Hoe vind je de beste deal voor je geld, en hoe zit het met de cookie-samenzwering?

De beste deal

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Dus als je iets koopt is het fijn als je weet:

‘Dit is de best mogelijke deal.’

En met best mogelijke deal bedoel ik dat je een product of dienst koopt van de best mogelijke kwaliteit voor dat bedrag.

De beste koop

Bij de Consumentenbond maken ze een handig onderscheid:

 • Beste uit de test
 • Beste koop

Het product dat het beste uit de test komt wint het op het gebied van kwaliteit. Maar de Beste koop is ook niet gek. De beste koop wil zeggen dat het qua kwaliteit – prijs verhouding de meest optimale aanschaf is.

Ik ga meestal voor de beste koop.

Ik hoef niet persé het allerbeste product, als ik voor een lagere prijs ook een goede aankoop kan doen.

Maar hoe vind je de beste deal?

Dat lees je hieronder!

Zo vind je de beste deal voor je geld: 6 stappen

 1. Wees geduldig. Stap 1 is om even diep adem te halen, en geduld uit te oefenen. Want zeker bij grote uitgaven is het verstandig om de tijd te nemen. Niet voor niets zegt het spreekwoord: ‘Haastige spoed is zelden goed.’ En al helemaal niet als het om geld uitgeven gaat.
 2. Ken jezelf en wat je nodig hebt. Stap 2 is van essentieel belang om de beste deal voor jou te vinden. Want als je niet precies weet wat je zoekt of nodig hebt, kun je het ook niet vinden. Dan ben je gevoelig voor mooie kleurtjes, en verkooppraatjes. Een voorbeeld: wil je een nieuwe vaatwasser? Dan is het belangrijk om na te denken over wat je belangrijk vindt aan een afwasmachine. Denk aan de indeling; wil je bijvoorbeeld een bestekmandje of een besteklade? Vind je een ecologisch programma belangrijk? Maakt de kleur veel uit? Kortom zet je wensen op een rijtje.
 3. Nu je geduldig bent, en weet wat je nodig hebt kun je gaan zoeken! Een goed startpunt is Google, maar je kunt ook gaan winkelen of online webshops bezoeken. Vergelijk daarbij prijzen.
 4. Heb je iets gevonden dat beantwoord aan je wensen? Dan heb je misschien zin om het meteen te kopen! Maar houd je in. Nu ga je eerst kijken of er product reviews zijn over dat product. Er gaat niets boven de ervaringen van anderen. Probeer minstens 3 onafhankelijke reviews te vinden. Zelf kijk ik ook altijd of de Consumentenbond een product heeft getest, en wat hun oordeel is.
 5. Zijn de reviews goed? Dan kun je het product gaan kopen. Doe je dat online? Dan is er nog een belangrijke stap: kijk of er toevallig een kortingscode te vinden is voor het product dat je wilt kopen. Grote kans dat die er is namelijk. Heb je bijvoorbeeld een vaatwasser gevonden bij Blokker? Controleer dan voor aankoop of er kortingscodes van Blokker te vinden zijn.
 6. Vul de kortingscode in, en reken af. Kopen met korting is altijd een goed idee.

Hoe zit dat met cookies?

Ken je dat verhaal dat iemand ‘s ochtends een leuke vakantietrip zocht, en dat diezelfde reis ‘s middags ineens 50,- duurder was? Met andere woorden:

‘Doordat je zoekgedrag wordt bijgehouden betaal je soms meer voor een product of dienst.’

Dit wordt ook wel de cookie-samenzwering genoemd.

Ik vond het belangrijk om hier even aandacht aan te besteden vanwege stap 3! Daarin ga je immers online naar producten zoeken. Het zou toch vervelend zijn als je daardoor uiteindelijk meer zou moeten betalen. Maar voor zover ik het kan beoordelen, zou de cookie-samenzwering een mythe zijn. Tsja, ik weet het ook niet precies.

Maar je kunt natuurlijk altijd het zekere voor het onzekere nemen en incognito online gaan zoeken. Of je cookies even verwijderen.

Samenvattend

Als je waar wilt voor je geld, is het verstandig om je voor aankoop goed te oriënteren op een product. Denk goed na wat je nodig hebt, en als je iets vindt, zoek dan naar reviews en ervaringen van anderen. Controleer voordat je afrekent altijd even of er een kortingscode te vinden is.

Hoe zorg jij dat je best mogelijke koop doet? En geloof jij in de cookie-samenzwering?

Similar Posts

27 Comments

  1. Nou dat is dus een beetje onduidelijk. De meningen verschillen. Maar eerlijk gezegd hoor ik wel regelmatig verhalen van mensen die ‘s ochtends een lager bedrag zien voor hetzelfde als ‘s middags. Dus ik sluit het niet uit.

 1. Wederom weer een top artikel.
  Ik ben zelf nogal van prijzen vergelijken en kijk eerst of iets goede reviews heeft. ( oke, bij de supermarkten ligt dat uiteraard anders hihi)

  En meestal hou ik het dan een aantal dagen in de gaten.

  Dat met die reizen kan wel kloppen. Daarom kan je het beste in incognito stand zoeken naar reizen. Dan kan je ook minder snel genept worden las ik ergens.

 2. Ja, van de cookie-samenzwering heb ik wel gehoord, en dan met name op het gebied van vliegtickets boeken. Maar eigenlijk heb ik nooit voor mezelf onderzocht of dit klopt.

 3. Goede tips. Ik lees ook altijd heel veel reviews, dat is tegenwoordig de beste raadgever. Geduldig zijn is dan wel weer moeilijk voor mij haha.

 4. Ik snap ook nog steeds niet of cookies effect hebben op de prijzen. Waarom zouden ze riskeren dat je iets niet koopt door de prijs op te voeren? Maarja, wie weet werkt die tactiek juist goed ;)

 5. Ik zoek altijd reviews als ik een product nog niet ken. Tegenwoordig bestel ik eigenlijk ook wel heel random dingen die me fijn lijken en dan review ik ze zelf.

 6. Ik lees ook altijd reviews. Vind het toch handig om te weten wat de ervaringen van andere mensen zijn. En als ik naar vluchten ga kijken dan ga ik altijd in prive modus googlen. Dan heb ik geen geschiedenis en ben cookievrij.

 7. Ik ben meestal niet zo geduldig, maar dat zou inderdaad soms beter zijn. Heb het trouwens wel eens gehad hoor, vooral met vluchten boeken dat de prijs steeds hoger werd!

 8. Ik ben eigenlijk iemand die altijd reviews leest alvorens ik iets koop (ik hoop dat mensen dat ook op mijn blog kunnen doen) en ga dan wel af op de ervaring van die persoon! Ik probeer ook echt te kijken of ik het écht nodig heb, al gun ik mezelf soms wel eens een ‘folieke’ zoals ze dat hier zeggen ;)

 9. Bij grote aankopen zoek ik wel idd uit wat er te koop is. Geef liever iets meer uit aan een product dat echt goed is dan te weinig en later alsnog het volle pond moeten betalen. Had t tijdje terug met een mixer van Action, wat een miskoop! Nu eentje van Seiemens voor het zesdubbele, maar nog geen seconde spijt.

  Dat van die cookiesamenzwering kende ik niet. Klinkt wel plausibel.

 10. Goed artikel. Ik doe nooit overhaastige aankopen, vooral als het veel te prijzig is. Dan denk ik er goed over na. Een beetje rondneuzen op het internet dan reviews en daarna vraag ik mezelf af heb ik dit echt nodig?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.