Ben jij bang in het donker?

bang voor het donkerHet is eigenlijk iets voor kinderen: bang zijn in het donker.

Maar menig volwassene is er ook niet vrij van.

Bang zijn in het donker heeft te maken met angst voor wat er in het donker zou kunnen schuilgaan.

Ik ben wel eens bang in het donker

Ik moet bekennen dat ik ook wel eens bang ben in het donker. Als ik wakker schrik uit een enge droom bijvoorbeeld. Maar ik heb het vooral als ik een enge serie of film heb gekeken. Denk aan films als Paranormal Activity. Dan lig ik in bed te huiveren van angst dat een onzichtbare hand ook mijn deken ineens van me af zal trekken. Vooral als mijn man bij zijn ouders slaapt heb ik er last van.

The Exorcist gekeken…

Afgelopen week had ik het tweede deel van de serie The Exorcist gekeken. Die nacht werd ik midden in de nacht onverwachts wakker, en herinnerde me prompt alle enge scènes. Van narigheid heb ik de lamp maar aangedaan en ben een boek gaan lezen. En eerlijk gezegd heb ik uit mijn nachtkastje een kettinkje met een kruisje gegrabbeld en dat om gedaan voor de zekerheid en sloeg als extra beveiliging een kruis.

Zo gauw het buiten licht werd voelde ik me behoorlijk belachelijk met mijn kruisje om mijn nek. Maar alles ziet er nu eenmaal heel anders uit in het donker! Erger, enger en onheilspellender.

Angst voor het donker heeft een naam

En daar is een goede reden voor! Want ooit, lang lang geleden liep je als holbewoner het risico om te worden opgevreten door een eng beest in het donker. Het zou dus zo maar evolutionair bepaald kunnen zijn dat sommigen van ons bang zijn het donker. In 2012 constateerden Engelse onderzoekers naar aanleiding van een enquete dat zo’n 40% van de deelnemers bang waren om ‘s nachts door hun huis te lopen. Dat is best veel. Maar er zijn ook cijfers die zeggen dat maar 9% van de volwassenen bang is voor het donker.

Als je zo bang bent in het donker dat het je hele leven gaat beïnvloeden en het een serieus probleem wordt, dan wordt het achluofobie of nyctofobie genoemd.

Zo erg is bij mij gelukkig niet. Ik weet heus wel dat er geen monsters onder mijn bed zitten, en dat sommige angsten worden opgewekt door het kijken van enge films. Iets dat ik dus gewoon niet zo vaak moet doen. En zeker niet als ik alleen thuis ben ; )

Als je echt lijdt onder je angst voor het donker dan is er gelukkig prima hulp beschikbaar. Ga dan naar de huisarts en vraag om een verwijsbrief naar een psycholoog. Die kan je helpen!

Eerste hulp bij angst in het donker!

 1. Zoals gewoonlijk is voorkomen beter dan genezen. Dus als je weet dat bepaalde dingen je angst voor het donker ‘triggeren’ vermijd die dan. Zoals enge films en enge boeken!
 2. Kies voor een nachtlampje. Aangezien het het donker is dat je angst aanjaagt, helpt licht!
 3. Zorg dat je een grote lamp aan kunt doen vanuit bed. Want sommige mensen zijn zo bang voor het donker dat ze niet uit bed durven te komen om een lamp aan te doen.
 4. Zorg voor afleiding van de angst. Ik lees bijvoorbeeld graag een boek om mijn gedachten op een ander spoor te zetten.
 5. Houd jezelf voor: ‘Er is niets aan de hand. Het zijn gewoon mijn gedachten die me bang maken!’ En gedachten zijn niet meer dan dat: gedachten.
 6. Probeer een ontspanningsoefening te doen. Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan als je ligt te sidderen van angst, maar probeer op z’n minst een paar heel diep en rustig in en uit te ademen.

Conclusie over bang zijn in het donker

Bang zijn in het donker is waarschijnlijk evolutionair bepaald. Vroeger hing je overlevingskans er van af. Het is helemaal niet raar om bang te zijn in het donker. Maar als je er te veel last van krijgt dan kun je hulp vragen.

In mijn geval moet ik gewoon niet enge films kijken.

Ben jij wel eens bang in het donker?

Similar Posts

44 Comments

 1. Mijn kinderen hebben het gelukkig helemaal niet. Ze vragen wel eens of er even een lampje in de kamer ernaast aan mag blijven, maar echt bang gelukkig niet. Ik zelf ook niet. In het dorp waar mijn moeder eerst woonde vond ik het ‘s avonds wel eens eng met al die struiken en zo en omdat het dan zo stil is, maar juist hier in den Haag heb ik dat helemaal niet.
  En van enge films hou ik inderdaad ook niet.

