De ene houten vloer is de andere niet: hoe kies je de juiste?

laminaat

De ene houten vloer is de andere niet.

Onder onze laminaatvloer ligt de originele houten vloer die mijn opa en oma er destijds inlegden. Maar die zit wel vol kieren en splinters.  Daarom hebben we voor het gemak, en de prijs toch maar voor laminaat gekozen. Laminaat oogt als hout, maar is het niet. Het is opgebouwd uit verschillende lagen waaronder melanine en MDF. De bovenkant van laminaat bestaat uit decorpapier. Dat decorpapier bepaalt het uiterlijk van het laminaat. En dat kan dus bijvoorbeeld lijken op houten planken!

Stel nou dat jij dol bent op het effect van een houten vloer. Maar je vraagt je af:

‘Kan ik het beste kiezen voor echt hout, of laminaat?’

Lees verder, en dan zetten we samen de voors en tegens van hout en laminaat op een rijtje!

Houten vloer kopen: echt hout versus laminaat

Voordelen echte houten vloer

 • Het idee is aansprekend: echte houten vloeren hebben iets authentieks.
 • Houten vloeren zijn van natuurlijk materiaal.
 • Houten vloeren kun je eindeloos schuren en opnieuw lakken, en dan zijn ze weer prachtig. Hoe dikker de houten planken hoe vaker je ze kunt schuren en weer lakken.
 • Houten vloeren hebben de naam mooier te worden met ouderdom en gebruik! Zelf butsen en deuken staan authentiek op een houten vloer : )

Nadelen echte houten vloeren

 • Echte houten vloeren ‘werken’ vaak nog na. Dat wil zeggen dat ze reageren op temperatuurverschillen en vocht. Ze kunnen uitzetten en weer krimpen.
 • Ze zijn relatief duurder.
 • Echte houten vloeren vragen meer kundigheid en handigheid om te leggen.
 • Je wilt natuurlijk niet dat ze beschadigen! Hier kunnen vloerglijders uitkomst voor bieden.

Voordelen laminaat

 • Laminaat is goedkoper!
 • Laminaat ‘werkt’ niet. Het is minder gevoelig voor vocht en temperatuurverschillen. Dus geen gedoe met uitzetten en weer krimpen.
 • Laminaat kun je ook in kelders leggen.
 • Laminaat is in de regel makkelijker om te leggen. Dus als je twee linkerhanden hebt is dit een groot voordeel.

Nadelen laminaat

 • Laminaat kun je misschien een paar keer schuren en lakken, maar niet zo vaak als een echte houten vloer.
 • Laminaat kan voelen als de nepversie van echt hout.
 • Laminaat vloeren geven meer geluid.

Mijn conclusie over echte houten vloeren versus laminaat vloeren

Puur praktisch gezien vind ik laminaat de beste keuze! Het is goedkoper, makkelijker te leggen, en tegenwoordig amper van ‘echt hout’ te onderscheiden. En dan laat ik graag dit voorbeeld zien:

houten vloer

Ik bedoel maar! Ik vind het er heel authentiek uitzien!

Hoewel ik een romantisch vooroordeel heb dat echt hout leuker en authentieker is, zou ik toch voor laminaat kiezen. Maar dan wel voor een goede kwaliteit. Dat hebben wij onvoldoende gedaan vind ik achteraf. Vooral in de keuken is onze huidige laminaat vloer niet meer zo mooi. Ik zou nu een sterkere, betere kwaliteit laminaat kiezen.

Praktische informatie

Een houten vloer kopen kun je doen bij de plaatselijke bouwmarkt, zoals Karwei, Gamma en Praxis maar er zijn uiteraard ook speciaalzaken.

Lees ook Tegelvloer: koud en kil? en Hoe maak je een parketvloer schoon?

Bron afbeelding: Shutterstock

Similar Posts

55 Comments

 1. Tegenwoordig ziet laminaat er zo ‘echt’ uit dat ik het zonde vind om zoveel meer te betalen voor een houten vloer. Ook al dat onderhoudt aan een houten vloer staat mij niet echt aan. Geef mij maar laminaat

 2. Ik hou van het geluid van een echte houden vloer…. dat is toch anders. En ja het is idd minder praktisch, maar dat heb ik er in de woonkamer wel voor over.

