Honkvast: van oude huizen, de mensen die blijven

honkvastMijn moeder is 70 en woont nog altijd in het huis waarin ze ooit werd geboren.

Ze is honkvast.

Weliswaar is het huis in de loop der jaren verbouwd, maar het is dezelfde plek.

We blijven minder vaak in hetzelfde huis wonen

Anno 2017 hoor je niet meer zo vaak dat mensen hun hele leven in hetzelfde huis blijven wonen. De meeste mensen verhuizen diverse keren. Zelf ben ik 5 keer verhuisd in mijn leven. Dat is denk ik niet eens zo heel vaak vergeleken met anderen.

Omdat honkvast zijn steeds bijzonderder wordt, was ik geïnteresseerd in het boek Honkvast, Van oude huizen, de mensen die blijven van Steffie van den Oord. En uitgeverij Atlas Contact was zo vriendelijk me een exemplaar toe te sturen.

Honkvast, door Steffie van den Oord

In Honkvast vind je 15 portretten van mensen die hun hele leven in hetzelfde huis hebben gewoond. Steffie van den Oord vertelt hun verhaal. Het zijn bijzondere mensen. Steffie zocht antwoorden op vragen als:

‘Hoe leven deze mensen?

‘Wat houdt het op de been in hun oude huizen?’

Wie houdt van persoonlijke levensgeschiedenissen zal Honkvast met plezier lezen.Voor mij persoonlijk was het een minder leuk boek dan ik had verwacht.

Praktische informatie over Honkvast

Honkvast is voor 19,95 te koop bij bol.com.

honkvastHoe vaak ben jij verhuisd in je leven? Ben jij honkvast?

Similar Posts

47 Comments

 1. Met mijn ouders 2 keer en zelf 6-8 keer (2 keer wegens de renovatie van onze huurwoning – wat een gedoe! 2 keer in 8 weken tijd alle spullen verhuizen…..pfff!)

  Ik ben inmiddels echt goed in het organiseren van een verhuizing, maar liever verhuis ik niet.

 2. Bijzonder zeg. Ik ben alleen verhuisd toen ik uit huis ging. We wonen hier nu 6 jaar. Mijn man wilt het liefst verhuizen, maar eerlijk gezegd wil ik hier helemaal niet weg.

   1. Hij vindt het huis te klein. Nu is het ook wel klein, met name beneden ivm spelen, dus ik kwam al met het idee van uitbouwen. Tuin genoeg (minstens 20 meter diep) en budget is geen probleem maar hij vindt het teveel gedoe en zou het liefst een nieuw groter huis hebben ???? Lastig

 3. Met mijn ouders 2 keer en sinds ik uit huis ben ook 2 keer. Heb 2 jaar geleden met mijn vriend een hiis gekocht en hoop hier wel te blijven wonen

 4. Ik ben ontelbaar keer verhuisd, het zal de 50 x wel benaderen, maar sinds ik gescheiden ben en mijn eigen keuze’s kan maken, ben ik wat honkvaster geworden.
  Zo’n 15 jaar met de kinderen in een huis gewoond tot ze allemaal vertrokken waren en het huis te groot werd voor mij.
  Daarna ruim 13 jaar in een andere woning tot deze niet praktisch meer voor mij was door een trap en toilet beneden.
  Nu woon ik alweer bijna een jaar in deze woning en ik zeg steeds, dat ik alleen nog maar “gestrekt” uit deze woning ga.

  Door de vele verhuizingen heb ik een intense afkeer gekregen van verhuizen en weer wennen aan de nieuwe omgeving.
  Hoewel ik nu heel prettig en rustig woon, is het na een jaar nog steeds niet helemaal “eigen” en daar zullen nog wel een paar jaar overheen gaan…

  Groetjes Lily

  1. Jeetje bijna 50 keer verhuisd… Dat lijkt me heel heftig. Het zal ook wel avontuurlijk zijn, maar het lijkt me zo lastig om dan nog te ‘wortelen’.

