Hemelvaartsdag: and what have you done?

Hemelvaartsdag

Vandaag is het Hemelvaartsdag. Mijn man en kinderen zijn thuis, maar het weer is niet uitnodigend om naar buiten te gaan. Wat overigens niet wegneemt dat ik vanochtend netjes mijn hardlooprondje heb gedaan. Ik was benieuwd of ik allemaal fietsers zou tegenkomen, maar ik had de hele wereld voor mij alleen. Een mooie start van deze dag.

Hemelvaartsdag

Op de basisschool leerde ik dat, op Hemelvaartsdag, Jezus op een mooie witte wolk naar de hemel vloog. Ik vond dat als kind erg mooi, ook al vond ik het sneu voor zijn discipelen. Ik stelde het me zo voor als in het plaatje bovenaan deze post. Hemelvaartsdag snapte ik beter dan Pinksteren, waarop mensen ‘begeesterd’ raken.

Hemelvaartsdag en Pinksteren zijn wat abstractere feesten. Dat blijkt onder andere denk ik wel omdat de commercie er nog geen commerciële draai aan heeft kunnen geven ; ) Met Pasen heb je paashazen, met Kerstmis de Kerstman maar uit Hemelvaartsdag en Pinksteren valt blijkbaar moeilijker een slaatje te slaan.

Wat betekent Hemelvaartsdag voor jou? Wat doe jij vandaag?

Similar Posts

30 Comments

 1. Hemelvaartsdag, Pinksteren en o-L-Vrouwhemelvaart…

  we hebben het indertijd wel allemaal geleerd; maar veel kan ik me er niet bij voorstellen..

  tijd voor een wandeling, want regen zit er nog niet zo direct in

  groeten

 2. Hemelvaart betekent voor mij dat wat in de Bijbel staat, namelijk dat Jezus terug naar de hemel ging.
  En ik had vanmorgen ook ‘dauwtrappers’ verwacht, maar gelukkig waren die er niet.

 3. Vanuit mijn Twentse jeugdjaren herinner ik me het dauwtrappen nog wel. Met een groep in alle vroegte fietsen. Gisteren las ik in de krant dat het tegenwoordig gepaard gaat met een kratje bier, daar was in mijn tijd geen sprake van.

 4. Hemelvaart betekend voor mnij niks, noppes,nadah… Ja,. een verplichte vrije dag. Al mijn hele leven lang.. (ben niet christelijk opgevoed)

 5. Ik deed mijn eerste communie op een Hemelvaartsdag. Daar denk ik altijd aan. De meeste winkels in DK zijn vandaag gesloten, alleen bouwmarkten zijn open. Dauwtrappen is een Twents gebruik;hier staan veel mensen vroeg op met Pinksteren (of komen laat in de nacht /vroeg in de ochtend thuis) om de zon te zien dansen.

 6. Ja hemelvaart is wel beeldend in tegenstelling tot pinksteren. Mijn jongste ging het me allemaal uitleggen gisteren: het begon met ‘ja mam, hij vaart naar de hemel. Hemel-vaart, begrijp je? En voordat hij dat doet geeft hij de apostelen hun krachten’. Ik zag al meteen van die superhelden voor me :)

 7. Gezien de omstandigheden zijn we de hele dag lekker thuis geweest, alleen opgepast op mijn kleindochter, pa en ma moesten werken.

 8. Sorry, het enige aan deze dagen vind ik dat ik eindelijk een dagje vrij ben zonder verlof te vragen haha, verder betekent het niet echt wat voor mij of heb ik er geen idee van hoe en wat verder op deze dag

 9. Ik weet precies de betekenis van alle christelijke feestdagen maar het zegt mij niks! Vanmorgen lekker bijgekletst met vrienden, vanmiddag gewandeld en nu lekker bankhangen!

 10. Gewoon gedaan wat ik de laatste maanden elke donderdag doe, een kennis helpen die blind is. Bij hemelvaart moet ik altijd denken aan de een hogere versie van luchtvaart en ‘beam me up scotty’. ;-)

 11. Ik ben ‘s ochtends naar de kerk geweest met man en kinderen om te herdenken dat de Heere Jezus opgevaren is naar de hemel. ‘s Middags na drieën kwamen al onze kinderen en kleinkinderen (we zijn dan met 22). Na een bakje koffie gingen de heren volleybal spelen, de dames zaten erbij en zijn weer helemaal bijgekletst. De kids vermaakten zich met fietsjes e.d. Het was hier een heerlijke dag om buiten te zijn. We hebben met z’n allen brood gegeten en met de koffie ‘s avonds kwamen mijn ouders er ook nog bij. We hebben nog een uurtje met elkaar psalmen en liederen gezongen rondom het orgel. Om 10 uur was iedereen weer vertrokken en kon ik terugzien op een dag met een gouden randje. Een dag ook ter nagedachtenis aan onze zoon die Hemelvaartsdag 2014 (29 mei) 20 jaar zou worden, maar 6 weken daarvoor verongelukte. Hij is die dag altijd bijzonder in onze herinnering aanwezig, al gaat er geen dag voorbij zonder dat je aan hem denkt.

  1. Dat is een flink aantal, 22 mensen Marjan. Zoals je de dag beschrijft klinkt hij heel fijn en inderdaad met een gouden randje. Ik kan me voorstellen dat je op die dag nog extra aan je zoon moet denken….

 12. Hoi Nicole,

  Hemelvaartsdag…
  Ik ben er niet mee opgegroeid, maar het word je wel een soort van opgedrongen.
  Vroeger waren dan ook nog de winkels dicht.
  Nu gelukkig niet meer.
  Ik ben ‘s middags heerlijk naar de film gegaan.

  Groetjes van Marlou

  .

 13. Hemelvaart, een bijzondere dag. Hoopvol en troostend te weten dat er in de hemel een plekje voor mij wordt voorbereid!

 14. Oh ja, nu je het zegt. Best bijzonder dat er geen commerciële draai aan gegeven is. Ik ben op visite geweest bij mijn moeder. In mijn eentje. Ook wel eens leuk. Lekker bijgekletst en boodschappen voor haar gedaan.

  1. Dat klinkt heel plausibel inderdaad. Met Kerst valt er wellicht meer te verdienen. Maar hier in de buurt waren supermarkten toch ook open op Hemelvaartsdag.

 15. Hemelvaart en Pinksteren betekenen voor mij: het christelijke verhaal. Daar denk ik aan en probeer het ‘mee te beleven’. Met kinderen deden we ooit stokjes met vlammen van crěpe-papier maken. Rood, oranje, geel en blauw. Het zijn vrolijke feesten. De Heer is met ons! En dat mogen, en kunnen, we nu hardop uitjubelen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.