Water mee naar school?

water mee naar school

Begin dit schooljaar kwam een school in Tilburg in het nieuws omdat ze de regel invoerden dat kinderen alleen nog maar water mochten meenemen naar school. Dus geen Fristi, Fanta, Fruitdrink etc.

Waarom de school dit deed

De reden van de school was loffelijk: de gezondheid van de kinderen verbeteren en bijdragen aan gezond leven. Want er zit hartstikke veel suiker in de meeste (kinder)drankjes. Toch waren veel ouders bloedlink dat hun lieverdje op school geen Fristi en dergelijke meer mocht.

De reacties deden me denken aan het programma Utopia

Ik ben er niet trots op, maar ik kijk dus nog steeds dagelijks naar Utopia. En sommige reacties op ‘Alleen nog water mee naar school,’ deden me aan Utopia denken. Want als daar iemand bijvoorbeeld voorstelt om voortaan op te ruimen als het een zootje is, dan roepen er ook altijd een heleboel:

‘Dat maak ik toch zeker zelf wel uit! Niemand gaat voor mij bepalen wat ik moet doen. Dat is níét mijn Utopia!’

Ik vind eerlijk gezegd dat de school goed bezig was. Hoogstens was hun aanpak misschien wat te kort door de bocht. Maar de regel ‘Alleen water mee naar school’ mogen ze van mij best invoeren.

Wat vind jij van de regel ‘Alleen water mee naar school?’ 

Similar Posts

45 Comments

 1. Ik zou het prima vinden – en dan de koek ook gelijk schrappen ;-) Brood, fruit of groente is ook gewoon prima.

  Overigens vind ik het wel uitmaken of het ook voor de lunch geldt. Als je een kind hebt wat echt geen water drinkt, dan is alleen water tussen half 9 en 3 uur best lang – zeker in de zomer.

 2. Op zich is er niks mis met water mee naar school, maar mijn kinderen vinden allemaal dat als (kraan)water een poos in een fles heeft gezeten niet lekker meer smaakt. Dus drinken ze niet of weinig.
  Daarom gaat hier in de fles limonadesiroop mee naar school. Dat wordt wel gedronken.

  Ik ga geen flesjes water kopen. Maar heb voor thuis wel bar-le-duc staan. Dat schenken ze ook wel eens in hun fles. Dat smaakt beter.

  1. Of je zou ze dan van die kleine plastic flesjes met water moeten meegeven… Maar dat is dan weer slecht voor het milieu natuurlijk.

   Of een Dopper fles?

  2. Ik ga inderdaad geen kleine flesjes kopen. Met zes schoolgaande kinderen is dat niet aan te slepen en kost onnodig veel geld. Ook met het oog op het milieu wil ik dat niet doen.
   Ze hebben trouwens allemaal een Dopper ;-)

 3. Mijn kinderen hebben altijd al water naar school gekregen, zitten nu in groep 5, mogen van school alleen fruit en brood mee en voor de lunch hebben ze schoolmelk, prima toch, sceelt en hoop gesjouw en geld

 4. Ik begrijp echt die ophef niet…
  Maar dat zal aan mij liggen zeker?
  Hier op de lagere school van mijn kinderen is dat al jaren zo…
  Bij mij op de middelbare school hebben ze een hele tijd geleden de automaten met frisdrank verwijderd…

  Het is gewoon gezonder, punt! Thuis kunnen ze nog drinken wat jij hen wil geven…

  1. Ja, dat herken ik helaas. Het officiele beleid was op de basisscholen van mijn kinderen inderdaad ook: geen snoep. Maar geen hond die zich er aan hield.

 5. Ik vind het zo sneu voor die kinderen van die ouders die riepen “water is voor honden”. Wat leer je je kind dan eigenlijk?
  School had het handiger aan kunnen pakken door eerst een lesprogramma over voeding én afval te volgen met alle klassen. Maar bv ook door te zorgen voor warme(geen hete) thee in de pauzes. Er zijn vast wel van die schoolmoeders die gezond drinken zo belangrijk vinden voor álle kinderen, dat ze paar keer per week voor thee kunnen zorgen.

 6. Ik snap wel waarom de school dat gedaan heeft maar ik vraag me af of het wel heel slim was. Vroeger als kind lustte ik dus totaal geen water. Persoonlijk vind ik ook niet dat een school kan bepalen wat een kind naar binnen werkt.
  Liefs,
  Elles

 7. Goed plan, het is vooral hoe je je kind opvoed en went.
  In onze familie vraagt een gedeelte van de kleine kinderen om water, een paar tantes en oma die kijken dan vreemd op……

 8. Voor mij gaat dit te ver. Ouders bepalen, wat hun kind eet en drinkt. Het is beter,dat de frisdrankautomaten op de middelbare scholen verdwijnen.Want zo stimuleert een school suikergebruik, alleen maar om wat winst te maken.

 9. An sich vind ik het een prima maatregel maar waar ligt dan de grens? Straks ook geen witte bolletjes of zoet beleg mee?
  Wat Izerina zegt, als scholen nu eens stoppen hun eigen kas te spekken met coca-cola automaten over de ruggen (en gebitten en alvleesklieren) van de leerlingen zetten ze grotere stappen. En hoeven ze zich niet zo ver achter de voordeur te gaan bevinden.

