Gevalletje 'bijzonder'

Niet raar, maar heel bijzonder

Ik moet regelmatig aan de overgetelijke woorden van juf Ank uit de serie De Luizenmoeder denken: 'Dan vinden wij niet raar, alleen maar heel bijzonder!'

Het leven stelt mij regelmatig voor 'bijzondere' situaties. Zeker als het de middelbare school van mijn jongste zoon betreft.

'Voor a.s. donderdag moet ik het boek The Red Queen hebben'

Dit weekend kondigde mijn zoon aan dat hij voor aanstaande donderdag het boek The Red Queen van Victoria Aveyard in zijn bezit moet hebben. Dus ik zei opgewekt: 'Mama reserveert dat boek wel even voor je in de bieb! Geen probleem.' Het boek bleek nog aanwezig ook, dus mijn zoon zat gebeiteld.

Dacht ik.

Want wat blijkt?

Hij mag het boek niet uit de bibliotheek lenen van de docent. Het móét gekocht worden want, en nou komt het: hij moet erin schrijven!

Schrijven in een boek...

Dus ik zeg: 'Wat een onzin zeg. Dan gebruik je toch gewoon van die handige sticky notes om dingen te markeren. En daar kun je óók nog op schrijven! Zo doe ik het ook altijd.' Maar na navraag bij de docent bleek dat een bibliotheekboek echt niet mag. Dus heb ik met flinke tegenzin het boek gekocht bij bol.com. Wel tweedehands, dus dat scheelt nog iets.

In totaal betaalde ik 8,74 voor een boek dat ik gewoon uit de bibliotheek had kunnen halen, omdat mijn zoon erin moet schrijven...

Ik vind het héél bijzonder.

Vergelijkbare berichten

25 reacties

  1. Dat vind ik wel heel bijzonder inderdaad... Trouwens, een tip voor als je wat langer de tijd hebt om een Engelstalig boek in bezit te krijgen: The Book Depository! Daar zijn Engelse boeken veel goedkoper dan bij de grote blauwe reus.

  2. Oké, dat vind ik ook heel bijzonder. Ik mocht zelf ook graag bijschrijven in schoolboeken, maar biebboeken voldoen inderdaad vaak ook prima. En verplichten een boek te kopen? Ook een beetje bijzonder. Er zijn namelijk voldoende gezinnen waar ze zich dat helemaal niet kunnen veroorloven. Schoolgaande kinderen zijn al zo duur en ik vind dat een school daar, zéker voor die gezinnen, rekening mee moet houden.
    (Ja, sorry, dit soort dingen houden me al jaren bezig. Soms durfde ik de brief voor schoolreis niet eens uit te delen. Ik wist gewoon dat het voor sommige ouders niet te betalen was. Natuurlijk kon er iets geregeld worden, maar hoe zat het met die gezinnen waar we het niet van wisten en waar het ook moeilijk was?)

    1. Ik vind ook dat ze ouders op kosten jagen inderdaad. Ik kan me dit boek wel veroorloven, maar je zult inderdaad maar krap zitten. En dan ook nog eens niet de optie om het goedkoop via de bieb te doen...

  3. Kinderen hebben recht op gratis onderwijs. Een school kan ouders niet verplichten om extra kosten te maken door verplichte aanschaf literatuur. Ook op bijvoorbeeld het hbo geldt dat er niet meer dan het collegegeld gevraagd mag worden, en dat studenten de mogelijkheid moeten hebben studiemateriaal bij een bibliotheek te halen.

    Ongelooflijk dat een docent geen genoegen neemt met een boek uit de bieb. Mijns inziens een klacht richting de school waard. Je zou er zelfs een rechtszaak van kunnen maken (ik werkte ooit op een hbo en daar heeft een student dat succesvol gedaan).

  4. heel bijzonder ja.en als je later dat boek wil verkopen ,dan gaat dat moeilijk als er in geschreven is.ik zou idd navragen tijdens een oudergesprek

  5. Dus we hebben het hier over ordinaire chantage? Want.... als jij dat boek niet gekocht had, dan had je zoon last met deze leraar gekregen? Heeeeeel bijzonder!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.