 3. Ik hou van een houten vloer….heeft ook zijn onderhoud nodig , het in de olie zetten is echt een klus.
  Laminaat vind ik heel naar, koud, kil, klinkt hol en vooral lawaaierig.
  Wat mij betreft zou een pvc vloer een overweging zijn, het is heel geluiddempend, warm en onderhoudsvriendelijk. Mn geluiddempend vind ik belangrijk, zeker in de nieuwe huizen waar de akoestiek zo anders is dan in oude huizen.
  Ook een goede Novilon is niet te versmaden, ik kom dat regelmatig tegen!

 4. Tegenwoordig heb je heel veel mooie laminaatvloeren. Maar het liefst heb ik toch een echte houten vloer. Wij hebben deze 16 jaar laten leggen in onze woonboerderij en hij ziet er nog steeds goed uit.
  Laminaat hebben wij alleen in de kamers van de kinderen.

 5. Wij hebben door het hele huis heen hetzelfde laminaat, zonder drempels en dat oogt heel ruimtelijk moet ik zeggen. Echt hout is prachtig. Maar het gedoe met zo nu en dan schuren, in de olie zetten. Dat trekt mij niet heel erg aan. Inmiddels is het laminaat denk ik wel aan vervanging toe, niet in het hele huis maar alleen in bepaalde ruimtes. Maar zolang ons dochtertje nog klein is, laten we dit nog even staan.

 6. Een echte houten vloer lijkt me wel mooi, maar veel werk om te onderhouden. Bij een laminaatvloer ben je na het leggen klaar en hoef je er niks meer aan te doen. Het is volgens mij ook veel makkelijker om te verwijderen als je uit de woning gaat. Misschien als we een huis gaan kopen en er voor een lange tijd willen gaan wonen dat we het wel gaan overwegen.

 7. In ons vorige huis hadden we een prachtige houten vloer van landhuisdelen (dat zijn extra brede delen) ahorn. Was heel duur. Helaas kun je beschadigingen echt niet 100% wegwerken en het onderhoud vonden we ook een nadeel. Teveel werk. In het huis waar we nu wonen ligt laminaat van de bewoners. Helemaal prima. Al vind ik het op het kantoor niet echt fijn. We hebben kunststof platen voor bescherming op de vloer, maar het beschadigt toch. En de mannen mopperen over koude voeten in de winter. Daar had ik al een oplossing voor. Er lagen nog tapijttegels op zolder en zo ligt er in de koude maanden nu bij elk bureau een grote tapijttegel.

 8. ik wilde dolgraag een echt houeten vloer ( laminaat bestaat voor mij niet ) maar manlief verbleekte, vanwege de prachtige parketvloer in zijn ouderlijk huis, moest hij altijd zijn schoenen uitdoen…We hebben tegels ;-)

 9. jouw conclusie is de mijne. Ik kies ook voor laminaat, want dat geschuur en gelak om de paar jaar is niet mijn ding Tegenwoordig heb je prachtig laminaatdat niet van echt te onderscheiden is. Al vind ik een betonvloer ook top!

 10. Laminaat hou op haha! Echt dramatisch ons laminaat op dit moment met kindjes! Ik zou dol graag een beton look vloer in huis willen. Lijkt mij echt fantastisch

 11. Thuis heb ik laminaat, zoals jij zegt dat was goedkoper en makkelijker. Toen ik stage liep op Curaçao had ik een kamertje met een houten vloer, het stond erg sfeervol maar man wat was het heet daarbinnen!

 12. Niet alle houten vloeren kun je eindeloos schuren hoor, aan vele zit echt een keer een einde aan.
  Ik geef de voorkeur aan hout t.o.v. laminaat, dit laatste geeft zo’n hol geluid als je er (met schoenen) op loopt en hoe mooi en duur ook, je blijft het verschil zien.

  Wij hebben momenteel duur laminaat op onze slaapkamers, maar als je daar je strijkijzer met de punt naar beneden op laat vallen (zoals ik dus deed, dom dom), heb je er een flinke beschadiging in. Verder blijft het wel heel goed.
  In de rest van het huis hebben wij pvc, waar we erg blij mee zijn, maar ook dat kan beschadigen.
  In ons nieuwe huis nemen we overal pvc. Vooral handig als je vloerverwarming hebt, want zowel plavuizen als pvc geleiden de warmte het best. Hout en laminaat worden in combinatie met vloerverwarming niet aanbevolen.

  1. Oh wat balen dat het strijkijzer ook net met de punt naar beneden viel Shaina. Dan had je ook wel echt pecht zeg.

   Goed om te weten dat pvc goed samengaat met vloerverwarming!

