Borstkankeronderzoek bij een man

borstkanker mannen

Ik heb zelf nog niet het (on)genoegen gehad om mijn borst in een klem te moeten leggen voor een borstonderzoek. Maar ik hoor van vrouwen in mijn omgeving dat het geen pretje is. Je borst wordt tenslotte helemaal geplet. Zelfs al is dat voor een goede zaak, pijnlijk is het wel!

Er wordt dan ook wel eens gezegd dat als mannen dit onderzoek moesten ondergaan, ze al lang een vriendelijker methode hadden bedacht.

Ook mannen kunnen borstkanker krijgen

Hoewel alleen vrouwen worden opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek borstkanker, kunnen ook mannen kanker krijgen. En dit wordt prachtig verteld in het Koreaanse drama 'Jealousy incarnate' dat ik op het moment kijk.

Daarin krijgt een enigszins arrogante nieuwspresentator tot zijn verbijstering borstkanker. Het doet hem twijfelen aan zijn mannelijkheid, en hij geneert zich voor het feit dat het bórstkanker is.

Man krijgt borstonderzoek in K-drama

Voor aflevering 3 van dit K-drama onderging acteur Jo Jung Suk in zijn rol van de nieuwslezer met borstkanker een borstonderzoek. Hoewel ik dit onderzoek zelf nog niet gehad heb, denk ik op basis van de verhalen die ik er over heb gehoord, deze scène veel herkenning zal oproepen!

Met beelden als een tomaat en sinaasappel die worden samengeknepen tot ze uit elkaar spatten wordt denk ik heel treffend weergegeven hoe het voelt als je borst zo wordt samengeknepen. Vervolgens zegt de verpleegkundige die het borstonderzoek nonchalant tegen hem:

'It's nothing compared to birth'.

Filmpje borstonderzoek bij man

Praktische informatie over dit K-drama

Ik kijk dit K-drama via KissAsian. Dus als je interesse hebt: je kunt het daar gratis kijken met Engelse ondertitels.

De serie Jealousy Incarnate is nog een reden waarom ik K-drama zo mooi vind! En voor zo'n behoudend land vind ik het intrigerend dat ze dit onderwerp behandelen in een K-drama! Bovendien denk ik dat het goed is voor de bewustwording.

Zie ook mijn post over dat andere bevolkingsonderzoek, het uitstrijkje!

Heb jij wel eens een borstonderzoek ondergaan? Wat vind jij van het filmpje?

Similar Posts

75 Comments

 1. Ik vind het reuze meevallen het onderzoek, oke, het is het echt lekker maar zo erg is het nou ook weer niet en het duurt maar even. Ik heb er recent echter het een en ander over gelezen. Het is maar de vraag of onderzoek nou echt zo nuttig is. Er komen veel vals positieven uit waarbij vrouwen een borst laten amputeren terwijl het eigenlijk niet nodig zou zijn. De vraag is ook of het pletten van een borst waar al een tumor in zit geen rare reactie kan veroorzaken omdat alles toch samen geknepen wordt. Ik weet niet of ik de volgende keer nog ga, krijg er steeds minder een goed gevoel bij. Er schijnen ook andere methodes te zijn voor onderzoek maar daar heb ik me nog niet in verdiept.

  1. Ik had een bult in mijn borst, ze maken dan eerst een fot en doen dan nog een echo en een punctie. Gelukkig was het bij mij alleen een cyste.
   Ik ben daarna bij de reguliere controle weer geweest maar ik weet dus niet of ik dat nog doe om genoemde redenen.

 2. Mijn oma en opa hadden beide tegelijk borstkanker. Dit was 25 jaar geleden, ze waren toen beide in de zeventig. Oma is eraan overleden, opa niet. Ik heb 11 jaar geleden op mijn 32e een borstonderzoek gehad en een punctie. Ik heb beide toen niet als pijnlijk ervaren. Gelukkig was de uitslag goed.

 3. Ik weet wel dat dit ook bij mannen voorkomt, al hoor je er veel minder over dan bij vrouwen. Ik heb vorig jaar een onderzoek gehad en heb dat iet als pijnlijk ervaren, toch weet ik dat het erg naar kan zijn.

 4. Wat een goed inhoudelijk artikel. Ik associeer borstkanker inderdaad niet met mannen... Gek eigenlijk dat daar onderscheid in wordt gemaakt voor het onderzoek..

 5. Ja, dat wist ik. Wat veel mensen ook niet weten is dat er een link bestaat tussen alcohol en borstkanker. En tussen zuivelproducten en borstkanker.

 6. Heel heftig! Hopen dat het mensen laat doordringen, die dit woord dagelijks als een stopwoordje gebruiken en ermee vloeken. Wat mij betreft mag er een boete opstaan!

