Basisbeurs wordt lening?

basisbeurs wordt leningOp dit moment krijgen studenten maximaal vier jaar lang maandelijks een basisbeurs. Als ze op kamers wonen krijgen ze 266,23 en als ze thuis wonen 95,61 euro. En als je genoeg studiepunten haalt hoef je dit niet terug te betalen.

Basisbeurs wordt lening: financiële gevolgen

Maar VVD en PvdA willen vanaf 2014 de gesubsideerde basisbeurs vervangen door een sociaal leenstelsel: de basisbeurs wordt een lening. Dat betekent dat uitwonende studenten na vier jaar een schuld hebben van 12.779,04 en thuiswonende studenten krijgen een schuld van 4.589,28 euro. Als je als student ook nog een aanvullende lening hebt kan de schuld oplopen tot 27.000 euro.

Uitgespaarde geld ingezet voor betere kwaliteit onderwijs

Het geld dat de VVD en PvdA uitsparen met het omzetten van de basisbeurs naar een lening willen ze steken in de kwaliteit van het hoger onderwijs. Persoonlijk lijkt het mij een goede zaak het onderwijs gewoon eens een tijdje met rust te laten, zodat docenten weer kunnen lesgeven, en studenten studeren, maar dit terzijde.

Sociaal leenstelsel: voor- en tegenstanders

Voorstanders van de basisbeurs als lening verwijzen onder andere naar Australië en de VS waar ook een dergelijk leenstelsel is ingevoerd, zonder dat dit leidde tot veel minder studenten. Zij vinden dat je de lening moet zien als een investering in je toekomst, die je later met gemak terug betaalt dankzij de goedbetaalde baan die je door je studie gaat krijgen. De maatregel zal studenten bovendien prikkelen om maar snel af te studeren! En als je toch te weinig gaat verdienen, hoef je niet af te lossen. Niets aan het handje dus.

Maar tegenstanders zeggen dat de toekomstige studieschuld studenten als een zwaard van Damocles boven het hoofd zal hangen, en dus afschrikt om te gaan studeren. Het is opvallend dat de raad van universiteiten voorstander van het sociaal leenstelsel is, en de HBO raad tegenstander!

Tempobeurs en prestatiebeurs

Toen de tempobeurs werd ingevoerd vond ik dat begrijpelijk: dan had je immers nog steeds vijf jaar voor een studie waarvoor vier jaar staat. Ook de prestatiebeurs snapte ik: wie niet voldoende studiepunten haalt moet de beurs terug betalen. Maar het idee dat mijn kinderen al op jonge leeftijd een schuld met zich zullen moeten meetorsen vind ik weinig aanlokkelijk. Het maakt het idee van een HBO-opleiding via de LOI nog weer wat aantrekkelijker.

Lees ook Wat kost studeren?

Wat vind jij van het plan van PvdA en VVD om de basisbeurs in een lening om te zetten?

Similar Posts

9 Comments

 1. Men gaat er zo gemakkelijk vanuit dat eenmaal afgestudeerd je zo een baan hebt. Ik weet dat er bij bv post.nl in Groningen en bij Ikea heel veel afgestudeerde psychologen, orthopedagogen, bedrijfskunde afgestudeerden, ook ICT ers, etc. werken. Reden; geen baan te vinden en ja ze willen best op laag niveau werken, maar niemand wil ze hebben want ze zijn te hoog opgeleid. En dit speelt niet alleen in Groningen en ja die mensen solliciteren in heel Nederland. Triest als je dan ook nog een studieschuld hebt, ook al wordt ie uiteindelijk misschien kwijtgescholden. Mijn dochter is 1 van hen, in 4 jaar volledig afgestudeerd met hoge cijfers aan de universiteit, gaat nu mbo 3 verzorging doen, want eeuwig postbode blijven lijkt haar, ook gezien het inkomen, niks.

 2. In 1986 was ik een student, op dat moment werd de basisbeurs ingevoerd, holadiejee voor de student van rijkere ouders, ik heb dat nooit begrepen.
  En net als breienmaar, iedereen gaat er maar vanuit dat je gelijk een goed betalende baan krijgt. Ik vind het maar niets.

