Hoe word je toerist zonder op vakantie te gaan?

toeristVoor de mensen die niet óp vakantie gaan is er genoeg te beleven in eigen omgeving. Je kunt zelfs prima toeristje spelen in je woonplaats : ) En als je met de trein gaat doe je ook nog eens aan duurzaam reizen. Het is een kwestie van je omgeving met nieuwe, frisse ogen bekijken.

15 manieren om toerist te zijn zonder op vakantie te gaan

 1. Ga naar de plaatselijke VVV en laat je daar voorlichten over activiteiten en leuke uitstapjes in je omgeving. De meeste mensen worden aangenaam verrast!
 2. Doe boodschappen bij een supermarkt waar je normaliter nooit komt. Bij voorkeur ook nog van een hele andere keten dan je gewend bent. Dat doet wonderen voor het gevoel van toerist zijn. Je kunt niks vinden, er zijn andere mensen en met een beetje geluk zelfs andere producten. Voor dat laatste werkt het ook goed om bijvoorbeeld een Turkse supermarkt te bezoeken.
 3. Bezoek een kerk.
 4. Neem een camera mee, of houd je smartphone in de aanslag om foto’s te nemen!
 5. Check de huis aan huis kranten voor activiteiten en uitjes. Zo gaan wij vanmiddag naar de Zelhemse zomerdagen. Dat is een soort braderie/markt die ze organiseren.
 6. Boek een hotel in de buurt en slaap daar een nachtje. Je bent even helemaal weg van huis, en dat zonder lange reistijd : )
 7. Doe iets wat je in je dagelijks leven eigenlijk nooit doet. Omdat je er geen tijd voor hebt, of omdat het niet bij je opkomt. Ga bijvoorbeeld paintballen met je kinderen. Of lasergamen.
 8. Ga naar een bioscoop in een naburige stad, waar je normaliter niet komt.
 9. Gedurende de zomervakantie worden er vaak evenementen georganiseerd die de rest van het jaar niet worden gegeven. Zo heb je in de Achterhoek de Zwarte Cross. Die is zo langzamerhand landelijk bekend.
 10. Boek een wandeling onder begeleiding van een (stads)gids. Grote kans dat je hele nieuwe dingen hoort over de omgeving die je thuis noemt.
 11. Ga naar een museum in de buurt.
 12. Heb je kleine kinderen? Ga dan eens met ze picknicken in een naburige woonwijk. Verschillende woonwijken hebben verschillende speeltuintjes!
 13. Bezoek eens een buurtcamping. Dat zijn tijdelijke campings die worden opgezet door buren in een park bij hen in de buurt.
 14. Zoek een restaurant in de buurt uit, waar je normaliter nooit komt en bestel daar iets dat je nog nooit hebt gegeten.
 15. Print een wandeling uit en maak die met het hele gezin.

Conclusie

In eigen omgeving is vaak meer te beleven dan je zou denken. In deze post gaf ik tips om toerist te zijn in eigen omgeving. Het is een kwestie van een denkbeeldige, andere bril opzetten! Bekijk je omgeving met nieuwe ogen, en voila: het toerist effect.

Leestip: Uitjes met kinderen

Heb jij nog tips? Geef ze in de comments.

Similar Posts

58 Comments

 1. Wij gaan dit jaar ook niet op vakantie. Maar ik ga me echt niet vervelen hoor. Genoeg te doen in de omgeving van Tilburg :-). Sraks weer de Tilburgse kermis, Beekse Bergen en niet vergeten de Efteling. We zijn hier verwend ;-).

 2. Wat een leuke tips!! Paintballen met mijn kinderen is nog niet zo’n goed idee, wij houden het denk ik op picknicken! We hebben geluk dat we bij een bos wonen, daar kunnen we altijd lekker wandelen voor het vakantie gevoel!

 3. Ik zeg altijd, dat ik de vakantie in mijn achtertuin heb, waarmee ik bedoel, dat ik aan de rand van de Veluwe woon en mijn hart kan ophalen aan de natuur en wandelen.
  Gisteren weer een prachtige wandeling gemaakt op 5 minuten afstand van huis met het autootje. Ik zou het lopend kunnen doen, maar zo goed zijn de benen niet meer om dan ook nog aan een wandeling te beginnen ;)

  Nederland is zo mooi en ooit eens met de kinderen van Arnhem naar Breda gefietst en dan besef je echt, hoe mooi Nederland is. Het mag dan een “kikkerlandje” zijn, maar het landschap is heel divers.

  Er zijn nog steeds genoeg mensen, die een vakantie boeken in eigen land, het enige nadeel is, dat het weer in Nederland nogal wisselvallig is en mensen graag een zon-vakantie willen, hoewel je daar door de klimaatverandering ook niet altijd van verzekerd bent…

  Leuke tips!

  Groetjes Lily

  1. De afstand was 120 km, wat we op 1 dag deden, een nachtje logeren bij een vriendin, een dag om uit te rusten en toen weer terug op de fiets.
   Mijn jongste dochter was toen nog maar 11 jaar, wat ik echt een prestatie van haar vond.
   In die tijd fietsten we dan ook vaak afstanden van 80 km, gewoon op de bonnefooi en met de kaart en wegwijzers, dus ze waren wel wat gewend ;)

   Groetjes Lily

 4. Je hebt in de buurt nog zoveel dingen die je zelf nog niet gezien hebt omdat je vaak alleen de gedeeltes ziet waar je komt, winkel, werk, etc etc

 5. Wat een ontzettend leuke ideeen. Toen ik studeerde had ik eens de opdracht om iets te doen met de hotspots in mijn eigen woonomgeving. Ik was verbaasd (en schaamde me ook) dat ik daar eigenlijk zo weinig van wist

 6. Toen onze kinderen klein waren mochten ze in de vakantie in een tentje in de tuin slapen, of een nachtje in het grote bed en wij in hun bedden, zagen we films in de gratis openluchtbioscoop (in steeds meer steden dorpen is dat in de zomer) aten we onze broodjes langs de rivier of in een park of aan het openluchtzwembad. Maakten we broodjes hamburger op de barbecue Maakten we fietsspeurtochten in de omgeving met een ijsje als beloning aan het einde, haalden we een video en speelden bioscoopje inclusief popcorn, kocht ik bruisballen voor in bad, mochten ze een superluxe toetje uitzoeken in de supermarkt, maakten we bowl van vers fruit van de markt, gingen met de trein naar een museum en elk jaar een dag naar Zandvoort met vis eten op het strand als afsluiting, ging onze zoon jarenlang mee op kamp met de scouting en onze dochter met haar vriendinnetje mee op reis naar haar vader in Duitsland, beklommen we een kerktoren, gingen we op bezoek bij mensen met jonge katjes, liet ik ze raden wat er allemaal in de spaghetti saus zat. mochten ze bij regen de hele dag in hun nachtkleding rondlopen, hielden ze showtjes in de keuken inclusief verkleedkist en muziek, hadden we vaak logeerdieren van mensen die op reis waren, hielden we slaapfeestjes, mochten ze een mooi tijdschrift of stripboek uitzoeken.
  Vierden we de eerste dag van de vakantie steevast met een gebakje. bakten we oliebollen in juli omdat we op de helft van het jaar waren, gaven we een tuinfeest omdat we allemaal jarig waren dat jaar

  Nu de kinderen het huis uit zijn bestaan onze vakanties vooral uit fietsen met een paar nachten in een hotel, steeds maximaal 80km tussen hotel en hotel, blijven we nooit langer weg dan 4 dagen en hebben daardoor heel vaak het vakantiegevoel. Donderdag zijn we ook gaan fietsen, dat noemen we dan een vakantiedag. Met zelfgemaakte pizza thuis. En natuurlijk onze hond in de fietsmand achterop, Bieke

  1. Wat een Top idee, om een thema week over een land te doen, ga hier wat mee doen, met vakanties nu!
   Bieke

 7. Toen de kinderen jong waren konden we niet met vakantie(door ziekte kind)
  Ik maakte dan thuisthemavakantie, een soort “Tour door Europa” met elke week een ander land als thema.
  Belgie, frietjes eten en Spa drinken, strips lezen van Suske en Wiske, de Belgische vlag tekenen en ophangen, een kwartet maken met Belgische plaatsen. Zo dus van die typische dingen voor elk land, elk land was een week aan de beurt. Ik las nog wat geschiedenis voor, haalde boeken uit de bieb, we keken kinderseries uit die landen en leerden wat worden en liedjes uit die landen.
  Zo zijn ze heel vér geweest zonder het huis uit te komen :)

  1. Ik geniet van mijn tuin die nu op het mooist is!
   We fietsen veel in de omgeving (Zaanse polders) en ‘pikken’ een terrasje, gaan ‘s avonds uit eten in restaurantjes waar we nog nooit geweest zijn en daarna lekker in m’n eigen bed! Tópvakantie????
   Moet ik zeggen dat het fantastische weer ook een grote rol speelt…

 8. Leuke dingen hoor, wij wonen aan de kust en dat de kinderen klein waren zijn we vaak naar het strand geweest, dan had je echt vakantiegevoel en dan lekker weer in je eigen huis savonds thuis komen, heerlijk, en de volgende dag weer!

 9. Voor wie net als ik zot is van kamperen: de trein opstappen met je rugzak én tentje en een nachtje paalkamperen! Zaaaaalig!

  1. Paalkamperen is eigenlijk een soort van wildkamperen maar dan legaal. In België vind je de terreinen via natuur en bos, in Nederland via staatsbosbeheer.
   Sommige terreinen zijn echt back to basics zonder drinkbaar water, toilet,…, andere terreinen zijn beter voorzien.

 10. Ja toerist in eigen stad is echt leuk! Er zijn vaak leuke kleine musea waar je nooit komt, maar ook van die seizoensdingen. Hier in Den Haag kun je bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden een paar dagen lang Paleis Noordeinde en de stallen bezoeken. Of er is hier vlakbij ook een mooie Japanse tuin die ook maar slechts enkele weken per jaar open is. Staat al een tijdje op mijn lijstje :) Ik vind je idee van een wandeling ook wel erg leuk.

  1. Ja precies Eveline. Daarom is het zo leuk om als het ware een ‘toeristenbril’ op te zetten en als een toerist je eigen omgeving te bekijken.

 11. Super leuk idee om zo je eigen stad te gaan ontdekken! Ik heb zelf ook nog niet alles in mijn eigen stad ontdekt, misschien moet ik dat binnenkort ook maar eens gaan doen met jouw tips!

 12. Leuke tips! Hier heeft het een tijd geduurd voordat we eindelijk Naarden vesting zijn gaan bekijken terwijl we er binnen een kwartier zijn. Zo zonde eigenlijk. En volgens mij mis ik nog wel wat dingen in die strekking. Muiderslot bijvoorbeeld. Waarom zouden we er niet heen gaan. Ligt overigens beiden niet in onze woonplaats, maar wel heel dichtbij.

 13. wat een leuke tips! wij hebben drie weken vakantie, eentje gaan we naar de zee, maar de twee andere kunnen we zeker wat van de ideetjes in de praktijk omzetten!

 14. Dit is zo leuk! Het is inderdaad gek dat wanneer ik op vakantie ga, ik iedere kerk van binnen bekijk, maar de kerk in mijn eigen woonplaats… ;-)

  Super leuke tips! XX

 15. Ik woon zelf in Amsterdam en daar is altijd van alles te doen. Zelfs naar een andere wijk voelt helemaal aan als vakantie. Wanneer ik bijv naar Noord ga en dan met name naar NDSM eiland…hahaha….

 16. Vind het heerlijk om de vakantie in eigen land door te brengen. Ga dan graag naar pretparken, een andere stad of de dierentuin. Maar thuisblijven en iets bakken vind ik ook leuk.

 17. Thuis blijven is zooo fijn…
  Nederland is mooi….
  Door te wandelen zie je veel, het trekt langzaam aan je voorbij.
  Zo kwamen wij vorig jaar langs een hele leuke camping dicht in de buurt wat mijn vriendin deed besluiten om op de fiets naar
  toe te gaan en 2 overnachtingen te boeken met een deel van haar gezin.
  Ik hou ook van varen, dat is ook heel leuk dagje met een deel van fam te doen, onderweg picknicken.
  Een dagje naar een zandverstuiving is ook fijn en geschikt voor alle leeftijden. Touw, spelletjes,waterballonnen, bal mee
  Thuis gezellig maken en samen een uitje zoeken, het begint bij de voorpret.

 18. Dit is echt een geweldig artikel! Wat een lijst met handige tips om je toch even toerist te voelen, haha. En in Nederland zijn inderdaad veel leuke dingen te beleven die mensen niet vaak zouden doen/aan denken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.