 13. Ik had ook ooit een echt houten vloer maar dat nooit meer, je hebt daar zoveel werk aan. Nu laminaat maar als dit nat wordt gaat het ook mis, dus wij willen overstappen naar van die tegels die op een houten vloer lijken. Dus het is steen maar lijkt hout. Weet even niet meer hoe het heet.

 14. Ik riep ook altijd dat ik dolgraag een houten vloer wilde maar als ik dan hoor en lees hoeveel werk het kost om zo’n vloer goed te houden, dan wordt het toch laminaat. We hebben nu trouwens vloerbedekking maar dat komt vooral omdat onze vloer nogal hobbelig is en ons werd afgeraden om daar laminaat op te leggen. Nu met vloerbedekking merk je het niet zo.

 15. Ik weet nog dat wij enkele jaren nieuwe vloer hadden gelegd in de woonkamer. Alles ging goed en wel, totdat we de kachel ‘s avonds aanstaken. De volgende ochtend stond de houten parket wel 40 cm hoger dan aan de andere kant van de kamer! Als ik dus het huis uit trek, kies ik ook maar voor laminaat, denk ik ;)

 16. Toevallig hebben wij dit weekend gekeken naar een houten of een laminaat vloer. Voor mij is laminaat prima, maar we gaan nu toch naar hout kijken ivm het geluid. Nu wonen we op de originele houten vloer, maar dat is best koud. Ook al is het geïsoleerd.

 17. Mijn voorkeur blijft hout. Mijn vraag is : wat gebeurt er met een versleten houten vloer, die verbrand wordt in de verbrandingsoven en wat met een laminaat vloer.Ik stel me bij de laatste voor dat ie behoorlijk stinkt, het is tenslotte kunststof. Geef mij maar hout! En sorry, ik vind dat we behoorlijk lui geworden zijn, het moet vooral niet te veel werk geven. Snel en goedkoop dat is ons motto en daar baal ik behoorlijk van! Ik ben me ervan bewust dat ik fel ben (geworden) maar ook milieubewust.

 18. Hier lag een echte houten vloer en we hebben er laminaat overheen gelegd. Het onderhoud was echt niet fijn. In de woonkamer hebben
  We gekozen voor een laminaat geschikt voor kantoren. Met een groot gezin en hondjes in huis een echte aanrader. Hij ligt hier nu een kleine 5 jaar en is nog als nieuw. Voor de slaapkamers hebben we
  Gekozen voor een goedkopere laminaat en er is wel degelijk een verschil. Maar boven lopen er geen dieren rond en enkel de gezinsleden komen er, en nooit met schoenen aan. Dus best wel te doen. Wat er ook meespeelde in onze keuze is dat als je het beu gezien
  bent haal je hem er zo uit en leg je een andere. Keuze in overvloed!

 19. Bij onz liggen laminaat die wij een tijdje geleden zelf gelegd maar de plinten zijn erg lastig en hier daar niet klaar. Voor mij maakt het niet uit als maar de vloer, tegels of laminaat mooi is en graag wel warm vloer, lijkt mij goed voor mijn koude voeten.

 20. Omdat we jonge kinderen hebben, kozen wij ook voor laminaat. Anders zou ik geen rust hebben met zo’n dure vloer. Steeds opletten of ze niet knoeien en krassen. Hahaha, de laminaatvloeren van nu zijn heel mooi en zo makkelijk in het onderhoud!

 21. Zelf ben ik voor esdoornhout gegaan. De meest lichte variant van hout. Al kleurt ie wel iets donkerder in de loop der jaren. Maar we wonen al jaren in een koophuis en hopen hier ook te blijven wonen. Dus neem in je overweging ook mee hoe lang je van plan bent ergens te blijven wonen. En oeps ja: de viltjes onder de stoelpoten waren op een gegeven moment weg en daar zijn wel slijtplekken door gekomen!

 22. Wij hebben laminaat, een puur praktische en financiële keuze. Hout vind ik wel mooier, maar dat is misschien iets voor over een aantal jaar. Al vind ik andere materialen ook mooi, zoals pvc of een gietvloer.

 23. In mijn oude huis had ik beneden hout en boven laminaat, nu hebben we beneden steen en boven laminaat. Toch blijf ik houten vloeren wel een stuk mooier vinden dan laminaat, maar op een slaapkamer wordt dat wel een heel duur iets natuurlijk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.