Gedachtenexperiment over geld: wat kies jij?

gedachtenexperimentStel je eens 2 werelden voor.

In wereld 1 verdien jij 60.000 euro per jaar. Alle andere mensen verdienen 30.000 euro per jaar. In wereld 2 verdien je 120.000 euro per jaar (dus twee keer zoveel). Alle andere mensen verdienen 240.000. De prijzen zijn in beide landen hetzelfde. Dus een kopje koffie kost bijvoorbeeld in beide werelden evenveel.

In welke wereld zou jij willen leven?

Welke wereld kiezen de meeste mensen?

Dit gedachtenexperiment komt uit het boek Lykke van Meik Wiking (CEO van het Happines Research Institute in Kopenhagen en auteur van het boek Hygge). Volgens Meik kiest meer dan de helft van het publiek voor de eerste wereld. Dus minder geld, maar wel meer dan de mensen om je heen.

De verklaring voor deze keuze luidt als volgt: We vinden het niet alleen belangrijk om te kunnen consumeren, we hechten ook waarde aan onze positie op de maatschappelijke ladder. We zijn gevoelig voor status. In Zuid-Korea hebben ze er zelfs een spreekwoord voor:

‘Als de ene neef een stuk land koopt, krijgt de andere neef buikpijn.’

Wat kozen mijn gezinsleden?

Mijn gezin is nogal uitgedund omdat een aantal kinderen zijn uitgevlogen, dus ik had maar een paar proefpersonen om dit gedachtenexperiment mee te doen. Maar ik legde de vraag voor aan mijn jongste zoon en mijn man. Beiden kozen voor wereld 2. Blijkbaar geven ze minder om status dan om geld.

En ik?

Eigenlijk vind ik beide keuzes niet ideaal. 60.000 euro per jaar vind ik een flink bedrag. Eerlijk gezegd lijkt 240.000 per jaar me zoveel dat het onoverzichtelijk wordt. Dus dat hoef ik eigenlijk ook niet. Zoveel geld, wat moet je er mee. Maar het boeit me ook absoluut niet om meer geld te hebben dan andere mensen.

Dus tsja. Qua overzichtelijkheid kies ik dan toch maar voor die 60.000.

Wat was nou de boodschap van dit gedachtenexperiment?

Meik Wiking wil met dit gedachtenexperiment laten zien dat je niet gelukkiger wordt van geld uitgeven om indruk te maken op anderen. Dat leidt alleen maar tot een hele vervelende wedstrijd.

Welke wereld heef jouw voorkeur?

Similar Posts

40 Comments

 1. ingewikkelde keuze: als werkelijk iedereen meer verdiend, dan zullen de prijzen toch stijgen en kun je krap komen te zitten. En hoe zit het met de aankoop van dat vreselijk leuke huis?

  Heb je twee keer zoveel als de rest, dan kan dat ook nadelig zijn in die zin dat anderen afgunstig kunnen zijn op je bezit of vinden dat jij alles maar moet betalen.

  Ik geloof toch dat ik ga voor wereld één vanwege het feit dat prijzen altijd reageren op de hoeveelheid geld die iedereen heeft. En dan heb ik dus liever meer dan gemiddeld ;-)

 2. Meer geld is zeker niet altijd gelukkiger, ik zou een middenweg kiezen, want je leert je toch altijd schikken naar je inkomen en ik probeer ook niet te kijken naar wat anderen allemaal verdienen of kopen.

 3. Wat een lastige keuze. Ik ga niet voor status, dus ik zou best wereld twee kunnen kiezen. Maar hoe is dat voor het milieu als mensen zoveel meer te besteden hebben.
  Ik ben ook benieuwd naar de prijzen in wereld twee. Als die hetzelfde zouden zijn als nu dan zou ik het wel heel veel geld vinden. Dan zou ik ons huis energieneutraal willen maken en heel comfortabel. Of wellicht verhuizen naar een ander land en een huis met een stuk land kopen en zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen leven.

