Effectief aanmodderen
Last updated on maart 18th, 2024 at 10:29 am
- Effectief aanmodderen: het zoveelste zelfhulpboek?
- Effectief aanmodderen: 8 fases bij lastige situaties en problemen
- Omgaan met collega aanmodderaars
- Tot slot
- Mijn conclusie over Effectief aanmodderen
- Praktische informatie over Effectief aanmodderen
Effectief aanmodderen.
Wat een grappige titel. Aanmodderen is per definitie meestal niet erg effectief, dus dat vond ik meteen al een leuke tegenstelling. Daarnaast sprak het aspect van ‘aanmodderen’ me aan. Want zo kom ik ook het leven door: al aanmodderend.
Effectief aanmodderen: het zoveelste zelfhulpboek?
Gezien mijn neiging tot piekeren, en me zorgen maken over van alles en nog wat, heb ik best een aantal zelfhulpboeken gelezen, net als Marianne Power die zelfs een jaar lang leefde volgens de zelfhulpboeken die ze las. Met als resultaat: 0. Ik pieker nog net zoveel als voor die stomme zelfhulpboeken. Hoewel zelfhulpboeken in de regel best zinnige dingen verkondigen, vind ik niet dat ze veel helpen. Ik vind zelfhulpboeken meestal een verzameling van bewezen waarheden en open deuren: je kunt er weinig tegenin brengen, maar om nou te zeggen dat het helpt? Niet echt. Toch nam ik het boek Effectief aanmodderen van Lennart Klipp mee uit de bibliotheek toen ik het zag staan. En dat kwam dus vanwege de leuke titel. En dat aanmodderen. Bovendien vond ik de tekst op de achterflap erg veelbelovend. Daarin staat in een notendop het probleem:
Zelfhulpboeken laten je geloven dat last en gedoe er niet hoeven te zijn als je maar ‘aan jezelf werkt’ en ‘de uitdaging aangaat.’ Maar wat doe je als dat niet helpt?
Lennart Klipp is zo vriendelijk om ook meteen het antwoord al te geven: ‘We hebben om te gaan met onze last. Omgaan met last is ermee leren leven, en vooral: ermee aanmodderen. Dat is ingewikkeld, vervelend en zwaar.’ Met andere woorden: het leven zuigt, wen er maar aan.
Toch is er ook hoop. ‘Want,’ stelt Klipp, ‘aanmodderen leidt paradoxaal genoeg tot nieuwe energie en motivatie. Dit boek laat je zien hoe dat werkt.’
Effectief aanmodderen: 8 fases bij lastige situaties en problemen
Klipp onderscheidt 8 fases waar je doorheen gaat als je geconfronteerd wordt met een vervelende situatie
- Baal gevoel: waarschuwingssignaal.
- Bewust worden van de situatie en onze reactie daarop. ‘Wat is er nou eigenlijk aan de hand en wat is onze last hiermee?’
- Interpreteren van de situatie en een oordeel hebben over wat er aan de hand is.
- Voelen: wat voel ik precies. Erkennen van het gevoel.
- Uiten en afreageren. Gevoel uiten en afreageren. Stoom afblazen.
- Accepteren. Dit lukt vaak pas als je helemaal moe en moedeloos bent en de energie niet meer hebt om je te verzetten tegen de lastige situatie. Acceptatie is vaak dan ook pas als je de bodem hebt bereikt.
- Verlangen. Hoe nu verder? Wat is de onderliggende behoefte?
- Onderzoeken. Waar heb je wel invloed hebt? En hoe kunnen we die invloed gebruiken om onze situatie te verbeteren? Wat zijn je opties?
- Creëren. Je neemt risico, je gaat iets nieuws proberen. Je moet in actie komen.
Wat je vooral niet moet doen volgens Klipp: negeren, ontkennen, weglopen en ‘aan je geluk gaan werken’.
Omgaan met collega aanmodderaars
Een leuk extra’tje in dit boek vond ik het hoofdstuk ‘Omgaan met andere aanmodderaars’. Die kun je op jezelf toepassen, maar ook op anderen. Als moeder las ik ze met extra interesse, want ik kan ze volgens mij zeker gebruiken voor mijn kinderen.
Tot slot
Klipp benadrukt dat ongeluk en ineffectiviteit bij het leven horen. Je doet dus niets verkeerd als je het leven of dingen lastig vindt. Alleen door te worstelen en aan te modderen leer je. Zijn belangrijkste boodschap is om nare gevoelens niet weg te drukken of te proberen van ze af te komen. Klipp:
‘Heb pijn, verdriet en modder aan in de wetenschap en het vertrouwen dat het goedkomt. En heb daarna weer lief en geniet in de wetenschap dat het vluchtig is.’
Mijn conclusie over Effectief aanmodderen
Ik heb Effectief aanmodderen met plezier gelezen. Lennart Klipp is heel open en vertelt dat hij zelf ook nog vaak met dingen worstelt. Dat wekte bij mij vertrouwen. Zijn aanpak is als een soort sjabloon dat je op situaties en problemen kun leggen waar je tegenaan loopt. Het geeft houvast om de moeilijke periode te verdragen en door te komen.
Praktische informatie over Effectief aanmodderen
Effectief aanmodderen is voor 22,95 te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar.
Wat vind jij van zelfhulpboeken? Heb je een favoriet?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik heb ook veel zelfhulpboeken gelezen en de adviezen in me opgenomen, maar lang niet altijd toegepast wat erin staat. Ik denk niet dat deze boeken me ditect iets hebben opgeleverd. Wel geloof ik dat ze me indirect hebben geholpen en dan vooral in mijn bewustwording. Het ‘aanmodderen’ in de titel van dit boek spreekt me aan, het ‘effectief’ dan weer niet omdat het voor mij impliceert dat je iets moet doen. En dan komt mijn opstige ik weer een hoek omkijken en zegt me dat ik lekker niet hoef te doen wat erin staat en dus lekker mag aanmodderen… ????
Opstandige ik bedoel ik ????
Lijkt me een leuk boek! Ik ga kijken of ik het kan lenen uit de bieb.
Idd een zeer leuke en herkenbare titel. Zelf modder ik fysiotherapeut- en zelfhulpboekvrij aan. Ben nu eenmaal geen lezer en een enorme doehetzelver op vrijwel elk gebied.
Leuke titel inderdaad. Ik heb gemerkt dat ik best vaak al aanmodderende toch ergens kom. Dus ik laat mezelf soms maar even modderen. Ik gun mezelf moddertijd, zeg maar.
En inderdaad, dat is uiteindelijk dan toch effectief.