Aangetekende post: schrik niet van de prijs

aangetekende postSoms heb je post die zo belangrijk is dat je zeker wilt weten dat de brief niet kwijt raakt onderweg, of erger nog: nooit de ontvanger bereikt.

Dat vind ik eigenlijk meteen al wonderlijk. Want waarom zou je die angst moeten hebben? TNT hoort toch gewoon hun werk goed te doen. Zonder dat je je als klant zorgen moet maken of je poststuk wel aan komt?

Zeker weten dat je brief aan komt? Aangetekende post

Maar de realiteit is blijkbaar dat een dergelijke zorg reëel is. En daarom biedt TNT de optie aan om een brief aangetekend te versturen.

Als je een brief aangetekend verstuurd levert dat de volgende voordelen op:

 • Je krijgt een bewijs dat je de brief gepost hebt.
 • Geadresseerde tekent voor ontvangst
 • Je kunt je aangetekende brief volgen met Track & Trace
 • Je poststuk is tot 50 euro verzekerd

Omdat ik een erg belangrijke brief wilde versturen stond ik deze week in de rij bij het postkantoor om deze per aangetekende post te versturen. Voor mij stond een mevrouw die een pakkétje wilde versturen. 'Dat is dan 6,95 zei de kassière.'

Ik keek eens naar mijn dunne envelop, en dacht prettig bij mezelf: 'Veel meer dan 2,95 zal zo'n dunne envelop wel niet kosten. Zelfs niet aangetekend.'

Aangetekende brief: 'Dat is dan 8,95!'

Dus toen de kassière tegen mij zei: 'Dat is dan 8,95 mevrouw,' hapte ik naar adem. Mijn dunne envelop was zelfs nog duurder dan het grote pakketje van de mevrouw voor mij. En dat allemaal omdat de diensten van TNT onbetrouwbaar zijn. Geschrokken pinde ik het bedrag, want tsja, ik wilde nog steeds zeker weten dat mijn belangrijke brief op de goede plek zou belanden.

Krom

Maar toen ik naar de auto liep, bedacht ik me hoe krom het eigenlijk is. Je doet je werk niet naar behoren. En daarom bied je een extra service waarmee je mensen garandeert dat je je werk wél goed doet. En daar reken je dan een flink bedrag voor.

Ik vind het maar raar.

Mijn enige troost is dat ik nu tenminste zeker weet dat mijn brief correct bezorgd wordt...

Wist je dat postzegels kopen online kan nu?

Lees ook mijn post over Een pakje versturen via DHL of PostNL?

Hoe zijn jouw ervaringen met post versturen en ontvangen?

Similar Posts

27 Comments

 1. De post is best goed qua bezorging hoor, maar soms wil je ook een bewijs dat je brief is aangekomen. Zodat de ontvanger later niet kan zeggen dat ie niets gehad heeft.

  Daarbij wil je bij sommige post extra zekerheid. Zo vond ik het best eng om ons adoptiedossier op te sturen - zelfs terwijl ik nog een kopie thuis had liggen. De verzameling en vertaling van het hele gebeuren had ons namelijk 3 maanden en een paar duizend euro gekost. Dat stop je niet zomaar in een brievenbus.

 2. Wat grappig.. ik had dus precies hetzelfde! Als in... dat ik bedacht dat het belachelijk is dat je iets aangetekend moet versturen. De post moet worden gebracht en dat is het werk van de postbode. Daar betaal je tenslotte voor. Het verschil zit hem dan wel in dat de brief persoonlijk moet worden afgegeven en dus in handen van een persoon moet worden gedrukt. Want normaal gaat je post gewoon door de bus natuurlijk en ligt die daar te liggen. Dan is de postbode verantwoordelijk tot de brievenbus en nu voor ietsjes daarna. Nou, ok... vooruit. Maar moet je dan al dat geld extra betalen om de postbode aan te laten bellen? Absurd toch?

 3. Het heeft niets met goede postbezorging te maken maar met de betrouwbaarheid van de ontvanger. Die zo maar kan doen dat zij/hij de brief niet heeft ontvagen. De postbode moet nu dus een handtekening voor ontvangst zien te krijgen en moet soms een paar keer bij mensen langs gaan.
  En je had kunnen weten wat deze service kost door je te orierenteren op post.nl. Dan was deze verrassing je bespaard gebleven.

  1. Precies, Marion! En als je nagaat dat de postbode meerdere keren aan moet bellen voordat het poststuk wordt aangenomen en afgetekend, of ervoor moet zorgen dat het bij de afzender terugkomt als het niet wordt aangenomen, vind ik € 8,95 nog wel meevallen.
   Ik moet wel zeggen dat het eigenlijk wel raar is dat het verzenden van een pakket minder kost. Want ook daarvoor moet de postbezorger soms een paar keer bij de geadresseerde langsgaan voordat het wordt aangenomen. Maar goed, we hebben onlangs in Zembla kunnen zien hoe PostNL de postbezorgers, allemaal zzp'ers, uitbuit. En da's weer een heel andere discussie.

 4. Zoals hierboven gezegd gaat het om een (juridische) zekerheid. Soms heb je gewoon bewijs nodig dat een poststuk is aangenomen. Dat is een ander traject dus kost meer. Post wordt waarschijnlijk apart gehouden, er moet om een ID gevraagd worden en ik verwacht dat het een beetje net als een pakket werkt dat je het later elders kan ophalen als je niet thuis bent. Het heeft dus niks met de betrouwbaarheid te maken.

