Kaasschaaf: hoe dik wil je het hebben?

kaasschaaf

Toen ik opgroeide hadden we één kaasschaaf.

Die schaafde flinterdunne plakjes.

Twee kaasschaven in ons huishouden

Nu ik mijn eigen huishouden run, hebben we twee kaasschaven. Eentje hebben we gekocht. De andere zat ooit eens gratis bij de kaas. Gek  genoeg vind ik de gratis kaasschaaf veel fijner. En dat is omdat hij dikkere plakken schaaft. Blijkbaar houd ik wel van een beetje dikke plakken. Het gaat ook veel sneller! De gekochte kaasschaaf gebruik ik eigenlijk alleen als de ‘fijne kaasschaaf’ in de afwasmachine zit!

Ik heb trouwens ook nog een kaasrasp!

Zonder blad.

Die gebruik ik om kaas te raspen om op de Lidl pizza te doen.

Kaasschaaf ook gebruikt voor komkommer

Ik gebruik de ‘fijne kaasschaaf’ ook altijd om de komkommer in dunne plakjes mee te snijden. Heel soms gebruik ik hem ook wel eens om een komkommer mee te schillen. Maar dat is alleen als ik de dunschiller weer eens kwijt ben.

Soorten kaasschaven

Je hebt kaasschaven mét blad, en kaasschaven zonder blad. Mijn beide kaasschaven hebben een blad. Ik las dat een kaasschaaf zonder blad speciaal bedoeld is voor jonge kaas. Maar de meeste mensen gebruiken standaard een kaasschaaf mét blad. Wij eten altijd jong belegen kaas, dus een kaasschaaf zonder blad is ook niet nodig.

Kaasschaaf techniek!

Als ik kaas schaaf dan neem ik de kaas in mijn linkerhand, en met mijn rechter schaaf ik. Naar me toe. Dat laatste wordt niet geadviseerd! Stel dat de kaasschaaf uitschiet. Maar het lijkt me hartstikke lastig om van je áf te schaven!

Een alternatief voor een kaasschaaf is je kaas in voorgesneden plakjes kopen. Maar dat vind ik echt te duur, en eigenlijk ook overbodig.

Wat is nou een goede kaasschaaf?

Een goede kaasschaaf is buigzaam. En door harder of zachter te drukken bepaal je de dikte van de plakken kaas.  In Kassa Magazine nr.5 van dit jaar hebben ze kaasschaven getest. De duurste was volgens het panel de beste: een Boska kaasschaaf van 8,95. Ik heb nog nooit van dit merk gehoord. Deze kaasschaaf werd in 2008 ook al beste gekozen door een panel van Kassa trouwens.

Maar voor je deze dure kaasschaaf koopt: het panel vond dat de kaasschaaf van de Hema precies hetzelfde leek als de Boska kaasschaaf!

En die van de Hema kostte maar 6 euro.

Het slechtst scoorde de kaasschaaf van de AH. De kaasschaaf van Ikea scoorde een magere voldoende.

Waar komt de kaasschaaf vandaan?

De kaasschaaf is een van de meest iconische huishoudelijke artikelen in Nederland! Maar hij is bedacht door een Noorse timmer man:Thor Bjørklund. Thor bedacht in 1925 hij de eerste kaasschaaf in Noorwegen. Zijn inspiratie kreeg hij een gereedschap dat hij gebruikte om hout te schaven.

Waarom bedacht Thor de kaasschaaf?

Het verhaal gaat dat Thor Bjørklund zich ergerde aan het verspillen van kaas wanneer hij dikke stukken afsneed. Hij bedacht daarom een schaaf  waarmee je dunne en gelijkmatige plakjes kaas kon snijden. Hij maakte een prototype van een schaaf met een snijblad en een handvat, vergelijkbaar met een timmermansschaaf.

Zijn idee werd al snel populair in Noorwegen en later in andere landen, waaronder Nederland.

De kaasschaaf werd in Nederland uiteindelijk zo populair en iconisch dat het een vast onderdeel is geworden van de Nederlandse keuken, en een symbool van de Nederlandse cultuur. Tegenwoordig wordt de kaasschaaf overal ter wereld gebruikt. Maar de Nederlandse variant, vaak bekend als “Goudse kaasschaaf,” is de bekendste en wordt vaak geassocieerd met Nederland.

Kaasschaaf kopen?

Duur zijn ze niet. Bij de Action heb je er al eentje voor 1,22.

En deze leukerd van Ikea kost ook maar 1,99:

ikea kaasschaaf

Leestips

Mac and Cheese!

Kaasplankje maken

Hoeveel kaasschaven heb jij in huis? En van welk merk?

Similar Posts

23 Comments

 1. Ik heb iets met vier kanten. Het ene kan je mee raspen (bv. appel of wortel) en ook is er een kant waar je kaas mee kan schaven. Zelf slaag ik er dan in om één van mijn vingers mee te schaven :-). Ik doe het dus zelden. Raspen doe ik regelmatiger.

 2. Wij hebben er 1 die redelijk dunne plakjes schaaft, vinden wij prima!
  Ik laat, als het kan, vriend schaven, want ik ben zelf inderdaad een keer uitgeschoten en toen was er een heel stuk huid van mijn hand af, wat deed dat pijn!, PFf.. Ik heb er ook een flink litteken aan overgehouden :(

 3. We gebruiken er 2, een voor de oude kaas die erg dun snijdt, en de andere die iets dikkere plakjes oplevert voor de komijne en jongere kaas. Van de kringloop, gekocht om uit te proberen en na 3 verschillende geprobeerd te hebben zijn deze 2 goed bevonden. Ik heb 3 verschillende dunschillers voor diverse taken.

