7 veelgemaakte fouten bij het inrichten van je huis

Huis inrichten

Interieurarchitect Doret Shulkes wil hardnekkige interieurmisverstanden uit de weg ruimen. Met andere woorden: dingen die veel mensen 'fout' doen bij de inrichting van hun huis.

Ben je benieuwd welke veelgemaakte fouten dat zijn? Lees dan vooral verder!

7 veelgemaakte fouten bij het inrichten van je huis

1. Denken dat wit zorgt voor rust in je interieur!

Deze trof mij, want ik dacht dus ook dat wit voor rust zorgde. Maar volgens Doret Schulkes geeft wit juist helemaal geen rust! Sterker nog, wit benadrukt dingen juist. Als voorbeeld noemt Schulkes iemand die helemaal in het wit gekleed gaat: die valt juist op. En daar heeft ze een goed punt. Niet voor niets trouwen de meeste vrouwen in het wit.

2. Alleen deurposten en kozijnen een kleur geven

Dit doen veel mensen uit een soort van voorzichtigheid. Ze willen hun huis niet per ongeluk te bont maken. Maar volgens Schulkes vormen kozijnen en deurposten juist een 'druk lijnenspel'. Dus als je denkt rustgevend bezig te zijn door alleen die een kleurtje te geven, bereik je het tegenovergestelde van wat je wilde!

'Rust en kleur gaan prima samen, en je hoeft echt niet alleen natuurtinten te gebruiken,' zegt Schulkes.

3. Een kookeiland nemen terwijl je keuken er niet geschikt voor is

Dit vond ik een leuke, omdat ik kookeilanden niet goed begrijp. Ik vind ze vaak spuuglelijk, en een sta-in-de-weg.

Volgens Schulkes is een kookeiland alleen geschikt als er ruimte genoeg is om er langs 4 kanten vrij langs te kunnen.

Kan dat niet in jouw keuken? Neem dan geen kookeiland.

4. Een enorme keukentafel, met heel veel stoelen nemen

Dit is ook een bekende! Op blogs en in tijdschriften zie ik vaak van die enorme tafels staan. Maar volgens Schulkes kan zo'n enorme tafel met bijvoorbeeld 8 stoelen onbedoeld heel ongezellig zijn. Tenzij je een groot gezin hebt, en de stoelen ook allemaal bezet zijn. Anders zit je steeds tegen een boel lege stoelen aan te kijken. Schulkes adviseert daarom in dat geval minder stoelen aan zo'n grote tafel te zetten.

5. Alles moet symmetrisch hangen en staan

Symmetrie zie ik vaak bij woonkamer ramen. Daar staan dan twee van die hoge grijze vazen op de vensterbank. Maar volgens Schulkes levert symmetrie vaak een 'statisch, weinig aantrekkelijk beeld op.' Ze adviseert om een schilderij bijvoorbeeld juist niet precies in het midden te hangen.

6. Alles moet bij elkaar passen

Het idee dat alles bij elkaar moet passen is volgens Schulkes misschien wel het grootste misverstand over inrichting. Soms voel je je juist helemaal niet prettig in zo'n perfect ingericht huis, terwijl je in een woonkamer die er uit ziet als een bij-elkaar-geraapt-zootje wel prettig zit. Dat laatste komt mij dan weer erg goed uit ; )

7. Uitgaan van je spullen, in plaats van de ruimte

Voordat je gaat inrichten adviseert Schulkes om eerst eens midden in de ruimte te gaan staan. En dan te kijken: 'Waar komt het licht binnen? Waar wil ik het liefst zitten?' En pas daarna de meubels neerzetten.

Conclusie over interieur misverstanden

Ik vind Schulkes voorbeelden van veelgemaakte fouten best herkenbaar. Vooral die van het gebruiken van wit om je huis rustig te houden. Het idee dat alles bij elkaar moet passen had ik noodgedwongen al een tijd geleden losgelaten, omdat mijn smaak nogal eh... eclectisch is zullen we maar zeggen.

Wil je meer weten van Doret Schulkes? Bezoek dan eens haar website. Daar biedt ze ook twee gratis ebooks aan.

Welke van de 7 interieur misverstanden herken jij het meest?

Similar Posts

75 Comments

 1. Ik vind juist dat wit wel rust brengt, ik hou van enige vorm van symmetrie en van grote keukentafels. Zij en ik zijn het dus niet zo met elkaar eens hahaha

 2. Leuk om te lezen. Die Doret Schulkes lijkt me wel wat. Heb een hekel aan van die lange tafels en kookeilanden alleen maar omdat het tegenwoordig in de mode is. En een huis met een inrichting van een showroom lijkt me ook vreselijk om in te wonen. Ik hou juist van ons bij elkaar geraapte zooitje.

