Bibliotheek perikelen in tijden van Corona

bibliotheek corona
In de dorpsbibliotheek kon ik weer tijdschriften lenen!

Toen het nieuws kwam dat de bibliotheken weer open gingen, sprong ik een gat in de lucht.

Maar een bezoek aan de bibliotheek is niet meer zoals het was. Boeken lenen is een stuk lastiger geworden.

Verandering hoeft niet erg te zijn, maar ik mis 'mijn bibliotheek'!

Bibliotheek perikelen in tijden corona

Doordat ik nu van te voren een kaartje moet 'kopen' om een bezoek van 30 minuten te reserveren, is een bibliotheekbezoek ineens een stuk minder ontspannend. Blijkbaar was één van de dingen die ik zo leuk vond aan de bibliotheek, dat je er zomaar even kon binnen lopen. Nu kan ik niet ineens denken: 'Ik ga even naar de bibliotheek!'

Daar dient een planning aan vooraf te gaan.

Tuurlijk, er zijn ergere dingen, maar ik merk dat ik daardoor veel minder naar de bibliotheek ga dan voorheen. Daarbij komt dat de openingstijden van de grote bibliotheek in de stad behoorlijk ongelukkig zijn. Zo is de bibliotheek in de stad op zaterdag gesloten! En ik ging juist graag op zaterdag.

Gelukkig brengt de dorpsbibliotheek uitkomst

De dorpsbibliotheek brengt uitkomst

De dorpsbibliotheek in Zelhem is namelijk wél open op zaterdagochtend. En het is nog een hele knusse bieb ook. Daarom heb ik de afhaallocatie voor al mijn gereserveerde boeken omgezet naar Zelhem. Je hoeft daar ook niet moeilijk te betalen voor parkeren.

Het nadeel aan de dorpsbibliotheek is dat het aanbod kleiner is.

Maar zolang de bibliotheek in de stad nog niet weer normale openingstijden heeft, is het een mooie oplossing.

Hoe zijn jouw ervaringen met de bieb in tijden van corona?

Similar Posts

27 Comments

 1. In deze tijd moeten we bijna voor alles een afspraak maken om te reserveren.
  Het voelt inderdaad als een beperking. Hans

  1. Ik woon in Engeland en de bibliotheken zijn hier nog dicht. Maar ik gebruik toch al de bibliotheek-app dus ik lees vrolijk verder op mijn telefoon.

 2. Het is in ieder geval fijn dat je kunt gaan, ik heb al zolang ik in Frankrijk woon nog steeds een abonnement bij de bieb, elke twee maanden ga ik een weekje naar mijn jongste dochter in Nederland en leen dan een stapel boeken, helaas zijn de grenzen nog steeds dicht. Het ergste is natuurlijk dat ik mijn dochter al heel lang niet gezien heb maar de bieb mis is ook heel erg, al mijn boeken heb ik uit, ik lees nu e-books en luister naar luisterboeken maar er gaat toch niets boven een gewoon papieren boek, dus wees maar blij dat je ondanks beperkingen toch kan gaan.
  Adriana

 3. Bij ons in de bibliotheek mogen mensen naar binnen mits ze hun handen desinfecteren, de looproutes volgen en 1,5 meter afstand van anderen houden. Er mogen maximaal 30 leners binnen zijn (terwijl ons vloeroppervlak 130 zou rechtvaardigen). Ze kunnen dan de tijd nemen om boeken te zoeken, daar is geen maximum voor. Maar de duur van het bezoek mag niet lijken op een verblijf, de toiletten zijn gesloten en het ziet er ongezellig uit. Voor ons als medewerkers lijkt het alsof we opzichters en schoonmakers zijn. Niks mis mee hoor, maar het heeft niets tot weinig te maken met het eigenlijke werk.

 4. Wat Ageeth beschrijft, zo is het bij mijn filiaal van de bibliotheek ook. Ben nog niet naar het hoofdkantoor geweest dus ken de situatie daar niet, maar vond het juist zo fijn om te kunnen neuzen, rustig kijken en even naar het toilet. Dat kan allemaal niet (meer). Ook tijdschriften en kranten lezen kan tijdelijk niet, noch de computers raadplegen. Lijkt mij een kleine ramp voor mensen die er kwamen om online te kunnen of even te printen. Hoe doe je dat nu?
  En ook inderdaad die verplichte looproutes, eerst je handen ontsmetten.

  Zou fijn zijn als we in de bieb weer terug naar normaal mogen. Maar snap het wel, alleen leuk vinden doe ik het niet en voor de medewerkers lijkt me het al helemaal geen feest.

 5. De kinderen reserveerden hun boeken online, ik kreeg een mailtje dat het binnen was en ik kon het zo ophalen. Ik vond het helemaal geweldig.

  Love As always
  Di mario

 6. Zelf ga ik eigenlijk nooit meer naar de bibliotheek, maar in de tijd dat ik nog wel ging was ik altijd uren aan het struinen. Snap dus heel goed dat je zo'n half uurtje op afspraak niks vindt.

 7. Een grote waar ik gastlener ben, was eerder open dan de kleine vestigingen dichterbij. Nadeel aan de grote verplichtte mandjes, reserveren heb ik niet van gehoord maar ik kan daar de enorme trap niet rustig op want die is dus te smal. En daar die stad vol met enorm dom volk zit, neem ik dat risico niet. Dus ging ik naar 1 van de kleine en was de enige op het personeel na. Ze zijn hier nog maar 2 halve dagen open (kakkuttyfus!!!) het was juist zo lekker dat ik hier om 20:50 uur naar binnen kon rennen. Helaas. Ik heb een onbeschoft grote stapel meegenomen het plezier is er echt vanaf.

 8. Met een 'kaartje kopen' gaat er inderdaad al een heleboel charme verloren. Gelukkig hoef ik dat niet. Ik kan erheen wanneer ik wil (wel beperkter open dan normaal), handen ontsmetten en verplicht een mandje mee naar binnen. Mandjes op? Dan even wachten, maar dat heb ik gelukkig nog niet meegemaakt.

 9. Naar de bieb ben ik nog nooit geweest en boeken heb ik ruim voldoende in voorraad en er zijn er nog veel die ik nog niet eens had of hebt gelezen. en daarbij heb ik ook een grote dvd voorraad dus ik kwam de dagen wel door. En nog hoor.Vervelen ons hier niet. En dan heb je altijd internet nog als ik daar wilt lezen zoals ik nu bij jouw deed.

 10. Ik ben heel blij dat mijn bieb weer open is. Beperkt, maar dat maakt niet uit. De bieb bezoeken was ook mijn eerste uitstapje. Ik reserveer alles wat ik wil lezen. Krijg keurig bericht dat ik het kan komen halen, vier dagen na het bericht, want de boeken gaan eerst in quarantaine. Het is voor mij erin en er zo snel mogelijk weer uit. Dat is jammer want wij hebben echt een fijne, gezellige bieb. Met koffie of thee, met kranten, tijdschriften, speelruimte. Maar ik ben al superblij dat ik weer gewoon kan lenen

 11. De bieb in mijn wijk is nog dicht, een wijk verderop kan ik wel naar de bieb. In de hoofdvestiging moesten we idd kaartjes kopen, maar volgens mij hebben ze dat inmiddels afgeschaft (ik kan er iig niets meer over vinden op de website). Hier lopen de reserveringen nog niet, als het goed is komt dat volgende maand op gang.

  En idd: desinfecteren en alleen pakken wat je echt wil lenen. Ik struin nu dus door de bieb met m'n smartphone in de hand, en zoek alle boeken op die me interessant lijken. En ik heb een wensenlijst van hier tot aan Tokio. Het geplastificeerde stuk papier om mensen te tellen heb ik de laatste keer in m'n rugzak gestopt, anders werd het wel erg jongleren (boeken, smartphone, stuk papier...).

 12. de bibliotheek heb ik niet zo gemist..

  en nu zijn nog heel wat beperkingen voor een bezoek

  ik wacht voorlopig nog wat af

  groeten

 13. Hier is de bieb 3 middagen open in de week.
  Je moet een mandje meenemen en je handen ontsmetten.
  Er is een looproute.
  Het beste is boeken te reserveren via de website van de bieb.

  Ik ben wel blij dat ze er zo mee omgaan, petje af voor die er werken.

 14. Ik zal je eerlijk zeggen, ik zat te wachten op jouw ervaring met her reserveren. Ik vind het net als jij vreselijk om een tijdstip te moeten reserveren. Ik ging altijd spontaan naar de bieb, en altijd in combinatie met een boodschap of bezoek in de stad. Nu dat niet meer kan, ben ik er ook nog niet geweest. Ik ging ook altijd s'morgens en ook wel op zaterdag en dat kan nu ook niet meer. Omdat de bieb vrij groot is denk ik dat een mandjes systeem beter was geweest i.p,v. verplicht reserveren.
  Museumjaarkaart abonnement wordt automatisch verlengd, ik heb een mail verstuurd met de vraag of onze bibliotheek dat ook gaat doen ?

  1. Ik snap je helemaal Thea. Juist dat vrijblijvende wat zo fijn was aan de bibliotheek is verdwenen. Maar hopelijk gaan ze snel weer gewoon open, en kunnen we weer ouderwets binnenlopen.

   Reserveren kan nu gelukkig wel weer, dus ik heb nu voor a.s. zaterdag in Zelhem weer een kaartje gekocht zodat ik die boeken kan ophalen.

 15. Ik ben geen lid meer van de bieb. Wel jarenlang geweest, van kind af aan. Maar ik vond het al ver voor het coronavirus een beetje vies. Al die boeken die weet ik veel waar geweest zijn. Soms zaten er nog kruimels tussen. Of er zaten vlekken in. Niks voor mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.