Onverwacht bezoek vervelend: ja of nee?

onverwacht bezoek

Onverwacht bezoek ja of nee?

Het wordt Nederlanders regelmatig verweten: we zijn altijd zo van de agenda's. En het plannen. Je kunt nou nooit eens gewoon gezellig bij iemand binnenvallen. Bij voorkeur wordt dit van te voren afgesproken.

Laten we eens kijken wat de voor- en nadelen zijn van onverwachte bezoekjes.

Voordelen onverwacht bezoek

 • Het biedt iemand de mogelijkheid om te handelen naar een impuls: stel iemand is in toevallig bij je in de buurt. Onverwacht op bezoek gaan betekent een kans om elkaar te zien.
 • Het houdt het leven verrassend.

Nadelen onverwacht bezoek

 • Het kan je overvallen.
 • Soms komt het niet uit, en had je andere plannen waardoor je hele dag vervolgens in de soep loopt.
 • Je hebt niets in huis voor je onverwachte gast.
 • Grote kans dat je huis net een enorme bénde is als er onverwachts bezoek komt.
 • Doordat het je overvalt heb je mogelijk minder tijd voor je gast.

Hm, ik ben blijkbaar een echte Nederlander... Mijn lijstje met nadelen van onverwachts bezoek is beduidend langer dan het lijstje met de voordelen van onverwachts bezoek.

Parodie op het liedje Visite van Lenny Kuhr

In onderstaande parodie wordt flink de draak gestoken met visite.

Onverwachte visite, en niks in huis?

Nu steeds meer supermarkten 's avonds nog open zijn, en er steeds meer op zondag openen, is het probleem 'Ik heb niks in huis!' minder nijpend.

Maar toch.

Het zal je maar overkomen dat er onverwachts bezoek komt, en je hebt niets in huis. Als je het geluk hebt dat er een supermarkt in de buurt is, kun je daar even snel wat halen. Maar als je op het platteland woont zit dat er niet in.

Hoe dan ook: het is handig om bepaalde dingen standaard in huis te hebben voor het geval je onverwachte gasten krijgt.

5 dingen ik zelf graag standaard in huis heb voor onverwacht bezoek

 1. Toiletpapier. Stel dat je onverwachte bezoek naar het toilet moet en alle rollen  zijn op... Daarom heb ik altijd een 'paniekrol' in de kelder staan.
 2. Flesje koffiemelk.
 3. Reservepak koffie.
 4. Lang houdbare koekjes, of tom poucen in de diepvries.
 5. Pak vruchtensap. Je kunt je bezoek uiteraard water geven, maar ik bied ze ook graag de mogelijkheid van een sapje.

Dit is het. Verder moeten ze het maar gewoon doen met mijn sympathieke verschijning en gezelschap. Ik kan ze voorzien van drinken en een versnapering, en ze kunnen naar het toilet.

Volgens mij heb ik alle basics daarmee onder controle : )

Als ik wist dat je zou komen...

Tot slot nog een liedje uit de oude doos over onverwacht bezoek van Dorus. Ik kan mij erg vinden in Dorus! Want als je weet dat er mensen komen, kun je ze toch prettiger en beter verwelkomen! Luister maar mee!

Onverwacht bezoek boek

Kwam jij hier terecht op zoek naar het boek Onverwacht bezoek? Dat vind je hier:

onverwacht bezoek

Dit boek beschrijft, in dagboekvorm, het jarenlange contact dat de auteur had met Pim Fortuyn en Theo van Gogh.

Onverwacht bezoek gemist?

Er is ook nog een gelijknamig programma. Hierin worden emigranten onverwachts herenigd met hun familie. Ik ken het programma niet, maar de beschrijving roept beelden bij mij op van All you need is love achtige taferelen.

Je kunt dit programma terugkijken op onder andere tvblik.

Wat vind jij onmisbaar bij onverwachts bezoek? En wat vind jij van onverwachte visite?

Similar Posts

72 Comments

 1. Ik heb een ontzettende hekel aan onverwacht bezoek. Mensen die bij ons welkom zijn, weten dat ook hoor! Zal mijn Asperger zijn. Als de nood aan de man is red ik mij wel met wat er in huis is. Dat is dan een leuke uitdaging.