 3. Deuren en kozijnen een kleur geven vind ik helemaal niks. Voor een kookeiland hebben we geen ruimte maar ik vind het wel mooi hoewel het mij ook een sta in de weg lijkt

 4. Lijkt wel of het over ons huis gaat! Van alles wat,niks symmetrisch, kleuren, geen kookeiland, alleen wel een grote eettafel. Is toch wel heel handig, zeker als het gezin langskomt en blijft mee eten.

 5. Momenteel met de (vaak warme) zolder bezig, toch wit gekozen, maar gaan dan qua accessoires etc meer kleur toevoegen. Dan kun je ook nog eens gemakkelijk switchen, want elke keer verven is ook niet mijn favoriete hobby haha

 6. ik ken dit maar al te goed . Ik heb dan geen wit huis maar een donkere. maar ik wel alles symmetrische hebben staan niet 1 maar 2 vazen ets. dat geeft voor mij rust.

  liefs laura

 7. Ik vind een huis wat niet zo symmetrisch en strak is maar juist een mengelmoes zo heerlijk om te zijn. Je kijkt dan echt je ogen uit en ziet telkens andere dingen.

 8. Mijn muren zijn beneden lichtgrijs...niet wit. Dat lichtgrijs is expres want verder veel kleur in huis. Totaal niet wat dat soort dames probeert neer te zetten als richtlijn en regeltjes, als goed en fout.
  Het is hier anders dan volgens haar regeltjes. Ik hoef geen eenheidsworst te worden. Alleen al daarom staat er een hangmat in de huiskamer :)

 9. ja dat wit, wij wilde ook alles wit tot we besefte dat het net een ziekenhuis zou gaan lijken en toen zijn we voor kleur gegaan en die grote tafel. we hebben er een die jan tot 8 personen en in ons oude huis kon dit prima, maar nu niet meer, nu is deze terug naar 4 personen gevouwen en kan weer uitgevouwen worden als er visite is.

 10. Dat wit juist dingen accentueert verrast mij maar ik snap het wel. Toch vind ik wit lekker fris staan en ruimte geven
  Leuke tips om over na te denken

 11. Apart, ik dacht ook dat wit juist voor ruimte zorgt. Lijkt me toch dat zo een neutrale kleur ervoor zorgt dat je aandacht naar de verdere inrichting gaat.

 12. ....ze heeft het over mijn inrichting ???????? Ik ben dol op kleur, mengelmoes van meubels etc. Wij wonen met 2 mensen in ons huis maar er komen veel mee-eters dus de 6 persoons tafel (soms bezet met 8 mensen) is gewoon nodig!

 13. Goeie tips ;) wij hadden in het begin ook veel wit. Daar zijn we nu van afgestapt en binnenkort wordt ook onze witte bank vervangen door een bruine bank. Ook heb ik gemerkt dat als je werkt met verschillende soorten stoffen en materialen je huis er een stuk warmer uitziet.

 14. Ik vind dit juist wel heel veel rust brengen, onze slaapkamer is praktisch helemaal wit (op het bed en wat groene planten na). Wij vinden het heerlijk!

 15. Wij hebben inderdaad een veelte grote eettafel. Zowel in verhouding tot onze woonkamer en we zijn maar met zijn tweetjes. Er staan standaard 6 stoelen bij, maar je kunt er met zijn achten aanzitten.

  1. We hebben toen een complete woonkamerset aangeschaft, we hadden onverwacht snel ons huis en moesten snel beslissingen maken voor de inrichting. Nu staat het er ondertussen 12 jaar en begint hij behoorlijk te irriteren en in de weg te staan.

 16. Herken ik eigenlijk niet behalve dan de eettafel maar aangezien we met 7 zijn, is het ook wel nodig!!

 17. Fout ???? Wat is fout, wat voor de een werkt , werkt voor een ander niet. Net zoals wat de een mooi vind , vind de ander vreselijk. Ik richt mijn huis in zoals ik dat wil en wat voor mij praktisch en of gezellig is. Ik houd mij daarbij niet aan regels of trends. Het gaat er toch om dat jij je prettig voelt in je huis en niet of het volgens de geldende regels ingericht is.

 18. handige tips! Dank je, ik heb mij betrapt op vooral de eerste "Veel wit in huis". Misschien toch wat meer met kleuren gaan werken. Oh en ik heb ook een grote eettafel met 8 stoelen.. Maar dat staat juist heel sfeervol en gezellig. :)

 19. oh dit geeft toch andere inzichten wel
  haha bij mij moet alles wel bij elkaar passen hoor, maar langs de andere kant is het ook een samenraapsel van gerecycleerde spullen eigenlijk. Zo bestaat mijn keukentafel uit herschilderde planken van een picnic tafel met de poten van een ijzeren bureautafel

  liefs
  Karlien

 20. Lijkt me interessant om te lezen. Ik ben ook ooit in dat wit getrapt. Vreselijk want je ziet er werkelijk alles op en het bezorgde me een hoop stress. Tegenwoordig geniet ik van mijn bij elkaar geraapte zooi ;-)

