De Fabeltjeskrant 2019

De Fabeltjeskrant 2019Ik groeide op met De Fabeltjeskrant, Tita Tovenaar, Paulus de Boskabouter en Pommetje Horlepiep. Als Meneer de Uil naar mij en mijn zusjes knipoogde wisten we dat we naar bed moesten. Het boek Hallo Meneer de Uil is een eerbetoon aan de serie De Fabeltjeskrant. Het geeft een overzicht van de geschiedenis van dit programma.

50 jaar De Fabeltjeskrant

Hoewel het een kinderprogramma was, was het veel meer dan dat las ik in Hallo, meneer de Uil. De afleveringen met Meneer de Uil en de andere bewoners van het bos waren een spiegel van de volwassen wereld. Er zaten allerlei dubbele bodems en diepere lagen in De Fabeltjeskrant. Patrick Bremmers, de auteur van het boek schrijft daarover:

‘Destijds klonk er soms best wel wat kritiek dat De Fabeltjeskrant veel te moeilijk zou zijn of te veel maatschappelijke onderwerpen zou behandelen. De taal zou over de prille hoofdjes van de kinderen heen gaan.’

Patrick zegt dat hij hier zelf nooit last van heeft gehad. Patrick:

‘Wist ik veel dat Ome Gerrit aan depressies leed of dat Bor de Wolf last had van stemmingswisselingen.’

Net als Patrick heb ik ook nooit last gehad van de volwassen elementen in dit kinderprogramma, maar ik vrees dat dit niet mijn verdienste is. Eerder dat het compleet langs me heen ging door een combinatie van onschuld en onbenul.

De begintune van De Fabeltjeskrant

Hieronder de begintune van dit kinderprogramma. Ik vond het een feest van herkenning!

Over het boek Hallo, Meneer de Uil.

Hallo, Meneer de Uil is een boek dat een fijne sfeer oproept. Het is een prettige combinatie van nostalgie en informatie. Bovendien is het boek mooi vormgegeven, en staan er lekker veel foto’s in. Voor wie destijds de serie ook keek zal het boek een feest van herkenning zijn. Alle bekende bosbewoners komen voorbij.

10 Opvallende weetjes uit Hallo, Meneer de Uil

 1. Anno 2019 kun je als kind de hele dag tv kijken als je wilt, tenzij je ouders daar een stokje voorsteken. Maar vijftig jaar geleden was er alleen kindertv op zaterdag en woensdag. En dan hebben we het over een half uurtje.
 2. De serie met meneer de uil werd ook een hit in het buitenland, tot aan China toe.
 3. De poppenspelers zaten onder tafels met gleuven en gras op schuimrubberen matten de poppen te bedienen. Soms zag je wel eens de hand van een poppenspeler.
 4. Er ontstond een heuse Fabeltjeskrantgekte met allerlei spullen met afbeeldingen van De Fabeltjeskrant erop. Denk aan postzegels, bekers, boeken, behang, singles etc.
 5. De allereerste aflevering van De Fabeltjeskrant was op zondag 29 september 1968.
 6. Er zijn 3 lichtingen van de serie. De eerste was van 1968 tot 1979. De tweede lichting was van 1985 tot 1987. De derde lichting was van 1988 tot 1989.
 7. De eerste afleveringen zijn grotendeels gebaseerd op de fabels van La Fontaine.
 8. Patrick vergelijkt het praathuis in de serie met het hedendaagse De Wereld Draait Door.
 9. In 1970 ging de eerste Fabeltjeskrant film in première, maar werd niet het grote succes waarop gehoopt werd. Hij kostte 270.000 gulden om te maken.
 10. In 2005 werd de serie uitgeroepen tot het beste kinderprogramma van de eeuw.

De Fabeltjeskrant 2019

Anno 2019 is De Fabeltjeskrant in 3D-animatie te bewonderen. De Fabeltjeskrant 2019 wordt met de computer gemaakt, maar de dieren zien er nog wel uit alsof ze van vilt zijn gemaakt. Vanaf december 2018 is de serie als film te zien, en in de loop van 2019 als 52-delige televisieserie.

Wie de film wil kijken vindt op filmvandaag een handig overzicht van de plaatsen en tijden waarop De Fabeltjeskrant film draait. De film heet: De Fabeltjeskrant: De grote dierenbos spelen. Er is helaas nog geen informatie te vinden over de nieuwe serie van De Fabeltjeskrant 2019.

Impressie Fabeltjeskrant 2019

Hieronder een impressie van de Fabeltjeskrant 2019:

Fabeltjeskrant zegels sparen bij de Plus

Bij supermarktketen Plus kun je op het moment voor handpoppen van De Fabeltjeskrant sparen. Dit kan ook digitaal:

digitaal sparen

Daarnaast krijg je een gratis boekje als je een aanbieding koopt.

Praktische informatie over het boek over De Fabeltjeskrant

Hallo, Meneer de Uil is voor 23,99 te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar van het boek.

De Fabeltjeskrant 2019

Een andere beroemde poppen show is natuurlijk de Muppet show. Herinner jij je mopperpotten Waldorf en Statler op het muppet balkon?

Ken jij De Fabeltjeskrant? Welke kinderserie uit je jeugd is jouw favoriet? En herinner jij je Pommetje Horlepiep?

Similar Posts

18 Comments

 1. Leuk, ook ik ben opgegroeid met de Fabeltjeskrant dat zal dan wel de 1e versie geweest zijn want ben van 63. Heb ooit nog eens een bouwpakket van meneer de Uil geknutseld toen ik een jaar of 10 was. Geen idee waar dat ding gebleven is. Hier in huis roep ik nog steeds hup daar komt Willem met de waterpomptang als hij eens (probeert :-)…..iets te repareren (= namelijk beter van niet). Leuk dat boek ga eerst eens kijken of het op de bieb te bestellen is.

 2. Ik ben van na de Fabeltjeskrant, meer van het tijdperk Studio 100, maar de Fabeltjeskrant werd wel iedere zomervakantie weer in de herhaling gegooid en dan keek ik. Best bizar trouwens dat er vroeger voor kinderen ook gewoon minder gelegenheid was om achter de tv te hangen. Misschien wel helemaal niet zo slecht…

 3. Onze kinderen groeiden er ook mee op.
  Het was idd duidelijk voor volwassenen dat er soms meer bedoeld werd maar dat was niet storend voor de kleintjes.

 4. Ik ben 70. Isadora Paradijsvogel (he Troel) was mijn favoriet. Ik heb ooit nog eens op haar gestemd.
  Juist het sterke van de Fabeltjeskrant dat zowel kinderen als volwassenen er plezier aan hadden.
  Ik vond de politiek met een knipoog geweldig.

 5. Veel gezien, maar het was een beetje na mijn tijd en meer in de tijd van m’n 7 jaar jongere broer. Paulus de Boskabouter, Tom Poes en heel veel andere dierenverhalen (fabels) waren een spiegel voor de mensheid. Het verschil was dat dit dagelijks op TV was. Thuis vonden we de gebroeders Bever top. Later werden die vervangen door de broers De Boer. ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.