Reacties

Koffie aanbieden: Bied jij monteurs en werksters koffie aan? — 46 reacties

 1. Eerlijk gezegd doe ik dat niet altijd. Reden: Ik heb geen idee wat ik tegen ze moet zeggen als we dan aan tafel zitten, ben vrij onzeker enzo. Als manlief thuis is dan wordt er wel altijd koffie aangeboden want die kletst met iedereen. En hij is altijd al rond enen weer thuis omdat hij vroeg begint dus de monteurs die in de middag komen hebben geluk. ;-)

 2. Wij hebben niet zo vaak klussers over de vloer, omdat manlief alles zelf doet. Maar als er iemand komt vraag ik wel of deze persoon iets wil drinken.

  Zelf ben ik 'werkster' bij een zorgaanbieder. Ik noem het liever huishoudelijke hulp: dat vind ik vriendelijker klinken. En ja, ik krijg koffie bij de cliënten en zo niet dan ga ik even zelf ergens om koffie, maar dat is gelukkig nog nooit voorgekomen. Ik kan namelijk niet de hele morgen zonder even een break te nemen.

 3. Voor heel kleine klusjes biedt ik het niet aan.
  Verder wel. Ik breng de koffie bij monteurs en ga er even bijstaan.
  Dan hou ik eventueel een kort gesprekje en daarna ga ik weer.
  Vaak zijn ze sowieso druk en werken ze graag door.
  Als ik eens een werkste inhuur ga ik wel even met haar zitten.
  Poetsen is fysiek toch best zwaar werk, dus daar mag best een pauze in halverwege.
  Bij werklui die fysiek zwaar werk doen ( hebben we weinig), biedt ik overigens ook een stoel aan.

 4. Altijd koffie aanbieden! Erbij zitten is helemaal niet nodig, risico dat ze lang(er) blijven zitten is dan nl groter.
  Heb je weleens meegemaakt dat de loodgieter kwam en je een héle dag zonder water zat? Waarschijnlijk is hem geen koffie aangeboden......
  Dit hoor ik nl van m'n zoon, hij is loodgieter en geen koffie=geen water ;)

 5. Meestal wel, of ik moet écht een hele goede reden hebben. Maar net als jij ben ik ook stiekem opgelucht als ze 'nee' zeggen of vragen het op hun werkplek te krijgen. Een keer een praatje is nog wel te doen, maar sommige mensen had ik hier letterlijk jaren over de vloer, dan zou je soms wel eens willen er nooit aan begonnen te zijn ;-)

 6. Tuurlijk bied ik iemand altijd koffie of thee aan, en neem ik dan even tijd om erbij te gaan zitten. En meestal hoef je zelf niks te zeggen, soms vraag ik hoe het met hem gaat, drinken we thee/koffie op en gaat hij weer aan het werk. Ik denk het werkt toch zoveel fijner als je even wat gedronken hebt? Weet niet of er onderzoek naar gedaan is maar het zou me niet verbazen als mensen dan gewoon beter werken ook ofzo :-D

  • Interessant punt Sillie! Ik denk dat je daar wel eens gelijk in kunt hebben. Zo'n aangeboden kopje doet een mens goed lijkt me, en daarna heb je weer frisse zin om aan het werk te gaan.

 7. Ja, ik bied altijd koffie aan. De servicemonteur die elk jaar de CV komt nakijken weet het al. Hier wordt koffie geschonken. Even rustig zitten aan de keukentafel. Met een koekje erbij natuurlijk :-) Ik heb nog nooit meegemaakt dat de persoon in kwestie belachelijk lang bleef zitten of zo. En we vinden altijd wel wat om over te praten. Ook bezorgers van grote dingen, zoals een paar jaar geleden nieuwe bedden voor de kinderen, bieden we koffie aan. Die hadden overigens geen tijd... Bij mijn ouders komt elke week een huishoudelijke hulp. Mijn moeder zet altijd koffie en ze gaan er even goed voor zitten, ook weer met koekje.

 8. Met de werkster zal ik wel standaard een kopje koffie drinken denk ik. Ik heb geen werkster, maar dat terzijde. Monteurs etc bied ik soms wat aan. Als het warm is vraag ik of ze wat water willen - fris hebben we nooit in huis - en als het een flinke klus is dan vraag ik of ze koffie willen. Als ze alleen een meter komen controleren meestal niet. Ik blijf ook niet bij hun werk zitten, maar dat is omdat ik er zelf nogal van in paniek zou raken als iemand op mijn neus zou mee kijken. Zo geef ik ze mijn vertrouwen - voor mijn gevoel.

 9. Gelukkig komt het niet zo vaak voor dat er hier een monteur moet komen, maar natuurlijk komt het wel eens voor... en ja, dan bied ik ze zeker altijd een kop koffie aan.. en inderdaad niet zo naast de kapotte wasmachine... Ik denk dat als ik zelf een monteur zou zijn geweest, dat ik het heel erg op prijs gesteld zou hebben... En die monteurs blijven echt niet lang plakken hoor, want ze hebben een hele lijst van adressen waar ze nog naar toe moeten...
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 10. Ja, de mensen die hier rond koffietijd aan het werk zijn, krijgen koffie of thee aangeboden.
  Gelukkig werken partner en ik aan huis (hij kan gemakkelijk met iedereen een gesprek aaa gaan) en na een kwartier, twintig minuten gaan we zelf ook weer aan het werk!

 11. Ik bied bijna altijd iets te drinken aan. Oke, de monteur die de cv na kwam kijken gisteren niet, maar die kwam al bijna binnen met 'ik hoef geen koffie hoor!' Hij moest de hele (woningbouw) flat nakijken, en had al genoeg koffie achter de kiezen en aangeboden gekregen om de rest van de dag te stuiteren haha.

 12. Heb een paar weken terug een week lang allerlei werkmannen over de vloer gehad omdat mijn badkamer werd gerenoveerd.
  En ja, natuurlijk bied ik die koffie/thee/koek etc aan. Ik vond het prettig dat ze zelf aangaven hoe laat ze pauzeerden, dan kon ik op tijd zorgen voor verse koffie en thee en na een kwartiertje sprongen ze weer op om verder te gaan.
  Lunchpauze hadden zelf hun brood en beleg voor meegenomen; ik zorgde voor koffie of thee en in de middag hetzelfde riedeltje als in de ochtend. En tussendoor af ten toe vragen of ze nog iets nodig hadden. Of bij de lunch ook een eitje aanbieden. Het antwoord was altijd nee op extra dingen. Harde werkers en hoge tijdsdruk. Dat laatste hoorde ik dan van hun verhalen in de pauzes. Wat ik wel weer interessant vond om te horen; een heel andere beroepsgroep, maar wel met herkenbare stress.

 13. Ik bied ze meestal een glas fris aan, de klusjesmannen en reik het aan. Toen er bouwvakkers buiten bezig waren heb ik waterijsjes uitgedeeld, waren ze heel blij mee!

 14. Ik bied meestal wat te drinken aan. Ik vind het vaak wel gezellig als er klusjesmensen over de vloer zijn en heb er leuke gesprekken mee. Mocht het gesprek te technisch worden en klets ik er wel omheen naar een ander onderwerp ;-)
  En het gebeurt zelden dat iemand lang blijft zitten.

 15. Ik bied iedereen zeker altijd koffie aan. Ik heb hier al heel wat keren aan de hoge tafel gezeten, met verwarmingsmonteurs en loodgieters. Heb ze wel eens een volle dag in huis gehad vanwege een grote klus, zaten we tussen de middag gezellig te eten aan de hoge tafel, zij met hun broodbakken en pakken melk. Beetje babbelen. Vind het altijd wel gezellig. Mijn schoonmoeder drinkt iedere donderdag als haar schoonmaakster er is uitgebreid koffie met haar om 10.15u en dan wordt er natuurlijk heel wat af gekletst.

 16. Ik heb niet vaak klussers over de vloer. (ik heb een handige man ;-) )
  Maar als wij werklui over de vloer hebben vraag ik zeker of ze iets te drinken willen.
  Dat heb ik vroeger van mijn moeder geleerd. Zij heeft ook wat koffiebekers uitgedeeld. Ook wel aan werklui die toevallig recht voor ons huis aan de straat bezig waren.
  Voor mij is het dus heel normaal.
  Soms zeggen ze nee, want ze moeten snel door naar de volgende klus. Maar zeker als ze langer bezig zijn hebben ze vaak wel zin in een verse bak koffie. Dat gaat op een dienblad met een lekkere koek erbij. Meestal breng ik dat bij ze. Ze gieten het staand naar binnen en gaan weer verder.
  Een paar jaar geleden werd ons huis (en dat van de buren) geïsoleerd. Dat was een flinke klus. De mannen waren pas aan het eind van de ochtend begonnen. En ze waren pas rond 10 uur 's avonds klaar. Toen heb ik ook lekker een bord patat met snacks voor ze gebakken. Ze vonden het erg lekker. 't Was winter, dus buiten knap koud. Anders hadden ze een pizza laten bezorgen ofzo.
  Later hoorden we dat deze zelfde mannen de volgende dag bij kennissen van ons aan het werk waren. Daar vertelden ze dat ze de vorige dag zo goed verzorgd waren. Toch leuk om te horen. ;-)
  Zeker als de mannen buiten blijven drinken ga ik er niet bijzitten. Ik krijg het dienblad vanzelf weer terug.
  Ik heb een poos hulp in huis gehad. 1 Ochtend in de 2 weken. Dan werd er met koffietijd lekker gepauzeerd met een koek erbij. Even babbelen en weer lekker verder.

  • Ik voelde me met het eten gewoon een beetje zitten. Wij zaten lekker aan de patat en aan de andere kant van het raam stonden die mannen in de kou te ploeteren.
   Dus toen wij klaar waren met eten heb ik gewoon nog wat extra's gebakken.

 17. Vorig jaar kwam er een man de ketel schoonmaken. Ik bood hem koffie aan. Hij ging ervoor zitten en spraak een half uur over zijn vrouw en kinderen. (Allemaal problemen) Ik luisterde en gaf wat adviesjes.
  Daar schreef hij de rekening en keek op zijn horloge hoelang hij hier binnen was. Zijn kletstijd moest ik dus ook betalen. Sinsdien ben ik zeer terughoudend hierin.

  • Hij zou eigenlijk alleen de tijd dat hij echt aan het werk was in rekening moeten brengen lijkt me. Of in ieder geval niet meer dan 10 minuten pauze. De persoonlijke kletspraat valt niet onder arbeidsloon lijkt me.

   Misschien kun jij hém een rekening sturen voor het luisterend oor ; )

 18. Ja, dat laatste heb ik ook recent meegemaakt.Tot nu toe altijd koffie en cake of koek geschonken,
  en tuseen de middag soep als het een wat langere klus betrof, maar laatst kreeg ik ook een gepeperde rekening van iemand die hier een lange pauze had ingelast met koffie en cake en ik kon dat ook nog eens gaan meebetalen! Dan wordt je gastvrijheid wel even vanzelf op een lager pitje gezet.Mijn buurvrouw heeft nog nooit iemand koffie aangeboden,laat de werknemers gewoon in de kou zitten en is nooit gastvrij,maar is ook nooit opgelicht.Dus ja, wat is wijsheid???

 19. Ik vind het ook lastig. Ik heb heel wat problemen gehad met m'n wasmachine en wil altijd wachten tot ik weet hoe/wat en hoe lang het duurt voor ik zoiets vraag. Soms zijn ze met een paar minuten al weg, soms zijn ze zo druk bezig dat ik niet eens de kans lijk te krijgen iets te vragen en soms zeggen ze haast te hebben dat een bak hete koffie ze alleen maar langer hier zou houden. Ik vind het sowieso al vervelend dat mijn wasmachine en eigenlijk alles waar naar gekeken moet worden als er iets stuk is in de woonkamer staat (open keuken maar zo klein dat het voor mij gewoon woonkamer is). Moet ik erbij gaan zitten moet ik gewoon lekker achter m'n computer kruipen en niks zeggen. Als ze iets moeten weten is het vervelend als je me moeten roepen of denken dat het me niet boeit dus ik ga soms maar wat opruimen of op de hoek van de bank zitten, maar ik ben altijd blij als ze weer weg zijn. Soms komen ze ook hier klussen i.v.m. de VVE, een balkon wat vervangen moet worden o.i.d. Dingen die langer duren of soms dagen, dan vraag ik het sowieso wel, maar voor kleine klusjes vind ik het lastig. Daarbij heb ik nooit koffiemelk in huis en suiker is ook lastig (gebruiken we allebei niet). Meestal maak ik dan gewoon een pot koffie en zet alles maar klaar voor zover ik het heb zodat ze kunnen pakken wat en wanneer ze willen.

 20. Ja hier altijd krijgen monteurs van bv Eneco of schoorsteenvegers altijd koffie of fris naar gelang het tijdstip dat ze er zijn.
  Juist van de week de schoorsteenvegers gehad en jrijgen hier altijd koffie met wat lekkers.
  Dat is al jaren zo, ik denk altijd maar xo , ze zijn voir mij aant werk.
  Maar vaak hoor ik wel dat ze bijna nergens koffie of fris krijgen,maar ik vind t nuet meer dan nirmaal.
  Ik vak graag en ook dat weten ze want ze waren eerst bijn m'n ouders geweest en toen zeiden ze nee we drinken bij uw dichter en daar krijgen we altijd wat lekkers erbij wat ze zelf bakt.
  Hie zo verwennen , hihi.
  Dit keer roomboter boterkoek net sin appel rasp met gember.

  Ik bak iedere week dus even iets extra s bakken is niet erg behalve dat we niet te erg uitdijen.

  Groet van Hilda

 21. Iedereen die de kat niet laat ontsnappen en niet met z'n (vieze) schoenen het huis doorbanjert krijgt altijd wat te drinken en te eten. Zeker als ze uren bezig zijn. Vaak zijn het kennissen dus dan krijgen ze ook nog een bord warm eten toegeschoven van mijn man als ze rond etenstijd aan t werk zijn haha. Hup gewoon aan tafel. Sudanese gastvrijheid ;)

 22. Altijd monteur iets te drinken aanbieden! Zodra er een monteur langskomt wees altijd aardig en bied hem eten en drinken aan. Misschien dat je er nog iets extra’s uit kan halen. Leuk forum, mooie site ook!

  Laat monteurs wel altijd buiten roken tenzij je zelf rookt uiteraard.

 23. Mijn moeder deed het vroeger ook altijd. Bij monteurs die er langer zijn wil ik het ook wel doen. De postbode of een leverancier is hier zo kort, zou denk ik heel raar opkijken als ik dat zou vragen. Vraag me af of ze er überhaupt nog tijd voor krijgen. Tijd is geld.

 24. Werkmannen komen hier niet zoveel, maar als er iemand is dan bied ik wel iets te drinken aan. Tenzij het een kort klusje is, dan niet.

  Ik heb huishoudelijke hulp van de thuiszorg. Voorheen was er tijd om koffie of thee te drinken, maar sinds vorig jaar niet meer. Ik ben fors in uren achteruit gegaan, van 5.5 uur naar 2 uur per week en voor de hulp worden de cliënten zo kort op elkaar gepland, dat er geen tijd is om uit te lopen. Bij mij komt ze één keer per week van 9.00 tot 11.00 en de volgende klant staat voor mijn hulp om 11.15 uur gepland en die klant woont in een andere wijk. Dus helaas is er geen tijd meer voor een kopje koffie. Wat ik schandalig vind, niet voor mij, maar mijn hulp heeft 3 adresjes op een dag waar ze moet werken. Tussen de middag moet ze haar brood op de fiets, onderweg naar de volgende klant opeten. Want tijd voor pauze krijgt ze niet.

  • Zeker weten. De thuiszorgorganisatie kreeg signalen dat mensen toch koffie dronken en dat de hulpen dan wat langer doorwerkten om die tien minuten of kwartiertje van de koffie in te halen. En toen hebben ze de tijden tussen de cliënten verkort. Zodat hulpen niet meer langer kunnen blijven. Echt absuurd. Zelf drinken ze waarschijnlijk sloten koffie per dag op kantoor, maar iemand die zwaar lichamelijk werk doet, moet maar een bidon meenemen op de fiets zodat je onderweg kan drinken. Te schandalig voor woorden.

  • Nou ja zeg! Wat ontzettend onsympathiek van die thuiszorgorganisatie om dan de tijd tussen de cliënten te verkorten zeg... Ik snap dat ook niet. Thuishulpen hebben toch ook een hele belangrijke sociale functie heb ik altijd gedacht. En dan komt daar nog bij inderdaad dat het fysiek pittig werk is, en dat je dus best even een koffiepauze nodig hebt.

 25. Ik bied vanaf nu geen koffie meer aan! Had loodgieter over de vloer moest bijbetalen omdat hij langer was geweest vanwege het drinken van een kopje koffie. Er werd me 20 euro door berekent. Verdediging was dat het bedrijf niet wil betalen voor de tijd dat een loodgieter niet aan het werk is en ik dus maar moet betalen al ik vriendelijk wil zijn voor een loodgieter!
  Bedankt voor de top service riool.nl en Barthen!

  • Dat kan ik me helemaal voorstellen Bart! Dat is toch wel heel lomp om dat extra te rekenen voor de tijd dat je koffie drinkt, omdat iemand zo vriendelijk is dat aan te bieden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder