12 Dingen die de smartphone overbodig heeft gemaakt

smartphone

Afgelopen zondag wilde ik mijn lenzen in doen vanwege dansles, maar ik kon nergens mijn zakspiegeltje vinden. Toen herinner ik me dat mijn dochters allebei een app op hun smartphone hebben die als spiegel fungeert. Dus heb ik die even snel gratis gedownload, waarna ik mijn lenzen kon indoen.

Het zette me aan het denken: er zijn eigenlijk best veel dingen die overbodig zijn gemaakt door de smartphone.

Smartphones komen nog wel eens negatief in het nieuws vanwege hun verslavende effect, en het feit dat veel mensen continu op hun schermpje zitten te kijken. Maar eerlijk is eerlijk, zo’n smartphone heeft beslist ook veel positieve kanten. Dankzij de smartphone zijn namelijk bepaalde dingen overbodig geworden. En dat scheelt weer spulletjes.

Dus laten we eens kijken welke dingen de smartphone overbodig heeft gemaakt!

12 Dingen die de smartphone overbodig heeft gemaakt

 1. Het zakspiegeltje! Je kunt op je smartphone een gratis app installeren en zo je smartphone als spiegel gebruiken. Handig voor mensen die zich onderweg willen opmaken, of voor mensen die altijd hun spiegeltje kwijt zijn zoals ik…
 2. De zaklamp! Ook die kunnen we hier thuis nooit vinden als we hem nodig vinden. Maar geen nood! Er is een zaklamp app die je op je smartphone kunt zetten. Zo zit je nooit meer zonder noodverlichting.
 3. Notitieblokjes. Je kunt je smartphone gebruiken om notities en ideeën in op te schrijven.
 4. De apparaatjes om in te loggen bij je bank. Zo heb ik de Rabobank op mijn smartphone geïnstalleerd en kan ik bankzaken doen zonder de random scanner. Je hebt hem alleen 1 keer nodig om de app te installeren.
 5. Agenda’s. Hoewel ik zelf echt een papieren agenda nodig heb, zijn er steeds meer mensen die de agenda functie van hun smartphone hiervoor gebruiken. Zij kiezen voor een online agenda.
 6. Wekker! Wie heeft er nog een wekker nodig, als je je smartphone kunt instellen om je de volgende dag op tijd wakker te maken.
 7. TomTom apparaten. Met de Google Maps app kun je navigeren met behulp van je smartphone.
 8. Fototoestellen. Ik maak al mijn foto’s met… mijn smartphone!
 9. Radio’s. Jaren geleden liep ik nog met een draagbaar radio-tje als ik ging hardlopen. Maar nu kan ik via mijn smartphone radio luisteren.
 10. Pasjes van winkels. Deze moet ik nog installeren, maar er is dus een app waarin je alle pasjes van winkels kunt invoeren. Zo hoef je nooit meer in je portemonnee te grabbelen op zoek naar het juiste pasje.
 11. Treinkaartjes. Je kunt tegenwoordig je treinkaartje kopen en op je smartphone zetten. Geen papieren kaartje meer nodig.
 12. Ereaders, want je kunt ook lezen op je telefoon.

Samenvattend

Je kunt veel zeggen van de smartphone, maar handig is hij wel! Hij combineert een heleboel handige apparaten in 1, en maakt het leven daardoor makkelijker. En goedkoper! Want die apps zijn vaak nog gratis ook, en maken de aanschaf van allerlei apparatuur overbodig. Zoals wekkers en camera’s.

Ik ben vast nog wel dingen vergeten die de smartphone overbodig heeft gemaakt. Welke?

Similar Posts

31 Comments

 1. heel handig allemaal. maar voor een groot aantal functies maak je gebruik van je internet bundel. dus dat kost weer geld. maar ik ben het met he eens dat je met je smartphone heel veel kunt.

 2. Dat van die treinkaartjes wist ik niet. Héél handig. Ik gebruik veel dingen alsnog zoals notitieboekjes omdat dat minder afleiding geeft en door schrijven met pen toch net iets meer inspiratie krijg.

 3. Inderdaad, de smartphone vervangt zoveel. Laatst moest mijn man iets opmeten, maar geen liniaal of wat ook. Even een appje installeren en je telefoon veranderd in een meetlint.

 4. Rekenmachine, boodschappenlijstje, tijdschriften (want: blogs :))
  Die app met spiegel kende ik niet! Wat handig, ga ‘m meteen installeren.
  Ja, het is hartstikke handig spul.

 5. Je hoeft niet meer naar de bios, wánt: Netflix op je telefoon. Haha. Superhandig hoor die smartphones. Kan me geen leven meer voorstellen zonder. Was toen ik 16 was al hélemaal trots op m’n polyfone-ringtone… Zo grappig hoe alles verandert.

 6. Geen van die dingen die je noemt heb ik vervangen door mijn telefoon.
  Mijn financien op mijn telefoon: echt niet, ik vertrouw de beveiliging onvoldoende en waarom zou je op elk moment je bankgegevens willen kunnen inzien. 1x per week is ruim voldoende.

  Die telefoon in je slaapkamer, is een no go bij ons, dus als wekker gebruiken echt niet.

  Doe mij maar een gewoon fototoestel, veel mooiere en gevarieerdere foto’s die je gewoon goed kunt vergroten en afdrukken.

  Pasjes van winkels zijn alleen in het voordeel van de winkel, niet van de consument. Die neem ik dus niet aan. Ze zouden mij moeten betalen voor het beschikbaar stellen van mijn koopgegevens ipv ze via een sneaky route proberen te verkrijgen. De goede winkels hebben die pasjes gelukkig ook niet: kringloop, de zelfstandige bakker op de hoek etc.

  Ik heb nog nooit een zakspiegeltje gehad, mis het dus ook niet. Mijn zakmes mis ik daarentegen weer wel, maar daar helpt een smartphone dan weer niet.

  Netflix hebben we niet eens, genoeg te zien op de tv, tijd hebben we er ook niet voor. Sporten jullie dan niet, of tijd met je gezin zonder schermen.

  Een smartphone is voor het leggen van contacten, contact heb je bij voorkeur in het echt. Ik denk er dan ook hard overna om mijn smartphone gewoon weer weg te doen en over te stappen op een eenvoudige mobiele telefoon of gewoon helemaal niet meer over een mobiele telefoon te beschikken.

  1. Aaaah, valt wel wat mee toch? Ik vind dat Sabrina neutraal schrijft wat zij er wel en vooral niet mee doet. Oké, dat sporten is een snibje, maar yo, we hebben allemaal wel eens een slechte dag (of PMS ;-) )

 7. Super handig een smartphone maar soms vind ik dat je wel altijd online bent een beetje jammer. Je moet zo een offline knop hebben vooral bij whatsapp hahah

 8. Ik ben het helemaal met je eens, al is het maar om hiermee te rechtvaardigen dat ik mijn telefoon echt wel nuttig gebruik, haha. Voor mij echt onmisbaar geworden!

 9. Ik heb er nog nooit een gehad, een mobieltje. Ik mis het niet. Maar ik zou er ook niet mee om kunnen gaan, al die contactmogelijkheden. Als ik aan het fietsen ben, of boodschappen doen, of visite of waar dan ook, wil ik helemaal niet gestoord worden door telefoon. En aldoor mensen moeten terugbellen lijkt me vrij prijzig. Als ik thuis ben, kunnen ze bellen, en als ik niet thuis ben, kan men een mail sturen, die lees ik elke dag.

  Ik ben dagelijks gewapend met notitieboekje + potloodje, gebruik een agenda thuis (bij de PC en telefoon ;-) ), een OVchip, heb een digitale camera en maar enkele winkelplasjes. (Omdat mijn beurs al eens gejat is, neem ik alleen cash mee voor die week, geen enkel pasje, alleen degene die ik nodig heb.) Thuis heb ik een keukenradiootje en als ik uit fietsen ga, neem ik de plattegrond mee. En zo red ik me best.
  Ik schrik me nog steeds een hoedje als iemand in mijn buurt ineens ‘Hállo!’ roept en groet vaak terug, maar die blijkt dan aan het bellen te zijn :-) Mensen op de fiets die met oortjes en alles lopen te kwekken, bezie ik toch als lichtelijk van Lotje getikt, zoals de dorpsgek vroeger. En al dat getuur op de telefoon onderweg überhaupt vind ik niet zo beleefd. Er is niets mis mee om gewoon je aandacht op je omgeving te richten en in het hier en nu te leven.
  Ik ben gewoon harstikke mindfull :-D

 10. Ik kan ook niet meer zonder. Heb zo mijn agenda, to do list, mail, notitieblok, navigatie, muziek, camera – eigenlijk alles bij de hand. Zelf vind ik een app handig waarop je al je serie bijhoud zodat je precies weet waar je gebleven bent.

 11. Aangezien mijn smartphone niet de slaapkamer inkomt, heb ik nog steeds een wekker. Maar goed, ik gebruiker mijn telefoon eigenlijk ook alleen als communicatiemiddel. Niet voor andere zaken. Geen van de dingetjes uit de lijst zijn vervangen door mijn telefoon. Ik ben hopeloos ouderwets. En privacy-bewust. ;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.