Gedachtenexperiment over geld: wat kies jij?
Last updated on November 29th, 2023 at 01:11 pm
- Welke wereld kiezen de meeste mensen?
- Wat kozen mijn gezinsleden?
- Wat was nou de boodschap van dit gedachtenexperiment?
Stel je eens 2 werelden voor.
In wereld 1 verdien jij 60.000 euro per jaar. Alle andere mensen verdienen 30.000 euro per jaar. In wereld 2 verdien je 120.000 euro per jaar (dus twee keer zoveel). Alle andere mensen verdienen 240.000. De prijzen zijn in beide landen hetzelfde. Dus een kopje koffie kost bijvoorbeeld in beide werelden evenveel.
In welke wereld zou jij willen leven?
Welke wereld kiezen de meeste mensen?
Dit gedachtenexperiment komt uit het boek Lykke van Meik Wiking (CEO van het Happines Research Institute in Kopenhagen en auteur van het boek Hygge). Volgens Meik kiest meer dan de helft van het publiek voor de eerste wereld. Dus minder geld, maar wel meer dan de mensen om je heen.
De verklaring voor deze keuze luidt als volgt: We vinden het niet alleen belangrijk om te kunnen consumeren, we hechten ook waarde aan onze positie op de maatschappelijke ladder. We zijn gevoelig voor status. In Zuid-Korea hebben ze er zelfs een spreekwoord voor:
‘Als de ene neef een stuk land koopt, krijgt de andere neef buikpijn.’
Wat kozen mijn gezinsleden?
Mijn gezin is nogal uitgedund omdat een aantal kinderen zijn uitgevlogen, dus ik had maar een paar proefpersonen om dit gedachtenexperiment mee te doen. Maar ik legde de vraag voor aan mijn jongste zoon en mijn man. Beiden kozen voor wereld 2. Blijkbaar geven ze minder om status dan om geld.
En ik?
Eigenlijk vind ik beide keuzes niet ideaal. 60.000 euro per jaar vind ik een flink bedrag. Eerlijk gezegd lijkt 240.000 per jaar me zoveel dat het onoverzichtelijk wordt. Dus dat hoef ik eigenlijk ook niet. Zoveel geld, wat moet je er mee. Maar het boeit me ook absoluut niet om meer geld te hebben dan andere mensen.
Dus tsja. Qua overzichtelijkheid kies ik dan toch maar voor die 60.000.
Wat was nou de boodschap van dit gedachtenexperiment?
Meik Wiking wil met dit gedachtenexperiment laten zien dat je niet gelukkiger wordt van geld uitgeven om indruk te maken op anderen. Dat leidt alleen maar tot een hele vervelende wedstrijd.
Lees ook het raadsel Zoek de zevende dwerg.
Welke wereld heef jouw voorkeur?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik merk dat ik mij wil focussen op precisie. En vraag mijzelf dan af. Hoe kan het dat de prijzen in beide werelden gelijk zijn. Hahaha. Ingewikkeld. Afijn, geld maakt niet gelukkig. Maar 120.000 klinkt toch als heel veel geld, waardoor ik echt zou kunnen doen wat ik wil. Dat doe ik nu eigenlijk ook al, maar de verdiensten zijn nog erg in opkomst.
Geld als middel dat je de vrijheid geeft om je hart te volgen is inderdaad heel fijn.
Wat een interessante stelling! Ik zou het niet weten. Veel geld hebben boeit me niet, maar de status nog minder.
Ik kies voor wereld 1, gelukkig leven we in een land dat we niet zo snel van elkaar weten dat we veel verdienen. Ik ben heel gul en deel graag mijn huis en haard met alle dierbaren om mij heen,
Moeilijke keuze en ook heel persoonlijk. Dat vind ik sowieso met geldkwesties. Ik zou ook wel heel gul zijn naar mijn familie en belangrijke mensen om me heen.