 2. Toen ik net op mezelf woonde was ik nog wel eens bang. In die tijd heb ik ook eens een “inbreker” betrapt…of, dat dacht ik. Ik ging het gevecht aan en toen bleek het geen inbreker maar het wasrek in de gang te zijn….

 3. Ik lig heel soms nog weleens boven in de logeerkamer vanwege snurkende man, en daar lig ik nooit echt lekker, donker, rare vreemde geluiden, die ik niet hoor als ik gewoon beneden slaap…
  Maar daar heb ik als ik in mijn eigen bed dus helemaal geen last van, ook niet als manlief weg is voor werk.

 4. Hier een angsthaas.
  Alleen in huis s avonds in het donker,vaak met gespitste oren.
  Bij mijn ouderlijk huis 3 x al ingebroken,dan ben ik banger dan m’n moeder.
  Over straat ( wonen op woonerf ) loop ik vaak end van de kant af,want als er iemand uit de steeg komt,ofzo.
  K weet t,het is raar maar waar.

  Gelukkig heb ik het niet op onze kinders overgebracht,hihi.
  Toen m’n man tot 2 x toe in t ziekenhuis lag, slaap ik bijkans niet van angst voor nachtmerrie ( wat echt heel angstig is ) en inbraak en vul t maar aan.

  Daag Hilda

  1. Drie keer is ook echt vaak! Daar zou ik ook huiverig van worden, want dan voelt het ook echt als een hele reële mogelijkheid dat er wordt ingebroken.

   Fijn dat je de angst niet hebt overgebracht op je kinderen. Ik vind de tandarts eng, en daarom gaat mijn man altijd met de kinderen. Ik wil ze niet negatief beïnvloeden.

 5. Oh ja! Als ik alleen thuis ben en een enge film heb gezien dan ren ik soms letterlijk van de badkamer naar mijn slaapkamer haha. In een bos moet je me in het donker ook niet zetten, dan word ik echt gek volgens mij. Liefs.x

 6. Als mijn vriend voor werk een nachtje weg is, ben ik ook minder blij in het donker ;) Enge films als Paranormal actvity en de exorcist kijk ik bij voorbaat al niet

 7. Ik ben best wel eens bang! Uit een droom of als ik wakker schrik omdat ik iets hoorde. Of in het bos, savonds in het donker! Vroeger keek ik met vriendinnen enge films en gingen we daarna het donkere bos in, nu durf ik dat écht niet meer! Waarom ook!

  1. Het schijnt dan ook dat mensen die bang zijn voor het donker heel creatief zijn Marscha.Dus je creativeit en fantasie zijn eigenlijk heel posiitef, maar dit is dan de schaduwkant.

 8. Ik ben over het algemeen niet heel bang in het donker, alleen kijk ik niet in hoeken haha. Ik heb het vooral als ik enge film gekeken heb hihi

 9. soms wel ja..als ik een enge film heb gezien of als mijn man er niet is. Ik vind het ook naar om ‘ nachts m’n bed uit tegaan voor toilletbezoek..

  1. Oh ja, dat is inderdaad ook eng! En dan moet je daarna eigenlijk ook nog met een grote sprong weer in bed springen om te voorkomen dat iemand onder het bed je voet grijpt!

 10. Hahaha, wat grappig. Sorry dat ik erom lach. Ik heb er zelf geen last van, maar een vriendin van mij als ze een eng boek heeft gelezen of een enge film heeft gezien. Ze doet dat ook niet, maar laatst was een boek dat ze aan het lezen was aan het einde toch een eng boek. En toen durfde ze niet meer door haar huis in het donker. Ik moet dan toch altijd een beetje lachen.

 11. Nee ik ben niet bang in het donker. Zo een nacht wandeling doen vind ik zalig. Of gewoon rond lopen in huis zonder licht. Of een thriller kijken alles donker maken en alleen maar het geluid van de tv. Dat is mijn top avondje. ;)

 12. Ik ben eigenlijk niet bang in het donker, ben niet snel bang. In het algemeen eigenlijk niet. Aan de ene kant een goede eigenschap, aan de andere kant wat minder. Mijn kindjes zijn ook niet bang in het donker.

 13. Ik ben ook bang in het donker als ik alleen thuis ben en een enge serie heb gekeken. Die combinatie zoek ik dus ook niet meer op ;). Het programma ‘opsporing verzocht’ kijk ik ook niet meer voor het slapen gaan!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.