 4. …zolang ik genoeg geld heb om redelijk comfortabel te leven maakt het mij niet uit. Dus ik zou zowel in wereld 1 als in wereld 2 kunnen leven en kan niet kiezen :-(

 5. Wat een bijzonder experiment om over na te denken. Ik zou voor wereld 1 kiezen, ook omdat het mij de vrijheid geeft om iets voor een nader te kunnen doen. Als de rest meer heeft dan ik gevoelsmatig ook minder kunnen betekenen voor de ander

 6. Wereld 1, in mijn redenatie is wereld 2 helemaal niet fijn omdat alles duurder wordt als iedereen zoveel geld te besteden heeft. En dan kan ik het niet betalen omdat alles zo duur is!

 7. Wat een moeilijke, ik zou voor optie 2 kiezen denk ik. Dan kan ik er zeg maar gerust van genieten (ipv me zorgen te maken om de rest die het minder hebben)

 8. Ik zou ook voor de 60.000 gaan, niet omdat ik dan meer verdien dan de anderen, maar omdat meer geld gewoon niet nodig is in mijn ogen :D

  Ilona

 9. Ik sluit mij bij sommige mensen aan, wereld 2 zal toch niet zo leuk zijn, want als ze zien dat mensen meer geld hebben zullen ze alles ook duurder gaan maken en dan komen we toch in hetzelfde schuitje te zitten.

 10. Ik zou voor nummer 2 kiezen, ontslag nemen en lekker fulltime gaan reizen haha. Met 120.000 euro ben ik wel een paar jaar zoet! Lekker boeiend wat anderen op hun bankrekening hebben staan, zolang ik zelf maar genoeg heb voor de dingen die ik nodig heb/wil hebben.

 11. Wat een bijzonder onderwerp om over na te denken. Even in acht genomen dat in beide werelden alles even duur is, zou ik voor wereld twee gaan. Meer geld, maar minder dan de mensen om me heen. Status interesseert me niet zo, maar ik zou wel twee keer zo veel te besteden hebben als in wereld een. De wereld is mijn bucketlist, dus ik weet me wel raad met zo veel geld, en in wereld twee kan ik dus dubbel zo veel geld uitgeven aan reizen.

 12. Go ik zou het echt niet weten. vind beide werelden in mijn ogen niet echt ideaal om in te leven. Bij wereld 2 en 1 denk ik vooral aan jaloezie en ruzie. Dan zou ik liever een derde wereld nemen waar iedereen het zelfde heeft.

 13. Ik zie in mijn omgeving dat status erg belangrijk is, ik heb er echt helemaal niets mee. Zolang ik elke dag eten heb, fijn kan wonen en gezond blijf, vind ik het wel prima! Meer of minder dan een ander maakt me niks uit!

 14. Ik ga vior wereld 2. Ik hoef niet meer dan anderen te hebben en het zou fijn zijn als iedereen alles zou kunnen doen wat ze fijn vinden. En dat zonder geldzorgen. Daarom kies ik voor 2

 15. Ik ga vior wereld 2. Ik hoef niet meer dan anderen te hebben en het zou fijn zijn als iedereen alles zou kunnen doen wat ze fijn vinden. En dat zonder geldzorgen. Daarom kies ik voor wereld 2

 16. De eerste. En waarom? Heel makkelijk. Ik hoef niet meer dan 60.000 als je dan al bij de rijksten hoort. Meer geld maakt niet per definitie gelukkig. Dus is 60 gewoon genoeg.

 17. Poeh, ik vind beide keuzes ook niet ideaal, maar ik zou denk ik voor wereld 2 kiezen. Het maakt mij niet uit dat ik meer verdien dan een ander.

 18. Ik merk dat ik mij wil focussen op precisie. En vraag mijzelf dan af. Hoe kan het dat de prijzen in beide werelden gelijk zijn. Hahaha. Ingewikkeld. Afijn, geld maakt niet gelukkig. Maar 120.000 klinkt toch als heel veel geld, waardoor ik echt zou kunnen doen wat ik wil. Dat doe ik nu eigenlijk ook al, maar de verdiensten zijn nog erg in opkomst.

 19. Moeilijke keuze en ook heel persoonlijk. Dat vind ik sowieso met geldkwesties. Ik zou ook wel heel gul zijn naar mijn familie en belangrijke mensen om me heen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.