Reacties

Champignonsaus zonder pakjes en zakjes! — 22 reacties

 1. Allesbinder of maizena om te binden... vaak wel cruciaal dan. Ik denk dat het waterig is geworden omdat je de courgette, lees waterige groenten, er bij hebt gedaan, apart serveren was denk ik al beter geweest.

  X

 2. Je kunt niet altijd zomaar boter vervangen door olie. Boter heeft ook een bindende functie. Zelf doe ik het altijd als volgt: ui fruiten en champignons meebakken. In andere pan boter smelten, bloem erdoor roeren, in een keer, goed roeren en even laten garen, dan scheut voor scheut de bouillon toevoegen, iedere keer goed roeren. Daarna de ui en champignons toevoegen en nog even laten doorpruttelen. De hoeveelheden zijn afhankelijk van de hoeveelheid saus die je nodig hebt, meestal 40 gr boter en 50 gr bloem op een 0,5 l vocht. (Even googelen) Kost me nog geen 10 min om te maken. Als je minder vocht gebruikt heb je een ragout voor bv een pasteitje.

 3. Geen olijfolie gebruiken, maar boter inderdaad. En echte room. Als het dan nog te dun is een papje maken van maïzena of bloem en dat er doorheen doen. Niet er los in strooien want dan krijg je klontjes. Het papje dan even mee koken, dan zal het vanzelf wat dikker worden.

 4. Hoi, ik maak de saus ook zelf vanwege lactose allergie. Maar ik begin met een ouderwetse "roux"als basis. Die is goed voor élke saus op soep.
  Ik gebruik bak en braad vloeibaar 50 ml, 50 gram bloem en lactose vrije melk. Je smelt de boter, roert de bloem er snel door en laat even garen en dan met scheutjes de melk erbij. Om de saus dikker te krijgen (ik maak ragout met champignons en bosuitjes, veganistisch, dochter is vegetarisch plus lactose - allergie = veganistisch eigenlijk. Ik doe er twee pakjes Arla kook room bij en flink zout, peper en nootmuskaat want die Arla smaakt naar niks. Bouillon (heb je ook vega en lactose vrij) poeder is ook fijjn. Dan maak ik de saus zo dik als ik wil, en voeg apart de gebakken champignons en gesneden bosuitjes erbij. Is de saus te dik, verdunnen met bouillon. Eet smakelijk!
  Ik heb trouwens een heel veganistisch Kerstmenu in elkaar gedraaid. Het kán maar is even "out of the box denken" omdat ik toch klassieke gerechten maak.
  Gezegende Kerstdagen gewenst voor jou en je gezin! En al het goede voor 2021.

 5. De basis van iedere saus is een "roux". Iemand heeft me dat geleerd toen ik 18 was en daarmee ging een wereld voor me open. Oefen eens op je gemak: smelt wat boter, doe er wat bloem bij (zelfrijzend vind ik beter)en een klein beetje melk (of water of bouillon) en roer goed met een houten lepel. Roer door en voeg steeds een beetje meer vloeistof toe (maar nooit zoveel dat je klonten krijgt). Tja, en dat is alles. Ga door totdat de vereiste dikte is bereikt. Wat je er daarna aan toevoegt hangt af van het recept en jouw wensen. Wat peterselie betreft, dit is iets dat je in je tuin of een pot kunt groeien.
  Van wat knoflook gaat niemand dood. Een oudere generatie mag daarover zijn vooroordelen hebben maar die negeer ik over het algemeen. En als ze dan zeggen dat het hen zo lekker gesmaakt heeft dan houd ik mijn mond maar.

 6. Gebruik veel slagroom of kookroom in gerechten en als je koolhydraatarm eet geen zakjes en pakjes
  ° _██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。*
  ˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ˛_Π_____. * ˛*
  .°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\ *. ˛*.。˛* ˛. *。
  *(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬ .
  ¯˜"*°•♥•°*"˜¯`Fijne feestdagen ¯˜"*°•♥•°*"˜¯

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>