 2. Onverwacht bezoek vind ik leuk, maar alleen als mijn huis netjes is. Qua boodschappen maak ik me geen zorgen. Zowel de supermarkt als de avondwinkel zitten beiden bij mij om de hoek. Al moet ik zeggen dat bij ons het bezoek zich altijd aangekondigd, oftewel de agenda's worden altijd getrokken. Wel jammer, want ik houd wel van een beetje spontaniteit in het leven.

 3. Ik vind onverwacht bezoek alleen leuk als het hele goeie bekenden zijn. En wat je zegt, ze komen vaak op tijdstippen waneer ik net wat anders heb gepland..en dan voel ik mij bezwaard om nee te zeggen maar voel het wel zo.

 4. Ik moest errug lachen om die 'paniekrol'. Ik vind zo'n paniekrol sowieso een goed idee, los van het onverwacht bezoek. Ik denk dat ik zelf voortaan ook zo'n rolletje in de berging ga zetten voor het geval dat...
  Afgezien van zo'n paniekrol, vind ik eigenlijk niks onmisbaar bij onverwacht bezoek. Ik denk dat onverwacht bezoek daar zelf geen verwachtingen over heeft.

  1. Goed punt Sunny Mama. Het onverwachte bezoek weet natuurlijk zelf ook wel dat ze onverwachts kwamen : )
   En dan verwacht je waarschijnlijk ook geen luxe.

   Een paniekrol is erg handig om te hebben. Zo gauw je die aanbreekt weet je: nu moet er een nieuwe gekocht worden.

  2. 24/04/17 Ik ben zelf geen liefhebber/fan van onverwachts bezoek, daar ben ik gewoon heel eerlijk in. Ik vind het dus toch wel prettig om een geplande afspraak te maken zodat ik ook weet dat iemand komt.Een paar jaar geleden heb ik eens iemand de deur uitgezet maar daar had ik ook een gegronde reden voor omdat hij altijd zichzelf uitnodigde en altijd onverwachts naar binnen kwam gevallen zonder rekening met iemand te houden. Hij rookte hier op kosten van anderen de shag en sigaretten op en dronk de ene kop koffie na de andere. Ik heb hem toen de deur gewezen en 6 weken later had hij een brief in de bus liggen dat hij hier niet meer welkom was.Ik hou namelijk niet van profiteurs.Het was misschien niet leuk de manier weaarop maar ik moest er op een gegeven moment iets van zeggen want wij wereden bij hem nooit uitgenodigd. Ik heb er nooit meer iets van gehoord en hijnis ook nooit meer gekomen. Dergelijke mensen kan ik wel afschieten. En omdat ik met zoveel dingen op de koffie ben gekomen is het nu voorbij met de rol van koffiedame en nu komt er bijna nooit iemand meer omdat in het verleden altijd alles maar van een kant moest komen..

  3. Net als jij vind ik het ook fijn om een bezoek van te voren af te spreken. Dan stel ik me er op in.

   Vervelende ervaring met die persoon beschrijf je. Goed dat je hier in je grens hebt aangegeven Charlotte.

  4. 7 mei 2017 Tja dergelijke dingen maakt men ook in het leven mee en dan moet je ingrijpen. Nog vervelender vind ik in het algemeen als je van die plakkers hebt.Er is een tijd van komen en gaan, dat is met alles...

 5. Ik ben ook een echte Nederlandse wat dat betreft. Ik ben helemaal uit mijn evenwicht als er onverwacht iemand langskomt. Ligt er natuurlijk wel aan wie: een vage kennis of een goede vriendin.

 6. Wij woonde vroeger in de winkelstraat, dus midden in de stad. Daarom kwam er altijd wel iemand onverwachts aanwaaien. Heel gezellig. Niets in huis, jammer. Dat is het risico van onverwachts binnen vallen. Soms stuurde we ze zelf wel om de koffie. Nu wonen we aan de rand van de stad en heeft iedereen kinderen. Daarom gebeurt het wel minder. Ook bellen ze vaak wel even om te horen of je thuis bent. Maar ook dan als de koffie op is, zeg ik dat ze altijd welkom zijn, maar zelf de koffie mogen meebrengen ????

  1. Grappig dat locatie dus ook een grote rol speelt bij onverwachts bezoek. Ik kan me wel voorstellen dat mensen die aan het winkelen zijn denken: 'Kom we gaan even langs!'