 4. Kaasschaaf, wij hebben er een in huis, maar vaak gebruiken we hem niet. Wij kopen eigenlijk geen kaas, soms neem ik van me werk stukje old alkmaar mee maar deze word lekker bij een borreltje genuttigt.

  Nee wij eten eigenlijk geen kaas, komt denk omdat ik de hele dag niks anders zie :) Dat ik er thuis geen zin meer in heb.

 5. Ik heb na 15 jaar een fiskars kaasschaaf gehad te hebben, 2 nieuwe boska schaven aangeschaft, 1 met 1 zonder blad, ideaal voor jonge kaas, die zonder blad maar we gebruiken die met blad het meest.
  Ik vind goed werkmateriaal erg belangrijk, net zoals een goed broodmes, 20 jaar geleden aangeschaft, gebruik hem meerdere keren per dag en hij is nog steeds perfekt!
  Ook word die voor kool in dunne reepjes te snijden gebruikt en nog voor veel meer :)

 6. Ik heb er 2. En gebruik ze als taartschep.Ik koop voorgesneden kaas. Is goedkoper voor ons, want stukken kaas gingen schimmelen dat konden we het weggooien. En die rare stukken kaas met happen eruit, was niets voor ons.

 7. Wij hebben 1 kaasschaaf die eigenlijk aan het Brabantia rekje hoort, maar de steel is afgebroken. Omdat wij altijd jonge kaas eten, is het er 1 zonder blad. ideaal! Het is alleen een raar ding om te zien, zo’n halve kaasschaaf zonder steel. Maar zo past hij er mooi bij in de kaasdoos, en is dus (bijna nooit) kwijt!

 8. ik heb een kaasschaaf, maar gebruik hem nooit.
  Ik snij mijn kaas gewoon met een aardappelmesje (lekker dik dus)
  Wel heb ik een standaard rasp, met grove en fijne gaten om kaas voor de macaroni en zo te raspen

 9. We hebben er maar liefst vier, drie met blad en eentje zonder. Eentje met blad zat bij ons bestek, en schaaft prima, een andere heb ik al sinds mijn studententijd en schaaft ook heel erg lekker. De schaaf zonder blad gebruiken we eigenlijk nooit, en de grootste miskoop is een hele dure schaaf met verstelbaar blad, die nooit lekker heeft geschaafd. Maar omdat die bij een dure huishoudwinkel is gekocht, hebben we hem nog steeds bewaard (ladevervuiling eigenlijk). Zelf vind ik het handig om twee bruikbare schaven te hebben, voor beide broodmaaltijden eentje en dan ‘s nachts met de vaat meewassen. Ligt er geen gebruikte schaaf op het aanrecht tot de volgende maaltijd.

  1. Meteen maar de koe bij de hoorns gevat en de twee slechte schaven samen met nog twee dozen spul naar de kringloop gebracht :-)
   Mijn broer snijdt de kaas met een mes, net als Marion een paar reacties hierboven. Hij vindt kaas schaven een krenterige nederlandse gewoonte ;-)

  2. Hij eet ook kaas op zijn lunchboterham, lekker dik dus. Maar eet heeeel veel groenten! Daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen.

 10. Ik heb maar één kaasschaaf en die is van de Hema.
  Toen ik hem net had was ik er niet tevreden over omdat hij wel heel dikke plakken afschaafde. Ik heb hem zo gebogen dat hij heel dun schaaft. Hij wordt ook bijna net zo vaak gebruikt als dunschiller dan als kaasschaaf.

 11. Hebben ook een kaasschaaf maar weet niet waar hij vandaan komt. Doet het prima. Wij hebben weinig kaas,omdat het hier zo vreselijk duur is. Maar wij halen altijd een soort boterhamworst per kilo(aan een stuk is het goedkoper) en de snijmachine was kapot hier en gebruikten we de kaasschaaf. Gaat heel goed, want anders verdwijnt er teveel op brood.
  Groet, WIlma

 12. Wij hebben 2 kaasschaven 1 met blad en 1 zonder. Die zonder blad gebruiken wij vaak nvoor de komijnekaas die is wat zachter. Welk merk ??? geen flauw idee , ze schaven allebei lekker en anders gebruiken ze het aardappelschilmesje. Het laatste stukje van de kaas is trouwens lastig te schaven dat wordt zo gesneden of geraspt of simpelweg in reepjes gesneden en dan opgegeten.

 13. Volgens mij is er hier niet eens een kaasschaafin huis. Op brood eten we het niet, ik rasp het alleen voor door het eten of ik laat het raspen bij de kaaswinkel als ik weer eens een speciale kaas nodig heb.

 14. Ik heb 3 kaasschaven. 1 voor oude en 1 voor jonge kaas en eentje voor het schaven van kool, wortels, komkommers etc. Het zijn alledrie Hema kaasschaven (met houten handgreep) en ongeveer 20 jaar oud.

 15. Een kaasschaaf uit de kringloopwinkel. Nadat die we voor ons huwelijk kregen afgelopen jaar gebroken is. Manlief heeft hem zelf even aangepast, zodat de snijrand beter stond. Nu schaaf ook deze prima!

  Zalig Kerstfeest!

 16. Ik heb er drie. Twee van Br@b@nti@, met en zonder blad en een van de Xenos, die schaaft lekker dik.
  Maar omdat ik als we een blok kaas in huis heb, hele hompen naar binnen werk, kopen we gewoon plakjes voor op brood, dan zie ik eerder dat het bijna op is.
  Ook fijn voor mijn huisgenoten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.