 3. studiefinanciering is nu ook al afhankelijk van het inkomen van de ouders ,op deze site kun je narekenen hoeveel je kunt lenen en wat je terug moet betalen als je de studie niet afrond : https://www.ib-groep.nl/particulieren/studiefinanciering/sfho/studiefinanciering_voor_hbo_en_universiteit.asp
  Wat mij eigenlijk nog veel meer stoort is dat er nog steeds allerlei HBO- opleidingen zijn die niet tot een baan leiden .Ik zou liever zien dat de overheid dat soort opleidingen niet meer zou vergoeden ,volgens mij bespaar je dan flink.Ik roep dit niet zomaar,onze oudste is ruim een jaar met een opleiding bezig waar heel veel fout mee is,hij heeft al meerdere klachten ingediend(lesdagen waarvoor docenten niet op kwamen dagen ,onduidelijkheden rond tentamens/studiepunten) .We weten nu uit betrouwbare bron dat de kans groot is dat deze opleiding bij de controle die er dit jaar nog komt wel eens in de problemen kan komen.En wat dan ?Moet hij voor ene andere opleiding kiezen en is dit eerste jaar verloren en levert het hem straks wel een studieschuld op ?
  Onze dochter is sinds een dikke maand aan de pabo begonnen bij een andere hogeschool,als ik zie hoe anders het er daar aan toe gaat heb ik er bij haar veel meer vertrouwen in.
  Zelfstudie heb ik zelf gedaan ,studeren naast een baan vraagt veel discipline .Niet iedereen kan dat opbrengen .Nadeel ervan vind ik ook dat het een heel eenzame studie is.Contact met studiegenoten is er zo goed als niet en dat betekend ook dat je alles zelf uit moet zoeken en niet samen kunt werken .En ja de lol van studenten onder elkaar mis je ook.

  groetjes
  Geke

 4. Ik vind dit geen goed idee, de drempel om te studeren wordt zo heel hoog, terwijl Nederland toch een kenniseconomie is/wil zijn. Bovendien is het lastiger een baan te vinden, dus dat je dat geld binnen no time hebt terugbetaald, is vaak ook niet waar, ook al wordt dat wel gedacht. Aan de andere kant merk ik wel eens dat studenten behoorlijk ‘rijk’ zijn, omdat ze lage lasten hebben en flink bijbeunen. Maar goed, dat geldt bijvoorbeeld weer niet voor veel betà-studenten, die gewoon een erg vol studieprogramma hebben.

 5. Je loopt zeker het risico dat er weer een tweedeling ontstaat tussen kinderen van kapitaalkrachtige ouders en de rest. Ouders die het zich kunnen veroorloven zullen zoveel mogelijk hun kinderen financieel steunen. En krijgen die dan ook weer driedubbele kinderbijslag? Ik ben benieuwd.
  Als student kende ik trouwens ook iemand die wel heel egalitaire ouders had: de inkomens van ouders en student werden opgeteld en daar werden de woonlasten van ieder van afgetrokken. Het resterende bedrag werd door drie gedeeld en dat was ieders leefgeld! Hij had halverwege de jaren tachtig een riant inkomen, dat hij dus niet hoefde terug te betalen.

 6. ‘En krijgen die dan ook weer driedubbele kinderbijslag? Ik ben benieuwd’.

  Driedubbele kinderbijslag bestaat allang niet meer. Hooguit kun je nog dubbele kinderbijslag krijgen voor minderjarige uitwonende kinderen, onder stricte voorwaarden (het uitwonen moet een legitieme reden hebben).De kinderbijslag stopt, al sinds jaren, in het kwartaal dat het kind 18 wordt. Of ie nou scholier, student of werkloos is.

 7. Hoi, zelf heb ik een LOI studie gedaan, maar dat zou ik niemand aanraden. Je studeert thuis, moet veel discipline hebben (dat lukte me wel), maar je hebt ook een aantal lesdagen in Utrecht bijvoorbeeld (op zaterdag) die je verplicht moet volgen en die in het geval van mijn studie absoluut niet zinnig waren.
  Ik heb twee studerende kinderen (universiteit) op dit moment die als het goed is allebei afgestudeerd zijn in 2014. Ik ben ook heel benieuwd wat er beslist gaat worden.

 8. Studenten in de VS slepen na hun studie vaak een torenhoge studieschuld met zich mee van tientallen duizenden dollars, en soms zelfs meer dan 100.000 dollar. Studieschulden zijn sinds een nieuwe wet een paar jaar geleden ook niet meer kwijt te raken door een faillissement aan te vragen, zodat je deze schulden inderdaad levenslang met je mee zou kunnen slepen zonder er ooit vanaf te komen. Lekker!

  Ik hoop dat “men” nog tot inkeer komt. Sowieso moet er nu ook al geld bijgeleend en/of bijverdiend worden, want van 225 euro per maand kan niemand leven (zeker niet als het collegegeld er ook nog eens af gaat), maar het is fijn dat er nog altijd een soort basis is die gewoon van de overheid komt. Dat komt later heus wel weer terug in de vorm van belastingen, in ieder geval bij de grote groep studenten die inderdaad na hun opleiding een betere baan krijgt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.