 7. Wij hebben zeer regelmatig onverwachtsbezoek, ja mijn planning gaat door de war, maar so be it. Wat vandaag niet komt, komt morgen, is het toevallig een bende in huis. Zeg ik ik vind het heel gezellig dat je komt. Let niet op de troep, stoor je je er aan moet je volgende keer even bellen kan ik het opruimen. Dit omdat ik serieus een keer een opmerking had over de bende in huis, tja we waren wel de woonkamer aan het verbouwen. Natuurlijk mocht ze binnen komen maar man lief ging wel door met muren sauzen.

  Over het algemeen is ons huis netjes, mijn schoonmoeder zegt altijd. Zorg dat je na het ontbijt alles netjes hebt. Je weet maar nooit wanneer de koningin op de stoep staat. Die wil je dan wel kunnen ontvangen in een net huis. Daarbij komt dat je er daarna de hele dag profijt van hebt.

  Krijg ik visite als ik een slechte dag heb. Zijn ze ook welkom maar dan mogen ze wel zelf koffie zetten en dan doen ze maar net als of keurig op de bank zit inplaats van languit op de bank lig met een dekentje. Mensen die dichtbij mij staan weten dit en vinden dit geen probleem.

  Ik denk ook dat het voor mij makkelijk is om mijn planning aan de kant te schuiven omdat ik niet werk en thuis ben. Daarbij moet ik dagelijks schuiven en her plannen aan de hand van mijn pijn en energie. Dat is het positieve aan m'n ziek zijn, het heeft me geleerd om flexibeler te zijn,

  Leuk onderwerp!

  1. Wat een leuke insteek van je schoonmoeder! Die ga ik onthouden. Zelf maak ik het huis meestal ook wel netjes na het ontbijt. Maar nu denk ik er voortaan bij: 'Mocht de koningin komen dan is het tenminste netjes : )'

 8. In mijn omgeving (generatie? Locatie? Weet het niet!) doet echt níemand dat. Zou het zelf ook nooit doen. Zelfs bellen wordt tegenwoordig afgesproken (zullen we morgen even bellen? Of: komt het uit dat ik over 10 min. even bel?). Dat hoeft van mij niet maar merk wel dat dat gewoner wordt.
  Voor mij is het fijn want als ik bv geen goeie dag heb of nét aan het uitrusten ben is bezoek niet fijn.
  Maar gelukkig heb ik wel voldoende vrienden waarmee ad hoc afspraken nog mogelijk zijn! Dus niet: ik heb over een maand een gaatje, maar 's-ochtends bellen met: heb je zin om dit-en-dit te doen? En dan gewoon gaan.

  1. Zelf ben ik ook altijd even. En een afspraak maken om te bellen vind ik eigenlijk ook zo gek nog niet. Hoewel het dan natuurlijk nog minder spontaan wordt allemaal.

   Maar ik heb een keer met mijn jongste zus via de mail afgesproken hoe laat ik haar kon bellen. Ze is meestal erg druk, en zo konden we ook echt rustig praten.

 9. Hoewel ik spontaan bezoek altijd heel gezellig vind moet ik eerlijk toegeven dat ik er meestal geen tijd voor heb en ik daarom het liefst een afspraak maak. Echt Hollands dus ;-)

  1. Bij mij is het minder een kwestie van tijd hebben, dan dat dan de rest van de dag in de soep loopt. Ik heb een bepaald ritme, en als dat doorbroken wordt heeft dat effect op de hele dag. Nou is dat geen ramp, maar ik vind het niet fijn moet ik bekennen.

 10. Heerlijk, even tijd om te relaxen. Niets in huis,jammer dan. Dat ia het risico. En planning? Ach ik vind de meeste dingen die daar op staan toch minder leuk om te doen.

 11. Mij doe je geen plezier met een onverwachts spontaan bezoek ! ( met uitzondering voor eigen kinderen en kleinkind )
  Dwz zomaar onaangekondigd aan de deur staan .....
  Even een appie met de vraag of je thuis bent en of het gelegen komt doet echter wonderen .
  Dat geeft me dan meestal nog net genoeg tijd om mezelf en mijn huis op bezoek voor te bereiden en dan vind ik zo'n bezoekje wel ok .
  Zal zelf ook zelden of nooit " zomaar" bij iemand langs gaan , behalve bij mijn schoonouders maar daar doet iedereen dat .
  Al zijn die bezoekjes sinds het overlijden van mijn schoonmoeder een stuk minder geworden moet ik tot mijn schande bekennen .
  Daarbij werkt bijna iedereen in de familie en vriendenkring dus is er weinig ruimte voor spontaniteit , zou je dat al willen .
  Want de kans dat je voor een dichte deur staat is immers groot .
  Niks mis dus , met even een afspraak maken !

