjes voor wat privacy zorgt en ja hoor dat mogen mensen rustig weten. En Anke die roept dat er rommelige en viezige sfeer hangt in kringloopwinkels is nog nooit in de kringloop winkels in mijn stad geweest, daar is het tegenwoordig goed georganiseerd , schoon en opgeruimde

 24. Als ik terugdenk aan m'n jeugd, dan was kringloopwinkelen bij ons niet de gewoonte. Mijn schoonmoeder, toen ik puber was, vertelde dat ze wat bordjes bij de kringloop had gekocht en dat vond ik als 16-jarige wel gek. Want waarom niet gewoon nieuw?!
  In deze tijd staat duurzaamheid bovenaan de agenda. Ik koop om die reden best veel op Vinted en scoor daar vaak succesjes (vind ik zelf :)). Ook qua meubels vind ik het heel leuk om te zoeken naar iets moois ouds. Wij gaan verhuizen naar een monumentaal pand uit 1500, daar vind ik iets nieuws ook niet zo bij passen.

  Ik vertel overigens niet overal bij waar ik het vandaan heb. Niet uit schaamte, maar gewoon omdat ik dat niet relevant vind, tenzij iemand erom vraagt.

 25. Mijn broer verteld ons eens heel trots dat hij een Rolf Benz bankstel had gekocht . Blijkbaar moesten we daar danig van onder de indruk zijn, maar ja ik had er nog nooit van gehoord en toen hij vertelde wat het gekost had moest ik me inhouden om niet te vragen of ze een tuinstoel of zo hadden waar ik op kon gaan zitten want ik zag al gebeuren dat ik iets zou knoeien op de bank . Vond het trouwens ook wel heel riskant dat ze voor de kleur mosterdgeel zeker met 3 kleine kinderen.

 26. Als jongere mensen vintage-meubels bij de kringloop kopen, zijn dat vaak spullen die mijn ouders nooit in hun woonkamer wilden. Want vaak 'burgelijk' en 'slechte smaak'. Zoals roze pluchebanken met franje of tafeltjes met krulpoten. Zij hielden meer van modern en strak.Dat bestond ook al in de jaren '50 en'60. Maar die mooie spullen zie je zelden in de kringloop. Ik ben groot fan van kringlopen ,maar zelden van de meubels.

 27. Ik weet niet dat er vroeger kringloopwinkels waren. Anders zou mijn moeder daar veel gekocht hebben. Nu hadden ze allemaal 'krijgertjes' omdat ze op zwart zaad zaten toen ze aan de wal kwamen te wonen. Ik vond het heerlijke stoelen, maar weet dat de kringloop zoiets echt niet had aangenomen.

  Zelf loop ik regelmatig kring. Vaak wordt het niet meer dan een legpuzzel. Als iets stuk gaat, dan probeer ik het eerst te maken. Als dat niet gaat, dan kijk ik bij de kringloop en anders wordt het een winkel in de buurt. Tik dit op een 2e hands PC die het alweer 3 jaar prima doet.

  M'n meubels zijn allemaal erfstukken. Ipv zeggen dat het van de kringloop komt, kan je ook zeggen dat het een erfstuk is. Na overlijden beland veel bij de kringloop als het om meubels gaat. Kan je dus gewoon een erfstuk noemen alleen weet je niet van wie.

 28. De grote schaamte om iets bij de kringloop te kopen is wel voorbij.
  Voor vele een welkome bron van nuttige spullen.
  En dan niet de schatjagers te vergeten, ze komen vaak om die te vingen tussen de andere spulletjes. Hans

 29. toen ik het moeilijk had kreeg ik veel van de familie en vrienden, wat ze teveel hadden kreeg ik enzo, en de rest haalde ik ook in de kringloopwinkel, maar de laatste jaren breng ik meer weg en schenk het aan de weggeefwinkel, daar krijgen de mensen het gratis
  . €en @->- voor U.

 30. Ik denk dat er zeker wat veranderd is op dit gebied. Ik kan me herinneren dat ik als kind de kringloop zag voor 'arme' mensen. Nu is het volgens mij heel algemeen geaccepteerd om te kringlopen, in het kader van duurzaamheid enzo...

 31. Toen wij in 1984 ons huisje kochten ,zat om de hoek de eerste kringloopwinkel van het eiland. Een deel van de verbouwing kwam daar vandaan. Leidingen,wastafels,planken en vooral bloempotten. Toen was er een ander assortiment.

 32. Ik kom graag in kringloopwinkels! Vroeger al toen ik amper geld had, zo kon ik dan toch aan m'n spullen komen. Ook nu nog vind ik het een feestje als ik er iets aantref wat ik in de winkel anders nieuw had moeten kopen.
  Toch ben ik er bij veel mensen nog steeds niet open over. Het lijkt nog steeds taboe in mijn omgeving. Familie noemden mij zuunigerd, ook toen ik echt zo zuunig moest zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. En dat was zeker niet bedoeld als geuzennaam. Nu ben ik wat gevoeliger geworden voor deze opmerkingen, dus laat ik hen niet meer weten waar het vandaan komt. Wel zo rustig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder