Reacties

De gekte van het eind van het schooljaar — 57 reacties

 1. Nu nog rustig, maar vanaf deze week gooien ze nog even een paar studiedagen ertegenaan. Dagen waarbij je kind vrij krijgt zodat de juffen en meesters kunnen vergaderen, brainstormen of bijscholen. Het schoolreisje plannen ze bij mijn dochter op school in september in, aan het begin van het schooljaar. Dit jaar moet ik ook nog een leuk afscheidscadeau verzinnen voor de pm'ers van het kinderdagverblijf. Mijn zoontje wordt nl. Over 3 weken vier en neemt dan afscheid.

  • Ik vind die schoolreisjes aan het begin van het schooljaar altijd erg bijzonder. Want veel kinderen zijn dan net uitgebreid op vakantie geweest. Ik vind de timing daarom nogal raadselachtig.

   Studiedagen.... ooit dacht ik echt dat het betekende dat kinderen extra leerden op school. Maar ze hebben dus juist vrij.

  • Het wordt inderdaad lastig gemaakt. Als al die maffe fratsen nou eens niet werden georganiseerd was het een stuk rustiger. Ik vraag me soms echt af wie dat toch allemaal bedenkt.

 2. Als je de aanloop naar kerst meeneemt, dan vallen december en juni, juli en augustus al uit om te leren (op school dan, want leren doe je in mijn opinie dageljjks).

  Ik vind het grote onzin. Kind wordt er onrustig en vervelend van en ik blijf goochelen met mijn werk. Ik bedoel: woensdag studiedag, donderdag schoolreis..... Eh....

  Alles wat ik over kan slaan skippen we trouwens gewoon (avondvierdaagse, avondtentoonstelling op school, maar ook het helpen met poetsen in de klas ). Het kadootje voor de juffen - 2!- is jammer genoeg klassikaal geregeld, dus daar wordt straks nog een knutselwerk en geld voor gevraagd / geëist (is het wel een vraag als je eigenlijk geen nee kunt / mag zeggen?) ik ga persoonlijk liever 4 weken eerder op vakantie dan al die heissa. Maar dát mag niet - want leerplicht.

 3. Dat ben ik helemaal met je eens. Veel te veel gedoe!
  Toen ik zelf in het onderwijs werkte, werd ik ook knettergek van al die roosterwijzigingen en van alle 'leuke dingen' die georganiseerd moesten worden. Zeer belastend vond ik dat. Zeker omdat je aan het einde van het schooljaar behoorlijk moe bent. En inderdaad, de kinderen worden er ook erg rusteloos (en onrustig!) van.

  • Ik vind dat er een enorme druk op Leuke dingen ligt. En dat gaat nog wel eens ten koste van de rust. Voor iedereen. Kinderen, ouders en leerkrachten. Daardoor zijn die zogenaamd leuke dingen helemaal niet zo leuk.

 4. Hier geen kind meer die op de basisschool zit, maar waarvan ik mij nog wel eens afvraag of e op het MBO ook nog eens les geven. Die is meer vrij dan dat ze iets te doen hebben.

  • Maf is dat hè? Mijn dochter deed een paar jaar geleden Havo en had op maandagmiddag maar twee uur les: van half twee tot 15.10. De rest van de dag had ze vrij. Ik vond dat bizar.

   Op het mbo is het dus al niet veel beter begrijp ik van jou. Mijn oudste zoon doet een opleiding Game Development en die moet gelukkig wel regelmatig naar school.

 5. Die van mij is nog gezellig thuis, dus wij hebben hier nog niet mee te maken. Maar ik herken dit wel van mijn zu en vriendinnen met schoolgaande kindjes. Ze zijn aan het eind heel druk en onrustig en echt toe aan vakantie.

  • Het lijkt me echt pittig voor de leerkrachten inderdaad. Zo'n eindsprint aan het eind van het schooljaar. Tenzij de leerkrachten het zelf initiëren. Dan heb ik geen medelijden.

