Betaalmuur op je blog?

betaalmuurNaar aanleiding van mijn post getiteld Waarom je bezoekers boffen met reclame op je blog vroeg iemand in de comments waarom ik niet een betaalmuur op mijn blog zette. Ik had nog nooit van de term betaalmuur gehoord, maar toch snapte ik intuïtief wat het inhield.

Maar voor de zekerheid zocht ik het ook nog even op.

Wat is een betaalmuur?

Een betaalmuur, in het Engels paywall genoemd is:

Een systeem dat internetgebruikers de toegang weigert tot een website of blog tenzij ze betalen.

Nou heb ik echt een enorme antipathie voor betaalmuren, dus van dat idee moest ik echt eventjes van bijkomen. Want als ik ergens zo’n betaalmuur tegenkom, dan ga ik gewoon meteen weer weg. Dan zoek ik die informatie wel ergens anders. En laat anders maar zitten.

Hetzelfde heb ik met mensen die hun url achterlaten bij hun comment, en als ik dan naar hun blog klik vervolgens het bericht krijg dat alleen genodigden toegang hebben. ‘Laat dan je link niet achter,’ denk ik dan. En dan vertrek ik. Ik ga niet om toestemming vragen om dat blog te mogen bezoeken. Teveel gedoe.

Argumenten tegen een betaalmuur

 • Aangezien veel informatie op internet gratis is, verwachten mensen het niet.
 • Het is irritant. Je surft ergens naar toe, en dan kun je niet verder. Tenzij je betaalt.
 • De korte aandachtspanne van internet bezoekers is berucht! Dus als je ze dan helemaal gaat vragen om te betalen om een post te kunnen lezen dan neem je een groot risico dat ze afhaken.
 • Ik vind het een gedoe! Allemaal goed en wel, maar als ik eerst helemaal moet gaan betalen met iDeal dan vind ik dat teveel werk. Met Paypal zou ik dan nog eerder geneigd zijn om te betalen, omdat dit sneller gaat.
 • Hoe weet ik of de informatie mijn goede geld waard is? Daar kom ik pas achter als het te laat is.

Argumenten voor een betaalmuur

Eerlijk is eerlijk, er zijn vast ook wel goede argumenten voor een betaalmuur. Ik heb mijn denkhoed opgezet en bedacht deze:

 • Iemand heeft hard gewerkt aan een artikel of post. Dat mag best beloond worden.
 • Sommige informatie is het waard om voor te betalen.
 • Waarom zou altijd alles op het internet maar gratis moeten zijn.

Verder kom ik niet!

Betaalmuur versus advertorials of reclame

Een goed alternatief voor een betaalmuur vind ik reclame op blogs. Denk aan advertorials en banners. Géén pop-ups, want die zijn enorm storend.

In dat verband ben ik dus geen fan van adblockers. Als je een adblocker installeert dan voorkom je dat je reclame uitingen ziet. Ik snap best dat mensen adblockers hebben, maar tegelijkertijd is het niet zo blogger vriendelijk. Bovendien hoorde ik dat sommige makers van adblockers nu weer geld verdienen door bloggers te laten betalen voor het deblokkeren van reclame op hún blog. Niet erg fraai, als je het mij vraagt.

Conclusie over betaalmuur

Als ik moet kiezen tussen een betaalmuur of reclame dan is de keuze makkelijk: doe mij maar de reclame.

Leestip

iDeal versus Paypal

Nou ben ik benieuwd: wat heb jij liever? Een betaalmuur of reclame? En wat zou je vinden van een betaalmuur op Huisvlijt?

Similar Posts

41 Comments

 1. Als ik al een site tegen zou komen met een betaalmuur dan denk ik alleen maar… welke porno ben ik nu tegen gekomen…. dat zijn de enige sites waarvan ik weet helaas door ervaring met ex 2 dat ze er al heel lang bestaan.

  Adblockers, is niet alleen voor op blogs maar als je gaat gamen op internet, zynga.com bijv. is het erg irritant als je zit te spelen in een spel en je zit constant flikkerende beelden in je scherm,d at is waarom ze oa gemaakt zijn.

  Als jij zo’n muur zou opzetten, prima, maar ik ben dan weg.

