Reacties

14-jarige zoon skelet leeftijd van een 17-jarige — 65 reacties

 1. Ik heb vroeger ook zo'n foto van mijn pols laten maken. Ze waren bang dat ik 2m zou worden. Toen werd ik op mijn 11e ongesteld en was het groeien over. Ik ben nu 1.76. Mijn zusje zou kleiner blijven dan ik, maar werd pas op haar 15e ongesteld en is nu 1.80. Zo zie je maar dat er ook nog andere factoren van invloed kunnen zijn

  • Maar ik denk niet dat haar zoon ongesteld wordt ;)
   Ik heb idd ook weleens gehoord over een jongen die in ene nog een grote groeispurt kreeg. Ik hoop het voor hem want mannen vinden het vaak vervelend om kort te zijn!

 2. Onze zoon is ook 14 (november 15) en heeft het juist andersom. Zijn skelet leeftijd is 12. Hij is nu 1.53 en net in de puberteit gekomen qua lichamelijke ontwikkeling. Dit zou voor hem ook pas beginnen na zijn 14de. Hij wordt ongeveer 1.70 en heeft dus de groei pas af na zijn 18de.
  Vindt je zoon het erg? Hij zal net als de mijne het kleinste jongentje van de klas zijn. Die van mij vindt het niet erg. Zijn mond compenseert veel haha.

 3. Oei! Ikzelf en mijn man zijn redelijk gemiddeld van grootte, maar mn schoonouders zijn beiden best wel klein. Ik hoop maar dat onze drie kindjes groter worden.
  1.65m is redelijk klein voor een jongen...kunnen ze niets doen om de groei te stimuleren?

 4. Mijn dochter van 11 is ook erg klein voor haar leeftijd. Misschien wel een idee om het een keer te laten testen, zodat de onzekerheid voorbij is...? Bedankt voor het delen. Dit wist ik namelijk helemaal niet!

 5. Goed dat je het hebt laten testen, zo weten hij ook waar die aan toe is. Maar het belangrijkste is dat hij er gelukkig mee kan zijn en dat gaat vast lukken. Ons is ook al geadviseerd om over een paar jaar het na te laten kijken omdat mijn mini nu zo lang is maar we wachten er even mee omdat het ook nog kan afremmen hoe hard hij groeit.

 6. Manlief en ik zijn beide 1,65m; oudste zoon( 13 geworden in juni) is nu even groot als ons. Hij is op korte tijd heel erg gegroeid heeft nu schoenmaat 43.
  Die is op een jaar bijna +/- 20 cm gegroeid.
  2 jaar geleden bij zijn communie ben ik 14 dagen ervoor nog om een andere broek moeten gaan. Toen we zijn kledij kochten was zijn broek nog ruim. Op de foto's zag ik al "oei, zolang hij recht staat kan het nog , maar bewegen of zitten dan is ze echt te kort"
  Vorig schooljaar bij het schoolonderzoek stond er op de brief letterlijk " zit in een groeispurtje" dat hadden we zelf nog niet gezien ;-)
  Langs mijn vader zijn kant zijn ze wel groot 1,80- 1,90 m

  Middelste zoon is de kleinste van zijn klas, maar als ik zijn kleding maat zie is het volgens zijn leeftijd. Hij is 11,5 en heeft kledingmaat 146. Hij is heel mager. In zijn klas zijn er verschillende waar hij bijna 2 keer in kan.

  Jongste zoon van 5 loopt wat achter kwa gewicht en lengte , maar heeft te maken met zijn stofwisselingsziekte.

 7. Ik ben met mijn oudste 2 kinderen bij de kinderarts geweest, omdat ik niet wilde, dat ze zo klein zouden blijven als ik.
  Zij bleven namelijk ook wat achter in groei, uiteindelijk is mijn oudste dochter 1,59 geworden en mijn zoon 1,70 m, wat acceptabel is.
  Maar ze groeiden wel in horten en stoten, vooral mijn zoon, wat een tijd stil stond op dan opeens weer even een spurt in groei te maken.
  De jongste dochter groeide volgens het boekje en is 1,70 geworden ;)

  Groetjes Lily

 8. Zeker goed dat er naar gekeken wordt en wat knap toch dat dit met een foto van de hand bekeken kan worden. Ik weet nog dat ze bij het cb een ruwe schatting maakte naar aanleiding van de lengte van mijn man en mij, maar dat is ook een schatting. Voor je zoon kan het fijn zijn dat hij weet hoe en wat.

 9. Ik wist niet dat ze dit door een foto van hand en pols kunnen weten. Wel goed en ik vind het alleen maar fijn, dat er naar gekeken wordt. Ik ken alleen de grafiekjes van het consultatiebureau. Ik ben zelf niet zo groot, rond 1.60 mijn man is wel langer 1.80. De meiden schatten ze rond de 1.73 Ik denk zelf dat ze langer worden. Ze zijn nu al best lang voor hun leeftijd.

 10. Bij meisjes vertraagd de groei als ze ongesteld worden. Vroeg ongesteld worden kan een voordeel zijn als ze erg lang lijken te worden. Mijn dochter werd ook met röntgen doorgemeten en zou langer dan 1.90 worden. Dokters adviseerden zelfs hormonen te gaan slikken om het af te remmen. Gelukkig werd ze vroeg ongesteld en remde het vanzelf af en bleef ze steken bij 1,85. Een andere dochter was juist erg klein(veel ziek) en is 1.63 geworden.

 11. Hier woont de familie Reus. Manlief en 2 zonen zijn 1.90m, 1 dochter van 1.84m en jongste dochter en ik zijn 1.76m. Onze jongste wordt ook zo'n lange. Best ok maar schoenen vinden is niet zo evident, niet zo'n ruime keuze.

