Composiet in je tuin: het effect van hout zonder de nadelen : )

composiet

Ik heb altijd gedroomd van een Amerikaanse witte veranda, met zo'n witte schommelbank er op.

Maar omdat je moet roeien met de riemen die je hebt, maakten we bij ons huis in de stad, van houten planken een soort deck achter het huis. Echter, als ik eerlijk ben, léék het niet eens op een veranda... Eigenlijk was ik er meteen al niet zo blij mee. Maar ja, toen hadden we er tijd en moeite ingestoken, en dus loog ik tegen mezelf: 'Oh, wat heb ik toch een mooi deck!'

Deck van houten planken: spiegelglad!

Die winter ontdekten we een enorm nadeel aan een deck van houten planken: ze worden spiegelglad! Daar kwam ik achter toen een vriendje van mijn jongste zoon bij ons kwam spelen, en via de achterdeur over het deck de tuin in wilde rennen. Hij gleed uit en smakte achterover.

Van de schrik glibberde ik er achteraan.

Niet lang daarna hebben we het houten deck weggehaald. Niet alleen stond het niet mooi, het was ook nog eens gevaarlijk.

Alternatief voor hout in de tuin

Een paar weken geleden ging ik op bezoek bij een vriendin en die had houten planken in de tuin liggen rondom haar vijver. Wijs geworden van eigen ervaring merkte ik op:

'Ben je niet bang dat je uitglijdt op die planken bij je vijver? Die dingen worden spekglad!'

Maar mijn vriendin antwoordde: 'Deze planken niet, want ze zijn van composiet'.

Composiet wat is dat?

Composiet blijkt een levensecht alternatief voor hout te zijn. Het ziet er uit als hout, maar heeft niet het onderhoud nodig van hout (schuren, beitsen, olieën). En het wordt dus ook niet spiegelglad! Sterker nog, het is vaak antislip : )

Daarnaast vergrijst, rot en versplintert composiet niet.

Wat kun je er allemaal mee maken?

Je kunt composiet onder andere gebruiken voor:

 • Tuinschutting
 • Composiet vlonderplanken
 • Voor een deck in je tuin
 • Tuinhek
 • Vensterbanken!
 • Keukenblad
 • Een heel tuinhuis
 • Een dorpel
 • Een douchebak
 • Kozijnen
 • Tuinscherm

Waar is composiet van gemaakt?

Ik vroeg me af waarvan dat composiet dan wel gemaakt is. Op de site van Composiet vlonderplanken die met het merk Prodeck™ werken staat:

'Prodeck™ composiet vervaardigd uit ongeveer 60% FSC-gecertificeerde houtvezels (geen bamboe) in combinatie met ongeveer 40% duurzame hoogwaardige toxivrije gerecyclede polymeren, aangevuld met voldoende anti-uv-oxidanten voor kleurbehoud.'

Toen moest ik eerst weer opzoeken wat polymeren zijn. Bij scheikunde voor beginners las ik dat dit verbindingen zijn van een reeks moleculen.

Zweeds rabat van composiet

Je kunt composiet ook gebruiken om je huis zo'n mooi Zweeds uiterlijk te geven, met planken. Zweeds rabat wordt ook wel potdekselplanken genoemd. Hier onder zie je een huis dat is 'bekleed' met Zweeds rabat van composiet.

zweeds rabat
Bekleed huis met Zweeds rabat van composiet

Conclusie over composiet

Als je houdt van hout in je tuin, maar niet van het onderhoud dat het vergt, dan is composiet een mooi alternatief. Dit oogt namelijk als hout, maar dan zonder al het werk : )

Mocht ik ooit nog zo'n mooie veranda krijgen, dan wil ik hem van composiet!

Kende jij composiet? En wat zijn jouw ervaringen?

Similar Posts

16 Comments

 1. Composiet lijkt me ideaal voor in mijn toekomstige tuin. Ik houd wel van een natuurlijke look, maar ik denk minder van onderhoud dn slijtage. Ook fijn dat het UV bestendig is. Het is natuurlijk zonde als alles verkleurt. Het enige nadeel zou het prijskaartje zijn. Of valt het prijsverschil tussen hout en composiet wel mee Vlijtig Liesje?