  1. Het risico is inderdaad dat je voor een dichte deur staat. En gevoelsmatig vind ik het zelf ook prettiger om eerst even te checken of het wel uitkomt voordat ik ergens naar toe ga.

   Was je schoonmoeder de 'gezellige' factor denk je?

 12. Ik háát onverwacht bezoek. Laatst stond mijn oom onverwachts voor de deur, terwijl ik hartstikke ziek was. Dan voel ik me dus lullig dat ik hem weg moet sturen, omdat hij niet bepaald om de hoek woont en voel ik me opgezadeld met een schuldgevoel. Terwijl dat natuurlijk aan mezelf ligt, maar toch. Ik vind het fijner als iemand het even aankondigt of vraagt.

  1. Dat is inderdaad niet fijn Lenneke. Schuldgevoel is vervelend. Maar als je hartstikke ziek was, had je gelijk dat je hem wegstuurde. Dan heb je ook niet veel keus. Dat zal hij vast begrijpen.

 13. Ik word niet zo heel erg blij van onverwacht bezoek.. Qua boodschappen vind ik het niet zo erg, maar ik gooi altijd graag nog even de stofzuiger door het huis voordat er iemand komt. Misschien niet perse nodig, maar het voelt voor mij wel zo prettig.

 14. Haha, een paniekrol. :) Ik vind onaangekondigd bezoek niet fijn, maar ik heb wel altijd genoeg drankjes, koekjes en toiletpapier in huis om ze te ontvangen.
  Meestal bellen mensen wel van tevoren, al is het maar twintig minuten van tevoren zodat ik even rommel kan opruimen. Misschien heel Nederlands en ongezellig maar wel ontzettend praktisch voor mij!

 15. Ik vind onverwacht bezoek wel leuk, als ik tenminste niet nog in pyama loop. Dan vind ik het niet zo leuk.. Verder heb ik altijd wel thee of koffie in huis en dat is dan genoeg. Uiteindelijk komen ze voor mij, toch? Dus al met al, is het geen probleem en hou ik wel van spontaniteit. Ik ben qua gastvrijheid vrij niet-Nederlans, vind ik altijd.

  1. Goed punt Cynthia. Als je puur voor de versnaperingen komt kun je net zo goed naar een restaurant gaan natuurlijk. Ze komen inderdaad voor het gezelschap is het uitgangspunt.

 16. Ik ben niet zo'n fan van onverwachts bezoek. Ik heb liever dat mensen even bellen van te voren anders voel ik me ook zo voor het blok gezet als het eigenlijk niet uitkomt maar iemand al voor de deur staat.

 17. Ik maak daar geen punt van wie aan de deur komt is welkom(behalve die van jehova dan)ik vul altijd mijn reserve aan en heb altijd wat in de vriezer zitten omdat ik grote porties maak ,want als je zover van het dorp woont ben je gewent om een grote voorraad te hebben bezoek is altijd gezellig en als het echt niet aankomt zeg ik dat gewoon zoals toen na mijn borstoperatie en met de chemo kreeg ik veel van de geburen op bezoek en die namen zelf hun drinken en kwamen vragen wat ze konden helpen,zo gaat dat hier omdat wij een kleine gemeenschap zijn word iedereen geholpen bij problemen.