 6. Ik heb er (nog) niet mee te maken, maar ik vind het enorm overdreven. Kinderen worden er inderdaad ontzettend onrustig van, ik hou mijn hart vast voor volgend jaar....

 7. Nou je hebt helemaal gelijk!! En dan is mijn zoon ook nog eind van t schooljaar jarig halleluja!!! Ik denk dat ze de laatste weken best nog even de kinderen kunnen bijspijkeren op bepaalde vakken, een herhaling... Want leerstof gaat veel te snel vaak.

 8. Jongste (groep 7 basisschool) is net een extra week vrij geweest, omdat de school de afgelopen jaren teveel lesuren had. Ik heb ook een week vrij genomen, heerlijk! Hij heeft in mei trouwens ook twee weken vakantie gehad en ze zijn ook zo ongeveer klaar met het lesprogramma. Hij heeft nog wel vijf weken school. Ik maak mij er maar niet druk om. Hij kan gelukkig meer dan goed meekomen, maar mag wel wat meer uitgedaagd worden.

  • Dat vind ik ook zo bijzonder: dat kinderen nog te veel les kunnen krijgen in deze tijden van studiedagen. Persoonlijk zou ik denk dat het juist fijn is als ze wat meer les hebben gehad, en dat dit niet gecompenseerd hoeft te worden met een vrije week.

   Zeker niet vlak voor de zomervakantie.

 9. Mijn zoon had altijd erg veel last van het einde van het schooljaar. Was dan ontzettend onrustig. Mijn dochter heeft er nooit last van gehad.
  Momenteel zitten we te wachten op de uitslag die donderdag komt voor zoonlief. Dochter begint 5 juli aan haar proefwerkweek.

 10. Heel herkenbaar, je opmerking: ‘De vakantie komt er aan. Laten we er voor zorgen dat het ook echt nódig is dat het vakantie wordt.’
  Alleen hoef ik er zelf niet veel extra's voor uit de kast te halen hoor. Het is namelijk zomer! Langer licht, warme dagen. Kinderen blijven langer op, zijn overdag niet altijd in staat om geconcentreerd te werken, zijn eerder geprikkeld. De laatste weken gebruiken voor herhaling van de leerstof is in ons geval dus bepaald niet effectief. Ik ben een groot voorstander van zo lang mogelijk rustig doorgaan met het gewone werk. Ook al hebben de bijzondere dingen aan het einde van het schooljaar ook wel hun charme.

 11. Het wordt steeds gekker. Het is zo druk op school dat de kleuters bij het Zomerfeest weggehouden worden i.v.m. de drukte.
  Het is zo druk dat de schoolmeid nu spelling mee naar huis neemt omdat ze het op school niet af heeft gekregen.
  Het is zo druk, dat het eigenlijk niet meer LEUK is, dus waarom?
  Ik ga het morgen direct aankaarten in de oudercommissie-vergadering

 12. Nu ze wat ouder zijn merk ik het alleen aan de kinderen zelf. En inderdaad, ook al ruim voordat het schooljaar om is. Dit jaar begon het al een maand of twee geleden. De kinderen zijn doodop, "doen niets meer op school" en vervelen zich. Er zou toch echt iets aan die indeling gedaan moeten worden. Is er een reden voor dat het schooljaar steeds eerder wordt afgesloten?

  • Dat vind ik een hele goede vraag Helga! Het lijkt net als of de gekte voor de zomervakantie steeds vroeger begint. Twee maanden van te voren vind ik echt te vroeg.

