Hoe versier jij jouw kerstboom + kijkje in de mijne!

kerstboom versieren

Hoe versier je een kerstboom?

Volgens mijn man moet je er altijd éérst de lichtjes in doen. En pas daarna de ornamenten. Wij doen het nu al jaren op die manier, en het werkt goed. Mijn man regelt de lampjes, en vervolgens gaan de kinderen en ik los met de kerstversieringen. Die zitten in een grote kartonnen doos die we speciaal van zolder halen twee weken voor kerst.

Onze kerstversiering: een gemengd assortiment

Onze kerstversiering is een zeer gemengd assortiment. Het enige dat alle ornamenten gemeenschappelijk hebben is dat ze niet kunnen breken. Alles is van papier maché, karton, hout of een ander onverwoestbaar materiaal. Dat hebben we ooit ingevoerd toen de kinderen nog klein waren. Zodat we niet voortdurend op onze hoede moesten zijn of de kinderen zich niet bezeerden aan de kerstboom. Vandaar ook dat onze kerstboom hartstikke nep is.

Een nep boom met onbreekbare ornamenten geeft veel rust.

De ornamenten hebben we door de jaren heen bij elkaar verzameld. Zo hebben we onder andere kerstballen van van Walt Disney. Die werden destijds bij de McDonalds weggegeven. En natuurlijk de knutsels die de kinderen op school maakten! Elk jaar kwamen er wat bij, tot ze genadig naar de middelbare school gingen.

Naast ballen, hebben we ook diverse slingers voor in de kerstboom.

Onze kerstornamenten!

Hier onder zie je een greep uit onze kerstornamenten.

kerstbal
Wanstaltig gekleide ‘kerstbal’ van papier maché
kerstbal
Zware witte kerstbal die betekend is door één van de kinderen op school
kerstornament
Ook voor minderheden, zoals een notenkraker met 1 been is plek in onze boom!
kerstengel
Kerstengel die mijn oudste dochter ooit maakte als kleuter

Onze kerstboom stijl

Ik denk dat de stijl van onze kerstboom zich het best laat samenvatten als: ‘samengeraapt zootje’. En als je het wat leuker wilt laten klinken kun je zeggen: ‘Boho chic’. Als ik eerlijk ben, doe ik maar wat als het om onze kerstboom gaat. Ik ga niet echt weloverwogen te werk als ik hem versier.

Wel let ik er op dat er overal wat hangt en dat de versieringen goed over de boom verdeeld worden.

Kerstboom stijlen

Naast onze boho chic stijl voor een kerstboom zijn er allerlei soorten stijlen als het om het versieren van een kerstboom staat. Op de site versierdekerstboom.nl vind je allerlei stijlen. Eerlijk gezegd werd ik er een beetje mismoedig van… De bomen daar zien er allemaal toch wel heel mooi uit. Daar steekt onze toch wel sneu bij af.

Wat maar weer eens bewijst dat vergelijken in de regel de kortste weg naar de hel is.

Behalve als het gaat om prijzen vergelijken ; )

Conclusie over hoe versier je een kerstboom?

Als het om kerstboom versieren gaat heb ik een relaxte aanpak. Mijn man doet de lichtjes, en vervolgens smijt ik er zoveel mogelijk ornamenten in. Het leven is al moeilijk genoeg zonder extra stress over een kerstboom versieren. Echt heel mooi of chique is onze kerstboom daardoor niet…

Wil je graag weten hoe je een kerstboom mooi en zorgvuldig versierd, dan vind je hier een handig stappenplan.

Wat voor stijl is jouw kerstboom? Wat vind jij belangrijk aan een kerstboom?

Similar Posts

29 Comments

 1. Geweldig jullie boom hahaha! Leuk toch al die persoonlijke spulletjes erin. Onze boom wordt elk jaar versierd met alles wat we al hebben en soms 1 nieuw item. Hij is landelijk versierd met gedempte goudtinten en gebroken wit. Wat ballen en verder uitljes, vogelhuisjes, gebreide sterretjes, schaatsjes e.d, eigenlijk dingen die met natuur en winter te maken hebben, wij zijn niet gelovig en vieren kerst als “terugkeer van het licht”. Fijne dagen!

  1. Dat vind ik ook iets moois om te vieren: ‘de terugkeer van het licht’. Ik verheug me stiekem al op 22 december als de dagen weer langer worden!

   Heb je de sterretjes zelf gebreid Wilma?

 2. Wat een bonte verzameling! Leuk om zoveel verschillende ballen en daarbij behorende herinneringen in de boom te hebben. Wij hebben een boom met heel veel lichtjes en zilveren ballen en sterretjes erin.

 3. Wij hebben een echte boom met grote slingers en rode en witte bollen en nog wat glazen ornamenten kleine pakjes en nog een paar hele oude bollen en ik koop er elk jaar twee nieuwe bij dit jaar een mooi robotje en een flamingo en natuurlijk mijn vintage piek en de kleinkinderen mogen mee versieren zo had de kleindochter toen ze had leren knippen uit een boekje paas decoratie uitgeknipt voor in de boom maar die zijn dit jaar stuk gegaan het was wel leuk kerst en pasen ineen.

  1. Wat leuk een klein robotje voor in de kerstboom Simonne : ) Dat hoor je niet vaak. Ik vind het een leuk idee om elk jaar een paar nieuwe ornamenten te kopen.

   Gezellig dat de kleinkinderen mogen meehelpen met versieren. Dat worden vast prachtige herinneringen voor ze.

 4. Een echte persoonlijke boom! Wij hebben een boom met gekleurde plastic ballen in de tinten roze / mint / goud – die heb ik vorig jaar gekocht omdat ik plastic wat veiliger vind met onze dochter (ze is nu 2) en de kleuren passen goed bij onze inrichting.

 5. In mijn boom hangen lichtjes en de kerstkaarten die ik krijg. Verder zelfgemaakte knutsels en dierbare herinneringen van kinderen die in mijn klas hebben gezeten en mijn eigen kinderen.

 6. Wij hebben een niet al te grote nepboom. Nep i.v.m. gemak en niet te groot vanwege de hond en ruimte. Kleine boom kunnen we iets hoger zetten, zodat de staart niet alle versiering eruit zwiept. Jongste dochter stopt alles er in wat ze mooi vindt, geweldig toch :-) We hebben nog kerstversiering die van mijn opa en oma is geweest en van mijn ouders vroeger. Verder knutsels van de kinderen er in. Prima boom. Zo lelijk dat het gewoon mooi is :-)

 7. Ik vind de kerstboom versieren een heerlijke bezigheid :) Hij hoeft niet perfect te zijn, als ik er maar blij mee ben :D Toevallig ook vandaag een blogje over onze boom online gezet dus je bent welkom om een kijkje te nemen ;)
  Vind het wel leuk dat je alle kinderkunstwerkjes hebt bewaard en nog steeds ieder jaar in de boom hangt. Kan me voorstellen dat er dan met de kerstversiering ook weer een hoop mooie herinneringen uit de doos komen :)
  Ik doe trouwens ook altijd eerst de lampjes.

 8. Ja haha, boho-chique, dat hou ik erin!
  Wij hebben de taken verdeeld: Dave zet de boom op en doet de lichtjes erin. Ik doe de rest van het versieren vervolgens.

 9. leuke kerstboom!
  wij hebben geen kersboom, ik hou er niet van.
  Heb een winterstukje gemaakt op een workshop, kaarsen aan en koop winterbloemen! ook wat takken met rode bessen neergezet!

  1. Een winterstukje vind ik een leuk alternatief. Een van mijn maandagochtend koffievriendinnen heeft ook geen echte kerstboom, maar een houten kerstboompje in de vensterbank.

 10. Wat leuk ! Wij doen ook altijd eerst de lichtjes & dan de ornamenten. Wij hebben nu al een aantal Disney ornamenten en daarnaast allemaal wit/zilvere kerstballen met glinstertjes. Ons thema is alles wit in de de boom!

 11. Wat leuk met de ornamenten zeg! Wij (eigenlijk alleen ik) doen de lichtjes ook eerst. Daarna de witte slinger en als laatste komt de versiering. Allemaal witte ballen en figuurtjes. Ook een klein beetje zilver, maar wit vind ik mooier.

 12. Onze kerstboom is in ieder geval nep. Al trappen veel mensen erin en denken dat hij echt is. Onze boom is versierd met gouden slingers, bordeaux rode ballen, pegels en piek. Verder gouden kippengaasachtige appels en peren, bordeaux rode vijgenbladeren en tot slot bordeaux rode pauwveren. Lekker eigenzinnig.

 13. haha geweldig om te lezen. Wij hebben een bonte boom, met allerlei verschillende kleuren ballen e.d. Alleen moet ik zelf de verlichting regelen, omdat ik dat volgens mijn vriend zo goed kan.. Zucht!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.