 18. Bij ons kan iedereen onverwacht binnen vallen, koffie drinken, eten en blijven slapen, ook onbekenden! Ik zorg dat ik altijd genoeg eten etc. in huis heb ( diepvries). Dat hoeft niet luxe te zijn maar gewoon basic. Wij vinden het belangrijk dat dit kan.
  Als er onverwacht bezoek komt, moeten ze wel de situatie nemen zoals die is. Vroeger meende ik dat alles pico bello in huis moest zijn, maar dat kan niet. Als het nodig is vraag ik wel of ze een handje willen helpen.
  Omdat we dit doen, geef je vertrouwen en krijg je vertrouwen. Hier is in 35 jaar nog nooit misbruik van gemaakt. Mijn man heeft al eens van de snelweg onbekende Franse mensen met pech aan een motor mee naar huis genomen, die hebben bij ons geslapen en gegeten en een week later zijn ze de motor komen ophalen. Wij wonen in Zuid Limburg en houden ons bezig met oude Land Rovers. Iedereen weet dat ze bij ons altijd terecht kunnen. Hierdoor hebben we ook veel sociale contacten en zijn heel flexibel. Dit maakt ons leven erg "rijk".Gelukkig hebben onze kinderen deze gewoonte ook overgenomen, ben ik blij om!

 19. Ik vind het gezellig onverwachts bezoek :-) En als het rommelig is, dan is het maar zo. Mensen die mij kennen weten dat mijn energieniveau wisselend is, dus mijn huishouding ook.
  Ik heb altijd genoeg koffie, thee in huis en wat lekker zal ook wel lukken.

 20. Mijn huis is netjes genoeg voor onverwacht bezoek, en als er afwas is, doe ik die gewoon, ik verander niet echt mijn planning voor bezoek, even afwassen terwijl de koffie loopt en terwijl het bezoek aan de keukentafel zit kan best. Mensen waar ik "op moet zitten en pootjes geven" dáár heb ik geen zin in.
  Of ik blij mee ben met onverwacht bezoek....als het vrienden zijn wel, met bekenden/kennissen maak ik liever een afspraak. Een vriend(in) kan je gewoon vertellen dat je de afwas nog even wilt doen, of Netflix wilde kijken, en wellicht zit je dan even later samen te kijken.

  Vrienden weten dat ze altijd kunnen komen, en ook kunnen blijven slapen. Vorige week kreeg ik onverwacht bezoek van vrienden die zelf voor het eten hadden gezorgd want "je wist natuurlijk niet dat we kwamen dus namen we zelf maar eten mee". Toppers toch?

 21. Ik hou helemaal niet van onverwacht bezoek. Ik zeg heel eerlijk, in de avond doe ik de deur niet eens open. We hebben 1x een engerd aan de deur gehad die ging dreigen en geld wilde en sindsdien nooit meer gedaan. Als iemand één van ons moet hebben dan kunnen ze best even van tevoren bellen. Al is het maar kort van tevoren, niks tegen spontaan bezoek, maar laat het gewoon even weten.
  Wat boodschappen betreft vind ik het overigens helemaal niet erg. Als iemand spontaan op bezoek wil komen moet die ook maar accepteren dat er misschien niet veel in huis is. Daarbij heb ik altijd wel een paar basisingrediënten in huis om snel iets te kunnen maken.

 22. Ik zie ook meer nadelen in onverwachtsbezoek dan voordelen. En vooral als ze in de ochtend langs komen. Nee dat vind ik niet leuk. Onmisbaar? euh koekjes, koffie de gewone dingen denk ik dan. Diezel die braaf is en dat is ook niet altijd. :)

  1. In de ochtenden werk ik, dus dan komt het mij ook niet zo goed uit. Maar dat gezegd hebbende, eigenlijk komt het me 's middags en 's avonds ook niet uit....

 23. Een pak koekjes die lang houdbaar zijn heb ik standaard in huis ;-) Die verstop ik dan ergens ver weg haha. Ik heb eigenlijk haast nooit onverwacht bezoek, behalve mijn ouders maar die bellen vaak van tevoren dat ze in de buurt zijn en willen langskomen. Dus heel onverwacht is dit niet.

 24. Ik vind onverwacht bezoek juist veel leuker dan afspraken maken! Altijd genoeg in huis om een man of 4 extra van eten en drinken (dwz water, koffie, thee en warme chocolademelk) te voorzien. Rommel, geen koekjes in huis, loop nog in joggingpak maakt me niets uit! Nou moet ik zeggen dat alleen hele goede vrienden, een paar van mijn familieleden en het kind in Nederland onverwacht langs komen en die zijn zelfs midden in de nacht welkom!

  1. Mooi Thea. Ik zou zelf ook best zo verwelkomend willen zijn. En dat ben ik ook wel als er mensen voor de deur staan, maar het is misschien niet helemaal zoals ik me dan diep van binnen voel.

 25. Als het gebeurt, vind ik het vaak uiteindelijk wel gezellig, maar meestal ben ik ook niet echt dol op onverwachts bezoek. Ik heb dan idd niets in huis en het is een bende, maar dat is tot daaraan toe. Alleen ik ben 9 van de 10 keer ook gewoon aan het werk en heb daar ook een schema voor. Ik kan dan niet zomaar op een willekeurig tijdstip ineens een half uur of langer missen, want ik werk vaak met hele specifieke deadlines. Als ik dat niet had, zou ik het misschien wat anders vinden, maar als een spontaan bezoek van de achterbuurvrouw betekent dat ik 's avonds door moet werken, dan ben ik daar niet altijd even van gecharmeerd.

  1. Precies LLMM dat heb ik dus ook. Het is een soort dominosteentjes effect. Alles klopt en als de reeks dan doorbroken wordt, valt de hele rij verkeer. Met andere woorden het hele ritme is verstoord en daar heb je vervolgens last van.

 26. Spontaan bezoek vind ik best leuk. En ja, als ik dan net niks in huis heb is dat jammer dan. Dat zullen ze dat vast begrijpen en gewoon aangeven dat ik het erg leuk vindt dat ze spontaan langs komen.

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook meestal even een appje doe van tevoren, ben je thuis? Zin en tijd dat ik even kom?

  1. Ik moet echt eens wat beter leren whatsappen! Dat is eigenlijk een prima manier inderdaad om onverwachts bezoek toch op een bepaalde manier aan te kondigen en te vragen of het schikt.

 27. Hier gebeurt het heel regelmatig...zomaar bezoek. Of vrienden van de kinderen. En eerlijk gezegd, heel soms vind ik er echt heel even niks aan... Maar over het algemeen zeg ik gezellig!! Ik heb dit wel moeten leren hoor. Toen ik pas getrouwd was had ik nog weinig kaas gegeten van het huishouden... Vaak erg rommelig in huis. Nu, na 16 jaar is het georganiseerder dan ooit.. en dat met 4 kinderen. En ik trek me er ook echt niks meer van aan als het eens niet netjes is! Ik ben makkelijker gaan leven en iedereen is welkom. Aangekondigd of niet! Koffie staat altijd klaar en er is ook altijd wel een koekje bij..En ben ik net bezig met de ramen te lappen of zo dan zeg ik..Ik maak even dit raam af en de rest doe ik dan op een later tijdstip wel...

 28. typisch Hollands!! Als je naar Holland komt, moet je op tijd bellen wanneer het uitkomt om iemand te bezoeken. Resultaat(voor mij): huur een huisje en laat het weten. Als ik er ben ben je welkom en anders ben ik er niet en hou op dat moment vakantie!! Ben dat dus vna plan als ik ooit nog eens naar Holland kom. Bij sommigen weet je je welkom.
  Hier komen mensen en het is gewoon om te vragen of ze blijven eten. Ben ik ook geen keukenster,maar ach, ander sgaan we ergens eten. Is niet duur hier.
  Met vrienden is die gewoonte er, lekker gaan chinezen met elkaar. Tijd voor elkaar en geen werk te doen!
  Groet, Wilma

  1. Leuk zeg! Interessant dat het de gewoonte is om te vragen of iemand mee eet. Ik vraag wel altijd of iemand koffie wil en thee, maar of ze mee eten eigenlijk nooit. Ik vind het een mooi gebruik!

 29. Ik ben wel van de impulsieve afspraakjes, vind het altijd wel gezellig.
  En is het huis niet netjes, nou ja. Dat valt eigenlijk altijd wel mee. Wij zijn zelf ook van de ruimte, dus er slingert niet bijzonder veel zomaar rond. En wat er ligt kan wel even opzij gelegd worden. Soms moeten ze wel even genoegen nemen met een biscuitje, maar ja meestal komen ze niet voor het eten maar voor de gezelligheid.
  Ik merk wel dat het steeds lastiger wordt om de hele groep vriendinnen bij elkaar te krijgen. Laats lukte het spontaan een dag van te voren wel, terwijl het via datumprikker.nl steeds niet lukte.

  1. Dat datumprikker heb ik ook wel eens gezien. Grappig dat het een dag van te voren wel lukte, maar op de lange termijn niet. Misschien vinden mensen het lastig om zich vast te leggen?

 30. Spontaan bezoek kan leuk zijn, maar is afhankelijk van de situatie. Vroeger vond ik dat wel leuk. We hadden een traditioneel gezin waar regelmatig iemand binnen liep voor een praatje en een kop koffie. Mijn vader wipte echter meer dan 30 jaar lang, variërend van 1 tot 4 maal per dag, te pas en te onpas ook spontaan altijd even binnen. Als hij zich verveelde kwam hij dat het liefst bij ons doen. Nu de kinderen het huis uit zijn, ik inmiddels alleenstaand ben en bijna de pensioengerechtigde leeftijd heb, merk ik dat die spontane bezoekjes van mijn overigens goede vader, die inmiddels niet meer leeft, mij een trauma opgeleverd hebben. Als de bel gaat maakt zich een paniekgevoel van mij meester. Ik krijg hartkloppingen en het angstzweet breekt me dan spontaan uit. Mijn broer komt een maal per week op een vaste dag op bezoek en af en regelmatig mijn kinderen. De rest graag op afspraak. Zelf ga ik alleen nog maar naar sociale verplichtingen. Maximaal anderhalf uur en dan heb ik het gehad. Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat ik nog dagelijkse arbeidsverplichtingen heb naast de huishoudelijke taken en de zorg voor mijn honden. Heeft toch allemaal te maken met de situatie zoals ik al aan gaf.

  1. Dat klinkt niet prettig Joannes als je zo'n lichamelijke reactie krijgt op het horen van de bel. Blijkbaar heeft dat destijds dan veel van je gevraagd.

 31. Ligt ook een beetje aan mijn stemming, maar ik houd er toch niet zo van.... En koekjes heb ik meestal niet in huis dus dan vind ik dat ook wel een beetje vervelend, maar de meesten zijn toch op dieet dus is t aan de andere kant toch ook weer niet zo erg dat ik ze niks kan aanbieden.

 32. Ik hou echt niet van onverwacht bezoek. Mijn vader komt weleens onnverwacht en dat is oke. Op andere visite bereid ik me liever voor.

 33. Ik hou enorm van bezoek. Ik zorg dan ook altijd voor allerlei lekkere dingen.. MAAR.. ik haat het echt als er bezoek onverwachts aan de deur staat.

  Zo had ik een schoonzus met vriend, die jaren aan een stuk hier steeds op het onverwachtse aan de deur stonden. Ze kwamen zelfs gewoon binnen langs de achterdeur. Toen ik eens één keertje na al die jaren zei, dat het niet uit kwam (mijn echtgenoot lag immers nog in bed).. zijn ze zo boos geworden, dat ik ze nu al meer dan twee jaar niet meer gezien heb!

 34. Ik haat dit van de Nederlandse cultuur. Die onverwachte bezoeken die men maar niet wil. Verschrikkelijk! Onverwachts bezoek: hartstikke leuk! En als het echt niet uitkomt, geef ik het wel aan. Dat wordt heus wel gerespecteerd. Juist, omdat het bezoek weet dat ze onverwachts komen.

  Maar wat dat betreft ben ik een Indo. Bel je aan rond etenstijd? Dan is het eerste wat ik zeg: Moet je nog eten? En dan kook ik gewoon snel even wat. Of er wordt meegegeten, want ik kook geen Nederlandse porties.

  Die verschrikkelijke planning waar de gemiddelde Nederlander van houdt. Bah..

 35. Onverwachts bezoek, afhankelijk van de persoon, vind ik meestal niet zo geweldig. Het zijn vaak die momenten dat ik zelf eindelijk wat rust heb gevonden, waarin ik liever dan ook niet gestoord wil worden. Qua versnaperingen is het dan wat de pot schaft, ik koop nou eenmaal niet op voorhand iets wat misschien nooit op gaat. Wat betreft de paniekrol, die heb ik natuurlijk wel in huis, maar vooral ook voor mezelf. Stel dat :')

 36. Wat dat betreft ben ik een echte Brabander.
  Iedereen is altijd welkom, kom je rond etenstijd, kun je gewoon mee-eten als je wil.
  Bij mijn pleegouders was het vroeger al een zoete inval (touwtje ook uit de brievenbus). Nu bel ik wel even voordat ik bij haar langs ga, maar nog is daar bijna dagelijks wel volk over de vloer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.