 13. Toen mijn zoons die leeftijd hadden, was het gelukkig nog niet zo'n gekkenhuis als tegenwoordig aan het eind van de vakantie. En cadeautjes werden ook niet gegeven aan het eind van het jaar.
  Maar ben nu wel bezig met de voorbereidingen van onze eigen vakantie. Het is toch wat extra organisatie met twee glutenvrijen en ik wil niet gaan experimenteren met nieuwe producten op vakantie.
  Mijn ouders komen in ons huis op vakantie en afgelopen weekend hebben we het een en ander doorgesproken en uitgelegd. Toch handig als ze weten hoe de tv werkt, de screens, waar wat ongeveer ligt. Leuk dat mijn ouders in die periode in ons huis zijn. We hebben hier veel familie wonen en dan kunnen ze op hun gemak bij mensen langs en als het lukt lekker fietsen in de omgeving.

  • Het is inderdaad de laatste jaren steeds drukker en uitbundiger geworden, die aanloop naar de zomervakantie.

   Ik kan me voorstellen dat je ouders een heerlijke vakantie hebben in jouw huis. Lekker vertrouwd en natuurlijk budget vriendelijk : )

 14. Ik kon ook altijd slecht tegen, tegen die 'rare' dage op school. Werd er onrustig van en daarbij de moeheid van het afgelopen schooljaar. Nee, in deze periode was ik niet op mijn best.

 15. Sinds middelbare scholen nog maar 6 weken zomervakantie hebben ipv zeven doen ze er alles aan de deze toch maar een beetje "op te rekken"door allerlei niet schoolse activiteiten ervoor de plakken. En vaak is deze periode voor (werkende) moeders ook erg druk dus niet mijn favoriete periode.

  • Nee, het lijkt me enorm lastig als je kind en baan combineert inderdaad. Want dan moet je toch om de haverklap vrij nemen of oppas regelen denk ik.

   Zelf werk ik vanuit huis, en kan daardoor heel flexibel zijn. Maar ook ik merk dat het ten koste gaat van mijn werk.

 16. 6 weken van tevoren al, pfff... Hier nu nog 6 weken en er wordt nog volop les gegeven.
  Schoolreisje is pas de 1 na laatste week... en in de laatste week is pas klassenruil, afscheid enz.

  Moet eigenlijk niet kunnen zo vroeg al chaos. Voor de kinderen ook echt niet goed.
  Wij gaan natuurlijk ook zo lang mogelijk door ivm speciaal onderwijs. De kinderen in onze klas hebben de structuur ook echt nodig.

  • Aha, speciaal onderwijs! Dat is volgens mij hoe ze vroeger gewoon les gaven.

   Dat is tenminste mijn ervaring. Ik heb twee zonen op het speciaal onderwijs gehad. Wat een verademing. Gewoon les, geen studiedagen, en geen fratsen.

 17. Op de school van mijn jongens hadden ze afgelopen week nog een weekje vakantie. Studiedagen voor de leraren en wij konden lekker een weekje weg in het voorseizoen. De dag ervoor was de schoolreis. Maar eind van de week krijgen ze hun rapport en ik vraag me eigenlijk af waarom ze die drie weken daarna nog naar school moeten. Een cadeautje voor de juf maken/uitzoeken vind ik wel weer leuk om te doen.

  • Als het rapport al is uitgedeeld, lijkt de rest inderdaad een beetje mosterd na de maaltijd. Hoewel je dat waarschijnlijk niet mag zeggen, want een rapport is natuurlijk een momentopname, en het gaat niet alleen om presteren etc. etc. etc.

 18. Helemaal mee eens. De laatste weken op school zijn vaak hartstikke druk en vol met extra feestjes en sportdagen. Ook als leerkracht slopend. Maar persoonlijk vond ik de tijd rond sinterklaas en kerst nog veel erger toen ik nog voor de klas stond. Omdat de kinderen daar over het algemeen nog veel erger door van slag raakten.

  • De dagen rond Sint en Kerst zijn inderdaad ook absurd. Sint roept bovendien bij veel kinderen spanningen op. Kerst is dan weer een wat rustiger feest. Maar daar moet je als ouders vaak met allerlei snacks op de proppen komen voor kerstdiners op school.

