Handlettering doe je zo

handlettering doe je zo

Je ziet het ineens overal opduiken: mooi geschreven citaten in bijzondere letters.

Vaak zijn de letters zo mooi dat ze een lijstje waard zijn en als schilderij worden opgehangen.

Dus toen ik in de bibliotheek het boek Handlettering doe je zo zag liggen besloot ik het mee te nemen. Want ik was benieuwd of dat nou moeilijk zou zijn: handlettering. De ondertitel ‘Doe je zo’ boezemde me in ieder geval optimisme en vertrouwen in.

Handlettering doe je zo

Handlettering is een boek van Karin Luttenberg. Als klein meisje hield ze al van tekenen en nu werkt ze als grafisch ontwerpster. Twee jaar geleden ontdekte ze handlettering. Ze deelde haar creaties op Instagram en als snel kreeg ze vele volgers.

Haar ontwerpen werden zo’n succes dat ze ze onder de naam Paperfuel ging uitgeven. En toen haar webwinkel werd geopend werd ze onder andere uitgenodigd om te publiceren in de Flow. Begin 2016 werd ze vervolgens benaderd door uitgeverij Moon met de vraag of ze een boek over handlettering wilde maken. En het resultaat ligt hier dus voor me.

Handlettering is…

Handlettering is niet schrijven!

Handlettering is de kunst van het letters tekenen.

Dit is meteen de belangrijkste les die ik leerde in dit boek. En meteen een hele goede, want ik wist dit niet. Ik dacht dat handlettering dus wel schrijven was. Alleen dan met hele kunsterige letters. Maar het blijkt een vorm van tekenen.

Volgens Karin Luttenberg leer je handlettering door ‘heel veel te oefenen’. En dan heeft ze het over elke dag een uur. Dat moet te doen zijn.

Wat heb je nodig voor handlettering?

Je hebt niet veel nodig voor handlettering. Daar houd ik van! Aan deze 3 dingen heb je in eerste instantie al genoeg om aan de slag te kunnen met handlettering:

 1. Papier (gewoon kopieerpapier)
 2. Potlood
 3. Fineliner

Opzet van het boek Handlettering doe je zo

 • Karin stelt zichzelf voor
 • Over handlettering
 • Benodigdheden voor handlettering
 • Hoe kom je aan ideeën
 • Soorten letters en hun eigenschappen
 • Letters uitwerken
 • Diepte aanbrengen
 • Banners en kaders maken
 • Woorden combineren
 • Tekst en tekeningen combineren
 • Andere materialen
 • Praktische toepassingen: met foto’s! Bijvoorbeeld handlettering op eieren.

Kijk je in het boek Handlettering doe je zo:

Mijn conclusie over Handlettering doe je zo

Wat Handlettering doe je zo leuk maakt is de tone of voice van Karin Luitenberg. Ze schrijft heel persoonlijk, en geeft je het gevoel dat je bij haar in goede handen bent als wannabe handletteraar.

Ik heb het boek met plezier bekeken en gelezen, want het is een combinatie van een lees- en kijkboek.

Maar ik ga zelf niet aan handlettering beginnen. Het lijkt me te veel werk, en het interesseert me op dit moment niet genoeg om er tijd in te steken. Ik heb geen zin om uitgebreid letters te gaan tekenen. Maar ik weet er nu wel ietsje van, en dat vind ik leuk!

Wie wél zin heeft in handlettering kan ik dit boek van harte aanraden. Volgens mij kun je aan het eind van dit boek echt mooie dingen tékenen. Niet schrijven dus.

Praktische informatie over Handlettering doe je zo

Handlettering doe je zo is voor 14,50 te koop bij bol.com. Dat is niet duur. Maar ik weet dat ze bij de Action ook een boek over handlettering kopen dat er heel aantrekkelijk en fleurig uitziet. En dat kost maar 2,-.

Ik weet echter niet of het boek van de Action ook zo goed is. Els van het blog NobodyElse schreef er deze review over. Wat ik daar uit opmaak is dat het boek van de Action over handlettering ook meteen een werkboek is. Dat is bij Handlettering doe je zo niet het geval. Daar werk je op los papier.

handlettering

Wat vind jij van handlettering? En heeft iemand hier ervaring met de versie van de Action?

Similar Posts

32 Comments

 1. Mijn dochter is helemaal into handlettering! Zij vindt het zo geweldig en ze kan het ook echt goed. De exemplaren van de Action, weet ik niet of ze die heeft, zal ik eens bekijken, ze heeft er nml een paar voor haa rapport gehad.

 2. Alweer een nieuw onderwerp! Hoe krijg je het toch elke x weer voor elkaar? Zoveel onderwerpen en dat elke dag. Logisch dat het Huisvlijt.com zo populair is. Bedankt ik lees ze met veel plezier.

  Gr. Suzie

  1. Ja, dat vraag ik me ook weleens af: hoe bedenk je al die onderwerpen? Vind ik heel knap. En meestal zijn het ook nog leuke onderwerpen.
   Chapeau, Nicole!

 3. Ooit, heel lang terug een speciale set met pennen aangeschaft en er lang mee bezig geweest, maar toen werd ik volwassen, ben ik getrouwd, kwamen de kinderen… Maar ik ga het weer oppakken, want ik heb het setje nog steeds.

 4. Handig dat soort boeken. Ik houd zelf heel erg van tekenen, maar dan weer niet van dit soort dingen. Ik had, toen ik klein was, een boek over hoe je stripfiguren tekent. Zoooo leuk! :)

 5. Ja dit is een mega trend hier in Zweden ook. Zo leuk ook om een kaartje bijvoorbeeld zelf te maken. Of etiketjes of kaartjes bij het diner (naamkaartjes).

 6. Ik vind het altijd erg leuk om te zien en heb ook al een paar keer met dit boek in handen gestaan. Voor de vakantie het boek van de action gekocht maar nog niet in begonnen. Denk dat het niet helemaal mijn ding is:)

 7. Ik vind het erg leuk en denk dat wil ik ook. Maar ik weet toch al dat ik er niks mee ga doen. Ik heb geen bulletjournaal waar het bv veel in gebruikt wordt. Ook geen kaarten maakster waar je het kan toepassen.
  Dus het blijft bij het kijken en het mooi vinden wat anderen maken.

 8. Ik deed het vroeger heel veel. Nog steeds vraagt mijn moeder of ik de kaarten wil schrijven vanwege de mooie letters. Idee om mijn dochter te laten doen, moet zo toch nog even naar action

 9. Zo leuk om te doen! Ik heb toevallig beide boeken, deze en die van de Action en ik vind ze allebei heel fijn. Die van de action is idd ook een werkboek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.