Alzheimer Nederland: ontroerende korte film over dementie

dementieDementie treft steeds meer mensen.

270.000 mensen hebben nu al een vorm van dementie. En de verwachting is dat de komende jaren 1 op de 5 mensen een vorm van dementie krijgt.

Alzheimer Nederland maakte daarom een bijzondere korte film die de dagelijkse realiteit van dementie voelbaar maakt.

Mijn oma at Kaapse viooltjes

Mijn oma was dement. Haar laatste levensjaren woonde ze in een verpleeghuis waar ze, als ze de kans kreeg de Kaapse viooltjes die op tafel stonden op at. Mijn oma kende me niet meer. Mijn oma kende zichzelf niet meer…

Als iemand dementeert verliest hij of zij zichzelf.

Dat gaat vaak langzaam en sluipend. En de gevolgen voor de omgeving zijn ook enorm.

Alzheimer Nederland wil de dagelijkse realiteit van dementie voelbaar maken

Alzheimer Nederland is er voor mensen met dementie en dierbaren. Ze geven informatie, ondersteuning, komen op voor betere zorg en stimuleren wetenschappelijk onderzoek. Achter iemand met dementie gaat een mens, een leven schuil. Sommige herinneringen zijn er nog, andere worden bewaard door vrienden, familie en geliefden. Alzheimer Nederland wil dat de mens achter dementie niet vergeten wordt.

Korte film: een verhaal van dementie in 80 seconden

In deze ontroerende film reis je als kijker 80 seconden mee in het leven van een meneer die recent heeft gehoord dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. De film is prachtig vormgegeven en ontroert.

Alzheimer Nederland: wij zijn er voor iedereen die met dementie te maken heeft

Met deze film wil Alzheimer Nederland laten weten dat ze er zijn voor iedereen die met dementie te maken heeft. En ze willen helpen om nederlander dementiebewuster- en vriendelijker te maken. Ze zeggen:

‘Dat vergeten we nooit. Dat beloven we.’

Wat vind jij van bovenstaande film van Alzheimer Nederland?

Similar Posts

15 Comments

 1. Het is echt goed dat dit onderwerp word besproken. Ik moet er niet aan denken om Alzheimer te hebben of met iemand leven die Alzheimer heeft. Het lijkt mij erg zwaar en emotioneel.

 2. Ik heb tantes met Alzheimer, mijn schoonvader had een vorm van dementie als gevolg van kleine hersenbloedingen. Echt verschrikkelijk. Al heb ik een tante die al heeft ze dementie heel vrolijk en blij is. Dat zie je niet zo vaak.
  Ontroerend filmpje.

 3. zelf werk ik in een verpleeghuis op de pg afdeling en mijn schoonmoeder is ook dement. Zelf zeg ik altijd dat het een verschil is hoe je dement bent. Sommigen zijn lief en benaderbaar. Maar de meesten opstandig/onrustig en willen niet geholpen worden, gaan slaan en schoppen als je in de buurt komt.

  1. Ik heb destijds mijn stage in een verpleeghuis gedaan en herken wat je zegt. Sommige bewoners waren heel verdrietig, anderen bozig en weer anderen superlief. Het is echt heel verschillend.

 4. heel mooi filmpje. Het lijkt me erg moeilijk als je dat hebt. Heb wel mensen ermee gezien bij oma in het verzorgings huis, lang geleden. Het doet je zeker wat.
  Groet, Wilma

  1. Ik vind het altijd zo ontluisterend. Als ik dan een dementerend iemand met open mond schuin in een rolstoel zie hangen dan moet ik er altijd aan denken dat dat ooit een goed functionerend persoon was met een léven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.