 19. Hier begint eind volgende week de vakantie. Er zijn nog 2 schoolreisjes. Maar ik vind het zo warrig allemaal. Een dag eerder vrij voor dit en de laatste dag helemaal eerder uit. Waarom niet gewoon een langere dag en hup klaar!?
  Cadautjes voor de teachers begin ik niet aan. dan zijn ze jarig, dan gaat ie verloven en later trouwen en hij vertrekt ook naar een andere school...
  't is goed hoor. de kinders doen een surprise party voor ze en brengen alles mee. Ik heb gezegd dat het overlegd word hier thuis. Hij gaat verloven dus mag hij betalen voor een feestje.
  De zaterdag na de laatste schooldag is er een pannenkoeken feest(canadezen eten graag pannekoeken smorgens met bacon en sausage.) Maar ik kan het thuis ook eten, ik slap lekker uit!!
  groet, Wilma

 20. Oei 6 weken op voorhand al die heisa! Hier niet hoor, de middelbaren beginnen met hun examens/laatste weken stage, uniefstudente heeft eindexamens en de lagere school 'student' heeft vorige week de laatste toetsen gehad. Poetsen en uitstapjes, feestjes enzo? Dat regelt de school wel! Het enige dat hier gevraagd wordt, zijn (groot)ouders om 1 uurtje per maand te gaan helpen met broodjes smeren. Die verkopen ze eens per maand, op bestelling, en houden daar een klein centje aan over dat dan weer naar de kinderen gaat in de vorm van lesmateriaal of ingredienten om iets te koken op school. Op 1 juli gaan alle vlaamse scholen dicht tot en met 31 augustus. Buiten een oudercontact niks aan de hand. En als ik dat hierboven zo lees, ben ik daar wel blij om!

 21. Einde van het schooljaar... ja dat is een 'dingetje'...
  Juffen/meester feest voor beide meiden, trakteren van de jongste, schoolfeest (schoolreis doen ze aan het begin van het schooljaar), veel kinderfeestjes en toch wat rommelig en gestres door de toetsen.

  Kortom, ik ben blij als het echt vakantie is voor de meiden!

 22. Altijd een drukke tijd, die ik probeer zo soepel mogelijk probeer door te komen. Meestal geef ik wel een cadeautje aan de juffen in de vorm van een vakantiepakketje. Bij de Action slaag je daar al voor een klein bedrag. Dit jaar heeft mijn dochter echter een meester gehad en dat vind ik toch wel wat lastiger om iets te verzinnen... Tips zijn welkom!

  • Ik zou gewoon een leuke tekening geven Fleur. Misschien kan je een tegenbeweging in gang zetten. Het gaat toch om het gebaar en de waardering?

 23. Ik ervaar het niet zo. Behalve dat mijn 8ste groeper volop met de musical bezig is, hebben de andere 2 nog gewoon lessen en toetsen op school. We hebben alle activiteiten al gehad, dat wordt goed verdeeld over het seizoen. Dus tot nu toe alles nog rustig verder. Met als kadoothe het buitenspelen door het goede weer. Heerlijk hoor.

 24. De gekte valt hier gelukkig nog wel mee .. al zijn we wel bezig met het knutselen van een werkje voor juffendag.. nou ja, dat doe ik want de oudste heeft er geen zin in haha geeft wel aanwijzingen.

  Verder hebben de kids idd ook nog leuke dingen op de planning waar ze naar uitkijken maar vooral naar de vakantie .. nog 6 weken en dan op naar frankrijk!

 25. Op de vrije school nergens last van. Zelfs het schoolreisje is een vossenjacht in het park. Voor die kleintjes toch veel leuker.

  Er zijn twee studiemiddagen en één studiedag in het jaar. En die vind ik heerlijk want vind het dan supergezellig zo'n extra dagje vrij!

  Ik geef zelf denk ik wel een kadootje aan de juf, maar dat is meer omdat ik haar enorm waardeer. Geen verplichting.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder