Reacties

Borstkankeronderzoek bij een man — 75 reacties

 1. Ik vind het reuze meevallen het onderzoek, oke, het is het echt lekker maar zo erg is het nou ook weer niet en het duurt maar even. Ik heb er recent echter het een en ander over gelezen. Het is maar de vraag of onderzoek nou echt zo nuttig is. Er komen veel vals positieven uit waarbij vrouwen een borst laten amputeren terwijl het eigenlijk niet nodig zou zijn. De vraag is ook of het pletten van een borst waar al een tumor in zit geen rare reactie kan veroorzaken omdat alles toch samen geknepen wordt. Ik weet niet of ik de volgende keer nog ga, krijg er steeds minder een goed gevoel bij. Er schijnen ook andere methodes te zijn voor onderzoek maar daar heb ik me nog niet in verdiept.

  • Ik had een bult in mijn borst, ze maken dan eerst een fot en doen dan nog een echo en een punctie. Gelukkig was het bij mij alleen een cyste.
   Ik ben daarna bij de reguliere controle weer geweest maar ik weet dus niet of ik dat nog doe om genoemde redenen.

 2. Mijn oma en opa hadden beide tegelijk borstkanker. Dit was 25 jaar geleden, ze waren toen beide in de zeventig. Oma is eraan overleden, opa niet. Ik heb 11 jaar geleden op mijn 32e een borstonderzoek gehad en een punctie. Ik heb beide toen niet als pijnlijk ervaren. Gelukkig was de uitslag goed.

 3. Ik weet wel dat dit ook bij mannen voorkomt, al hoor je er veel minder over dan bij vrouwen. Ik heb vorig jaar een onderzoek gehad en heb dat iet als pijnlijk ervaren, toch weet ik dat het erg naar kan zijn.

 4. Ja, dat wist ik. Wat veel mensen ook niet weten is dat er een link bestaat tussen alcohol en borstkanker. En tussen zuivelproducten en borstkanker.

 5. Helaas wel al onderzoek gehad en prettig is het absoluut niet nee. Helaas, bepaalde ziektes kunnen mannen ook krijgen al is het natuurlijk veel minder vaak voorkomend dan bij vrouwen.

 6. Persoonlijk vind ik het filmpje zwaar overtrokken.
  Als inderdaad alles zo open zou barsten dan zou men allang tot een ander onderzoek overgegaan zijn.
  Borstkanker kan idd net zo goed bij mannen voorkomen als bij vrouwen, hoewel het minder voorkomt bij mannen.
  Wat een grote rol speelt en dat komt in het filmpje duidelijk naar voren, hoe beleef je het.
  Alles heeft met beleving en ervaring te maken daarin te maken, is dus subjectief .
  Ik heb borstkanker, zelf ontdekt, een mammagrafie is idd een vervelend onderzoek.

  Wil je de reguliere weg volgen dan krijg je een mammagrafie, dat is beeldvormendonderzoek welke ze het eerste, om meerdere redenen inzetten.
  Op een mri zien ze anderen dingen, in een soms ander stadium.
  Daarnaast, is er idd sprake van een tumor moet er een punctie plaatsvinden.
  Een amputatie vind niet zomaar plaats en van overheidswege proberen ze je een borstbesparende OK aan te praten als dat enigszins mogelijk is.
  In mijn situatie was het, zou ik kiezen voor borstbesparend, dan volgden er 20 bestralingen.
  Wat ook een mogelijk tot onderzoek is thermografie.

  Mocht je op de een of andere wijze met borstca in aanmerking komen, bewaar kalmte.
  Ik kon denken op het moment dat ik het knobbeltje ontdekte, 1. het is niet in een dag ontstaan, 2, het is geen acute situatie.
  Wel zat ik binnen een uur zat ik bij de huisarts voor overleg en beoordeling en nam vervolgens 5 dagen de tijd om na te denken wat ik wilde, mocht het kwaadaardig zijn.
  Op het moment dat je het ZH binnenstapt begint de trein in een hoog tempo te rijden en moet je sterk in je schoenen staan wil je hem tot bedaren te brengen.
  Daarnaast koos ik om de OK een week uit te stellen, gewoon omdat ik wat tijd nodig had om te overdenken en zoals ik pas mijn man tegen iemand hoorde zeggen, we hebben dingen gedaan die we anders niet meer hadden kunnen doen.
  Nu ben ik een jaar verder, ondanks goede uitslagen is de impact is groot, doch het er kwamen andere, ook goede dingen op ons pad, is ook verrijkend.
  Belangrijk is blijf dicht bij jezelf, mocht je in zo’n situatie komen, een ieder voelt het voor zich en ieder heeft hierin andere behoeften.
  Voor alle duidelijkheid, ik volg een 2 sporen beleid, regulier en alternatief en heb een half jaar geleden met mijn behandelend arts af gesproken dat we eerst overleggen of er beeldvormend onderzoek moet plaatsvinden, en niet volgens protocol dat er een beeldvorming plaats vind en ik kom er op co. Ik vind het moeilijk om onderdeel te zijn van het protocol voorschrijft.
  Verder is mijn beh arts meewerkend richting mijn ntt- arts.( niet toxische tumortherapie)

  • paar kleine foutjes, soory...
   moet zijn...

   *mocht je persoonlijk met borstca in aanraking komen
   * 2. geen acute levensbedreigende situatie ( waar acute hulp nodig is)

   *mbt onderzoeken, angst speelt ook mee in de beleving van en belangrijk de houding van de laborante die beeldvormend onderzoek uitvoert.

  • Wauw, ik ben onder de indruk van de kalmte die je had Marrian! Dat lijkt me ook heel goed, want als je rustig kunt blijven kun je ook weloverwogen keuzes maken.

 7. Nee, maar ik heb van mijn moeder inderdaad wel eens begrepen dat het alles behalve een pretje is. Het zal vast niets zijn in vergelijking met een bevalling, maar dat lijkt me OOK niet fijn!

 8. Ik heb zelf ook nog niet eerder zo'n onderzoek gehad maar het lijkt me ook zeker geen pretje. Natuurlijk is het wel erg goed dat die onderzoeken gedaan worden en ook dat ze het op deze manier onder de aandacht brengen. Zeker in Aziatische landen waar toch al zo weinig over persoonlijke dingen wordt gesproken met elkaar.

 9. Oh dat ziet er wel heel ernstig uit op dat filmpje. Maar, mijn moeder moet dat onderzoek weleens doen en zij vind het nooit een fijn gevoel. Het is wel erg goed dat ze het doen, want het komt best wel vaak voor dat vrouwen borstkanker hebben

 10. Heb jaren geleden een mamo moeten laten doen en vond het toch redelijk pijnlijk. Jammer genoeg kunnen ze daarmee ook niet alles zien. Bij een collega van mijn mama was niets te zijn bij het onderzoek en een paar maand later is ze overleden aan borstkanker.

 11. Ik krijg om het jaar een oproep voor het borstonderzoek, ben al 9 keer geweest. Het is inderdaad geen fijn onderzoek maar ik ken in mijn (kleine) dorp persoonlijk al 11 vrouwen waarbij een kanker geconstateerd werd. 10 ervan leven nog.

 12. Ik wist wel dat het ook bij mannen voorkomt, maar aan de reacties te zien is dit nog lang niet algemeen bekend. Goed dus dat je hier aandacht aan besteed. Ik heb zelf nog geen onderzoek laten doen, maar wanneer ik op de leeftijd zou komen dat dit wordt aangeraden, wil ik me wel verdiepen in de mogelijkheden qua soorten onderzoek e.d.

 13. Nou, ze doet het wel erg op haar gemakje, die assistente. Dat pletten doet bij de een gewoon erger pijn dan bij de ander. Ik vind het zelf absoluut niet gezellig, maar in onze onderzoekbus doen ze erg hun best om de borstklem of hoe noem je zoiets maar zo kort mogelijk te laten duren. In dit filmpje duurt het echt idioot lang. Vaak heb je nog wel een wat trekkerig gevoel en een rode huid na afloop, maar na een uurtje of zo is het weer gewoon. Het is superbelangrijk en ik doe altijd mee.

 14. Goed dat er ook aandacht aan wordt besteedt. Ik stond er ook nooit zo bij stil dat het bij mannen voorkwam. Eerlijk gezegd ben ik zo iemand die zo'n onderzoek zou uitstellen door dit soort beelden, maar in de comments blijkt dat het wel meevalt. Thanks daarvoor :-)

 15. Bij mannen komt het steeds vaker voor. k heb het onderzoek zelf nooit gehad, maar door de verhalen van mijn moeder (borsten die worden plat gedrukt) zie ik er wel een beetje tegenop x

 16. IK was me er wel van bewust dat mannen ook borstkanker kunnen krijgen alleen nog nooit in mijn omgeving gehoord. Zelf gelukkig nog nooit zo'n mammografie(of hoe je het ook schrijft) gehad! Hoop dit voorlopig ook zo te houden....

 17. Ik heb het nog nooit laten doen, maar klinkt ontzettend griezelig. Ik ben een zeer rondborstige vrouw en er ook behoorlijk gevoelig aan. Kan me niet inbeelden hoe het moet zijn om die ergens tussen te laten platdrukken. Auwch....

 18. Heel goed dat je hier aandacht aan besteed, uiteraard kunnen mannen dit ook krijgen! Ik heb zelf tweemaal een onderzoek gehad, ik vond het vooral vervelend omdat ze ook een deel van de oksel mee willen nemen en dus ver moesten trekken. Maar voel ik iets dan ga ik gewoon weer, zo belangrijk om er op tijd bij te zijn!

 19. Nooit over nagedacht dat mannen dit inderdaad ook kunnen krijgen. En zelf heb ik ook nog nooit een borstonderzoek gehad maar als ik de verhalen mag geloven vind ik dat niet zo erg geloof ik...

 20. Ik heb er mijn man naar gevraagd en ook hij stond er eigenlijk nooit bij stil dat het bij mannen ook fout zou kunnen zijn.Hij zal het overigens niet zo snel laten checken. Wel goed inde gaten houden uiteraard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder