Picardie glas: 10 redenen om Picardie glazen te hebben!

picardie glazen

Ik ben dol op het Picardie glas! Toen de kinderen nog klein waren serveerde ik ze drinken in plastic bekers van de Ikea. Maar nu ze ouder zijn, vind ik echte glazen een stuk mooier!

Een tijdlang had ik een allegaartje aan glaswerk in mijn kast staan. Allemaal verschillende glazen die ik her en der bij kringloopwinkels had gevonden. Maar toen ontdekte ik het Picardie glas.

En ik vind het werkelijk een geweldig glas.

Daarom een post met 10 redenen waarom Picardie glazen zo handig zijn om te hebben!

10 redenen om Picardie glazen in je kast te zetten!

 1. Picardie glazen kun je heel makkelijk stapelen. Je kunt ze dus goed en netjes opbergen in keukenkastjes en dergelijke. Door het stapelen nemen ze weinig plek in.
 2. Een Picardie glas is heel erg sterk! Dat komt doordat ze het glas eerst verwarmen tot 700 graden celcius, en vervolgens heel snel afkoelen. Het glas schrikt zich als het ware onverwoestbaar : )
 3. Je kunt in Picardie glazen zowel koude dranken als warme dranken serveren. Rond Kerstmis drinken wij er bijvoorbeeld Glühwein uit.
 4. Het is een tijdloos glas. Een Picardie glas is niet mode- of trendgevoelig. Ze kunnen altijd, en passen overal bij.
 5. Door de vormgeving ligt een Picardie glas prettig in je hand.
 6. Picardie glazen zijn verkrijgbaar in diverse formaten. Van hele kleine glaasjes tot grotere. Bij de Hema verkopen ze de formaten:
  9cl, 25cl, 36cl, 16cl en 22cl.
 7. Picardie glazen zijn hartstikke goedkoop! Raar genoeg kun je ze niet bij de Action kopen trouwens. Dat verbaast me moet ik zeggen. Misschien komt dat wel omdat ze zo goedkoop zijn dat er voor de Action geen eer aan te behalen valt. Ik kocht de mijne bij de Hema voor 90 cent per stuk. Geen geld dus!
 8. Als je Picardie glazen hebt, heb je geen andere glazen meer nodig. Het glas is immers geschikt voor alle mogelijke drankjes!
 9. Een Picaridie glas is mooi in haar eenvoud.
 10. Picardie glazen zijn overal te koop en dus makkelijk verkrijgbaar. Denk aan Blokker, Hema, Bol.com etc.

Handig om te weten over het Picardie glas

Het Picardie glas werd bedacht in 1929 in Frankrijk en gemaakt door het bedrijf Saint-Gobain. In 1939 werd Saint-Gobain overgenomen door Duralex. Sindsdien worden Picardie glazen ook wel Duralex glazen genoemd. Dus als je op zoek bent naar een Picardie glas, en ze snappen niet waar je het over hebt. Vraag dan eens naar Duralex glazen!

De Ikea versie van Picardie glazen

Ikea heeft een eigen versie van Picardie glazen. Persoonlijk vind ik ze minder mooi. Hun Picardie glas heet Pokal. Voor 6 stuks betaal je 1,79. Hier onder een voorbeeld:

Ikea glas

Ik vind de Ikea versie van een Picardie glas een stuk lomper.

Picardie glas: variaties

Naast het klassieke Picardie glas in diverse groottes, zijn er nog wat variaties op de markt. Zo heb je een Picardie long drink glas:

Screen Shot 2017 05 15 at 13.38.36
50 cl, 6 glazen voor 14,99 bij bol.com

Gekleurde Picardie glazen. Bijvoorbeeld blauwe:

Blauwe picardie glazen
31 cl, 6 voor 16,99 bij bol.com

Of rode!

rode picardie glazen
25 cl, 6 stuks voor 17,- bij bol.com

Er zijn ook Picardie glazen die ik persoonlijk meer op kleine mokken vind lijken. Ook die zijn in allerlei kleurtjes verkrijgbaar. Ik laat je deze roze zien:

Beker
22 cl, 6 stuks voor22,- bij bol.com

Bij de Bijenkorf hebben ze zelfs Espresso bekers in Picardie vorm:

picardie espresso
4,70 bij de Bijenkorf

Mijn conclusie over het Picardie glas

Picardie glazen zijn vrijwel onverwoestbare glazen die niet alleen heel praktisch zijn, ze zijn ook nog eens neutraal en tijdloos. Ze zijn geschikt voor zowel warme als koude dranken en goedkoop! Ik ben er dol op : )

Door de lage prijs zijn ze voor vrijwel ieder huishouden bereikbaar, en ook erg geschikt voor jongeren die op kamers gaan.

Heb jij Picardie glazen in je kast?

Similar Posts

25 Comments

 1. Ik heb picardieglazen van de Dille en Kamille, kleine en grote.
  En picardiemokken van de Hema. Ik ben er ook dol op om de redenen die jij noemt!

  “Het schrikt zich als het ware onverwoestbaar”. LOL!

 2. Fijne glazen zijn het. De kleine voor een glaasje wijn de grote van Ikea voor een smootie en de vetse muntthee en de porseleinen van de Hema voor de chocolademelk.

 3. Weet je ook hoe ze zich houden in de vaatwas? Ik kan hier elk half jaar een resem glazen weggooien door vaatwascorosie.
  Ik hoop stiekem dat die onverwoestbare picardiëglazen daar beter tegen bestand zijn?

 4. Ik heb er nog eentje staan. Volgens mij heb ik er vier gehad. Jaren geleden heb ik ze gekocht. Ik gebruikte ze graag. Bij ons worden vooral mokken gebruikt en die heb ik in diverse maten. De ikea plastic bekers heb ik ook nog steeds in gebruik. Ik vind ze handig als maatbeker. Ik kook veel uit Canadese en Amerikaanse kookboeken en daar werken ze met cups. Lekker snel werken en veel makkelijker dan een weegschaal.
  Op jouw foto’s vond ik de rode glazen en de roze mokken het mooist :-)

 5. Ik heb ze in alle kleuren en maten, allemaal van de Hema. Inclusief plastic (kunststof) Picardi ‘glazen’ voor op de camping !!

 6. Ik las je titel en ik dacht ‘oh ja, zó heten die glazen’.
  Ik heb ze ook en vind ze ook heel veelzijdig.
  Een tijd geleden vond ik een blauwe langs de kant van de weg. Nog helemaal gaaf!

 7. Ja tuurlijk, om de redenen die jij noemt. Alleen voor bier heb ik vier grote glazen en verder gebruiken we altijd deze.
  Ik had er destijds wel van de action. Heel fijne, maar er is er toen eens een ‘spontaan’ uit elkaar geknald. Ik zette de vaatwasser open en *pats*. Toen heb ik ze allemaal uit voorzorg maar weg gedaan. Ze waren wel gemaakt in Frankrijk…. Raar toch.

  1. Dat heb je soms met van dat veiligheidsglas. Zo hadden mijn ouders in de jaren zeventig van die Arcopal glazen/bekers. Die had je in rood, groen en een soort bruin/geel. Die konden prima tegen een stootje totdat ze ‘op’ waren. Dan spatten ze ineens uit elkaar. Mijn moeder heeft dat ook weleens gehad in de vaatwasser. Ja, wij hadden in de jaren zeventig al een vaatwasser :-)

  2. Wij hebben ook een paar van de Action gehad, maar eentje knapte zomaar in tweeën toen manlief er kokendheet water voor thee in schonk. Daar waren ze dus toch niet tegen bestand! Heel gevaarlijk, de anderen hebben we daarna alleen nog maar voor koude dranken gebruikt totdat ze allemaal gesneuveld waren…

 8. Picardieglazen zijn fantastisch. Doen mij altijd denken aan Rome waar ze er water en wijn in schenken in restaurants.
  Maar Duralex maakt meer heel bekende glazen, al jaaaren, allemaal met de door jou genoemde voordelen. Wij hadden vroeger thuis Gigogne glazen van Duralex (van die bolle met 2 strepen, je kent ze vast) en nu drinken wij koffie en thee uit Duralex kopjes met een oor. Het onderwerp brengt allerlei herinneringen naar boven. Leuk!

 9. Ik heb ze zelf niet in de kast staan. Wel vond ik ze toen ik een paar jaar terug bij de Hema werkte al mooi. Misschien toch maar eens een paar aanschaffen. Ik heb alleen nog zoveel andere glazen…

 10. Ik vind ze fijn drinken en vasthouden,
  hema is favoriet.
  In mijn vriendenkring is er iemand die er thee in serveert.
  Ook ken ik iemand die er wijn uit drinkt.
  Veelzijdig in gebruik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.