  1. Ja, die automaten kunnen dan inderdaad ook niet. Maar het lijkt me dat die school in Tilburg die ook niet heeft. Anders zou ik ze maar gauw weg doen als ik hen was ; )

 10. in Belgie is dit ook al jaaaaren zo, alleen water toegestaan op basisscholen!en geen snoep is doodnormaal toch? wie geeft er zijn kinderen nu suiker? is puur vergif!op een uitzondering na bv een verjaardagsfeestje maar hier in Belgie geven de meeste ouders zelfs dan nog geen frisdrank
  geen water lusten is wel een heel slap excuus natuurlijk,mijn peuterdochter wou dit ook niet, maar nooit een alternatief aangeboden en nu drinkt ze niets anders

 11. Bij de jongens op school ook water. Bij de boterhammen mag fristie, sap wel. Bij de middelste zoon ie er wel een juf heel streng op het drinken. Maar ze loopt wel tijdens de pauze met haar flesje limonade rond. Wat ook geen goed voorbeeld is.

 12. Ik ben er fel op tegen. School gaat niet bepalen wat ik mijn kinderen meegeef. De ouders die allemaal roepen dat het een geweldige regel is drinken zelf ook de hele dag water? Dus geen koffie, fris of glaasje wijn. Alleen maar water?

  Nee hoor mijn kinderen krijgen gewoon een beker diksap of limonade mee. En dik?? Nee hoor dat zijn ze verre van.

  Ook koekjes gaan mee naar school. Maar die wissel ik af. Soms koek soms fruit, tomaatjes en dan weer eens een plak ontbijtkoek.

  Beter is om je kind te leren verstandige keuzes te maken dan alles maar verbieden.

  1. Ook ik vind het beter je kinderen te leren zelf verstandige keuzes te maken dan alles te verbieden. Onze kinderen zijn al pubers en hebben nu een gezond voedingspatroon. ‘s Morgens drinken ze thee bij het ontbijt, bij de lunch heeft de jongste een flesje limo (vrij dun, want ze houdt niet zo van heel zoet), in de late pauze drinkt ze vruchtensap en thuis yokidrink. De oudste is een waterliefhebber en drinkt alleen thuis iets anders dan dat.
   Wij zelf drinken ook koffie, vruchtensap en yoki of melk. Die hetze tegen suikers is vast goedbedoeld, maar het zijn wel in de eerste plaats de ouders die hun kinderen (op)voeden. De school zelf kan natuurlijk gezond spul in de kantine aanbieden. En daarnaast vind ik incidentele voorlichtingsprogramma’s/ workshops over gezonde voeding en ook milieu (al dat wegwerpspul) nuttig om ze bewust te maken van het effect van hun keuzes op zichzelf en andere aardbewoners ;-)

  2. Leuk om ook te horen van iemand die het er niet mee eens is Samantha. Ik vind het juist een prima idee om suikerhoudende drankjes op school te verbieden : )

   Ik vind het altijd weer interessant om verschillende meningen te lezen!

 13. De oudste neemt een lege dopper of bidon mee naar school want in de klas hebben ze een gootsteen. Soms neemt ze een knijpflesje siroop mee om er smaak aan te geven. De jongsten nemen nog steeds ene pakje drinken mee, daar moet ik eens mee stoppen

 14. Dit vind ik een lastig punt. Vroeger kreeg ik altijd alles mee naar school. Persoonlijk zou ik dan zeggen maximaal 1 pakje per dag en de rest water. Als ik even naar mezelf kijk. Ik wordt na een dag alleen maar water vooral misselijk. Maar ik vind het wel goed om er meer op te letten bij kinderen.

  1. Mijn ene dochter drinkt meestal water, maar af en toe pakt ze sap oid. Met de mededeling erbij: mam dat water ben ik echt effen zat hoor. Ik wil even wat smaak.
   Dus kan me voorstellen dat alleen water je echt de keel uithangt. Ik drink veel thee, weinig water. Ik vind dat ook niet echt lekker. Dus ik snap best dat kinderen ook niet alleen maar water willen.

 15. Helemaal mee eens dat de suikerhoudende drankjes aan kinderen moeten worden beperkt, maar mijn kinderen dronken tot voor kort nooit water. Vanaf kinds af aan lieten ze het liever staan dan op drinken. Omdat vocht toch wel belangrijk is voor je gezondheid (je kan langer zonder voedsel dan zonder water), gaf ik ze er dan toch limonade siroop in, soms diksap en soms suikervrije limonade. Ik denk dat de school er beter aan gedaan had om iets meer variatie aan te bieden dan alleen water

 16. Op onze school is dat gewoon standaard en al zo lang als ik er kom (inmiddels 5 jaar). Iedereen vind dat normaal. De kinderen hebben ook elk een eigen hervulbare drinkfles staan in de klas zodat ze de hele dag kunnen drinken. Prima toch!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.