Gedachtenexperiment over geld: wat kies jij?

gedachtenexperimentStel je eens 2 werelden voor.

In wereld 1 verdien jij 60.000 euro per jaar. Alle andere mensen verdienen 30.000 euro per jaar. In wereld 2 verdien je 120.000 euro per jaar (dus twee keer zoveel). Alle andere mensen verdienen 240.000. De prijzen zijn in beide landen hetzelfde. Dus een kopje koffie kost bijvoorbeeld in beide werelden evenveel.

In welke wereld zou jij willen leven?

Welke wereld kiezen de meeste mensen?

Dit gedachtenexperiment komt uit het boek Lykke van Meik Wiking (CEO van het Happines Research Institute in Kopenhagen en auteur van het boek Hygge). Volgens Meik kiest meer dan de helft van het publiek voor de eerste wereld. Dus minder geld, maar wel meer dan de mensen om je heen.

De verklaring voor deze keuze luidt als volgt: We vinden het niet alleen belangrijk om te kunnen consumeren, we hechten ook waarde aan onze positie op de maatschappelijke ladder. We zijn gevoelig voor status. In Zuid-Korea hebben ze er zelfs een spreekwoord voor:

‘Als de ene neef een stuk land koopt, krijgt de andere neef buikpijn.’

Wat kozen mijn gezinsleden?

Mijn gezin is nogal uitgedund omdat een aantal kinderen zijn uitgevlogen, dus ik had maar een paar proefpersonen om dit gedachtenexperiment mee te doen. Maar ik legde de vraag voor aan mijn jongste zoon en mijn man. Beiden kozen voor wereld 2. Blijkbaar geven ze minder om status dan om geld.

En ik?

Eigenlijk vind ik beide keuzes niet ideaal. 60.000 euro per jaar vind ik een flink bedrag. Eerlijk gezegd lijkt 240.000 per jaar me zoveel dat het onoverzichtelijk wordt. Dus dat hoef ik eigenlijk ook niet. Zoveel geld, wat moet je er mee. Maar het boeit me ook absoluut niet om meer geld te hebben dan andere mensen.

Dus tsja. Qua overzichtelijkheid kies ik dan toch maar voor die 60.000.

Wat was nou de boodschap van dit gedachtenexperiment?

Meik Wiking wil met dit gedachtenexperiment laten zien dat je niet gelukkiger wordt van geld uitgeven om indruk te maken op anderen. Dat leidt alleen maar tot een hele vervelende wedstrijd.

Welke wereld heef jouw voorkeur?

40 Comments

  1. VeggieMo
  2. Thea
  3. Eke

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh