Forensenbelasting Forensentaks

forensenbelasting
Wel eens gehoord over forensentaks oftewel forensenbelasting?

Elke dag reist mijn man vanuit de Achterhoek naar Amsterdam met zijn OV-jaarkaart ad €433,95 per maand. Hij staat om 5 uur ‘s ochtends op, en is om 8 uur in Amsterdam. ‘s Avonds komt hij om 19.45 weer thuis. Mits er geen takjes op het spoor liggen waardoor de trein vertraging oploopt.

Forensenbelasting

Zijn reistijd bedraag zo’n tweeëneenhalf uur heen, en tweeëneenhalf uur terug. In totaal 5 uur. In het Lenteakkoord spraken VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een belasting af op de vergoeding voor woonwerkverkeerkosten: de Forensentaks. Deze maatregel zou 1,3 miljard euro gaan opleveren. Maar de meeste partijen hebben er inmiddels afstand genomen. De vraag is: komt de Forensenbelasting er nu wel of niet?

Bereken jouw forensenbelasting

Op ReiskostenCheck staat een handige rekenmodule waarmee je kunt uitrekenen wat de forensentaks je gaat kosten. In ons geval komt dat op 125,24 euro per maand, oftewel 1504,02. Een fikse financiële aderlating dus.

Verhuizen dan maar?

De enige manier om de schade van de forensenbelasting te beperken is te verhuizen en dichterbij je werk te gaan wonen! Maar als wij vanuit de Achterhoek naar Amsterdam zouden moeten verhuizen, ontwortelen we niet alleen ons hele gezin, ook zijn de huizenprijzen daar aanzienlijk hoger. Terwijl we nu in de helft van een woonboerderij wonen, zouden we in Amsterdam waarschijnlijk al blij moeten zijn met een kleine tussenwoning. En we willen ook helemaal niet verhuizen, want we vinden het hier fijn!

Huidige betekenis van forensenbelasting

Bovenstaande blogpost schreef ik in 2012. Tegenwoordig heeft de forensentaks/ forensenbelasting een heel andere betekenis. Hieronder de uitleg van Wikipedia:

‘Onder de naam forensenbelasting kan door een Nederlandse gemeente een belasting worden geheven van natuurlijke personen die – zonder dat zij in de gemeente het hoofdverblijf hebben – gedurende een belastingjaar meer dan negentig maal nachtverblijf in die gemeente hebben gehouden.’

N.B. Door corona werkt mijn man tegenwoordig thuis!

Leestip: Belasting betalen

Wat zijn voor jullie de financiële consequenties van de forensentaks?

15 Comments

  1. Anonymous
  2. Anonymous
  3. Anonymous

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh