Fietsers in het voetgangersgebied

fietsen voetgangersgebied
Deze zijn nu overal geverfd in het voetgangersgebied in Doetinchem

Een paar weken geleden schreef ik over een nieuwe poging om winkelcentra levendig te houden die ook Doetinchem had bereikt. Namelijk fietsen in het winkelcentrum.

Sinds 1 maart is het zover, en mogen fietsers hier door het voetgangersgebied karren.

Voor de fietsers lijkt het me fijn, maar voor de voetgangers twijfel ik nog.

Ik ben benieuwd morgenochtend : )

Similar Posts

16 Comments

 1. Er komen meer plekken die vrijgegeven worden voor alle soorten verkeer en dat zonder regels.
  Probeer het samen maar eens op te lossen lijkt de boodschap en als je rekening houdt met elkaar kan dit best.
  Ideaal om met kinderen te fietsen want die houden zich toch nog niet goed aan de regels

  1. Dat is een interessante invalshoek: het voetgangersgebied gebruiken om je kind te leren fietsen. Kostelijk. Ik ben benieuwd hoe blij voetgangers daar van worden. Ik zie het al voor me : )))

   1. Daar waar fietsers te gast zijn en er verder geen verkeersregels gelden, zijn voetgangers zich bewust van de andere verkeersdeelnemers. Op onze fietsende kinderen wordt vrolijk gereageerd en maakt men plaats. Net als de wandelaar met zijn hond. De fietser met haast neemt de weg van de minste weerstand en al met al houden we meer rekening met elkaar en houden we elkaar in het vizier

 2. Gewoon slim mee omgaan. Dwz te drukke winkelstraten voor fietsers verbieden om het veilig te houden. Dichtbij en soms door het centrum straten aanwijzen waar de fietser te gast is. Simpelweg omdat fietsers vooral in de eigen omgeving inkopen en daar de fiets voor gebruiken als boodschappenwagentje. Bij verbieden / teveel omfietsen gaan ze met de auto naar een grotere stad of een bedrijventerrein met goedkopere winkels. Hier in Alkmaar doen ze het al wat jaren zo en het gaat behoorlijk goed. Het enige dat fietsers niet snappen is dat ze niet tijdens bevoorrading met de vrachtwagens mee door het voetgangersgebied mogen. De politie en stadswachten snappen dit en controleren niet op die tijden.

 3. Bebording is overigens vaak een drama. Dwz hier zijn snorfietsen verboden, maar voor snorfietsen zijn geen officiele borden. De bus is hier ook te gast en die wil 30km/h wat eigenlijk onverantwoord is en doorgaans ook niet lukt. Bij veel gemengd verkeer is 15km/h een veel betere snelheid. Eigenlijk zou er een zogenaamd winkelerfbord moeten komen zoals er nu woonerfborden zijn.

 4. Fietsers in voetgangers gebieden zijn zo storend!! Ik kan me hier gruwelijk aan irriteren. Helemaal wanneer men nog gaat mopperen en driftig gaan lopen bellen, omdat jij aan de kant moet. Van mij mag hier ook best door wijkagenten of stadswachten strenger op worden gecontroleerd.

 5. Ik vind van die teksten op de straat erg onduidelijk. Ik zie dat de Gemeente het hier ook toepast. En dat je het spoor helemaal bijster raakt.
  Ik denk dat je het maar even tijd moet gunnen. Misschien valt het mee.

 6. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen, ik ben zelf nog niet voor 12 uur in de stad geweest. Als fietser lijkt het mij heerlijk.

 7. Niks voor mij, gebieden met totale verkeersanarchie. Net als Vita Mientje mag ik graag om me heen kijken en me verliezen in gedachten als ik wandel. Dat kan ik niet als ik voortdurend moet opletten waar ik mijn voeten neerzet, wegens fietsers/brommers/bussen en weet ik wat. (Ooit eens in Amsterdam geweest, waar ik als zenuwwrak weer uitkwam, omdat ik me rot schrok van al die tingelende trams!)
  Ook als fietser vermijd ik die pleinen, want ik mag graag stevig doortrappen en dat kan daar net niet, en dan erger ik me, redeloos als ik dan ben, aan voetgangers die niet aan de kant gaan ;-)
  Laat mij maar lekker binnen de lijntjes verkeren :-D

 8. Mijn ervaring in Doetinchem is nog niet groot, ook omdat ik pas vaak s’middags er doorheen loop, met de fiets aan de hand. Maar zelfs dan word je door racende jongelui gepasseerd. Dat brengt me op het volgende: ik word altijd door fietsers ingehaald, men heeft vreselijk veel haast tegenwoordig. Ik ben natuurlijk niet de jongste, maar het tempo ligt erg hoog van de fietsers. Zou men daar wel goed over nagedacht hebben bij de overheid?

  1. Dat valt mij ook op, de laatste jaren. Vroeger was ik zelf juist de snelheidsduivel die iedereen inhaalde -ik neem daarom doorgaans de ‘rondwegen’ om de drukkere gebieden heen’- maar tegenwoordig zie ik heel veel snelle fietsers en word ik ook ingehaald. En ze rijden lang niet allemaal op elektrische exemplaren. De haast is toegenomen, denk ik, of het ongeduld ;-)

   1. Als iemand een electrische fiets heeft, vind ik het niet zo’n kunst om hard te gaan. Maar degenen die uit zichzelf zo hard gaan, vind ik ergens ook wel pittig. Als ze zich tenminste niet gedragen als wegpiraten.

  2. ‘s Middags mogen ze helemaal niet fietsen in het voetgangersgebied. Dat mag maar tot 12 uur… Ik moet bekennen dat ik ook altijd een flink tempo heb. Maar niet in het voetgangersgebied ; )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.