 21. Ik vind kookeilanden of spoeleilanden juist ontzettend gezellig in de keuken! een paar stoelen eraan, lijkt me super leuk... maar eerst maar eens kijken of mijn keuken geschikt is dus ;-)

 22. Toen wij ons eerste huis kochten hadden we meubels nodig. Het eas niet handig dat we van tevoren de maten van ons huis niet hadden opgeschreven. Het bankstel bleek groter dan de bedoeling, de salontafel ook. De vitrinekast was juist weer kleiner. Toch ben ik nog steeds blij met die laatste twee, en van de bank hebben we veel plezier gehad, tot we erdoor zakten.
  Bij mij past alles bij elkaar, omdat het allemaal mijn smaak is ;-)
  Ik las een goede tip om gebruik te maken van twee hoofdkleuren als je rust wilt. Bij ons is dat donkerbruin en zeegroen.

 23. Mijn vriend heeft een antiekzaak dus bij ons tref je sowieso geen witte spullen aan en ook past lang niet alles bij elkaar maar dat vind ik inderdaad juist een charme.

 24. Ik moet zeggen dat ik het niet helemaal met 1 eens ben. Ik vind wel dat het voor rust zorgt. Een zwarte muur valt meer op dan een witte muur en zo is het met kleding het tegenovergestelde. Dat kan je dus niet echt met elkaar vergelijken.

 25. ja hier zitten wel wat tips bij. je moet vooral naar je eigen ruimte en spullen kijken en niet perse bij een ander. Wat daar leuk is, kan bij jou de plank mis slaan

 26. Hier veel witte meubels, een grote tafel, deuren met een kleurtje????. Maar kom, géén symetrisch geplaatse vazen of kaders oid????
  Ik vind het prima zo!

 27. hahaha onbewust deed ik het best aardig ! Mijn inrichting is nl best een rommeltje maar mijn deurposten en kozijnen hebben geen kleurtje en izjn gewoon wit ( net als de muren ) en een kookeiland zou ik niet willen zelfs niet als ik er de ruimte voor had. Ongezellige sta in de wegs

 28. ik zondig grandioos tegen regel 3. Ik heb een kookeiland, dat voor de zekerheid wel op wieltjes gezet is, maar mijn keuken is nu alleen geschikt voor niet te stevige mensen. Je moet gracieus door de keuken bewegen, anders bots je :-) Ik wilde zo graag een keukeneiland omdat mijn keuken te groot is om niets in te zetten en te klein voor een tafel. Ik ben er dan ook heel blij mee. Als de afwasmachine open staat moet je wel omlopen want je kan er dan niet meer langs.

 29. Toen ik net ons huisje wilde inrichten wilde ik ook dat alles bij elkaar paste. Al gauw kwam ik erachter dat dit juist helemaal niet hoeft!!!!!!!!

 30. Ik word wel heel erg blij van wit als basis. In mijn huis zorgt het wel voor rust. Ik vind kleur op de muur snel rommelig, en dan moeten juist je meubels heel goed bij elkaar passen :)

 31. Wit zorgt voor rust. Said no hosuewife/mom/crazycatlady ever ja hahaha
  Wit zorgt alleen maar voor onrust, heel veel vlekken en een obsessie in de maak ;) Obsessief schoonmaken that is.

 32. De laatste tip ga ik eens toepassen. Maar dat wit geen rust geeft, ervaar ik zelf anders. Al denk ik altijd dat je alles met mate moet doen. Een compleet witte ruimte is weer een heel ander verhaal, lijkt me verschrikkelijk steriel.

 33. Ik was ook eerst voor wit, daarna zijn we toch maar voo drie tinten bruin gegaan in onze living, wat donkerder, wat bleker! veel aangenamer en gezelliger!

 34. Alle muren zijn nog wit in onze woning, maar die zullen gaandeweg wel een kleurtje krijgen. En verder ben ik van mening dat iedereen z'n huis moet inrichten zoals hij/zij dat wil. Kan me ook enorm storen aan dat TV programma dat ze een nogal 'extreem' ingerichte woning niet verkocht krijgen. Wat een commentaar! Moet iedereen toch voor zich weten?

 35. Haha die tip over dat alles symmetrisch moet zijn. Voel me helemaal niet aangesproken...echt wel dus...ga heel gauw wat dingen scheef hangen ;-)

 36. Leuke tips. Dat van de kleur wit is wel bijzonder want je leest inderdaad vaak dat dit juist rust moet geven. De grote keukentafel lijkt mij trouwens wel gaaf!

 37. Handige tips! Ik houd van rust en overzicht, dingen moeten in balans zijn. Niet te vol maar wel ingericht met dingen die zinvol zijn en gewoon tof staan. Een witte vloer en witte muren worden 'gebroken door 1 lange antracietkleurige muur!

 38. Dan doen wij alles goed :-)
  1. Gekleurde muren en gordijn
  2. Witte kozijnen en deuren
  3. Gekleurde meubels
  4. Kleine eettafel
  5. Tweedehands en zelfgemaakte meubels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.