Duurzame kinderfiets? Dat kan!

duurzame fiets

Er worden in Nederland jaarlijks zo’n 1,2 miljoen fietsen verkocht, waarvan 170.000 kinderfietsen. Tegelijkertijd worden er jaarlijks ongeveer even veel fietsen weggegooid! Dat is best veel.

Kinderfietsen zijn er om berucht dat ze vaak maar korte tijd worden gebruikt. Kinderen groeien nu eenmaal. Op een gegeven moment is hun kinderfiets te klein en wordt een nieuwe aangeschaft.

Duurzame kinderfietsen

Het is natuurlijk jammer als kinderfietsen worden weggegooid. Want met de verschillende onderdelen van zo’n kinderfiets is vaak niets mis. Daarom vind ik het goed nieuws dat er tegenwoordig steeds vaker gestreefd wordt naar duurzame kinderfietsen. Oftewel fietsen die worden gemaakt van hergebruikte onderdelen en natuurlijke materialen. Denk aan:

 • plantaardig gelooid leer voor het zadel
 • houten spatborden van geperst beukenhout
 • gerecyled frame van een andere fiets
 • kurken handvatten

Meestal let je bij de aankoop van een kinderfiets op praktische dingen zoals: de grootte van de wielen, kan je kind er goed op- en weer afstappen, hoe zijn de remmen etc. Maar je zou als extra aandachtspunt dus duurzaamheid op je lijstje kunnen zetten!

Een kinderfiets lenen bij de bieb!

Een andere manier van duurzaam fietsen is fietsen niet kopen maar lenen! In Vlaanderen heb je bijvoorbeeld het Op wielekes project. Dat is een deelsysteem van fietsen. Je leent een fiets, en als hij te klein is geworden ruil je hem in voor een grotere fiets. Je huurt dus wat je op dat moment nodig hebt. Dat is niet alleen financieel prettig, maar ook nog eens duurzaam. Ik vind het werkelijk een goed idee!

Zo hoef je niet om de haverklap een nieuwe fiets te kopen die je kind toch maar korte tijd kan gebruiken.

Conclusie over duurzame kinderfietsen

Als je een kinderfiets koopt kijk je waarschijnlijk in eerste instantie vooral of je kind er goed op kan fietsen en of de fiets veilig is. Daarnaast speelt de prijs vaak een rol. Maar tegenwoordig kun je er ook op letten of een fiets ‘duurzaam’ is. Dat wil zeggen dat er gerecyclede onderdelen zijn gebruikt, waarmee een nieuwe fiets is gemaakt.

Waar let jij op bij de aanschaf van een kinderfiets?

Similar Posts

17 Comments

 1. In de tijd dat mijn kinderen op kinderfietsjes reden had ik een uitkering. Weinig geld dus. Ik kocht of kreeg ergens een wrakje van een fiets en een handige buurman knapte de fiets op tot een veilige en mooie fiets. Als de fiets te klein werd, werd deze weer opgeknapt door die handige buurman en doorgegeven aan een andere arm kind. Erg duurzaam dus :)

 2. Onze dochter krijgt altijd fietsen via MP. Met als groot voordeel, nog buiten duurzaamheid, dat je hem meestal voor bijna hetzelfde bedrag weer door kunt verkopen. Ik ga altijd voor fietsen van een goed merk. Nu heeft ze bv een Loekie mountainbike. Kostte €20 :)
  Naar school wordt hier altijd gefietst dus een goede fiets is belangrijk.
  Fietsen voor ons zelf worden overigens ook altijd tweedehands gekocht. Maar dat hoeft een stuk minder vaak ;-)

  1. Hahaha!! Ik zou best zo’n 8 cm willen groeien maar dat zit er denk ik niet meer in ;)

 3. De kinderfietsen die te klein zijn probeer ik te verkopen. Dat is ook duurzamer dan ze weg te gooien, want dan krijgen ze nog een tweede leven en ik verdien er een centje mee :-)

  1. Heel verstandig! Hoewel ik las dat uit onderzoek blijkt dat veel ouders toch liever een nieuwe kinderfiets aanschaffen.

   Zelf herken ik dit overigens niet. Ik kocht juist altijd graag tweedehands.

  1. Ik weet het Mammalien… Het schijnt ondertussen een woord te zijn waar mensen spontaan ‘jeuk’ krijgen! Het woord duurzaam blijkt zelf dus ook niet al te duurzaam.

 4. Wij hebben op de speelgoedbank zo nu en dan fietsjes die aan hun 7de leven gaan beginnen, ik hou daar van! Dingen net zo vaak hergebruiken tot het niet meer gaat, vooral bij dit soort (toch wel kostbare) producten!

  Bewust een duurzame fiets kopen hebben we nog nooit gedaan, eerder ‘gewoon’ een gebruikte fiets omdat het betaalbaarder is en ze best een poosje meekunnen.

 5. Wij hebben een rijwielhandel en veel kinderen fietsen op een te kleine fiets. Dat is erg slecht voor de knieën. Wist je dat je als je op je zadel zit, je helemaal niet met je voeten bij de grond moet kunnen. Veel ouders vinden dat veilig, maar een kind moet leren van zijn fiets naar voren te springen. Anders kan je de hoek met je knieën nooit goed maken.

  Wat ik niet begrijp is dat er op de basisschool niet vaker briefjes komen te hangen en waarom spreek je ouders met kinderen uit hogere klassen niet aan, als je op zoek bent naar een kinderfiets?

  1. Ah, dat is interessante informatie Linda! Hoe kom je daar achter, dat de meeste kinderen op te kleine fietsen fietsen? Kun je dat zien?

   Een briefje ophangen in school vind ik best een goed idee. Maar zo maar ouders aanspreken zou ik niet zo gauw doen.

  2. Dat kunnen wij zien op straat en merkt mijn man in zijn zaak. De ouders durven de maat die aangeraden wordt niet aan. Ze vinden het te hoog en het kind vind het de eerste keer proefrijden natuurlijk spannend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.