Ware hulp

papegaaiIk ben een enigszins dolende kerkganger. Soms ga ik naar de plaatselijke abdij, soms naar een protestants christelijke kerk en recent kom ik graag bij de Vrijzinnige Gemeente.

Daar kwam ik onderstaand verhaal tegen, dat me deed schuddebuiken van het lachen.

Ik deel het graag met jullie!

Ware hulp

Drie broers verlieten jaren geleden het ouderlijk huis om het geluk in de wereld te vinden. Ze hadden alle drie succes. Terwijl ze op weg naar huis waren, wilde het lot dat ze elkaar tegen kwamen. Tijdens de verdere reis vertelden ze elkaar wat ze met hun geld allemaal voor hun moeder gedaan hadden.

De oudste broer zei: ‘Ik heb een tijd geleden voor moeder een groot huis laten bouwen.’ De middelste broer zei: ‘Ik heb een grote tuin voor haar laten aanleggen, zodat ze van haar eigen groente en fruit kan genieten.’ De jongste broer zei: ‘Jullie weten dat moeder zo graag las in het boek ‘de Tao Te Tsjing van Lao Tse.’

Omdat haar ogen al een hele tijd niet meer goed zijn en ze dus niet meer kan lezen, heb ik een buitengewone papegaai voor haar gekocht, die de hele Tao Te Tsjing kan opzeggen. Twintig jaar lang hebben bekwame vakmensen met die vogel gewerkt, net zolang totdat hij alle verzen uit dat boek kon citeren. Er bestaat geen vogel zoals deze. Moeder hoeft maar een nummer van een strofe te noemen en de papegaai citeert de betreffende strofe feilloos.’

Bedankbrief van hun moeder…

Terwijl de drie broers nog onderweg waren, bereikte hen per post een bedankbrief van hun moeder.
‘Beste Wang,’  schreef ze aan de oudste zoon, ‘het huis dat je voor me hebt laten bouwen is heel erg groot. Ik gebruik maar één kamer en heb grote moeite om het hele huis schoon te houden.’ ‘Beste Han,’ schreef ze aan de tweede zoon, ‘ik ben te oud om in de tuin te werken, dus koop ik groente en fruit op de markt en de tuin begint te verwilderen.’
‘Beste Tsjen,’ schreef ze haar jongste zoon, ‘je hebt een goed gevoel voor wat je moeder nodig heeft. Het haantje dat je me stuurde heeft me voortreffelijk gesmaakt!’

Nawoord

Toen ik dit verhaal begon te lezen dacht ik eerst: ‘Blegh, weer zo’n zoetig verhaal. Die jongste zoon heeft het natuurlijk weer het beste gedaan omdat zijn cadeau niet materialistisch is.

Dus ik was helemaal verrast door de ontknoping.

Ben jij religieus/spiritueel?

Similar Posts

7 Comments

 1. Ik kende het verhaal al en volgens mij bestaat er ook een westerse variant van…

  Op je vraag of ik religieus of spiritueel ben, kan ik het volgende zeggen: ik heb helemaal niets met religie en om dat nader toe te lichten, gaat een te lang verhaal worden ;)

  Spiritueel vind ik een heel breed begrip, ik weet uit ervaring wel, dat er meer tussen hemel en aarde is dan wij als mens doorgaans kunnen waarnemen.

  Wat betreft de moraal van dit verhaal: vraag eerst wat een ander graag wil en wat binnen je eigen mogelijkheden ligt.
  Te vaak ben ik van de regen in de drup gekomen door goede bedoelingen van een ander zonder dit eerst met mij goed te overleggen. En dan moet je ook nog eens uitkijken, dat je de ander niet beledigt, want die heeft het toch goed bedoeld…

  Groetjes Lily

 2. Leuk verhaal!
  Ik ben rooms katholiek opgevoed en heb me op mijn 21ste als katholiek bij kerk en gemeente uit laten schrijven.
  Er is niet een religie, zelfs niet het “ietsisme”, dat voor mij enige waarde heeft, integendeel! Er is niet een religie die de wereld iets goeds gebracht heeft.
  En nee, ik ben geen “slachtoffer” van de Kerk, heb een redelijk goede jeugd gehad (ben nu 67) en een, meestal, tevreden en gelukkig mens.
  En spiritueel ben ik ook al niet :-)

 3. Mooi verhaal met een verrassende ontknoping inderdaad! Wel een beetje pijnlijk, voor de drie goedbedoelende zonen.

  of ik religieus ben? Jazeker! katholiek opgevoed, maar ga het liefst naar abdijen. ik kwam heel vaak bij de monniken van abdij Sion, maar die zijn helaas vertrokken naar Schiermonnikoog.

 4. Een soortgelijk verhaal heb ik onlangs ook ergens gelezen inderdaad.

  Of ik religieus of spiritueel ben? Mmmm, denk voor de begrippen dat ik vooral spiritueel ben. Heb diverse dingen gedaan en doe dingen die als ‘spiritueel’ bestempeld worden. Daarnaast dingen meegemaakt waardoor ik weet dat er meer is tussen hemel en aarde. Meer als dat je ‘normaal’ gesproken kan waarnemen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.