Hoe vaak geef jij jezelf een ‘break’?

breakHet is heel makkelijk om maar door te hollen. Van het een naar het ander te vliegen, zonder ooit echt stil te staan.

Sterker nog, na een tijdje hollen en vliegen, kan stilstaan zelfs een beetje eng zijn. Dan zit je daar op de bank en voel je je ongemakkelijk. En eigenlijk zou je het liefst weer opspringen. Want dat voelt het meest natuurlijk.

Maar juist dan is het zaak om het ongemak te verduren. En meestal wordt het na zo’n 10 minuten makkelijker. En dan besef je: ‘Hé, het is eigenlijk best fijn om gewoon even te zitten, en niets te doen.’

Mijn dagelijkse ‘breaks’

Break 1

‘s Ochtends ga ik hardlopen. Hoewel ik dat niet echt als een ‘break’ zie, is het dat ergens natuurlijk wel. Het is alleen dat het me inspanning en doorzettingsvermogen kost, waardoor ik het niet per sé zo ervaar. Maar tijdens het hardlopen ben ik even weg van alle dagelijkse beslommeringen. Van mijn gezin, het huishouden en alles.

Break 2

Wat ik wel echt als een ‘break’ ervaar is mijn half uurtje koffie drinken elke ochtend terwiijl ik naar Classic FM luister. Om mezelf hierbij te helpen gebruik ik de kookwekker. Die zet ik telkens op 10 minuten. En na elke 10 minuten neem ik een nieuw kopje koffie. In totaal duurt deze break 30 minuten. De kookwekker vind ik fijn, omdat er dan een duidelijk begin en einde is.

Break 3

Aan het eind van de dag heb ik nog een ‘break’  toegevoegd. Die houd ik meestal rond een uur of zes. Dan is de warme maaltijd gegeten, en alles is weer opgeruimd. Dan ga ik in de woonkamer zitten, en luister ik naar mijn playlist met muziek van Josh Groban. Ook hierbij verplicht ik mezelf tot 30 minuten. Als ik net zit, lijken die 30 minuten soms erg lang. Maar zoals ik in het begin van deze post al schreef, na zo’n 10 minuten ga ik het prettig vinden.

In de winter zit ik in mijn oorfauteuil van de kringloop bij de brandende kachel. En in het voorjaar en in de zomer zit ik op de schommelbank en kijk ik uit over de akkers en het bos.

Als ik het bij elkaar optel vind ik het eigenlijk best veel! Als ik hardlopen even niet meetel, omdat dit toch wel hard werken is, heb ik dagelijks 60 minuten waarin ik mijmer.

Hoe vaak geef jij jezelf een break per dag? Of per week? En in welke vorm?

Similar Posts

22 Comments

 1. Ik heb mezelf laatst dus een massage gegund. Dat vond ik een hele goede break waar ik wel weer even op heb kunnen teren. Maar breaks zijn voor mij ook momenten die ik heb met vrienden/vriendinnen. Donderdag a.s. hebben ik een avondje dineren + film met een groepje moeders (mental note: oppas regelen).

  Op dagbasis is het lekker lezen of mijn favo tv serie kijken. Zoonlief gaat naarbed rond 18:00 uur. Dus dan hebben manlief en ik de avond voor onszelf. Manlief gaat vaak naar bed rond 22:30 uur en ik pas rond 00:30 uur. Dus tijd genoeg voor mezelf :)

 2. Ik begin na dat de kinderen en man naar school en werk zijn met de eerste break, dan aan de slag na de lunchpauze een tweede break en dan na 21:00 weer

 3. Na bijna elke klus ga ik even zitten. Bij kleine klusjes kan ik soms wel wat meer achter elkaar doen. Dat doe ik vanwege de chronische vermoeidheid die ik heb. Ik houd het niet vol als ik te lang doorga of het duurt langer voordat ik herstel als ik niet naar mezelf luister.

 4. Ik break veel meer dan vroeger. Toch vergeet ik het weleens soms, maar er is ook zo veel te doen en gaat nooit stoppen. Als vrouw die werkt en ook moeders is. Break is zeker belangrijk.

 5. Ontbijt is ook break en lunch.
  Theepauze m.i ook.
  Of zie je dat niet zo.

  Verder break,s als ik zin heb.
  Tijd aan mezelf.

  Als ik de ene dag veel break die ik de andere dag meer.????

  1. Ontbijt zie ik niet als een break. Meer als iets noodzakelijks dat ik ook nog even moet doen eigenlijk. Maar je hebt wel een goed punt: een maaltijd kan een fijne pauze zijn.

 6. Wat goed om voor je break de wekker te zetten. Wat deze tijd is zo maar voorbij.
  Maar je kan de timer ook gebruiken voor huishoudelijke klussen. Maar dan om je echt aan die tijd die je ervoor ingepland hebt te houden en niet eventjes wat leuks te gaan doen

 7. Heb sinds een tijdje mijn lunchpauze op het werk omgedoopt tot een echte break. Tijdens de pauze werd er veel door gediscussieerd over werk gerelateerde onderwerpen, dit brak me op, want ik werk al 9 uur, dus pauze van 30 minuten hoeft geen werkbespreking te worden. Nu trek ik me terug in een boek of ga een stuk wandelen in de omgeving.

 8. Bij mijn meestal de koffie en lunch tijd wel een break. Verder is het internetten eigenlijk ook wel een break omdat ik dan niet echt iets doe. En dat doe ik toch regelmatig :)

  1. Internetten is voor mij soms ook een soort break. Bijvoorbeeld als ik op eBay ga kijken. Of als ik van mezelf leuke blog templates mag uitzoeken. Dan is het echt een break : )

 9. Ik zie mijn dagindeling niet op die manier. Tijdens mijn werk, wat afwisselend is en waarbij ik van geconcentreerd werk moet schakelen naar iets wat tussendoor komt, daar neem ik wel even 5 minuutjes om snel het nieuws te lezen, maar dat is niet altijd een echte break. Mijn lunchpauze schiet er vaak bij in omdat ik aan mijn buro blijft zitten de laatste tijd. Thuis ga ik even zitten als ik dorst heb, of ik lees de krant terwijl ik kook.
  Ik ‘mijmer’ vaak als ik naar mijn werk of naar huis reis, of wanneer ik de hond uitlaat. Maar dat zie ik dan weer niet als break. Wat is een break eigenlijk? Want ik heb echt niet het idee dat ik steeds maar bezig ben, dus misschien break ik wel de hele tijd?
  Of is een break soms als je alleen bent? Want dan heb ik net een hele week break achter de rug :) (Ik hoor Ross nou roepen: “We were ON A BREAK!”)

 10. Wat goed dat je dit doet. Zo een kookwekker lijkt mij ook top werken. Ik zou dit ook moeten doen. Net als jij vind ik hardlopen heerlijk, telt het echt als me-time maar ik zou ook graag gewoon thuis een half uur rustig willen zitten.

  1. Gewoon eens een half uurtje lekker zitten kan ik erg aanraden. Maar ik kan dat alleen als ik die dag dan eerst heb hardgelopen. Anders zit ik ook gewoon niet lekker.

 11. Ik neem de laatste drie maanden iedere dag een Reiki-break. Ik behandel mezelf, ongeveer een half uur lang. Meestal ergens tussen 13.00 u en 14.00 u maar soms als het niet uitkomt overdag doe ik dat tussen 19.00 u en 20.00 u. Dat zijn echt momenten waar ik naar toe leef en die veel innerlijke rust geven.
  Verder nemen we op kantoor regelmatig een koffiebreak, ook héél belangrijk ;)

  1. Ik wist niet dat het mogelijk was jezelf met Reiki te behandelen. Ik heb wel gehoord van Reiki, maar wat efficiënt als je het gewoon bij jezelf kunt doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.