 12. Bij mij hebben ze ruim 30 jaar geleden al op die manier gekeken naar mijn groei. Net te laat, bleek, er was niet veel meer aan te doen om mijn groei te stimuleren. Ik ben 1.51... Ik was liever groter geweest en vind het meer onhandig dan erg. Onze beide zoons zijn ook klein van stuk. Ik hoop dat ze 1.70 kunnen halen, maar als dat niet zo is vinden ze ook hun weg wel.

 13. Ik weet het niet hoor: ik ben na mijn 18e nog 2 cm gegroeid (tijdens mijn zwangerschap op mijn 19e), dus ik denk dat je zoon echt nog wel groter kan worden. 165 cm is misschien wat aan de kleine kant (in Nederland), maar belangrijk is dat je zoon gezond is.

 14. Ik wist helemaal niet dat dit kon joh, via het skelet zien hoeveel iemand nog gaat groeien. Ik ben zelf op mijn 13e gestopt met groeien, ik ben 1.55
  Niet alleen mijn lengte maar heel mijn lichaam was al volwassen op die leeftijd dus ik leek wel een jaar of 16.. Maar 1.65 is voor een jongen wel erg klein, wat vind hij er zelf van dat hij niet lang gaat worden? Kan me voorstellen dat sommige mensen daar heel onzeker over kunnen worden! Was zelf ook wel graag iets langer geweest, maar gelukkig maken hoge hakken een hoop goed.

  • Het lichaam van mijn jongste zoon is ook al vrij volwassen inderdaad. Dus ik geloof best dat er qua groei weinig meer te verwachten valt.

   Hij lijkt er geen probleem mee te hebben gelukkig, en ik waak er ook voor om het zwaar te maken.

 15. Ik weet het ook niet precies, maar onze zoon zat vooraan in kerk met zijn konfirmation omdat hij de kleinste was Toen was hij 13. Toen hij 19 was moest hij in dienst en groeide toen nog steeds. Nu is hij 1.82

 16. Goed dat je benoemt dat je blij bent dat hier een controle op is via de schoolarts. Ik merk veel in mijn omgeving dat mensen het bemoeizuchtig vinden en er veel over klagen.

 17. Wauw! Wat bijzonder zeg... Ik wist helemaal niet dat dit mogelijk was. De schoolarts zat er bij mij wel behoorlijk naast. Ik zou 1.57m worden.. Ik ben nu 1.74m. Best fijn dat ze er naast zat ;-)

 18. Fijn om ook eens de andere kant van het verhaal te lezen.. Ik maak als röntgenlaborant dagelijks van deze foto's tijdens mijn werk. Ik zie veel kleine, maar juist ook grote kinderen die voor deze foto's komen! Fijn dat je zoon er vrede mee heeft en jullie ook duidelijk hebben.

 19. Geen nood voor een zoon van 1,65! Mijn nichtje van twee meter heeft al een paar vriendjes van vele centimeters korter versleten. Nu is ze zelfs getrouwd met een stuk kleinere man. Tja, en ze verdient ook nog eens meer. Ze werkt voor de Shell en moet iedere paar jaar van land wissselen. Gaat haar korte man gewoon mee.
  Hij geeft les, als het kan, op internationale scholen. Dusss.... alles kan.

 20. Knap dat ze dit uitveen foto kunnen halen.
  Bij mij hebben zit dit ook gedaan vroeger. Mijn hand liep een jaar achter. Verwachting is dat ik heel klein zou zijn ( ben ik nog wel) maar gelukkig zater zij er 15 cm naast

 21. Ik vraag me echt af of de groei zo precies voorspeld kan worden. Ik zou me er niet te druk over maken. Een vriendinnetje van mijn dochter bleek iets met haar schildklier te hebben waardoor ze achterbleef in haar lengte, dat was wel handig om te weten. Verder is het juist wel handig om niet superlang te worden: mijn man is nogal lang en dus hebben we een langer bed en een langere matras en dus altijd langere dekbedhoezen nodig, wat vaak duurder is. En hij kan niet zo goed in kleine auto's rijden, dan raakt zijn hoofd het dak. In bussen, treinen en vliegtuigen is de beenruimte vaak te krap. Klein maar fijn zou ik zeggen!

 22. Nooit van gehoord dat ze dit volgen... althans ik weet alleen dat ik 1.70 zou worden volgend de schoolarts en nu 1.58 ben ???? Maar wel goed dat ze het volgen. Stel dat het fout gaat dan zijn ze er toch op tijd bij.

 23. Zat te googlen en kwam dit tegen.
  Vorig jaar kwamen we met onze zoon van toen nog 9 bij de kinderarts terecht omdat hij zo enorm groeide en ook zijn lichaam al volop in ontwikkeling was.
  In een half jaar tijd is hij van schoenmaat 35 naar 38 gegaan en meer dan 10 cm gegroeid.
  Onze zoon is te vroeg in de puberteit.
  Aan de hand van foto's van zijn hand is zijn lichaam bijna 5 jaar ouder dan zijn werkelijke leeftijd.
  Dit betekent dus ook dat hij bijna uitgegroeid is.
  daar waar hij nu met zijn 1,53 meter tot de langsten van de klas behoort(vroeger de kleinste) zal hij straks ook rond de 1.65 meter uitkomen.
  Dat was voor ons enorm schrikken. Hij krijgt nu spuiten om de puberteit te remmen en wellicht worden daar ook nog een paar centimeters mee gewonnen. Dit is trouwens niet de reden om te spuiten, maar we hopen dat hij de 1,70 meter gaat redden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>