Champignonsaus zonder pakjes en zakjes!

Champignonsaus zonder pakjes en zakjes

Nu ik mij eindelijk probeer los te maken van het gemak van pakjes en zakjes waagde ik mij aan een champignonsaus zonder pakjes en zakjes. Het recept dat ik gebruikte komt van My Happy Kitchen.

Naar goed gebruik waren niet alle ingrediënten* die ik nodig had voorradig in de supermarkt. Zo was het schap voor de ‘platgeslagen peterselie’ leeg. En hoewel ik meestal erg braaf ben als het gaat om het volgen van recepten versmaadde ik de knoflook, en gebruikte in plaats van roomboter de olijfolie die ik al in huis had.

Champignonsaus zonder pakjes en zakjes van My Happy Kitchen

Hieronder het recept van My Happy Kitchen met daarachter wat ik er wel of niet van heb gebruikt met alle gevolgen vandien.

 • 250 ml slagroom: ik gebruikte een pakje Melkan
 • 200 ml runderbouillon (van een blokje en wat kokend water): ik gebruikte een blokje tuinkruidenbouillon
 • 1 sjalotje: ik gebruik een ui
 • 1 teen knoflook: dit liet ik weg
 • 350 gram champignons (in plakken)
 • 1 eetlepel bloem
 • Bosje platte peterselie, fijngehakt (ca. 2 eetlepels): hadden ze niet in de supermarkt
 • Roomboter: ik gebruikte olijfolie

Het resultaat van dit recept voor champignonsaus zonder pakjes en zakjes, was een enigszins waterige, maar verder verrassend lekkere champignonsaus. We aten hem met courgette spaghetti. Dat laatste werd me erg kwalijk genomen door mijn jongste zoon, want die heeft het niet op deze nieuwe liefde van mij.

Champignonsaus zonder pakjes en zakjes: het proces

De champignons met ui:

Champignonsaus zonder pakjes en zakjes

De room erbij:

Champignonsaus zonder pakjes en zakjes

De courgette spaghetti erbij:

Courgette spaghetti

Mijn conclusie over dit experiment

Ik was eerlijk gezegd helemaal verbaasd over mijn eigen succes met deze champignonsaus zonder pakjes en zakjes. ‘Het smaakt ook echt naar champignons!’ riep ik verrast tegen de kinderen.’Maar je hebt toch ook champignons gebruikt mama,’ schokschouderden die. Tsja, dat is waar inderdaad.

Hoe dan ook, mijn conclusie is dat dit recept voor herhaling vatbaar is.

En dan maak ik de volgende keer wel wat gewone spaghetti voor mijn zoon erbij.

Leuke bijkomstigheid is dat ik me helemaal fris en fit voelde na zo’n gezonde saus.

Inmiddels heb ik ook een keer lasagne van courgette gemaakt!

Oh ja, tips om de saus minder waterig te maken zijn van harte welkom in de comments!

*Daarom zijn pakjes en zakjes ook zo handig! Daar hebben ze alle ingrediënten al handig bij elkaar gezocht!

Similar Posts

22 Comments

 1. Allesbinder of maizena om te binden… vaak wel cruciaal dan. Ik denk dat het waterig is geworden omdat je de courgette, lees waterige groenten, er bij hebt gedaan, apart serveren was denk ik al beter geweest.

  X

 2. Dorodat wij regelmatig Hello Fresh boxen bestellen heb ik geleerd dat het soms echt eenvoudig is om dingen zonder pakjes en zakjes te maken. heerlijk!

 3. Je kunt niet altijd zomaar boter vervangen door olie. Boter heeft ook een bindende functie. Zelf doe ik het altijd als volgt: ui fruiten en champignons meebakken. In andere pan boter smelten, bloem erdoor roeren, in een keer, goed roeren en even laten garen, dan scheut voor scheut de bouillon toevoegen, iedere keer goed roeren. Daarna de ui en champignons toevoegen en nog even laten doorpruttelen. De hoeveelheden zijn afhankelijk van de hoeveelheid saus die je nodig hebt, meestal 40 gr boter en 50 gr bloem op een 0,5 l vocht. (Even googelen) Kost me nog geen 10 min om te maken. Als je minder vocht gebruikt heb je een ragout voor bv een pasteitje.

  1. Precies geen boter vervangen door olie. Ik doe de bloem wel bij de champignons en ui in de pan werkt prima.

 4. Geen olijfolie gebruiken, maar boter inderdaad. En echte room. Als het dan nog te dun is een papje maken van maïzena of bloem en dat er doorheen doen. Niet er los in strooien want dan krijg je klontjes. Het papje dan even mee koken, dan zal het vanzelf wat dikker worden.

 5. Hoi, ik maak de saus ook zelf vanwege lactose allergie. Maar ik begin met een ouderwetse “roux”als basis. Die is goed voor élke saus op soep.
  Ik gebruik bak en braad vloeibaar 50 ml, 50 gram bloem en lactose vrije melk. Je smelt de boter, roert de bloem er snel door en laat even garen en dan met scheutjes de melk erbij. Om de saus dikker te krijgen (ik maak ragout met champignons en bosuitjes, veganistisch, dochter is vegetarisch plus lactose – allergie = veganistisch eigenlijk. Ik doe er twee pakjes Arla kook room bij en flink zout, peper en nootmuskaat want die Arla smaakt naar niks. Bouillon (heb je ook vega en lactose vrij) poeder is ook fijjn. Dan maak ik de saus zo dik als ik wil, en voeg apart de gebakken champignons en gesneden bosuitjes erbij. Is de saus te dik, verdunnen met bouillon. Eet smakelijk!
  Ik heb trouwens een heel veganistisch Kerstmenu in elkaar gedraaid. Het kán maar is even “out of the box denken” omdat ik toch klassieke gerechten maak.
  Gezegende Kerstdagen gewenst voor jou en je gezin! En al het goede voor 2021.

 6. De basis van iedere saus is een “roux”. Iemand heeft me dat geleerd toen ik 18 was en daarmee ging een wereld voor me open. Oefen eens op je gemak: smelt wat boter, doe er wat bloem bij (zelfrijzend vind ik beter)en een klein beetje melk (of water of bouillon) en roer goed met een houten lepel. Roer door en voeg steeds een beetje meer vloeistof toe (maar nooit zoveel dat je klonten krijgt). Tja, en dat is alles. Ga door totdat de vereiste dikte is bereikt. Wat je er daarna aan toevoegt hangt af van het recept en jouw wensen. Wat peterselie betreft, dit is iets dat je in je tuin of een pot kunt groeien.
  Van wat knoflook gaat niemand dood. Een oudere generatie mag daarover zijn vooroordelen hebben maar die negeer ik over het algemeen. En als ze dan zeggen dat het hen zo lekker gesmaakt heeft dan houd ik mijn mond maar.

 7. Gebruik veel slagroom of kookroom in gerechten en als je koolhydraatarm eet geen zakjes en pakjes
  ° _██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。*
  ˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ˛_Π_____. * ˛*
  .°( . • . ) ˛°./• ‘♫ ‘ •\.˛*./______/~\ *. ˛*.。˛* ˛. *。
  *(…’•’.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬ .
  ¯˜”*°•♥•°*”˜¯`Fijne feestdagen ¯˜”*°•♥•°*”˜¯

 8. Ik denk dan maak eerst het recept zo het geplaatst is en ga dan later kijken wat je aan kunt passen .Ik gruw van ”waterige” saus maar wat extra bloem had dat misschien op kunnen lossen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.