   Bij mij duurt het ook altijd meerdere jaren voordat ik ergens echt helemaal eigen ben.

   1. Avontuurlijk zeker niet, heftig wel, waar ik nog steeds wat last van kan hebben, maar goed, het is verleden tijd en ik woon nu echt prettig!

    Ja, je moet je huis en omgeving toch leren kennen en zeker bij mij duurt dan wel een tijdje, maar over een paar jaar weet ik niet beter ;)

    Groetjes Lily

 5. Ik ben helemaal niet honkvast. Mijn vader al niet, waardoor ik als kind al net zo vaak verhuisde als ik ik jaren telde. Als volwassene al niet doordat ik zeer avontuurlijk ben ingesteld en veel in het buitenland gewoond en gewerkt heb. Nu staat het avontuur van RV-ing voor de deur, over een jaar of anderhalf 2. Nee, settelen gaat er dit leven niet meer van komen ;-)

 6. Tien keer in mijn leven verhuisd. Nu alweer 18 jaar in hetzelfde huis en we hebben zeker geen verhuisplannen. Het lijkt me een bijzonder boek. Ik heb de titel genoteerd op mijn lijstje.

 7. Eigenlijk ben ik tot mijn 21ste nog nooit verhuist erna in 3 jaar tijd 3x. Gek eigenlijk, maar inmiddels hebben we ons stekkie gevonden. Wij gaan niet meer weg als het niet moet!

 8. Honkvast wil ik mezelf niet noemen, maar ook heel vaak ben ik nog niet verhuisd. In totaal 3x en ik ben nu 32. Wel leuk om te lezen dat er mensen zijn die bijzonder honkvast zijn. Het lijkt me een heel interessant boek.

 9. Wij zijn verhuisd na de scheiding van mijn ouders en daarna nog een keer naar een andere stad. Daarna ben ik gaan samenwonen met mijn man en daarna zijn wij samen nog 1 keer verhuisd. Niet echt honkvast dus, haha.

 10. Heerlijk van die mensen die je vroeger wel eens in ‘Showroom’ zag, ik hou daarvan.

  Waarom vond je het boek minder leuk dan je had verwacht?

  Groet, Erna

 11. Wat hou ik hiervan en van deze mensen met hun huizen, die zoveel verhalen en (familie)geschiedenissen met zich meedragen.
  Vaak zijn deze mensen ook zo vriendelijke, aardig, lief en eenvoudig.
  Zij leven in alle rust en eenvoud hun leven, niet naast doch vaak nog midden in deze maatschappij.
  Ze zijn vaak karakteristiek, ik moet altijd kijken naar hun handen en lijnen in hun gezichten.
  Zo bijzonder…….
  Ik kom met heel regelmatig met deze mensen in aanraking op het platteland en….
  een van deze mensen is ook mijn schoonmoeder……
  Al is haar huis gedateerd en voldoet misschien niet aan de eisen van deze tijd, zij, wij, ik zijn eraan verknocht, het is er zo proper en gezellig en zo lekker warm bij de kachel… werkelijk een thuis en tot rust komen!!

  Wat maakt dat het boek niet aan je verwachting voldeed?

  1. De verhalen spraken minder tot mijn verbeelding dan ik van te voren had verwacht.

   Je reactie zet me aan het denken: zouden mensen op het platteland honkvaster zijn dan in de stad???

 12. Mensen verhuizen tegenwoordig best wel veel ja. Ik ben 1x verhuist toen ik 9 jaar was we moesten naar een huis waar beneden ook een slaapkamer was omdat mijn moedier spierziekte heeft . Wij wonen er nu inmiddels 17 jaar

 13. Een keer of 8. 1x toen ik nog kind was, dan bij m’n schoonouders gaan wonen. Daarna zijn man en ik getrouwd en gaan samenwonen. Eerst 3x gehuurd en nu zijn we alweer aan onze 3e eigendom toe. Toch best vaak. Hier wil ik niet meer weg (familie,op den buiten) en toch weer wel (huizen interesseren me enorm). Maar ik denk niet dat we ooit nog zullen verhuizen hoor. Al dat werk, pff. Laat maar????