 7. Helaas wel al onderzoek gehad en prettig is het absoluut niet nee. Helaas, bepaalde ziektes kunnen mannen ook krijgen al is het natuurlijk veel minder vaak voorkomend dan bij vrouwen.

 8. ik heb het nog nooit gehad maar hoor inderdaad ook de verhalen dat het erg pijnlijk is. Maar wel voor een goed doel. Dus dan maar even pijn lijden

 9. Persoonlijk vind ik het filmpje zwaar overtrokken.
  Als inderdaad alles zo open zou barsten dan zou men allang tot een ander onderzoek overgegaan zijn.
  Borstkanker kan idd net zo goed bij mannen voorkomen als bij vrouwen, hoewel het minder voorkomt bij mannen.
  Wat een grote rol speelt en dat komt in het filmpje duidelijk naar voren, hoe beleef je het.
  Alles heeft met beleving en ervaring te maken daarin te maken, is dus subjectief .
  Ik heb borstkanker, zelf ontdekt, een mammagrafie is idd een vervelend onderzoek.

  Wil je de reguliere weg volgen dan krijg je een mammagrafie, dat is beeldvormendonderzoek welke ze het eerste, om meerdere redenen inzetten.
  Op een mri zien ze anderen dingen, in een soms ander stadium.
  Daarnaast, is er idd sprake van een tumor moet er een punctie plaatsvinden.
  Een amputatie vind niet zomaar plaats en van overheidswege proberen ze je een borstbesparende OK aan te praten als dat enigszins mogelijk is.
  In mijn situatie was het, zou ik kiezen voor borstbesparend, dan volgden er 20 bestralingen.
  Wat ook een mogelijk tot onderzoek is thermografie.

  Mocht je op de een of andere wijze met borstca in aanmerking komen, bewaar kalmte.
  Ik kon denken op het moment dat ik het knobbeltje ontdekte, 1. het is niet in een dag ontstaan, 2, het is geen acute situatie.
  Wel zat ik binnen een uur zat ik bij de huisarts voor overleg en beoordeling en nam vervolgens 5 dagen de tijd om na te denken wat ik wilde, mocht het kwaadaardig zijn.
  Op het moment dat je het ZH binnenstapt begint de trein in een hoog tempo te rijden en moet je sterk in je schoenen staan wil je hem tot bedaren te brengen.
  Daarnaast koos ik om de OK een week uit te stellen, gewoon omdat ik wat tijd nodig had om te overdenken en zoals ik pas mijn man tegen iemand hoorde zeggen, we hebben dingen gedaan die we anders niet meer hadden kunnen doen.
  Nu ben ik een jaar verder, ondanks goede uitslagen is de impact is groot, doch het er kwamen andere, ook goede dingen op ons pad, is ook verrijkend.
  Belangrijk is blijf dicht bij jezelf, mocht je in zo’n situatie komen, een ieder voelt het voor zich en ieder heeft hierin andere behoeften.
  Voor alle duidelijkheid, ik volg een 2 sporen beleid, regulier en alternatief en heb een half jaar geleden met mijn behandelend arts af gesproken dat we eerst overleggen of er beeldvormend onderzoek moet plaatsvinden, en niet volgens protocol dat er een beeldvorming plaats vind en ik kom er op co. Ik vind het moeilijk om onderdeel te zijn van het protocol voorschrijft.
  Verder is mijn beh arts meewerkend richting mijn ntt- arts.( niet toxische tumortherapie)

  1. paar kleine foutjes, soory...
   moet zijn...

   *mocht je persoonlijk met borstca in aanraking komen
   * 2. geen acute levensbedreigende situatie ( waar acute hulp nodig is)

   *mbt onderzoeken, angst speelt ook mee in de beleving van en belangrijk de houding van de laborante die beeldvormend onderzoek uitvoert.

  2. Wauw, ik ben onder de indruk van de kalmte die je had Marrian! Dat lijkt me ook heel goed, want als je rustig kunt blijven kun je ook weloverwogen keuzes maken.

 10. Heel fijn geschreven. Ik heb al eens een knobbeltje gehad, en ik was zooo in paniek. Gelukkig was het niet kwaadaardig en kon het gemakkelijk weggehaald worden!

 11. Nee, maar ik heb van mijn moeder inderdaad wel eens begrepen dat het alles behalve een pretje is. Het zal vast niets zijn in vergelijking met een bevalling, maar dat lijkt me OOK niet fijn!