  Verzekerd is bijvoorbeeld ook leuk, maar geen garantie dat het aankomt. Alleen dat je geld kunt vangen als het kwijt of beschadigd raakt. Uiteindelijk is ook de post door mensen en voor mensen. Dus daar gaat gegarandeerd wel eens iets fout.

  1. In dit geval ging het niet om juridische zekerheid. Het was puur belangrijk zeker te weten dat de ontvanger de brief binnen had.

   Maar juridische zekerheid is natuurlijk ook een uitstekende reden om een poststuk aangetekend te versturen.

 5. Ja het is verschrikkelijk out of line..dit is de wereld op zijn kop! En wij betalen het ook gewoon..niet meer doen dus. Of zoveel mogelijk per email versturen met ontvangstbevestiging.
  Voor 8 95 kun je toch nog heel leuke andere dingen doen..toch?

 6. hier raakt nog heel veel post "kwijt", deels omdat de postbode de post maar aan je buren meegeeft zodat hij minder post te bezorgen heeft. Is ook een enorm werk , want post komr 2x per week. Zodoende doe ik alle post die ik opstuur aangetekend. maar van de prijs sla ik niet steil achterover, want een brief naar Nederland kost me nog geen 2,50 euro

 7. Toen ik nog bij mijn vorige werkgever werkte moest ik vrij vaak aangetekende brieven versturen. Anders heb je natuurlijk geen zaak, wil je jezelf juridisch bewijzen. Maar dan nog, bijna 9 euro is niet weinig. Gezien de inhoud van sommige poststukken kan ik daarentegen wel begrijpen dat sommige mensen het maar al te graag ervoor over hebben.

 8. Jeetje, wat een bedrag. En dat inderdaad omdat zij hun werk niet goed doen. Het is eigenlijk van de zotte dat je een soort van 'verzekering' moet afnemen. Maar wat nou als je poststuk dan alsnog kwijtraakt?

  1. Tsja, dan ben je verzekerd. Hoewel het me daar in dit geval niet om ging. Ik wilde alleen maar heel zeker weten dat de brief zou aankomen. Een vergoeding als de brief toch zou kwijtraken is dan een schrale troost.

 9. Nu moet ik je toch even teleurstellen. Vorig jaar heb ik ook een aangetekende brief gestuurd. De postbode heeft bij de ontvanger aangebeld, maar die bleek niet thuis. Dan wordt er een brief in de brievenbus gedaan waarop staat dat men de brief op het postkantoor kan ondertekenen en ophalen. Als dat vervolgens niet wordt gedaan.... Dag 8,95!

 10. Beste Nicole,

  Controle is altijd goed?
  Overal mee.

  Ik doe zo veel mogelijk per email.
  Of telefoonisch.

  En een aangetekende brief zelden.
  Bij belangrijke zaken geef ik de brief af en vraag aldaar bevestiging van ontvangst.

  Dan maak ik er een uitje van.

 11. Het is niet de post. Het zijn dikwijls de ontvangers.. Die redeneren dat ze wel kunnen beweren dat die belangrijke brief daar verloren gegaan is, wetende dat de zender er geen bewijs van heeft dat die brief effectief op de post gegaan is... Allemaal juridische spelletjes.

  1. In dit geval maak ik me geen zorgen over de ontvanger. Het ging me puur om de zekerheid dat de brief echt was afgeleverd.

   Maar als je een kwaadwillende ontvanger hebt, dan is een bewijs natuurlijk wel ideaal.

 12. Ik vind dat ook veel geld! Eigenlijk een beetje te gek dat 't zoveel moet kosten...
  Ik heb wel een keer gehad dat ik een heel duur mobieltje met de post toegestuurd kreeg. Normaal gesproken krijg je van de tnt dan netjes een briefje in de bus dat het bij de buren o.i.d is bezorgd, maar deze keer niet. Toevallig wist ik dat het die dag moest aankomen dus ben ik uit mezelf maar naar beide buren gegaan en warempel daar lag mijn mobiel. Dat vind ik wel heel slordig van de tnt als de buren hadden gezegt dat ze niks hadden gekregen had ik niks.

 13. Dat is wel veel geld. Ik kies eigenlijk nooit voor aangetekend. Voor de meeste brieven stuur ik gewoon een mail en dan ben ik zeker dat het aangekomen is. :)

 14. Dat is inderdaad wel duur, bijna € 10 voor een aangetekende brief... En als ik meega in jouw redenering, dan zeg ik ook: Dat is een beetje krom.
  Maar waar het om gaat, is dat - juridisch gezien - de verantwoordelijkheid voor het ter bestemming komen van het poststuk bij de verzender ligt. Waar je eigenlijk voor betaalt, is niet dat het poststuk zijn bestemming bereikt, maar je betaalt voor het 'bewijs' dat jij het verzonden hebt. Het zijn dus in feite 'administratiekosten' die je betaalt.

  1. Aha, dus ik heb die 8,95 eigenlijk betaald voor iets juridisch. Dan snap ik het bedrag wel beter. Ook al was het voor mij persoonlijk dan weer helemaal niet nodig geweest om de brief aangetekend te versturen vanwege juridische redenen.

   Het was puur om zeker te zijn van aankomst eigenlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.