 14. Jammer dat je niet schrijft waarom je het boek vond tegenvallen. Ik heb haar boek Eeuwelingen, over 100-jarigen, ook gelezen. Ik vond het fascinerend en ga zeker dit boek ook lezen.

  1. Het is soms lastig om precies aan te geven waarom een boek een beetje tegenvalt. Het is een goed geschreven boek, dat is het probleem niet. Maar ik had denk ik andere verwachtingen van de verhalen.

 15. Ik ben tot nu toe twee keer verhuisd. Dus valt eigenlijk nog mee. Ik denk dat ik sowieso nog 1x ga verhuizen maar you never know wat er gebeurt in je leven en wie je tegen komt

 16. Wij wonen in het huis waar mijn man is geboren. Nadat mijn schoonvader was overleden (hij werd 97) ,die hier tot aan zijn dood gewoond heeft, hebben we besloten om van de grote stad naar dit huis in een klein dorp te verhuizen. Er is veel opgeknapt aan dit oude huis maar we hebben niet heel erg gemoderniseerd.
  Daarvoor zijn wij vier keer verhuisd, ik ben toen ik alleen woonde drie keer verhuisd.

  1. Dat vind ik bijzonder Louloudi! Mijn moeder woont dus ook in het huis waar ze geboren is. En ik feitelijk ook, want wij wonen nu in het deel waar vroeger mijn oma woonde.

 17. Toen ik klein was, verhuisd ik 8 keer. Daarna woonde ik in eentje en verhuisd ik 7 keer. Hier een keer verhuisd. Ik wil nog een keer verhuisd naar een huis met veel kamer en groot tuin. Daarna niet meer verhuis. Moe van!

  1. Een zekere ‘verhuis moeheid’ hoor ik van meer mensen Dhini. Verhuizen is ook echt niet niks. Het staat niet voor niets in de top 10 van ingrijpende levensgebeurtenissen.

 18. Ik ben niet honkvast maar ik ben ook niet dol op verhuizen. Ik ben wel vaker verhuisd van mijn man. Voor ons gezin komt er binnenkort nog een verhuizing aan. Hopelijk de laatste.

 19. Haha, ik ben zelf niet echt honkvast te noemen. Ben een stuk of 8/9 keer verhuisd. Mijn ouders, daarentegen, wonen inderdaad nog altijd in hetzelfde huis en gaan er ook echt niet weg. Waarschijnlijk voor hen wel een interessant boek!

 20. Ik ben een keer verhuisd voor mijn vriend maar toen mijn relatie uit is gegaan weer terug verhuisd naar mijn ouders. Nu wil ik wel weer een eigen plekje voor mezelf een appartement of huisje

 21. In mijn ouderlijk huis ben ik niet geboren. Vanaf mijn tweede tot mijn negentiende heb ik daar gewoond. Mijn moeder woont er nog steeds. In totaal ben ik nu 4 keer verhuisd. In dit huis hoop ik echt oud te worden.

 22. Met mijn ouders nooit verhuisd. Zelf een paar een nieuwe kamer en later appartement en nu al een tijd samen met manlief. Ben niet honkvast, zou nu ook graag weer verhuizen! :-)

 23. Nee ik ben totaal niet honkvast.. Ik verhuis zo vaak. Sterker nog we gaan dit jaar weer verhuizen. Daar hoop ik wel een paar jaar te kunnen blijven

 24. Ik ben maar 1x verhuisd, toen ik ging samenwonen met mijn vriend. Ik begrijp wel dat je nooit uit je huis weg zou willen. Mijn overgrootmoeder was ook zo, maar ze is onteigend omdat ze de weg daar gingen aanpassen en haar huis “in de weg stond”. Ze heeft er maanden van afgezien. ????

   1. Een groot vrijstaand hoekhuis met een grote tuin in aan de rand van een wijk en op loopafstand van de weilanden waar je fijn kunt fietsen en wandelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.