  Xx

 2. Reclame, mits geen pop-up, vind ik op een blog niet storend. Soms zijn ze zelfs erg handig. Een andere keer vind ik ze creatief en origineel bedacht, dan moet ik er zelfs een beetje om lachen.

  Een betaalmuur ben ik volgens mij nog nooit bij een blog tegen gekomen maar ik vermoed dat ik dan snel af haak. Ik volg Huisvlijt als best lang en ik zou het erg jammer vinden als er een betaalmuur zou komen.

 3. Bij (leuke) bloggers van wie ik weet dat ze bloggen als beroep of voor broodnodige bijverdiensten heb ik de adblock uit staan. Verder staat ie gewoon aan. Voor bijvoorbeeld een leuk ebook of artikelen op blendle wil ik best betalen, maar ik hoef echt niet met reclame om mijn oren geslagen te worden, te pas en te onpas. En ik wil ook niet betalen voor informatie die je op elke hoek van de straat kan vinden.Je hele blog vol gooien met adwords om ook drie euro te vangen vind ik nogal flauw naar je lezers toe. Maar ja, eigen keuze van de blogger.

 4. Wat ik van een betaalmuur vind? Beetje absurd, precies om de argumenten die jij aanhaalt.

  Poosje geleden ging ik naar het blog van iemand die weleens een comment achterlaat op mijn blog. Als mensen een comment achterlaten op mijn blog, breng ik meestal ook even een bezoekje aan hun blog. Zat er ineens zo’n betaalmuur op!

  Ik kon dus geen comment achterlaten op haar blog en daarom heb ik dat op haar social media kanaal gedaan. Ze liet weten dat ze een betaalmuur had genomen “omdat er anders te veel mensen op haar blog kwamen die niet echt in haar geïnteresseerd waren”.

  Ik vraag me af hoe het inmiddels met haar gaat! ;-)

  1. Dat is inderdaad vervelend Sunny Mama. Ik bezoek de bloggers die reageren op Huisvlijt ook altijd terug. Maar zo’n betaalmuur schrikt enorm af.

   Ik denk dat, tenzij je Koning Maxima herself bent, weinig mensen zullen betalen…

 5. Het scheelt veel lezers een betaalmuur. Internet groeit en bloeit dankzij het vrije gebruik. Een reclameklik is leuk en dat geeft inspiratie om het bloggen vol te houden.

 6. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en ik ben het zelf ook nog niet tegengekomen. Vind het niet zo goed passen bij een blog eigenlijk. Reclame wel. Als het niet de halve pagina blokkeert vind ik het geen enkel probleem.

 7. Een betaalmuur lijkt me sowieso niet geschikt en handig. Reclame vind ik trouwens helemaal niet erg, als het mijn scherm maar niet overneemt.

 8. Ik zie zo’n betaalmuur weleens voorbij komen bij een krant of bij een comic. Bij die bewuste comic betaal je een soort abonnement per maand of per jaar. Mij niet gezien.
  Mijn Adblocker gaat alleen uit als ik weet dat de blogger die ik graag lees haar geld met bloggen verdient, anders blijft adblocker gewoon aan. Net als velen heb ik een hekel aan popups en knipperende reclame. Van bepaalde knipperende reclame kunnen sommige mensen zelfs een epileptische aanval krijgen.
  Ik ben met adblocker begonnen omdat een Amerikaanse website (DeviantArt.com) vroeger nog wel eens virusverspreidende reclames had. Bij klachten zeiden ze doodleuk dat de reclame van een derde partij kwamen en zij er geen invloed op en geen schuld aan hadden.

 9. Betaalmuur op een blog ben ik nog niet echt tegen gekomen denk ik…..wel kwam ik eens op een(amerikaans)blog waar je alleen kon lezen als je een soort van email? abbo nam?? Klik ik ook meteen weg, jammer de bammer…

 10. Wauw, bedrijven die bloggers laten betalen om de adblocker van bezoekers op te heffen? Je moet er maar op komen. Geef mij maar advertenties, ik zou niet betalen om een site te mogen bekijken. Inderdaad omdat ik bijvoorbeeld niet weet of het mijn geld waard is.

 11. Ik ben nog noot tegen zo een betaalmuur aangelopen.
  Ik vind het maar raar. Reclame moet kunnen, pop-ups zijn vervelend maar het weerhoudt mij niet om verder te lezen.

 12. De term betaalmuur kende ik al langer maar
  zelf lees ik nergens waar een betaalmuur is en dat zal ik ook nooit doen.
  Dan zoek ik de info wel elders. Waarom zou je overal maar voor moeten betalen?
  Je betaalt je al scheel aan van alles en nog wat.

 13. Verschrikkelijk, zo’n betaalmuur. Dan hoeft het van mij niet meer :). Reclame op de blog maakt me niet uit. Ik let er vaak nog niet eens op. Pop-ups vind ik wel echt een verschrikking…..

 14. Ik bezoek heel veel blogs nog maar zelden, sinds de advertenties de pan uit rijzen. Deze blog doet er drie minuten over! Om het eerste stuk tekst te laden. Als je een lange post hebt moet ik drie keer drie minuten wachten. Ik lees zelden de rest van een post tegenwoordig.

  En nee ik heb geen aftandse pc, slechte internetverbinding of wat dan ook. Een iPad mini van een jaar oud..

  En betalen op internet doe ik alleen als ik iets koop. Boeken, iets op bol of marktplaats, apparaten die thuisbezorgd worden. Ik betaal niet voor iets om te lezen. Of te kijken, tv-programma’s betaald terugkijken, ik kijk wel iets anders.

  Paywal is iets voor 18+ sites. Adblocker is voor mensen die knetter worden van het laden of geflikker om de tekst heen.

  1. Een blog dat traag laadt is inderdaad vervelend. Ik heb Huisvlijt nog weer even gecheckt met Google PageSpeed insights, maar daar scoort Huisvlijt gelukkig netjes 89. (100 is het maximum).

   Blogs moeten een minimale score van 85 hebben.

 15. Ik had er ook nooit van gehoord bij blogs, maar ik zou het best irritant vinden. Reclame vind ik wel kunnen, vooral voor diegenen die van bloggen hun beroep hebben gemaakt. En een extra centje is altijd welkom natuurlijk ;-)

 16. Een betaalmuur ben ik nog nooit tegengekomen maar mocht het een keer gebeuren, dan weet ik met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nu al dat ik meteen weer weg ben. Niet omdat ik niet voor goede informatie zou willen betalen maar omdat inderdaad achteraf pas blijkt óf het goede informatie was. Wie weet had ik die info ergens anders op het www wel gewoon helemaal gratis gekregen.

  Advertenties vind ik geen probleem zo lang het geen popups zijn. Goede blogs schrijven kost tijd en wat mij betreft mag daar voor de bloggers best wat tegenover staan.

  Ik ben weleens een blog tegengekomen waarop je de mogelijkheid had via Paypal geheel vrijwillig een bedrag te doneren als je dat wilde. (Ik heb overigens geen idee of dit systeem voor deze blogger werkt en of het haar wat oplevert.)

  1. Dat zie ik op Amerikaanse blogs en sites inderdaad ook wel eens. Best een aardig systeem. In Nederland ben ik het geloof nog niet tegengekomen.

   Zelf zou ik me er denk ik een beetje ongemakkelijk bij voelen.

 17. bij een betaalmuur haak ik af, want ik probeer zo zuinig mogelijk te leven , vanwege een laag inkomen, wat in de toekomst waarschijnlijk alleen maar minder word, nu is dit geen klagen hoor, want ik kan me prima redden, maar moet wel kijken hoe en waar ik geld aan uitgeef en betalen om een blog te mogen lezen, past daar niet bij. zou het overigens wel jammer vind als bepaalde blogs dit zouden doen omdat ik ze wel boeiend vind om te volgen en jouw blog hoort daar zeker bij.

 18. Je bent me er eentje. Blijf me verbazen waar je de onderwerpen blijft halen. Ben nog steeds niet erg bezig met reclame op mijn blog al wordt het hoge tijd. Ik zou best s wat mogen gaan verdienen.

 19. Ik had er nog nooit van gehoord.
  Maar goed dat jij het niet wilt/hebt, anders zag je mij hier niet terug..!
  En ik vind het hier juist altijd zo leuk!!

 20. Toestemming vragen om een blog te bezoeken, gelukkig heb ik dat nog niet meegemaakt. Ik vind het ook heel storend als de blogartikel met heel interessant titel. Maar als je op klikt dan moet je betalen om verder te mogen lezen, dan vind ik reclame op de blog toch maar beter. Ik wil niet betalen voor wat ik niet eens weet of het goed is. Pop up met eenmaal wegklikken is nog te doen. Maar soms probeer je 3-4 keer en dan wil het nog steeds niet lukken, dat is echt irritant.

  1. Als je meerdere keren moet proberen om zo’n pop-up weg te krijgen is dat inderdaad heel vervelend. Je hebt ze ook dat je het kruisje waarmee je ze kunt wegklikken niet kunt vinden. Soms verdenk ik ze er van dat dit kruisje pas na enkele minuten zichtbaar wordt.

 21. Ik ben blij dat je geen betaalmuur hebt, dan zou ik afhaken. Maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die heel interessante artikelen en of blogs schrijven in hun vakgebied en waar ze studie naar doen daar een bijdrage voor vragen. Helemaal als het gewilde onderwerpen zijn. Een blog is veel toegankelijker vaak dan een boek, die ze misschien anders zouden uitbrengen. Maar voor ik zou gaan betalen zou de schrijver daarvan wel een goede reputatie moeten hebben en ik echt geïnteresseerd moet zijn in het onderwerp. Voor huis- tuin- en keukenblogs (net als de mijne) vind ik leuk om te lezen, maar zou ik geen geld over hebben. Ik zou dan ook nooit een betaalmuur erop zetten. Tenzij ik een nieuwe blog start met goede tips in mijn vakgebied… Maar aangezien ik daarin totaal geen ervaring en geen naam heb, ben ik bang dat dat niet zou leiden tot hoge inkomsten :-)

 22. Ik vind het goed dat bloggers bijverdienen door middel van reclame, we werken immers allemaal ontzettend hard voor leuke en informatieve content. Zo’n betaalmuur daarentegen gaat me te ver en vind ik maar agressief. Ik zou nooit doorklikken.

 23. Ik zou ook afhaken bij een betaalmuur. ‘Laat maar dan ‘ inderdaad. Reclame vind ik soms ook storend, maar daar ligt er een beetje aan hoe aanwezig het is (pop ups / grootte / plaats op pagina). Maar nog altijd liever reclame dan zo’n muur. Ik kende het fenomeen nog niet!

 24. Toevallig pas op beautylab zo’n zelfde artikel gelezen. Ik heb adblocker aan staan, niet omdat ik gewone banners zo vervelend vind, maar omdat er in de loop van de jaren steeds meer reclames worden gemaakt waar je niet omheen kunt. Met geluid, pop ups, flikkerende/bewegende beelden. De reclamemakers hebben er voor gezorgd dat de meeste mensen advertenties nu blokkeren, zolang ze dit soort reclame blijven maken, blijf ik alles blokkeren. Zo ook op RTLXL, en ja, het werkt prima met een adblocker, je moet alleen weten hoe. ;-) Een betaalmuur is leuk bedacht, ‘zo moet je wel betalen en krijg ik mijn inkomsten als blogger’, maar ze houden er geen rekening mee dat heel erg veel mensen af zullen haken als dit gebeurd. Dit heb ik ook met cookies. Prima, maar zodra een site een ‘in your face’ pop up op de pagina zet die je moet accepteren om door te gaan, dan ga ik liever weg en zoek ik ergens anders wel informatie. Ik heb een hekel aan dat opdringerige, en als dat betekend dat ik dan straks helemaal niks meer kan bekijken, so be it. :P

  1. Ik snap precies wat je bedoelt! Dat opdringerige is stomvervelend! En soms bij die cookies, gaat een pagina dan ook nog eens opnieuw laden! Dat vind ik helemaal vervelend.

 25. Hmmm… ik klik ook direct weg als ik moet betalen. Ergens anders is de info toch wel gratis te krijgen, denk ik dan… Reclame staat niet zo mooi en tegenwoordig heb je ook veel programma’s die bij de lezer de reclame toch weren, dus ook daar zie ik de meerwaarde niet echt. Tja, blijft er niet veel over dan. Behalve het plezier wat andere mensen hebben aan je site, blog, tips… Ach, dan betaalt het zich toch nog. En als je een bundel maakt van je blog en je verkoopt dat in de winkel, verdien je toch nog. Dus… :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.