Voorjaarsvakantie 2018: hoe zit dat?

voorjaarsvakantie 2018

Mijn jongste zoon heeft op dit moment voorjaarsvakantie. En dat na slechts 5 weken school na de Kerstvakantie, waarvan 1 week proefwerkweek, en 1 week projectweek. We hebben amper een normale schoolweek gehad, maar dit terzijde.

Mijn neefje en nichtjes in Zeist hebben nog gewoon les. Hun voorjaarsvakantie is pas later.

Voorjaarsvakantie 2018: de officiële data!

Volgens de site schoolvakanties-nederland.nl en de Rijksoverheid zijn de data voor de voorjaarsvakantie 2018 als volgt:

 • Midden 24 feb 2018 t/m 4 mrt 2018 Week 9
 • Zuid 17 feb 2018 t/m 25 feb 2018 Week 8
 • Noord 24 feb 2018 t/m 4 mrt 2018 Week 9

Huh? Hoe kan dat?

Met andere woorden: officieel zou mijn zoon helemaal geen vakantie moeten hebben. Maar op de site van de Rijksoverheid vond ik de verklaring: de data voor de voorjaarsvakantie zijn adviesdata. Dit staat er:

‘In 2018 valt carnaval (rond 11 februari) buiten de adviesdata voor de voorjaarsvakantie. Scholen kunnen ervoor kiezen om de voorjaarsvakantie te vervroegen.’

Blijkbaar hebben ze in heel Doetinchem hiervoor gekozen.

3 benamingen voor de voorjaarsvakantie

Overigens is niet alleen de datum voor de voorjaarsvakantie onduidelijk. Er zijn 3 verschillende benamingen voor:

 1. Krokusvakantie
 2. Carnavalsvakantie
 3. Voorjaarsvakantie

Hebben jouw kinderen voorjaarsvakantie of hoe je het dan ook wilt noemen?

Similar Posts

20 Comments

 1. yep, hier in België is het ook vakantie nu, krokusvakantie, wel aangenaam vind ik, wij zijn dol op vakantie, langer uitslapen, het weer is hier ook eens goed(aan de kust),lekker genieten, vandaag wel een thuisblijfdagje, na gisteren strandwandeling, zondag naar Nieuwpoort , morgen een middagje bos, do verbroederen met een vriendin en haar kids, ons hoor je niet klagen :-)

 2. Wij wonen in Limburg. Dus hier is het nu carnavals vakantie. Idd 5 weken van Kerst tot nu… en straks tot aan mei vakantie een langer periode. Hadden ze wel beter mogen verdelen…

 3. Zo gek hè.
  Bij ons in Vlaanderen lopen ze allemaal en overal gelijk.
  En ze zijn vastgelegd, dus geen adviesdata!

  Maar euhm hoe dan ook! Geniet er maar lekker van!

 4. In heel België is het deze week krokusvakantie. En begin april 2 weken paasvakantie. Meivakantie hebben we niet, maar in mei zijn er dan weer enkele feestdagen/verlengde weekends. En dan is het niet lang meer voor het alweer Grote Vakantie is (van 1/7 tot en met 31/8). Ik hou van vakantie ook al blijven we thuis!

 5. Mijn dochter heeft nog volgende week les, daarna heeft ze ook vakantie. Het is wel bijzonder dat dit per regio verschilt, maar toch schijnt het een weloverwogen keus te zijn te geweest in verband met drukte op de weg bijvoorbeeld.

 6. Na de voorjaarsvakantie hier start mijn zoon op school, we missen het dus net. 5 maart mag hij starten, maar ik denk dat de rare dagen dan al snel volgen met Pasen enzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.