Waveboard: een review – toen, en 14 jaar later

Last updated on March 14th, 2025 at 03:39 pm

waveboard

In de 26 jaar dat ik nu moeder ben, zijn er verschillende rages voorbij gekomen. Zoals het waveboard. Maar ook van die kleine metalen stepjes, waarmee kinderen massaal naar school stepten. Niet te verwarren met een gewone step!

Ook de eenwieler heb ik nog meegemaakt! Het lukte mijn jongste dochter warempel om daarop te fietsen!

Verder kwamen onder andere voorbij:

  • Scoubidou touwtjes. Dat zijn plastic touwtjes, die je op allerlei creatieve manieren in elkaar kunt knopen. Je kunt er armbandjes van knopen, maar ook heuse dieren.
  • De fidget spinner
  • Diddl briefpapier en enveloppen. Hiervan had mijn oudste dochter een map vol.
  • Pokemonkaarten en Pokemon munten. Mijn oudste zoon verzamelde die.

Elf jaar geleden schreef ik een review over onze ervaringen met een waveboard!

Waveboard review!

‘Wil ik! Wil ik!’ kreten mijn kinderen elke keer dat ze de nieuwste vorm skateboard, een waveboard, zagen. Maar ik had gehoord hoeveel die krengen kosten, ruim honderd euro, en verwees ze naar hun mottige vierwielige skateboards.

Waveboard bij de spelotheek

Maar groot was mijn vreugde toen ik zo maar zo’n waveboard bij de spelotheek zag liggen! Ik wist niet hoe snel ik hem van de plank moest grissen. Wat zouden de kinderen blij zijn! Toegegeven, de timing was niet zo handig met al die sneeuw buiten, maar ik had ‘m! Genietend ging ik naar huis, en wreef in mijn handen bij de gedachte hoeveel Leuke Moeder Punten me dit ging opleveren.

Waveboard: moeilijker dan het lijkt

Hij werd enthousiast ontvangen door de kinderen, en om de beurt gingen ze er op staan. En om de beurt vielen ze er af. Want een waveboard heeft in tegenstelling tot een skateboard maar twee wielen. Dat is waarschijnlijk ook waarom je er zo mooi mee kunt ‘waven’. Maar dan moet je eerst wel je evenwicht kunnen bewaren… En het bedroeft mij te zeggen: ‘Dat kunnen mijn kinderen dus niet.’

Al snel lag het ding onder de trap stof te verzamelen, ook toen de kleur wit buiten plaatsmaakte voor een gevarieerder kleurenpalet.

Vergeten in een hoek

‘Waarom gaan jullie niet lekker op de waveboard!’ animeerde ik, als er vriendjes of vriendinnetjes over de vloer kwamen een wees ze trots op onze aanwinst. Dan gingen ze het even proberen, maar binnen enkele minuten lag het ding weer vergeten op de stoep.

Dat duurde een tijdje, tot mijn man een keer niet goed oplette en onvrijwillig een ritje op het ding maakte. Met de waveboard beschuldigend onder de arm kwam hij melding maken van zijn bijna dood ervaring:

‘Dat kreng gaat nu de deur uit! Ik ben bijna verongelukt!’

Waveboard terug naar de spelotheek

Dus heb ik hem gisterochtend terug naar de spelotheek gebracht. Graag zou ik zeggen dat ik naar de spelotheek toe ben gewaved, maar ik droeg hem onder mijn arm. Zo’n waveboard is vast geweldig, maar niet voor iedereen. In ieder geval niet voor mijn kinderen.

Daarom raad ik iedereen aan die erover denkt er één aan te schaffen: probeer het ding eerst eens ergens te lenen, zodat je zeker weet dat je kinderen er echt mee gaan spelen.

Overigens ligt hij nou in de uitverkoop bij de Intertoys voor 60 euro.

Misschien zijn mijn kinderen toch niet de enigen die er moeite mee hadden.

‘Ik wil een waveboard’

Overigens weerhield deze ervaring mijn kinderen er niet van om alsnog om een waveboard te zeuren blijkt uit een blogpost uit diezelfde tijd op Berichten van Het Moederfront.

In april 2010 berichtte ik daar het volgende:

Piet heeft zijn zinnen gezet op een waveboard. Zo’n zelfde mislukt skateboard als hier in de winter wekenlang eenzaam heeft rondgeslingerd, wat mijn vermoeden bevestigt dat de winter niet het juiste seizoen is voor dit speeltje.

‘Dan halen we hem wel weer uit de spelotheek,’ vond ik zuinig.
‘Maar daar hebben ze hem vaak niet,’ jammerde Piet.
‘Tsja, dat is dan balen voor je,’ antwoordde ik hardvochtig, doch begripvol. Precies volgens pedagogisch recept.

En toen gingen we samen naar de spelotheek waar het waveboard uiteraard nét vijf minuten voor onze komst was uitgeleend.
‘Mama betaalt wel een euro om te reserveren,’ bood ik gul aan, en rekende in gedachten uit dat ik mooi zo’n 124 euro had uitgespaard, want die krengen kosten al gauw 125 euro.
Maar nu vraagt Piet elke dag: ‘Hebben ze al gebeld van de spelotheek, mama?’

Bij de Blokker zag ik er eentje liggen met Spongebob er op, voor maar 49 euro.

Maar ik doe het niet.

Want anders dan zo’n waveboard ben ík wel standvastig!

Maar helaas bleek ik minder standvastig dan ik dacht, getuige deze foto:

Schermafbeelding 2010 04 21 om 08.08.02

Tsja…

Waveboard anno 2024

Dit speeltje lijkt de tand des tijds goed doorstaan te hebben! Ze zijn nog steeds te koop bij onder andere bol.com.

Maar ik trap er niet meer in!

Veelgestelde vragen

Wat is een waveboard?

Wikipedia omschrijft het als volgt:

‘Een waveboard is een board met twee wielen, verwant aan een skateboard. Het board bestaat uit twee smalle platforms, die met behulp van een veer met daaromheen een aluminium of metalen buis aan elkaar zijn verbonden. Elk platform heeft een eigen wiel dat onafhankelijk van het andere wiel kan draaien. Beide wielen zijn bevestigd aan een schuin aflopende metalen caster, in een hoek van ongeveer 30°, die richting de achterkant van het board staan.’

Zelf zou ik zeggen: ‘Het is een soort mislukt skateboard met in plaats van 4 maar 2 wielen.

F.A.Q

Waveboard: waar te koop?

Je kunt ze onder andere kopen bij onder andere bol.com, Decathlon voor nog geen 35 euro, Intertoys en soms dus ook bij Blokker!

Wat kost een Waveboard?

De prijzen variëren:

Welk waveboard moet ik kopen?

Er zijn versies voor verschillende leeftijden maar ook voor verschillende niveau’s. Hieronder zie je er eentje van Decathlon die speciaal voor beginners is:

waveboard
34,99 bij Decathlon voor beginners

Voor gevorderden (en beginners) biedt Decathlon deze aan:

waveboard

Met deze ben je wel meteen 2 tientjes extra kwijt.

Hoe moet het?

In onderstaand filmpje leggen ze uit hoe het moet.

Tot slot

Een waveboard valt in de categorie ‘nieuw’ vervoersmiddel. Voor de wet ben je een voetganger als je aan het ‘waven’ bent. Dat betekent dat je op de stoep mag. Is er geen stoep? Dan mag je ook op het fietspad. (Bron: Radar)

Positief aan deze rage is dat het buiten is, en dat het kinderen en volwassenen tot beweging aanzet. Maar het is wel een ‘valgevoelige’ activiteit. Goede bescherming is dus belangrijk.

Welke rage is jou het meest bijgebleven?

waveboard ervaring
‘Ik heb mama overtuigd!’

Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.