 12. Ik heb zelf ook nog niet eerder zo'n onderzoek gehad maar het lijkt me ook zeker geen pretje. Natuurlijk is het wel erg goed dat die onderzoeken gedaan worden en ook dat ze het op deze manier onder de aandacht brengen. Zeker in Aziatische landen waar toch al zo weinig over persoonlijke dingen wordt gesproken met elkaar.

 13. Oh dat ziet er wel heel ernstig uit op dat filmpje. Maar, mijn moeder moet dat onderzoek weleens doen en zij vind het nooit een fijn gevoel. Het is wel erg goed dat ze het doen, want het komt best wel vaak voor dat vrouwen borstkanker hebben

 14. Heb jaren geleden een mamo moeten laten doen en vond het toch redelijk pijnlijk. Jammer genoeg kunnen ze daarmee ook niet alles zien. Bij een collega van mijn mama was niets te zijn bij het onderzoek en een paar maand later is ze overleden aan borstkanker.

 15. Ik krijg om het jaar een oproep voor het borstonderzoek, ben al 9 keer geweest. Het is inderdaad geen fijn onderzoek maar ik ken in mijn (kleine) dorp persoonlijk al 11 vrouwen waarbij een kanker geconstateerd werd. 10 ervan leven nog.

 16. Ik wist wel dat het ook bij mannen voorkomt, maar aan de reacties te zien is dit nog lang niet algemeen bekend. Goed dus dat je hier aandacht aan besteed. Ik heb zelf nog geen onderzoek laten doen, maar wanneer ik op de leeftijd zou komen dat dit wordt aangeraden, wil ik me wel verdiepen in de mogelijkheden qua soorten onderzoek e.d.

 17. Nou, ze doet het wel erg op haar gemakje, die assistente. Dat pletten doet bij de een gewoon erger pijn dan bij de ander. Ik vind het zelf absoluut niet gezellig, maar in onze onderzoekbus doen ze erg hun best om de borstklem of hoe noem je zoiets maar zo kort mogelijk te laten duren. In dit filmpje duurt het echt idioot lang. Vaak heb je nog wel een wat trekkerig gevoel en een rode huid na afloop, maar na een uurtje of zo is het weer gewoon. Het is superbelangrijk en ik doe altijd mee.

 18. Ik wist dat wel maar denk idd niet direct aan een man. Het is zo'n nare ziekte. Goed om dat preventief te laten onderzoeken. Ik heb dat zelf nog niet gedaan.

 19. Goed dat er ook aandacht aan wordt besteedt. Ik stond er ook nooit zo bij stil dat het bij mannen voorkwam. Eerlijk gezegd ben ik zo iemand die zo'n onderzoek zou uitstellen door dit soort beelden, maar in de comments blijkt dat het wel meevalt. Thanks daarvoor :-)

 20. Bij mannen komt het steeds vaker voor. k heb het onderzoek zelf nooit gehad, maar door de verhalen van mijn moeder (borsten die worden plat gedrukt) zie ik er wel een beetje tegenop x

 21. Het is verschrikkelijk, ik wist inderdaad dat dit ook bij mannen kan voorkomen. Al is het niet het eerst waar je aan denkt als je hoort dat een man kanker heeft.

 22. IK was me er wel van bewust dat mannen ook borstkanker kunnen krijgen alleen nog nooit in mijn omgeving gehoord. Zelf gelukkig nog nooit zo'n mammografie(of hoe je het ook schrijft) gehad! Hoop dit voorlopig ook zo te houden....

 23. Ik heb het nog nooit laten doen, maar klinkt ontzettend griezelig. Ik ben een zeer rondborstige vrouw en er ook behoorlijk gevoelig aan. Kan me niet inbeelden hoe het moet zijn om die ergens tussen te laten platdrukken. Auwch....

 24. Heel goed dat je hier aandacht aan besteed, uiteraard kunnen mannen dit ook krijgen! Ik heb zelf tweemaal een onderzoek gehad, ik vond het vooral vervelend omdat ze ook een deel van de oksel mee willen nemen en dus ver moesten trekken. Maar voel ik iets dan ga ik gewoon weer, zo belangrijk om er op tijd bij te zijn!

 25. Nooit over nagedacht dat mannen dit inderdaad ook kunnen krijgen. En zelf heb ik ook nog nooit een borstonderzoek gehad maar als ik de verhalen mag geloven vind ik dat niet zo erg geloof ik...

 26. Het onderzoek is niet leuk, maar het voelt wel een beetje overtrokken in dit filmpje. Wel goed om aandacht te besteden aan dit soort onderwerpen trouwens.

 27. Ik heb er mijn man naar gevraagd en ook hij stond er eigenlijk nooit bij stil dat het bij mannen ook fout zou kunnen zijn.Hij zal het overigens niet zo snel laten checken. Wel goed inde gaten houden uiteraard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.