Een extra kamer maken?

tuin overkapping

Eén van mijn maandagochtend koffievriendinnen heeft een overkapping gemaakt in haar tuin.

In combinatie met een mooie vloer, tafel en banken heeft ze gewoonweg een extra kamer gecreëerd. Elke keer als ik daar koffie drink dan vergaap ik me er aan. Het is echt heel gezellig geworden. En omdat ze warmtelampen heeft opgehangen kan ze er tot ver in de herfst zitten. En vroeg in het voorjaar!

10 Voordelen van een overkapping in je tuin

Het zette me aan het denken. Zo’n overkapping heeft eigenlijk best veel voordelen!

 1. Met een overkapping kun je als het ware een extra ruimte/kamer creëren.
 2. Als het buiten regent kun je dankzij een overkapping toch nog buiten zitten.
 3. Je kunt vroeger in de lente, en later in de herfst nog buiten zitten.
 4. Je tuinmeubels staan beschermd tegen regen, hagel en dergelijke.
 5. Je kunt een overkapping ook gebruiken voor een carpot, en zo je auto tegen de weerelementen beschermen. Zelf vind ik een pyjamahoes dan een stuk goedkoper, maar als je gek bent op je auto heb je zo’n overkapping er wel voor over denk ik.
 6. Je kunt een overkapping gebruiken om fietsen onderdak te bieden.
 7. Je kunt met een overkapping een bepaalde sfeer creëren. Met zo’n mooie witte overkapping krijg je al gauw een wat landelijke look. Terwijl een zwarte een moderne, strakke look geeft.
 8. Een praktisch voordeel: een overkapping maakt kozijnen en ramen minder onderhoudsgevoelig. Dat is natuurlijk altijd leuk meegenomen.
 9. Een overkapping heeft een isolerende werking. Dat betekent dat je huis in de winter minder koud wordt, en in de zomer minder heet.
 10. Als je een glazen schuifwand in je overkapping zet, heb je een serre!

Voorbeelden van huizen met een overkapping

Bij deze zie je heel goed het effect dat je als het ware een extra kamer er bij hebt:

terras overkapping

En deze vind ik mooi vanwege het veranda achtige effect:

lariks_douglas_buitenverblijf_3

Wat kost zo’n overkapping?

De goedkoopste terras overkapping die ik tegenkwam op bijvoorbeeld Tuinmaximaal kostte 869,-. Als je hem laat monteren komt daar nog 499,- bij. Dus wie handig is doet het zelf, en bespaart een kleine 500,-. De duurste die ik tegenkwam was 1.639,01.

Op zich niet eens zoveel als het een extra kamer aan je huis oplevert! Hoewel je dan natuurlijk nog wel de vloer en aankleding verder moet regelen.

Heb jij een overkapping/serre aan je huis?

Similar Posts

29 Comments

 1. Nee,maar wel een kleine overkapping aan het einde van de tuin.We haalden een schuurtje weg en lieten het dak staan. Fijn om de was op te hangen,naast zitten en droge stoelen.

 2. Ik kwijl van een overkapping, maar er moet voor geheid worden hier in zuid Holland. Ik zou kunststof ramen moeten nemen, want die zitten boven de overkapping. Iedere tien jaar moet het huis schoongemaakt cement bij gevoegd en geïmpregneerd worden. Dus blijft het bij verlangen

  Ik weer niet wat een glazen overkapping en de zon doet, misschien dan een zonwering er overheen. Tja.

 3. Ik vind gaaf om te zien. Overkapping is best wel duur om te doen. Je kunt tegenwoordig overal informeren hoe moet doen. Wij wonen op de apperment. Bij sommige is best wel prijzig. Maar deze valt eigenlijk wel mee.

 4. Het lijkt me echt super, ook om lekker buiten te kunnen eten. Maar ons vakantiehuisje had een overkapping en het blijkt binnen toch wel heel donker te worden. Daarnaast is het idd extra houtwerk en onderhoud… misschien als we met pensioen zijn en veel tijd en geld hebben????????

 5. Wij hebben een overkapping in de tuin (een losse, niet aan het huis vast) en we zijn er super content mee. We hebben hem helemaal zelf getekend en gemaakt. Nu kunnen we lekker droog en beschut zitten. Heerlijk!

 6. Ja, ik vind het ook fijn!
  In het huis waar we nu nog wonen, hebben we een kleine overkapping.
  In het huis dat we gekocht hebben, krijgen we een grote overkapping.
  Ik heb er al een aantal leuke ideetjes mee.

  1. Er komt waarschijnlijk nog een blog over als het zover is…. maar dat duurt nog even ;) 22 dec sleutel dan beetje klussen en half jan verhuizen

 7. Jazeker, eentje van ongeveer 25 vierkante meter. In de tien jaar dat we hem hebben heb ik er nog geen seconde spijt van gehad. Hij was ongeveer € 6000 inclusief het plaatsen door een aannemer (heeft 2 dagen geduurd). Er moesten poeren worden gemaakt en hij zit met enorme bouten aan de gevel. Ik heb het niet op die doe het zelf dingetjes. Goedkoop is altijd duurkoop. Als je het niet kunt betalen, spaar dan nog even door. De onze hoeft niet geverfd want is van gemoffeld staal. De voordelen die jij noemt zou ik willen aanvullen met het feit dat we op de plaats waar hij staat geen andere zonwering meer nodig hebben en dat bij hevige regenval/storm mijn potplanten er veilig staan. Ik kan het iedereen aanraden, maar wees vooral niet te zuinig met een te kleine of te goedkope. Neem hem zo groot en degelijk mogelijk. Vriendin van mij heeft een te kleine gekocht en daar heb je eigenlijk niks aan. Als hij er eenmaal is ga je dat niet meer veranderen.

  1. Dat is een goede tip Wieneke! Zoals ze in het Engels zeggen: ‘Go big, or go home!’ : )

   Twee dagen werk valt me nog mee, en dan heb je dus ook echt iets degelijks.

  1. Dat heeft mijn koffievriendin dus ook. Ik hoor en lees alleen nog maar positieve reacties over zo’n overkapping. Goed om te weten dat het zo’n succes is.

 8. Altijd als ik zulke plaatjes voorbij zie komen denk ik als eerste , oh wat mooi.’
  Maar dan komt de tweede gedachte , ik heb er geen geld voor.
  Mijn derde gedachte is, als ik het geld wel had zou ik het nog niet doen, want hoe mooi ook, het betekend weer een extra ruimte die ingericht moet worden.
  Die schoongemaakt en opgeruimd moet worden.
  Hoe vaak gebruik je in de praktijk zon ruimte eigenlijk?
  Mijn laatste gedachte is dat ik eigenlijk heel tevreden met mijn kleine huisje ben.
  Het vereist weinig onderhoud.
  Met schoonmaken en opruimen ben ik zo klaar.
  En als ik dan eens buiten wil zitten in het voor of najaar , dan ga ik wel in de stad op een verwarmd terras zitten, met als bijkomend voordeel dat je ook nog eens wat voorbij ziet komen.

 9. Ik vind ‘n overkapping erg leuk maar ‘n warmtelamp/terrasheater en/of een houtkachel zijn erg slecht voor milieu!

 10. Wij hebben aan de achterzijde van het huis een veranda van 28m2. De veranda is heel goed gelegen want vanaf ongeveer 11 u zit de zon op de zijkant van de veranda en de rest van de dag, tot de zon ondergaat, schijnt de zon op de volledige veranda. In de zomer vervloek ik de veranda soms want dan loopt de temperatuur bij zeer zonnig weer soms op tot 50°.Dan zetten we de schuiframen van de veranda volledig open. In de lente, winter en bij frissere temperatuur warmt het minste zonnestraaltje de veranda op. Als het in de veranda warm genoeg is, zet ik dan de schuiframen van de living open en stroomt de gratis zonnewarmte ons huis binnen en dat scheelt in de verwarmingskosten. Gisterennamiddag was het buiten fris maar zonnig en liep de temperatuur in de veranda op tot 25°. Hoeveel wij voor die veranda betaald hebben, weet ik niet meer maar in elk geval zou ik hem niet willen missen. Wij eten vaak in de veranda en het is er echt gezellig zitten. Ik lees er vaak en soms zet ik daar mijn naaimachine om te naaien.

 11. Wij hebben vorige herfst eentje gezet aan onze achtergevel. Moet wel nog afgewerkt worden met een mooie houten vloer enzo maar het genot dat we er al van gehad hebben! Ik zou het niet meer kunnen missen ;)

 12. Kun je je niet laten sponsoren ;-) ?
  Nog niet in het bezit van een overkapping, maar het plan (of wens??) is om volgend jaar de tuin aan te pakken en er dan een groot tuinhuis met overkapping neer te zetten. Of het financieel haalbaar is wil ik nog even niet weten…
  Een serre is een andere wens, dat zou echt een kamer aan huis opleveren, maar die wens moet nog wat langer wachten op vervulling.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.