  1. Dat vind ik een briljante vraag Mama Lifestyle, dus ik ben het meteen gaan googelen. Composiet schijnt in de regel duurder te zijn dan bijvoorbeeld hardhout.

   Gemiddeld kost een vlonder van composiet ± € 55.00 tot € 75.00 per vierkante meter als je het zelf legt. De prijs hangt verder af van het merk en de gewenste kwaliteit.

 2. Ik kende composiet niet, heb de samenstelling ook even opgezocht. Zag dat er kunststoffen in zitten en dan gaan mijn haren al recht overeind staan: door slijtage komen kleine deeltjes van die kunststoffen (nanodeeltjes) in de aarde terecht en hoe wordt dat ooit opgeruimd?

  1. Ik vroeg me dat ook af Sylvia, die 40% waar bestaat die uit? Polymeren heb je synthetisch en natuurlijk. PVC en teflon zijn voorbeelden van synthetische polymeren. Dat klinkt toch even anders - "mijn terras bestaat voor bijna de helft uit PVC" :-( (even gechargeerd hoor)

 3. Yep, hier komt er ook echt geen plastic in de tuin. Ik zou niet uit gemak iets giftigs in het milieu willen brengen. Er staat wel "toxivrije" maar bij plastics is dat een rekbaar begrip!

  Bamboe lijkt me wel een mooi alternatief. Zeer duurzaam en kan goed tegen vocht.

 4. Kijk zo kom je nog eens iets te weten: composiet, daar had ik nog nooit van gehoord. Het is misschien wel een goed idee om dat eens te gaan onderzoeken voor de campingtuin van ons. Daar hebben we nogal wat glad hout in liggen.

 5. Ik vind eerlijk gezegd dat het totaal niet op hout lijkt (alleen van ver misschien een beetje). Het veroudert ook lang zo mooi niet als echt hout. Hier zou het de tuin niet in komen. (Hier zijn er klinkers en echte houten planken en meubelen uit teak, niet met van die kunststoffen "plankjes" erop.)
  Maar gelukkig verschillen smaken en is er voor iedereen wat wils.

 6. Beste mensen,

  wij hebben aan ons appartement twee dakterassen, eentje van 15 m² en eentje van 70 m².
  Tijdens het bouwproces (nu acht jaar geleden) hebben wij het voorziene bangkirai vervangen door composiet planken.
  De prijs in voor het plaatsen in bangkirai was begroot op ongeveer 7.000 euro; ons composiet geplaatste terras kostte ons 13.000 euro.

  Zou ik opnieuw voor composiet kiezen?
  NEEN!!!

  Wij lieten ons terras plaatsen door een zeer gerenommeerde firma uit het Gentse... een ware ramp... na één jaar kwamen de planken in het midden van ons terras aan het uiteinde omhoog (levensgevaarlijk voor de kleinkinderen!). De firma kwam langs, schoof de planken met een spade een beetje dichter tegen elkaar en sloeg er een nagel in... die na een tijdje er bovenuit stak en nóg gevaarlijker was!! Uiteindelijk heeft de firma het volledige terras opnieuw dienen uit te breken en her aan te leggen. Blijkbaar hadden ze (uit zuinigheid???) te weinig steun onderaan ingebouwd waardoor de planken niet vast genoeg zaten. Dit wat de (slechte) plaatsing betreft...

  Inmiddels zijn we dus acht jaar verder en opnieuw liggen de planken meer dan één cm uiteen geschoven, komen de nagels uit de opstaande randen en trekken deze opstaande randen ook scheef...

  En wat het onderhoud betreft: maak u toch geen illusies! Daar waar bloempotten staan verkleurt het wél! En jaarlijks dien ik het volledige terras te poetsen om de groene aanslag weg te krijgen. De witte vlekken (ook mos/algen?) krijg ik met geen enkel product weg...

  Dus het ENIGE voordeel zou zijn dat het niet glad wordt. Kan goed zijn, maar wij komen in de winter toch niet op het terras, dus....

  Mocht ik ooit nog de keuze krijgen, zou ik zeker kiezen voor een terras in steen. Zeker weten!

 7. Het is inderdaad een goed alternatief voor hout. Dit gaat langer mee en onderhoud is vrij makkelijk! Ik ben fan :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.